Rusia si China fac primele exercitii militare navale comune

22-04-2012 1 minut Sublinieri

China şi Rusia au demarat duminică primele lor manevre militare navale comune, în apropierea coastelor chineze, a anunţat presa oficială, pe fondul tensiunilor dintre Beijing şi vecinii săi asiatici din cauza revendicărilor teritoriale chineze, relatează AFP.

Aceste manevre, care vor dura şase zile, se desfăşoară în Marea Galbenă, în largul coastelor estice ale Chinei, a precizat China News Service. Aceste exerciţii sunt primele realizate în comun de Forţele navale ale celor două ţări, a precizat aceasta.

China Nouă, o altă agenţie oficială, a adăugat că exerciţiile au loc în largul oraşului Qingdao, din provincia Shandong. Beijingul a anunţat la începutul lui martie accelerarea modernizării armatei sale – cea mai mare din lume în termen de efective – şi o creştere de 11,2 la sută a bugetului pentru apărare în 2012. China vrea astfel să reducă diferenţa faţă de Washington.

Ambiţiile teritoriale ale Chinei îi îngrijorează pe vecinii săi şi Statele Unite. Beijingul revendică suveranitatea mai multor insule din Marea Chinei meridionale şi orientale, în faţa Japoniei, Filipinelor şi Vietnamului.

Manevrele militare din această săptămână includ exerciţii de apărare aeriană, de tactici antisubmarin şi de operaţiuni de căutare şi salvare, potrivit agenţiei China Nouă. La aceste manevre participă 16 nave şi două submarine chineze, alături de patru nave de război ruse.

Marinarii ruşi şi chinezi încep să-şi perfecţioneze acţiunile anti-piratereşti comune în Marea Galbenă. Aplicaţiile „Cooperare Navală 2012” iau startul astăzi, 22 aprilie, şi vor dura până pe 27 aprilie. În medie, la exerciţii vor lua parte peste 20 de nave de luptă, de asemenea, avioane. Marinarii celor două ţări vor vorbi în limba rusă.

Marinarii din Rusia şi China au o experienţă bogată de asigurare a securităţii navigaţiei în Golful Aden. Îndeosebi este vorba despre escortarea şi eliberarea navelor capturate. Scopul manevrelor este coordonarea operativă a acţiunilor, spune Anatoli Klimenko, adjunctului şefului Centrului pe Probleme Strategice din Asia şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.„După cum se ştie Marea Galbenă, Marea Chinei de Sud la fel ca şi întreaga parte a Oceanului Indian sunt zone în care acţionează piraţii. De aceea tocmai aici se lucrează la coordonarea acţiunilor între cele două flote. Iar dacă ne referim mai pe larg, atunci este vorba şi despre Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, în care Rusia şi China, alături de alţi membri, sunt parteneri strategici. Una dintre sarcinile Organizaţiei de la Shanghai este combaterea terorismului, separatismului şi extremismului”.

Manevrele comune se desfăşoară de obicei între ţările care sunt legate de relaţii de prietenie. Însă, totodată, trebuie să se ţină cont de faptul că Rusia nu este aliatul militar al Chinei, menţionează redactorul-şef al revistei Apărarea Naţională, Igor Korotcenko.

„La fel şi China nu se consideră aliatul militar al Rusiei. De aceea nu trebuie să se afirme că armatele noastre pot participa la operaţiuni de luptă. Însă în cadrul relaţiilor de parteneriat, noi ne dorim pace şi stabilitate la graniţele noastre. Desfăşurarea de manevre şi consultări militare comune influenţează pozitiv dinamica relaţiilor dintre Moscova şi Beijing”.

Planul manevrelor prevede diferite scenarii de acţiuni comune între flote. Navele din Rusia şi China vor lucra împreună la aprovizionarea în mare, forţarea zonelor periculoase, nimicirea ţintelor navale şi aeriene cu diferite tipuri de arme, vor desfăşura împreună o operaţiune de căutare şi salvare şi vor acorda ajutor unei nave scufundate. La finalul tuturor etapelor manevrelor „Cooperarea navală 2012”, marinarii ruşi şi chinezi vor desfăşura în apele Mării Galbene o impresionantă paradă navală.


Categorii

1. DIVERSE, China, Rusia

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Rusia si China fac primele exercitii militare navale comune

  1. Pingback: PLANUL PENTRU O NOUA ORDINE MONDIALA prin strategia ”HAOSULUI CONSTRUCTIV”. Imperativul energetic si subminarea suveranitatilor nationale. CE CAUTA AMERICANUL IN SIRIA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare