Efectele SUCURILOR, BAUTURILOR COLA si ZAHARULUI asupra organismului uman

16-05-2012 2 minute Sublinieri

Coca-Cola are efecte similare unui drog.

Te-ai intrebat vreodata ce se peterece in corpul tau atunci cand bei un singur pahar de Coca-Cola? Te-ai intrebat de ce aceasta bautura ne aduce zambetul pe buze?

Ce se întâmplă când bei un singur pahar de Cola?

In primele 10 minute: 10 lingurite de zahar iti ajung in stomac (toata cantitatea care este recomandata intr-o zi). Nu vomiti instantaneu din cazua dulcetii, fiindca acidul fosforic taie din aroma, ajutandu-te sa nu simti gustul la intensitate maxima.

In 20 de minute: nivelul de zahar din sange (glicemia) creste foarte mult, cauzand si o eliberare masiva de insulina (hormon cu rol in scaderea insulinei). Corpul raspunde acestei provocari transfomand orice urma de zahar in grasime.

In 40 de minute: Absorbtia cafeinei este completa. Pupilele ti se dilata, tensiunea arteriala creste si, ca raspuns, ficatul elibereaza si mai mult zahar in sange. Receptorii de adenozina din creier sunt blocati, prevenind starea de somnolenta.

1. Calorii  inutile si pofta de dulce

Multi dintre noi, cand calculam aportul caloric zilnic, uitam sa numaram caloriile pe care le contin bauturile. O cantitate de 350 ml de suc contine aproximativ 150 de calorii si 9 lingurite de zahar. Poate te gandesti ca poti sa apelezi ca alternativa la bauturile light, fara zahar si cu continut caloric mai mic. Studiile arata ca indulcitorii artificiali folositi in sucurile light iti vor mari pofta de dulce pe care ti-o vei potoli cel mai probabil cu o prajiturica, doar iti permiti din moment ce ai baut un suc fara calorii, nu?

2. Oase mai sensibile si dinti nesanatosi

Sucurile contin acid fosforic pentru a le imbunatati gustul. Dar acest ingredient are efecte nocive: incurajeaza organismul sa elimine calciul prin urina si astfel slabeste oasele. De asemenea, pot ataca smaltul dintilor si produce carii din cauza continutului ridicat de zahar. Oamenii care beau 2-3 bauturi dulci zilnic, au 62% mai multe sanse de carii si alte afectiuni dentare.

PH-ul unei bauturi carbogazoase variaza intre 2 si 3.5 (caracter puternic acid) in timp ce PH-ul gurii este intre 6 si 7 (neutru). Este ingrijorator cand ne gandim ca acidul din baterii are pH 1 si ca acidul fosforic este utilizat la indepartarea ruginii.

3. Diabetul

Sucurile contin concentratie mare de sirop de fructoza de porumb, care este un carbohidrat simplu, este usor absorbit de organism marind nivelul de insulina. Un studiu efectuat pe o perioadă de 8 ani a descoperit ca femeile care beau una sau mai multe bauturi zaharoase pe zi, au semnificativ crescut riscul de a dezvolta diabet  zaharat.

4. Afectiuni ale ficatului

Din cauza tuturor indulcitorilor artificiali, ficatul tau este suprasolicitat fiind nevoit sa proceseze aceste substante. Toate zaharurile sunt transformate in final in glucoza. Dar fructoza de porumb este mult mai greu metabolizata si astfel esti predispus la afectiuni ale ficatului.

5. Deshidratare

Desi tu bei suc pentru a iti satisface setea, afla ca rezultatul este exact opusul. Majoritatea sucurilor carbogazoase contin cafeina. Aceasta are efect diuretic si astfel te deshidrateaza. Specialistii sustin ca, daca 2 litri de apa sunt indicati zilnic, echivalentul la suc, pentru a fi la fel de hidratat, este de 3,5 litri.

6. Dependenta

Este lesne de inteles de ce ajungem sa fim dependenti de sucuri, daca ne uitam la continutul lor ridicat de zahar si cafeina. Cafeina este un stimulant al sistemului nervos, zaharul este ca un drog care iti satisface pofta de dulce dar o si incurajeaza. Cele doua elemente sunt combinatia „perfecta”. Daca esti bautor „inrait” de sucuri carbogazoase si vrei sa te lasi, te vei confrunta cu simptome specifice renuntarii la orice dependenta: dureri de cap, iritare, agitatie si insomnie.

Consumul de zahăr dăunează grav IQ-ului, cred cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles, care au realizat un studiu pe şoareci care se aplică şi la oameni.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o dietele bogate în fructoză din sirop de porumb prostesc.

Fructoza din sirop de porumb este un compus cu o putere de îndulcire de aproximativ două ori mai mare ca cea a zahărului, des întâlnit în mâncărurile procesate şi băuturile carbogazoase, scrie LiveScience.com.

În cadrul aceluiaşi experiment, cercetătorii au descoperit şi că efectele negative ale fructozei pot fi combătute cu ajutorul acizilor graşi de tip omega-3, care protejează sinapsele. Acizii graşi de tip omega-3 se găsesc în special în peştii de apă rece, cum ar fi somonul.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Efectele SUCURILOR, BAUTURILOR COLA si ZAHARULUI asupra organismului uman

  1. Sunt diabetica si in viata mea nu am baut si nu mi-au placut sucurile carbo gazoase ! 🙂
    In schimb mi-au placut prajituriel de casa, mancarurile grase care sunt in “traditia” romaneasca, si cu care am fost invatata in familie. Si in vremea copilariei mele nu aveam acces la alimentatia occidentala :-).

    Offf, iar supar, nu publicati daca supar, dar chiar ma amuza asemenea articole !

    Nu o bautura sau alta, o mancare sau alta ne fac rau, ci LACOMIA noatra !!!

  2. Pingback: Coca-Cola are colorant CANCERIGEN/ Bauturile Coca-Cola si Pepsi contin ALCOOL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Colorant cancerigen in sucurile Cola/ De ce a disparut gustul rosiilor de pe piata - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Ca indulcitor se poate utiliza xylitolul (XyloSweet- acesta este doar xylitol fara alte adaosuri) . Acesta este total natural (obtinut prin fermentatie, are foarte putine calorii (2.4 cal/g) si indice glicemic 7, este antibacterian si antifungic. Acesta se poate utiliza si la alimente fierbinti si la cele reci (nu-si modifica proprietatile) si este benefic pentru igiena cavitatii bucale deoarece impiedica formarea placii dentare (produsele pentru igiena dentara Xlear sunt indulcite exclusiv cu xylitol)

  5. Pingback: ZAHARUL: inamicul 1 al sanatatii - Recomandari
  6. Pingback: PERICOLUL BAUTURILOR CARBOGAZOASE si al bauturilor de tip COLA/ Din ce sunt facuti crenwurstii?/ STITI CE CONTINE BEREA PRODUSA IN ROMANIA?/ Ce trebuie sa evitam inainte de culcare? | Cuvântul Ortodox
  7. Cariile apar atunci cand bacteriile prezente in placa dentara transforma amidonul si zaharul in substante acide care ataca dintii. O buna igiena bucala si utilizarea unei paste de dinti cu continut ridicat de fluor, de doua ori pe zi, sunt suficiente pentru pastrarea sanatatii dintilor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare