ALEGERI GRECIA: populatia face retrageri masive din banci, Tsipras braveaza, Hollande ameninta cu excluderea din UE

14-06-2012 4 minute Sublinieri

sursa imagine

Grecii isi retrag banii din banci intr-un ritm accelerat inaintea alegerilor care vor avea loc in weekend, din cauza ingrijorarilor privind o posibila abandonare a monedei euro din partea Greciei, au mentionat doua surse din sectorul bancar grecesc, citate de Bloomberg.

Un bancher a spus ca este posibil ca retragerile sa fi depasit 700 de milioane de euro marti. Un oficial al bancii centrale a statului elen a refuzat orice comentariu. Bancile grecesti sunt sub presiune dupa ce persoanele fizice si companiile au retras 72 de miliarde de euro de cand tara a intrat in criza datoriei suverane, in octombrie 2009.

Desi creditorii au acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, o iesire a tarii din zona euro ar putea opri aceasta facilitate. In acelasi timp, deponentii cauta sa isi pastreze valoarea banilor pe fondul ingrijorarii ca Grecia poate adopta o noua moneda care va fi imediat devalorizata.

Iesirile de capital “pot accelera succesiunea evenimentelor, conducand la crearea unei noi monede”, a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank din Londra, intr-un e-mail. Totusi, “bancile grecesti pot accesa finantarea abundenta de la banca centrala, care poate compensa presiunea provenita de la retragerea depozitelor”, a adaugat acesta.

Retragerea depozitelor s-a intensificat in zilele care au urmat alegerilor din 6 mai dupa ce partidele care se opun ajutorului financiar (bailout) de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au castigat cele mai multe voturi, crescand astfel dubiile privind viitorul Greciei in zona euro. Acestea nu au putut forma un guvern si noi alegeri vor fi tinute pe 17 iunie.

Alexis Tsipras, liderul celui mai mare partid anti-bailout – Syriza, a declarat marti ca o recapitalizare rapida a sistemului bancar national, care va oferi statului drepturi asupra bancilor, va ajuta la restabilirea normalitatii in sistemul financiar.

Alexis Tsipras, conducatorul partidului de extrema stanga din Grecia, pariaza ca ii poate face pe liderii europeni sa continue finantarea chiar daca renunta la masurile de austeritate.

Liderul partidului Syriza le face o promisiune periculoasa alegatorilor sai, sustinand ca va reusi sa renunte la masurile de austeritate impuse de UE, dar va pastra linia de finantare pentru Grecia, desi aceasta depinde tocmai de masurile de austeritate la care el vrea sa renunte, scrie Bloomberg.

“Nu credem ca partenerii europeni vor folosi aceasta tactica de santaj de care se vorbeste si nu vor opri finantarea”, a spus Tsipras, al carui partid se lupta pentru primul loc in alegerile din 17 iunie. “O astfel de masura ar fi catastrofica nu doar pentru Grecia, ci pentru intreaga zona euro”, mai spune politicianul care doreste sa faca exact lucrul de care acuza Uniunea Europeana – santaj.

Promisiunea lui Tsipras de a abroga termenii pachetului de salvare este un pariu riscant, liderii UE putand oricand sa excluda Grecia din zona euro. Masurile de austeritate impuse pentru primirea ajutorului in valoare de 240 miliarde de euro din partea UE si FMI au agravat cea mai grea recesiune din Grecia de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Grecii vor vota pe 17 iulie pentru a doua oara in sase saptamani dupa ce partidele nu au putut ajunge la o intelegere cu privire la formarea unui nou guvern.  Parerea analistilor internationali e ca Tsipras promite miracole, mai ales in contextul in care o decizie gresita poate inrautati rapid situatia atat din punct de vedere economic, cat si politic.

In timp ce unii lideri europeni, precum premierul din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, au lasat sa se inteleaga ca sunt dispusi sa usureze unele din conditiile pachetului de salvare, altii au refuzat din start oferirea ajutorului fara nicio garantie ca lucrurile nu se vor agrava in cateva luni.

“Perioadele de criza nu sunt corecte. Daca o tara vrea sa devina din nou competitiva, salariul minim trebuie sa scada”, este parerea ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble.

Alegeri imprevizibile

Conform celor mai recente sondaje Syriza se lupta la egalitate cu Noua Democratie. Daca lucrurile raman la fel pana in ziua votarii, situatia din 6 mai se poate repeta, niciunul din partide neavand sustinerea necesara pentru a guverna independent, iar varianta unei coalitii nationale nu este viabila din cauza diferentelor majore ale punctelor de vedere cu privire la relatia Grecia – UE.

Tsipras, 37 de ani, a declarat ca va incerca sa mentina Grecia in zona euro, dar ca in primul rand promite sa anuleze masurile de austeritate. Analistii Fitch Ratings au declarat ca iesirea Greciei din uniunea monetara ar avea un impact sever indirect asupra bancilor din intreaga zona euro, iar pentru rezolvarea situatiei ar fi nevoie de un raspuns robust.

Daca Grecia este data afara din zona euro, investitorii vor lua in vizor Italia, cea de-a treia cea mai mare economie europeana, care are o datorie foarte mare, spune Tsipras. “Cand dai semne ca o tara poate fi distrusa, atunci investitorii se vor grabi sa atace urmatoarea veriga slaba, care e Italia”.

Parerea lui Tsipras despre imposibilitatea excluderii Greciei din zona euro se bazeaza pe analize a unor economisti europeni si internationali, analize cost-beneficiu si alte scenarii, dar si pe lipsa unor mentiuni speciale in tratatul de aderare privind renuntarea la moneda unica.

“Convingerea noastra nu este bazata pe relatii publice sau pe cuvintele politicienilor”, spune Tsipras, care, conform multor analisti, intelege gresit ceea ce spun si fac partenerii europeni, mai ales tarile nordice, care au o toleranta mica pentru un astfel de santaj.

Un guvern condus de Syriza ar revoca toate masurile de austeritate care au agravat situatia economica in care se afla Grecia. Tsipras ar forma un plan pentru dezvoltarea economica si sociala, taxarea bogatilor, nationalizarea bancilor, dar si renegocierea conditiilor planului de salvare.

La alegerile din 6 mai, Noua Democratie si Pasok, semnatarii pachetului de salvare, au fost la doar doua locuri distanta de majoritate in Parlament. Syriza a castigat 16,8% din buletinele de vot, in timp ce Noua Democratie a obtinut 18,9%. Conform legii electorale grecesti, partidul castigator obtine 50 de locuri in plus in Parlament.

  • Hotnews: 

Alegeri in Grecia: Liderul stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, promite ”un guvern al tuturor grecilor”

Liderul coalitiei stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras, a promis joi seara ”un guvern al tuturor grecilor” dupa alegerile de duminica si a asigurat ca va mentine Grecia ”in Europa si in zona euro”, relateaza AFP. Partidul Syriza, la conducerea caruia se afla Alexis Tsipras, este unul dintre cele doua partide favorite la alegerile legislative de duminica, alaturi de Partidul Noua Democratie.

Tsipras, in varsta de 37 de ani, a fost acuzat de principalul sau rival si lider al partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, ca ar incerca sa ”anuleze” planul de austeritate convenit de creditorii din Grecia, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, fapt ce ar conduce tara, potrivit liderului conservator, la o ”catastrofa” si la iesirea Greciei din zona euro.

Liderul Syriza a afirmat ca un plan national de redresare a economiei va proteja poporul impotriva unui faliment si a subliniat ca este pregatit sa discute ”o renegociere cu Europa” in ceea ce priveste planul de austeritate impus Greciei. Singura solutie pentru iesirea din criza este adoptarea ”mai multor masuri de crestere”, potrivit lui Alexis Tsipras.  (…)

Grecia: Samaras mizeaza pe o Europa care se schimba pentru renegocierea planului de austeritate UE-FMI 

Seful dreptei din Grecia, Antonis Samaras, a afirmat miercuri ca schimbarile din Europa ofera “ocazia” renegocierii planului de austeritate impus de UE si de FMI, in cazul unei victorii a partidului sau la scrutinul din 17 iunie, relateaza AFP.

“Cred ca avem de castigat din faptul ca Europa se schimba”, a spus Samaras, intr-o conferinta de presa, referindu-se la evolutiile din Spania si Franta. Aceasta ofera Greciei “mai multe posibilitati” pentru renegocierea planului de austeritate, a adaugat Samaras.

Partidul Noua Democratie, pe care il conduce, se afla intr-o cursa cap la cap cu stanga anti-austeritate Syriza pentru legislativele din 17 iunie.

Dacă Atena nu îşi respectă promisiunile făcute Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI, vor apărea unele ţări care vor cere ieşirea Greciei din zona euro. Avertismentul formulat de preşedintele francez, François Hollande, vine pe ultima sută de metri a campaniei pentru alegerile legislative, ce vor avea loc duminica aceasta.

Vor apărea ţări care ar prefera să termine cu prezenţa Greciei în zona euro“, a avertizat François Hollande, într-un interviu pentru televiziunea greacă Mega Channel. Clasa politică de la Atena trebuie să îşi respecte deci angajamentele pe care şi le-a luat faţă de instituţiile financiare internaţionale–Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.

François Hollande a încercat apoi să domolească tonul şi i-a asigurat pe greci că îi respectă şi că ei vor fi cei care vor decide la scrutinul pentru legislative de duminică.De asemenea, a respecta angajamentele asumate nu înseamnă a rămâne în aceeaşi situaţie şi eu însumi am pledat pe lângă colegii mei şefi de stat şi de guvern, pentru ca fondurile europene neutilizate să poate fi folosite de Grecia, care să îşi recapete astfel creşterea economică“, mai spune şeful statului francez.

Victoria socialistului Hollande la prezidenţialele din Franţa a fost primită cu bucurie de majoritatea grecilor, după ce aceştia au avut parte de prea puţină îngăduinţă în vremea tandemului Sarkozy-Merkel.

Mesajul vine în contextul în care una dintre favoritele la legislativele greceşti este formaţiunea de stânga Syriza, are pledează pentru ruperea acordului cu creditorii externi.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “ALEGERI GRECIA: populatia face retrageri masive din banci, Tsipras braveaza, Hollande ameninta cu excluderea din UE

  1. Ce este la greci este și la noi, iar ce este a mai fost, iar profeții politici au fost lichidați. Azi se face pomenirea a 123 de ani de la martiriul lui Mihail EMinescu: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n9cI05BbYdE.

  2. Pingback: ALEGERI GRECIA. Catre Drachmageddon? VOT PE MUCHIE PE CUTIT: Conservatorii ar conduce in exit-polluri, RADICALII de la Syriza, COMUNISTII si NAZISTII ar avea procente apreciabile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare