Sihastria Putnei, parintele Eftimie Mitra si Schitul Sfintii Romani: scrisori de sustinere pentru STARETULUI EFREM VATOPEDINUL

5-01-2012 2 minute Sublinieri

 

ROMÂNIA
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Mănăstirea Sihăstria Putnei
727455, Putna, jud. Suceava
www.sihastriaputnei.ro
24.12.2011

Către,
Preşedintele Republicii Elene
Primul ministru al Guvernului Elen
Procurorul General al Curţii Supreme de Justiţie
Onoraţi domni,

Cu durere în suflet, am aflat despre decizia judecătorească din data de 23 decembrie 2011, care priveşte persoana Părintelui Efrem, Stareţul Mănăstirii Vatoped.

Suntem surprinşi de graba cu care s-a procedat la reţinerea preventivă a unui stareţ aghiorit, pe deasupra şi bolnav, despre care ştim că şi-a arătat disponibilitatea de a conlucra cu organele de anchetă.

Gheronda Efrem se distinge prin viaţa sa îmbunătăţită şi a contribuit hotărâtor prin atitudinea sa jertfelnică la refacerea mănăstirii Vatoped, pe care a preluat-o aproape ruinată şi a reuşit să o reîntemeieze ca aşezământ duhovnicesc, cu o însemnată lucrare monahală, dar şi social-filantropică. De aceea în jurul său s-a adunat o obşte numeroasă, plurietnică – printre care şi numeroşi români – care dă astăzi o mărturie vie a lui Hristos, înaintea tuturor mădularelor Bisericii Ortodoxe şi a întregii lumi.

De asemenea, între Mănăstirea Vatoped şi Mănăstirea Sihăstria Putnei s-a creat în ultimii ani o rodnică legătură duhovnicească prin acceptul obştii vatopedine de a primi pentru o perioadă de timp părinţi şi fraţi din mănăstirea noastră, care să cunoască mai bine rânduielile de viaţă monahală păstrate cu sfinţenie în acel loc sfânt. Astfel încât contactul nemijlocit cu viaţa duhovnicească a Mănăstirii Vatoped nu numai că ne-a ajutat în efortul de regăsire şi aprofundare a adevăratelor principii de vieţuire în mănăstire, dar dă şi o mai mare credibilitate mărturiei pe care o facem acum.

Personal, şi împreună cu întreaga obşte, suntem din toată inima alături de Părintele Stareţ în încercarea prin care trece, nevăzând nimic blamabil în felul în care s-a comportat în problema apărării patrimoniului mănăstiresc. Ne simţim datori să transmit împreună-durerea noastră şi să cerem eliberarea din custodie a Părintelui stareţ Efrem.

Rugăm pe Hristos Domnul să lumineze persoanele abilitate în domeniu, pentru a cântări cu luciditate întregul caz şi astfel să înţeleagă că zgomotul făcut în jurul acestui pseudo-scandal a fost stârnit fără temei, din pricina unor interese lipsite de onestitate, şi să restabilească numele pe nedrept pătat al Părintelui Stareţ şi al obştii sale, prin care, implicit, a fost pătată imaginea întregului monahism ortodox.

Semnăm rândurile de faţă încredinţaţi de propria conştiinţa de adevărul celor de mai sus.

Stareţ,
Arhimandrit Nectarie Clinci
Dimpreună cu fraţii mei cei întru Hristos

***

Gheronda Efrem, între prigoană şi mărturisire

„Eu le-am dat cuvântul Tău, şi lumea i-a urât, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume” (Ioan 17,14)

Vestea arestării stareţului Efrem de la Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte, s-a răspândit cu repeziciune în întreaga lume. Foarte mulţi monahi şi monahii din România îl pomenesc în rugăciune. Asemenea sfinţilor care au pătimit în închisori, gheronda se roagă azi cu mai multă râvnă Celui pentru care suferă decât o făcea în libertate.

Este ştiut că gheronda Efrem a avut tăria duhovnicească de a se împotrivi ereziei ecumeniste, îndosarierii electronice şi altor acţiuni antiortodoxe şi antisociale ale UE, fiind şi unul dintre cei ce au susţinut o misiune ortodoxă în afara graniţelor Greciei, atrăgând asupra sa nemulţumirile puternicilor vremii. Nu ne-ar mira ca astfel de evenimente să se întâmple şi cu alţi mari duhovnici ai ortodoxiei contemporane.

Arestarea stareţului Efrem seamănă, prin felul în care s-a petrecut, cu arestarea Domnului Iisus Hristos, când mulţime multă de soldaţi înarmaţi au venit să prindă un Om blând care îşi aştepta prigonirea cu demnitate. Avva Efrem, asemenea Mântuitorului, a cerut ucenicilor săi să nu riposteze, îndemnându-i la rugăciune şi primind orice nedreptate cu curaj şi tărie duhovnicească.

Gheronda Efrem nu aparţine lumii acesteia, nu are modul de gândire şi de vieţuire pe care îl au stăpânitorii acestei lumi. De aceea unii conducători ai statului grec îl consideră un „infractor”. Oamenii cu frică de Dumnezeu şi dragoste de Biserică ştiu că este o poartă către Cer, un rugător adevărat pentru mântuirea omenirii.

Să ne rugăm cu toţii Domnului, pentru gheronda Efrem şi obştea manăstirii Vatoped, să le dăruiască putere pentru a trece peste aceste clipe de grea încercare la care sunt supuşi. Toţi sfinţii care au pătimit în închisori să le fie călăuză, iar Sfinţii Români să mijlocească pentru toţi înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. Amin.

Ieromonah Eftimie Mitra,

Maica stareţă Nicolaida Vaida

cu obştea schitului Sfinţii Români

29 decembrie 2011, Grădiştea de Munte


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Efrem (Vatoped), Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Sihastria Putnei, parintele Eftimie Mitra si Schitul Sfintii Romani: scrisori de sustinere pentru STARETULUI EFREM VATOPEDINUL

  1. Aceste doua scrisori de sustinere aduc bucurie (ca si cele celelalte, de altfel).
    Dumnezeu, Maica Domnului si toti sfintii sa il intareasca pe staretul Efrem si obstea vatopedina, dar si pe toti cei ce l-au sustinut prin scrisori publice sau pur si simplu se roaga pentru ei.

  2. ‘Arestarea stareţului Efrem seamănă, prin felul în care s-a petrecut, cu arestarea Domnului Iisus Hristos’

    ‘Puteati sa-mi trimiteti o scrisoare si veneam eu. Ce va trebuia atata teatru ?
    scrie, citez din cap, dragul tuturor Parinte Arsenie Papacioc. Identice, trase parca la indigou, aceste urcusuri spre Cruce.

  3. Sa ne invredniceasca si pe noi Bunul Dumnezeu sa-l marturisim!

  4. Pentru C2:
    La ce te referi?
    Te rog fii mai concret ca nu te intelege nimeni.
    Tu ai inteles ce vrei sa spui?
    Scuze,
    Sa fii fericit.

  5. @Cornel:

    Se refera, evident, la faptul ca arestarea sfintilor pare trasa dupa acelasi model – al arestarii Mantuitorului, asa cum si este.

  6. daca la asta se refera cu adevarat, imi cer scuzele de rigoare.

  7. Pingback: SOLIDARITATE ROMANEASCA PENTRU STARETUL EFREM DE LA VATOPEDI - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: Manastirea Putna: IMPREUNA-PATIMIM ALATURI DE PARINTELE EFREM SI OBSTEA MANASTIRII VATOPED - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: PARINTELE AGAPIE CORBU – cea mai profunda si mai duhovniceasca pozitie in cazul STARETULUI EFREM, “INLANTUITUL LUI HRISTOS”! - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: CU CE A DERANJAT STARETUL EFREM PE STAPANII LUMII? (II) “Eu sunt impotriva Europei! Ma rog din tot sufletul sa nu intrati niciodata in UE!” (VIDEO)
  11. Pingback: Sinodul Permanent al Bisericii Greciei: arestarea Staretului Efrem a RANIT AUTORITATEA BISERICII. Arhiepiscopul Ieronim il va VIZITA LA INCHISOARE - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: ARESTAREA UNUI STARET (Emisiune TVR-info cu Rafael Udriste si Iulian Capsali). Egumenul Efrem si Parintele Daniil Cotescu la “Ora de Stiri”, in 2007 (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: STARETUL EFREM RAMANE IN INCHISOARE, tot mai bolnav, dar slujindu-i pe detinuti… PERSECUTIA SI RAZBUNAREA MASONILOR CONTINUA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: UPDATE/ Parintele Efrem e liber si s-a intors la Manastirea Vatopedi. LACRIMILE REGASIRII: “Ii iubesc si ii iert pe toti”. - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: PRIGOANA BISERICII SI A SLUJITORILOR EI. CALOMNIA, ARMA SATANICA PREDILECTA – Predica Parintelui Damaschin Luchian de la Sihastria Putnei la praznicul Sfantului Arhidiacon Stefan, 2011 – (audio + text) -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare