Liderul Consiliului National Secuiesc ameninta cu NESUPUNEREA CIVICA SI SANTAJEAZA CU TENSIUNILE INTER-ETNICE

14-05-2012 2 minute Sublinieri

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, i-a comunicat, astăzi, premierului Victor Ponta, că secuii vor face uz de mijloacele nesupunerii civice “pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc” în situaţia aplicării planului de regionalizare conceput de noul Guvern şi i-a sugerat să aleagă între pacea socială şi adâncirea tensiunilor interetnice.

“Zilele trecute aţi făcut public planul de regionalizare a României, care ar diviza Ţinutul Secuiesc între trei regiuni. Acest plan scoate în evidenţă dorinţa dvs. de a-i întrece pe adversarii dumneavoastră politici, care ar fi dorit ‘doar’ să includă Ţinutul Secuiesc într-un judeţ mai mare. Şi dânşii, şi dumneavoastră aţi uitat în schimb că ambele planuri contravin obligaţiilor internaţionale ale României, iar harta administrativă nu poate fi redesenată cu neglijarea Convenţiei Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi Cartei Limbilor Regionale sau Minoritare (…) Vă asigur că noi, secuii, nu vom lăsa ca pământul nostru natal să cadă pradă incompetenţei şi urii şi dacă este necesar vom face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc (…) Responsabilitatea alegerii vă aparţine domnule prim ministru: alegeţi dialogul şi pacea socială sau adâncirea tensiunilor interetnice? Noi suntem de partea păcii, a dialogului şi cooperării”, se arată într-o scrisoare deschisă dată publicităţii de Izsak Balazs, relatează Agerpres.

În document, liderul CNS afirmă că reforma care ar înfiinţa unităţi administrative mai mari decât actualele judeţe trebuie să aibă în vedere voinţa comunităţilor locale, iar delimitarea acestora nu se poate efectua fără consultarea prealabilă prin referendum a populaţiei locale.

“Noi, secuii, populaţie majoritară în Ţinutul Secuiesc nu vom vota nici un plan care ar dezmembra Ţinutul Secuiesc, ori l-ar îngloba într-o unitate administrativă mai mare”, a susţinut Izsak, făcând referire la o serie de documente europene referitoare la regiuni.

Liderul CNS a subliniat că nu poate fi neglijat faptul că înfiinţarea unor noi regiuni ar avea impact asupra definirii regiunilor statistice şi că redesenarea acestora “nu poate fi folosită drept armă împotriva popoarelor cu limbă şi cultură diferită de cea a populaţiei majoritare de pe teritoriul statelor membre”.

“Regulamentul nr. 1059/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS) prevede, că aceste regiuni trebuie definite astfel încât ele să reflecte circumstanţele economice, sociale, istorice, culturale sau de mediu. Luând în consideraţie această prevedere au devenit regiuni NUTS 2 de sine stătătoare: Tirolul de Sud, Valle d’Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Corsica, Sardinia, Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia, Friesland, Bretagne, etc. România este singura ţară din Europa, care ignorând aceste criterii a forţat Ţinutul Secuiesc într-o regiune, în care comunitatea secuiască-maghiară, majoritară în procent de 75% în Ţinutul Secuiesc, reprezintă mai puţin de 30% din populaţie. Planul prezentat de dvs., înrăutăţind şi mai mult situaţia noastră, urmăreşte ‘să explodeze’ Ţinutul Secuiesc, unitar din punct de vedere istoric, cultural şi lingvistic”, a subliniat Izsak Balazs.

El a precizat că există şi o altă cale spre reforma administrativă, mai avantajoasă pentru România şi dacă Guvernul Ponta are intenţia de a respecta Constituţia României şi convenţiile internaţionale la care România este parte, atunci va fi luat în considerare raportul întocmit de comisia de experţi, condusă de profesorul Ioan Stanomir, “iar aceasta poate să fie baza dialogului şi cooperării”.

“Noi suntem gata de dialog, de cooperare, dar numai dacă politica dvs. va fi bazată pe voinţa liberă a comunităţilor locale, pe solidaritatea şi cooperarea dintre cetăţeni“, a spus Izsak.

În scrisoare, liderul CNS compară proiectul de reorganizare administrativă a ţării cu planurile lui Nicolae Ceauşescu, care ‘a vrut să demoleze satele pentru a şterge de pe harta României monumentele istorice, bisericile, cimitirele ale miilor de sate ungureşti, pentru a şterge orice dovadă a prezenţei istorice a maghiarilor în Transilvania’.

“Ceauşescu nu şi-a dat seama că acţionează şi împotriva propriului său popor. În mod similar şi planul dumneavoastră este contrar raţiunii economice, care în loc să promoveze, face imposibilă în România implementarea politicii de coeziune a Uniunii Europene, şi împinge într-o criză şi mai adâncă ţara, pentru a cărei viitor sunteţi direct responsabili”, se mai arată în document.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Liderul Consiliului National Secuiesc ameninta cu NESUPUNEREA CIVICA SI SANTAJEAZA CU TENSIUNILE INTER-ETNICE

  1. Am si eu o nedumerire, ca de obicei 🙂
    Unde in istorie se vorbeste despre un “tinut secuiesc” ca o arie etnica de sine statatoare ?

    In alte ordine de idei Bretagne si Tara Bascilor nu sunt regiuni autonome administrativ, nici pe departe.
    Bretagne este o regiune a Frantei, ca si Oltenia,de exemplu, in Romania.
    Iar tara Bascilor, ca si in Flandra, alt exemplu, sunt regiuni denumite asa din punct de vedere al traditiilor etnice si istorice, dar in niciun caz autonome administrativ !
    Avem basci in sudul Frantei, ca si in nordul Spaniei, iar flamanzi in nord-estul Frantei ca si in nord-vestul Belgiei, dar nu este vorba de regiuni autonome administrativ, ci doar cu o anumita traditie etnic-istorica…

  2. Pingback: Autoritatile romane au refuzat intrarea in tara a ramasitelor “Apostolului secuilor”, EXTREMISTUL FASCIST Jozsef Nyiro. Ungaria si agitatorii “secui” din Romania planuiesc un EVENIMENT MAJOR DE CELEBRARE - Razboi întru Cuvânt - R
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare