Suntem alături de Părintele Stareț Efrem și de Părinții și frații Sfintei Mănăstiri Vatopedi, îndurerați de încercările Părintelui lor.

Ne rugăm Dulcelui Mântuitor și Sfintei Sale Maici, Ocrotitoarea noastră, să-i dăruiască Părintelui Efrem răbdare și tărie neclintită în această încercare. Ea îi va aduce sporire în dumnezeiasca dragoste, desăvârșire și nepătimire. Iar soborului vatopedin Duhul Sfânt să le aducă mângâiere și mărime de suflet. Suferința este mică și nevrednică de mărimea și bogăția darurilor care vor veni.

Arhim. Andrei Coroian,
Starețul Mănăstirii Nicula

Despre Părintele Efrem, starețul de la Vatopedu-mănăstire cu cea mai puternică și numeroasă obște din Sfântul Munte, pot spune că este unul dintre cei mai duhovnicești și sporiți părinți  pe care i-am întâlnit în Muntele Athos.

O mănăstire plină de viață duhovnicească unde în biserica mare a mănăstirii dar și în zecile de paraclise dintre zidurile ei, curg neîncetat rugăciunile slujbelor liturgice precum și lucrarea duhovnicească a spovedaniei sau sfătuirii  mulțimilor de pelerini  care vin aici,  la cea mai căutată mănăstire athonită.

Nu pot uita masa de prânz din trapeza mănăstirii după săvârșirea Sfintei Liturghii care a durat mai mult de o oră și jumătate, deși cei ce au fost în Sf. Munte știu că aici o masă nu durează mai mult de cincisprezece minute, nu pentru că bucatele au fost multe, ci pentru hrana sufletească pe care ne-a dăruit-o starețul Efrem, care oprea din două în două minute masa cu sunetul clopoțelului ca să ne vorbească zece minute fie din Filocalie, fie tîlcuind Patericul ori Evanghelia.

A fost cea mai duhovnicească masă pe care am luat-o vreodată. (părintele C.N.)

Legaturi: