Mitropolitul Ambrosie al Kalavitrei, fulminant! PATRIARHIA ECUMENICA, O MAMA VITREGA CARE LUPTA DOAR PENTRU A-SI PASTRA INTAIETATEA!

17-01-2012 5 minute Sublinieri

ASPRA SI DREAPTA MUSTRARE A MITROPOLITULUI AMBROZIE CATRE PATRIARHIA ECUMENICA PENTRU ATITUDINEA DIN CAZUL PARINTELUI EFREM

Declaratia Mitropolitului Kalavritei, kir. Ambrozie – 00.04:

Arestarea preventiva a lui pater Efrem a dat la iveala pentru inca odata, comportamentul inacceptabil al unor membri ai Patriarhiei Ecumenice! Am mai aratat si cu alta ocazie, dar o vom mai spune inca odata: Patriarhia Ecumenica se poarta uneori ca o mama vitrega!

Exact asa s-a purtat, dupa umila noastra parere, in cazul la care ne referim. Sa luam lucrurile de la inceput, pentru a vadi toata tragedia acestei situatii. Arestarea preventiva a Egumenului unei Mari si Istorice Manastiri a Sfantului Munte, mai ales in ajunul sarbatorii Craciunului, a dat ocazia multor factori, bisericesti si din afara bisercii, sa isi exprime sustinerea fata de pater Efrem.

Singura exceptie si voce disonanta a reprezentat-o pozitia Patriarhiei Ecumenice si, imediat dupa aceea, a catorva – foarte putini – frati Arhierei ai Bisericii noastre, care actioneaza de obicei ca si megafoane sau  – daca preferati – ca si portavoci ale Patriarhiului Ecumenic Bartolomeu in Grecia.

Un numar mare de Ierarhi al Bisericii Greciei, printre care si subsemnatul, s-au grabit sa il viziteze pe pater Efrem in inchisoare.

Au trecut dincolo de gardurile de fier ale inchisorii Korydallo ca sa il incurajeze! Unii dintre noi, in plus, au facut si declaratii in care si-au exprimat public sustinerea. Patriarhia Rusiei, printre primii, si-a exprimat de asemeni dragostea si sustinerea sa. Apoi, Sfantul Sinod al Bisericii Greciei, in anuntul sau din 12 Ianuarie a.c., a declarat ca impartaseste agonia si durerea unui Ieromonah si Egumen Aghiorit. Preasfintia Sa, Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia, kir Ieronimos, a anuntat intentia sa – vrednica de toata lauda – de a-l vizita personal pe intemnitatul Egumen in inchisoare. Si Preasfintia Sa, Arhiepiscopul Ciprului, kir Hrisostomos, a declarat presei ca este de acord si sustine decizia Sinodului Permanent din Atena, in favoarea lui pater Efrem [de mare mirare daca este asa, date fiind declaratiile sale mai vechi ostile Staretului Efrem!, n.n.]. In plus, din partea Bisericii Bulgariei, Mitropolitul de Filipoupoli, kir Nikolaos, si-a exprimat sustinerea si suportul fata de incercatul parinte.

Singura voce disonanta in toata aceasta mobilizare de forte a fost – din pacate – pozitia Patriarhiei Ecumenice. In declaratia sa din 10 Ianuarie a.c. acuza biserica din Rusia “de interventie necanonica in cadrul Sfantului Munte“ si ii pune implicit in vedere sa nu mai intervina in treburile sale interne.Insa despre incercatul Egumen Efrem, “maica Biserica” a Orasului (Constantinopol) nu a gasit de cuviinta sa ne spuna nici macar UN CUVANT DE SUSTINERE!  Cu scuza ca “Patriarhia Ecumenica …respectand independenta Justitiei, evita intotdeauna orice fel de amestec in treburi judiciare care sunt in curs de judecare”, aceasta lasa de o parte nevoia de a acorda sprijin duhovnicesc Egumenului sau, care nu numai ca se gaseste sub pastorirea si in grija Patriarhiei Ecumenice dar a si ajutat mult din punct de vedere financiar Patriarhia. Se spune ca Manastirea Vatopedi, adica egumenul Efrem, pe langa altele, acopera si toate cheltuielile administrative ale biroului Patriarhiei din Atena!!!

Daca aceasta informatie se adevereste, ramanem fara cuvinte! Ceea ce ne uimeste peste masura este faptul ca, abandonandu-l pe pater Efrem, adica pe unul din fiii sai, Patriarhia Ecumenica nici nu permite altora sa impartaseasca cu acesta greutatile prin care trece. Adica membrilor comunitatii ortodoxe sobornicesti, din care fac parte si rusii, li se refuza sa implineasca cuvantul Apostolului: adica sa ne bucuram cu cei care au o bucurie, dar si sa plangem cu cei care au dureri si sufera!

Plecand de la cazul “Efrem – Korydallo”, Patriarhia actioneaza inca odata in directia afirmarii ”drepturilor suverane“ asupra teritoriului Sfantului Munte! Daca cineva ne-ar provoca sa caracterizam pozitiile Bisericilor Atenei si a Constantinopolului, am zice fara teama de a gresi ca atitudinea Bisericii Greciei este atitudinea unei mame, pe cand pozitia Patriarhiei Ecumenice este aceea a unei mame vitrege! Numai o mama vitrega ar putea sa-si abandoneze in voia sortii copiii barbatului sau, deoarece acestia provin dintr-o alta casatorie, si ar actiona asa deoarece i-ar vedea ca pe niste “straini”! Fara indoiala nu sunt copiii sai!

Asadar in situatia lui pater Efrem, Patriarhia Ecumenica ne-a dezamagit inca o data! Condamnam total acest comportament! Si nu este pentru prima oara cand actioneaza in acest fel! Avand ca scuza canoanelor bisericesti si drepturilor jurisdictionale ale Fanarului, de multe ori s-a dovedit a nu fi la inaltimea situatiilor! Se ingrijesc doar de propria lor persoana! Doar “drepturile” lor au prioritate! Lupta doar pentru a-si pastra intaietatea! Ar putea sa primeasca in bratele lor chiar si atei si dusmani ai ortodoxiei, daca acestia le-ar servi interesele!

O mana de oameni, care sunt intr-adevar mostenitorii unei nepretuite si vechi bogatii duhovnicesti, se comporta ca niste Aga, traiesc in lux, nu tin cont de nimeni si nimic! Sunt gata sa calce pe oricine si orice pentru interesele lor! Fara indoiala sunt “suspusi” ai unei tari straine, dar cu toate acestea nu traiesc si nu se poarta ca supusi! Dimpotriva, traiesc cu fast ca hegemonii sau imparatii de altadata, ca printii si ca magnatii! Toata lumea le datoreaza si de la toti incaseaza, acestia insa nu sunt datori nimanui si nicaieri cu nimic! Cand si unde considera ca cineva le pune in pericol interesele devin critici duri, facand uz de toata autoritatea lor duhovniceasca! Sa ne amintim de cazul Arhiepiscopului Hristodoulos, care – sa recunoastem – le era un prieten credincios timp de zeci de ani, supus intru totul autoritatii acestora!

Sa ne amintim cazul Arhiepiscopului Hristodoulos si acea ceremonie macabra in biserica Patriarhala, care ne amintea de ritualuri din Evul Mediu! Nu doar l-au respins. L-au ars pe rug, asa cum facea inainte Inchizitia in Roma in timpul Evului Mediu. Da, Fanarul l-a aruncat pe Hristodoulos in Kaiada (prapastie) defaimarii numai si numai pentru ca li s-a parut ca au fost amenintate drepturile lor suverane! In ultimii ani, in Fanar s-a uitat de dulcele chip al Patriarhului Dimitrie.

Sa incheiem aceasta nota subliniind cateva detalii:

Este adevarat ca Patriarhul al Moscovei, Kiril, a facut declaratii in care si-a exprimat sustinerea si compasiunea pentru un cleric aflat in incercare dintr-o alta biserica locala, dintr-o alt teritoriu canonic, asa cum se exprima terminologia bisericeasca. Cu toate acestea, actiunea sa nu reprezinta o incalcare a canoanelor, astfel incat sa deranjeze Patriarhia Ecumenica! Patriarhul Rusiei si-a exprimat sustinerea pentru OMUL Efrem si nu pentru EGUMENUL Efrem! Asadar nu a avut loc nici un amestec in treburile interne ale unei alte biserici locale! Mai departe, diferendul – nedreptatea daca doriti – Egumenului Efrem este cu statul grec si nu cu autoritatea sa intaistatatoare, adica cu Patriarhia Ecumenica.

Prin urmare, dupa umila mea parere, nu s-a constatat nici un amestec al Patriarhului Rusiei in cadrul competentelor scaunului ecumenic. Din pacate Patriarhia Ecumenica vede dusmani in toate directiile! Acesta este si marea scadere a factorilor de decizie din Patriarhia Ecumenica. Aceasta provine din sindromul refugiatilor si de aici si incoerenta actiunilor.

Deoarece noi obisnuim sa spunem lucrurilor pe nume, de fiecare data cand ne exprimam o critica la adresa tronului ecumenic, acesta nu incearca sa respinga argumentele noastre ci, dimpotriva, ne trece pe lista neagra a “dusmanilor” sai! Noi totusi si respectam si onoram Patriarhia! DAR NU PUTEM sa abandonam dreptul nostru de a ne exprima liber parerea, ca egali – si de la o vreme ca batrani – Ierarhi ai Ortodoxiei.

In numele atat al Adevarului, cat si al Dreptatii, exercitandu-ne harisma profetica pe care o avem ca si Arhierei, vom critica actiunile Patriarhului Ecumenic k. Bartolomeu, cand si de cate ori constiinta noastra ne-o va cere!

In Biserica Ortodoxa nimeni nu este fara de greseala! Cum vom putea accepta ca Patriarhul Bartolomeu sa se refere la eroii nostri luptatori de la 1821, ca fiind niste amarati, deoarece prin revolutia lor au distrus armonia convietuirii dintre greci si turci! Cum sa nu protestam, cand in anii trecuti, in timpul unei vizite facute la fabrica Coca-Cola din Atlanta, SUA, a facut o mare greseala de exprimare? Oferind in dar directorului musulman al fabricii CORANUL, i-a spus: “Va dau in dar SFANTUL Coran!”

Coranul poate fi considerat o “carte sfanta a Islamului”, niciodata insa carte sfanta! Noi avem “Sfanta Scriptura”. Dar Coranul sfant NU EXISTA! Continuam referirea la actiunea Patriarhului Constantinopolului. Daca Patriarhul Rusiei a incalcat dreptul canonic, de ce nu este cerecetata de aceleasi nereguli si Bisericile Greciei, Ciprului si a Bulgariei, al caror reprezentanti au facut declaratii asemanatoare? Din acest punct Patriarhia Ecumenica este in situatia sa aplice o tactica unilaterala si, in esenta, conflictuala si contradictorie. Daca ne aude Fanarul, sa gandeasca mai intelept. Patriarhia este Ecumenica!

Nu apartine unui mic grup a unora “nascuti in catifea”, care in virtutea unor “drepturi mostenite” isi impart istoria si privilegiile lor. Apartine intregii Ortodoxii. Prin urmare sa deschida granitele actualul Patriarh Bartolomeu, chemand reprezentantii tuturor Bisericilor Ortodoxe sa devina membrii ai Sinodului Patriarhal si sa permita tuturor ierarhilor de nationalitate greaca sa poata fi candidati pentru Patriarhie, si va vedea ca nimeni nu-i va contesta drepturile sale suverane. Dar regimul catorva – foarte putini deja  – Ierarhi ai scaunului patriarhal, care traiesc in Constantinopol nu mai are viitor!

Acest lucru nu-l iau in calcul fratii nostri intru Hristos din Fanar? Singuri isi tau creanga pe care stau! Deschideti, va rog fratii mei din Fanar, deschideti granitele inimii Voastre, deschideti bratele voastre, deschideti limitele Patriarhiei tuturor celor din afara Ortodoxiei din Turcia si atunci vom fi cu totii in pace.

Comentarii:

1. A circulat stirea ca din partea Curtii de Apel s-a emis o decizie prin care s-a anulat condamnarea lui pater Efrem la 10 luni de inchisoare.

2. Ne-a uimit pozitia iubitului nostru frate intru Hristos, Mitropolitul Messiniei, kir Hrisostomos. Uita totusi ca este Ierarh al Bisericii Autocefale a Greciei, a carei independenta are obligatia sa o apere. Iubitului meu frate kir Hrisostomos ii intorc intrebarea putin schimbata: Nu cumva, fratele meu, nu ati inteles, ca anuntul dumneavoastra “serveste egoismului, aspiratiilor si intentiilor altor Biserici?” Dorim sa fiti Ierarh al Bisericii noastre si nu al Patriarhiei, al Greciei si nu al Fanarului!

Legaturi:

***

***


Categorii

Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita, Parintele Efrem (Vatoped), Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Mitropolitul Ambrosie al Kalavitrei, fulminant! PATRIARHIA ECUMENICA, O MAMA VITREGA CARE LUPTA DOAR PENTRU A-SI PASTRA INTAIETATEA!

  1. Tare! Slavă Domnului că mai există bărbăţie prin locurile sus-puse ale Ortodoxiei. Sper că şi ierarhi mai tineri o vor lua pe această cale. Frumos ar fi să auzim aşa ceva şi din partea Sf Sinod al BOR! Mai aşteptăm …

  2. @ Cristian

    exact asta a fost si reactia mea…”uau” sau “auci”…a usturat asta! 🙂

  3. Si-n limba romana exista interjectii afective.

  4. Dumnezeu sa-i dea sanatate Mitropolitului Ambrosie!!
    Extraordinar,a pus degetul pe rana,mi-as dosi sa existe si la noi asa Mitropoliti si sa aiba puterea de spune lucrurilor pe nume(sa fie ca si Mitropolitul Bartolomeu,Dumnezeu sa-l ierte!)

  5. Sa ne rugam Domnului sa ne dea si noua astfel de ierarhi!

  6. Toată dragostea şi susţinera pentru aşa păstor.

  7. Adevarat parinte ortodox! Prietenul la nevoie se cunoaste

  8. Un parinte la fel de frumos si de luminos ca si par. Efrem! Dragostea lui dogoreste inainte sa deschida gura.

  9. Pingback: Mitropolitul Pavel al Glifadei: ANUMITE CENTRE URMARESC DEFAIMAREA BISERICII - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: ARESTAREA UNUI STARET (Emisiune TVR-info cu Rafael Udriste si Iulian Capsali). Egumenul Efrem si Parintele Daniil Cotescu la “Ora de Stiri”, in 2007 (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: IPS Serafim de Pireu l-a vizitat pe parintele Efrem Vatopedinul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Mustrarea Mitropolitului Pavel al Glifadei catre Mitropolitul Hrisostom al Messiniei si raspunsul obraznic al acestuia (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: “Scandalul Vatoped” si arestarea preventiva a staretului Efrem: scurt istoric al unei MARI PRIGONIRI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: SCRISOAREA PARINTELUI EFREM FILOTHEITUL (Arizona) CATRE STARETUL EFREM VATOPEDINUL: “Ceva bun va iesi din aceasta incercare prin care treceti” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: UPDATE/ Parintele Efrem e liber si s-a intors la Manastirea Vatopedi. LACRIMILE REGASIRII: “Ii iubesc si ii iert pe toti”. - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: FARA PRECEDENT DE LA SCHISMA DIN 1054: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa la inscaunarea PAPEI FRANCISC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: SINCRETISM ANTIHRISTIC. Papa Francisc, alaturi de un seic si un rabin in “PELERINAJUL” din IERUSALIM. Patriarhul Bartolomeu si Papa Francisc vor semna o declaratie comuna, angajandu-se ca vor “MERGE INAINTE” pe drumul “CARE N
  18. Pingback: Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita a DEMISIONAT. Ierarhul grec fusese condamnat pentru "discurs al urii" la inceputul anului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare