Muntele Athos dezminte intentia de a rupe relatiile cu Grecia si cere respectarea statutului sau fiscal

16-05-2012 1 minut Sublinieri


Ieri, 14 Mai 2012, s-a intrunit in adunare extraordinara la Karyes, Dubla Sfanta Sinaxa a reprezentantilor si Intaistatatorilor celor 20 de Sfinte Manastiri din Muntele Athos.

Conform informatiilor Romfea.gr, tema principala a discutiilor Dublei Sinaxe a fost reprezentata de urmarile impunerii ultimelor masuri fiscale asupra  supravietuirii Sfantului Munte.

Aceleasi informatii ca si cele de care dispune Romfea, spun ca Sinaxa Aghioritilor s-a preocupat si de articolele pe care le-au caracterizat “iresponsabile”, despre asa zisa ruptura dintre relatiile Sfantului Munte cu Statul elen.

Mai concret, Sfanta Sinaxa spune: “Este necesar sa se precizeze, pentru toata lumea, faptul ca Muntele Athos este o parte integranta a Statului Grec si pentru rezolvarea problemelor sale incearca sa conlucreze in mod constructiv cu reprezentantii acestuia.“

De asemenea, aghioritii subliniaza faptul ca sunt alaturi de poporul grec in aceasta criza generala, duhovniceasca si economica.

Intr-un alt punct, Sfanta Sinaxa subliniaza : “Sfantul Munte  reprezinta o entitate duhovniceasca de o mie de ani, pe care sutele de ctitori ale Sfintelor Manastiri au inzestrat-o cu proprietati agricole in afara granitelor sale, astfel incat acesta sa poata sa supravietuiasca si sa-si poata indeplini misiunea sa istorica si spirituala.” 

“Astfel Sfantul Munte a reusit sa contribuie in momentele istorice importante ale Neamului si in lupta sa de renastere nationala, si sa o sustina prin jertfa sa, oferind calugari, rezerve si odoare nepretuite. In plus, in 1924 a donat 120.000 de hectare de teren agricol pentru stabilirea refugiatilor  proveniti din catastrofa din Asia Mica.“

Intr-un alt punct precizeaza: “dupa eliberarea Sfantului Munte de sub jugul otoman, statul grec a recunoscut toate cele mai de sus si a validat vechiul regim de administrare independenta, existand un articol special in Constitutia Greaca si in Declaratia Comuna a Uniunii Europene. In cadrul acestui statut juridic este prevazuta mentinerea unui regim fiscal special.”   

Aghioritii spun ca acest tratament institutional special s-a schimbat recent, impunandu-se impozite grele pe proprietatile dinafara Sfantului Munte, ale caror venituri ajung doar pentru intretinerea (nu si renovarea) cladirilor, supravietuirea calugarilor si gazduirea inchinatorilor.

De asemenea, Sfanta Dubla Sinaxa din Sfantul Munte, al carui cuvantul are o importanta vitala, cere asa cum a mai cerut tuturor guvernelor, mentinerea regimului de impozitare existent pentru Sfantul Munte, lucru care  a fost inteles de catre conducerea politica si sunt sperante ca va exista o reglementare legislativa.

In final, Parintii Aghioriti se roaga lui Dumnezeu sa intareasca rabdarea poporului grec  si sa-i lumineze pe conducatorii politici pentru a gasi cele mai bune solutii in privinta Tarii si a Sfantului Munte.

traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

 


Categorii

1. DIVERSE, Sfanta Chinotita (Muntele Athos), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Muntele Athos dezminte intentia de a rupe relatiile cu Grecia si cere respectarea statutului sau fiscal

  1. Pingback: Campania BANII BISERICII. ”Profitul” Patriarhiei Romane, comparat cu cel al McDonald’s. JINDUIESTE CINEVA LA O NOUA SECULARIZARE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Comunicat de la SFANTA CHINOTITA a Sfantului Munte: Papa Francisc NU a fost invitat la MUNTELE ATHOS. “Constiinta dogmatica nu ar ingadui o astfel de actiune” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare