CRIZA ALBINELOR si foametea (video)

22-04-2012 1 minut Sublinieri

Dispar albinele, iar lipsa mierii va fi cea mai mică problemă. Foametea e marea ameninţare! Peste 70 la sută din producţia mondială de alimente e asigurată de polenizare. Specialiştii străini vorbesc chiar despre o “criză de albine” în ţările occidentale. Poluarea, pesticidele şi în general aşa numita evoluţie au dus la această situaţie. Din fericire, dacă putem spune aşa, România e mai în urmă cu… civilizaţia.

Când albinele ar dispărea omenirea ar mai trăi pe pământ doar patru ani, a spus Albert Einstein. Un scenariu apocaliptic. Însă, trebuie să ştiţi, ca doar anul trecut, în marile ţări, numărul familiilor de albine s-a înjumătăţit.

Pesticidele omoară insectele. Specialiştii spun că le distrug sistemul nervos. În plus, tot mai mulţi paraziţi au lăsat stupinele goale în ultimii ani. Fenomenul e întâlnit mai ales în ţările intens industrializate. De exemplu, anul trecut Banca Agricolă Americană a anunţat că numărul coloniilor de albine care nu supravieţuiesc în Statele Unite, a ajuns la 35 la sută.

O să spuneţi că putem trăi fără miere de albine. Însă nu şi fără alimente. Iar insectele fac polarizarea fără de care nu prea am mai avea mare lucru de pus pe masă.

Polenizarea care asigură undeva la peste 76% din producţia mondială de produse alimentare şi peste 84% din speciile de plante.

Autorităţile române nu sunt însă în alertă. În ţara noastră există multe terenuri neexploatate aşa că albinele resimt mai puţin poluarea.

De exemplu, iarna aceasta au dispărut în jur de 5% din familiile de albine din România. Aşa că încă stăm bine.

Anul trecut în România s-au produs peste 20.000 de tone de miere de albine. Mai bine de jumătate din această cantitate a mers către export. Apicultorii români spun că străinii plătesc bine şi pe loc.

Şi magazinele sunt pline de miere românească. Un kilogram de miere trudită de albinele noastre costă în jur de 20 de lei.



Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CRIZA ALBINELOR si foametea (video)

  1. Una din cauzele mortii albinelor este cea a aparitiei viespilor asiatice, in Europa. Din nefericire, acestea au ajuns si in Romania si am descoperit cu groaza ca se inmultesc de la an la an.
    Viespile au un corp foarte dur masurand aproximativ 3 cm, asemanator unei carapace si ucid albinele, smulgandu-le capul.Evitati sa le provocati prin miscari bruste. Ataca in roi si inteapa de obicei abdomenul uman, patrunzad prin haine.
    Apicultorii afirma faptul ca aparitia acestora nu este o intamplare, ci rezultatul unui act criminal intentionat.Probabil ca albinele vor gasi o cale de distrugere a viespilor dar pentru moment, au nevoie de ajutorul omului.
    Daca constatati prezenta acestor insecte, procedati in felul urmator. Taiati partea superioara a unei sticle din plastic de 2 l , astfel incat sa obtineti o palnie pe care sa o introduceti cu gatul in jos, in partea inferioara a sticlei.In interior turnati o cana cu vin rosu, o cana cu vin alb ( respinge albinele) si o cana cu sirop parfumat (capsuni). Faceti cu un cui mai multe gauri in spatiul ramas gol, desupra lichidului, in partea cilindrica a sticlei ( in scopul degajarii parfumului).
    Sticla trebuie asezata si langa o sursa de lumina, viespile aparand in special, in timpul noptii. Specialisti entomologi, apreciaza ca este de preferat ca operatiunea sa se efectueeze pana la sfarsitul lunii mai.
    Cuiburile si le fac in pamant si sunt usor detectabile, avand aspectul unor gauri tubulare, cam cat un creion in diametru.Pentru distrugerea viespilor si larvelor, inundati-le cu apa clocotita, foarte sarata.

  2. Multa lume s-a inghesuit sa ia fonduri europene pentru stuparit, insa multi din cei ce au accesat aceste fonduri nu au experienta. In felul acesta s-a inmultit foarte mult numarul coloniilor prin hranire artificiala si astfel se formeaza colonii slabe care nu rezista la boli. asta pe langa poluare si celelalte toxine din mediu……

  3. @clement
    Util sfat, multumesc! Il voi da mai departe cunostintelor mele, pasionate de apicultura.

    @admin
    Cainii si albinele simt teama omului fata de ele.

    Orice apicultor stie ca nu te poti apropia de stupii de albine oricum: parfumat, cu miros de alcool, tutun sau mai ales, cu teama in suflet. Explicatia, destul de simpla – teama provoaca transpiratie al carei miros este simtit de catre albine si reactioneaza violent – are cauze aflate la mare adancime in sufletul nostru.

    Cum privim noi animalele din jurul nostru dar mai ales ce si cum privim viata noastra, care ne este atitudinea fata de pacat, cat de toleranti suntem cu micile noastre vicii.

    Starea noastra duhovniceasca se reflecta nu doar in intamplarile de zi cu zi din viata noastra – lectii si daruri, in relatia cu ceilalti semeni ai nostri, ci si in relatia cu animalele noastre, cu cele cu care venim in contact intamplator, cu plantele, cu insusi mediul in care ne aflam.

  4. Incercand sa revin asupra subiectului, cauzele mortii albinelor pot fi evitate atata vreme cat modul nostru de viata ramane in directa legatura cu Dumnezeu si legile Lui.

  5. Politica UE de sporire a numarului de apicultori care se apuca de apicultura numai ca sa primeasca bani (fonduri UE) si nu din pasiune pentru apicultura, este demential-cretinoida! Efectele unei astfel de politici vor fi dezastruoase. Sporirea numarului de familii de albine, fara marirea bazei melifere( paduri de salcimi, tei etc) baza care in ultimi 20 de ani a fost in mare parte defrisata, va duce la stupi infometati si plini de boli. Folosirea de zahar sau apistim pentru hranirea albinelor, duce la albine slabite si vulnerabile la boli plus ca mierea recoltata va fi un amestec de zahar si apistim. Zaharul nu contine flavonoizi, vitamine, bacteriofagi cu valoare terapeutica precum nectarul din flori. Cind te doare in git nu iei o lingura de zahar, ci de miere.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare