TOKES: BASESCU trebuie sa asculte revendicarile MAGHIARILOR CARE L-AU SUSTINUT LA REFERENDUM

30-07-2012 1 minut Sublinieri

Eurodeputatul Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, a declarat luni, la Oradea, că maghiarii din România, prin absenţa lor de la referendum şi-au exprimat, indirect, un NU hotărât actualei guvernări şi că ‘România prezidată de Traian Băsescu trebuie să dea ascultare revendicărilor maghiare’.

‘Nu aştept la nici un folos concret politic, dar cred că în sensul acelor principii şi idei care ne caracterizează, o Românie prezidată de Traian Băsescu trebuie să dea ascultare revendicărilor comunităţii maghiare şi să aprecieze contribuţia comunităţii noastre începând din 1989 până în prezent,’ a declarat Tokes, într-o conferinţă de presă.

El a spus că respinge ‘învinuirile nedemne şi neîntemeiate’ ale premierului Victor Ponta care, în prima sa declaraţie de duminică seară, a încercat să culpabilizeze comunitatea maghiară învinuind-o că a boicotat referendumul.

‘Interpretarea este nedemnă şi nejustă, deoarece comunitatea maghiară şi-a exercitat drepturile democratice de a participa la vot. Dacă adunăm cele 54% a celor absenţi plus cei 11% care au votat cu ‘NU’, atunci 65% nu înseamnă un absenteism politic, ci include o poziţie negativă faţă de clica Ponta-Antonescu, faţă de lovitura de stat care s-a petrecut în mod pseudo-constituţional,’ a spus Tokes.

În ce priveşte alegătorii maghiari, el a subliniat că poate confirma că absenţa lor de la vot reprezintă, în mod indirect, o opţiune politică, un ‘NU’ hotărât faţă de iniţiativa organizării referendumului pe tema demiterii preşedintelui.

Tokes a subliniat că maghiarii, secuimea, respectiv toţi locuitorii Ardealului s-au opus ‘încercării unei restaurări postcomuniste’. Acest lucru, preciza Tokes, înseamnă ‘o poziţie fermă a electoratului maghiar şi într-o oarecare măsură a electoratului transilvan pentru valorile democratice şi pentru continuarea schimbării regimului început în 1989.’

Tokes a amintit şi cazurile precedente din 2004 şi 2007, când maghiarii au votat, în majoritate, pentru Traian Băsescu.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “TOKES: BASESCU trebuie sa asculte revendicarile MAGHIARILOR CARE L-AU SUSTINUT LA REFERENDUM

  1. Corect! Basescu sa-si onoreze promisiunile fata de maghiari, sa cunoastem si noi pretul cu care am fost vanduti – care este valoarea celor treizeci de arginti in 2012.

  2. “Staniloae era figura cea mai reprezentativa a ortodoxiei romanesti(…)
    -Parinte – zicea Craciun ca i s-ar fi adresat generalul Cumpanasu – am venit sa va scot de aici cu orice pret; asa ca…
    -Asa ca ce?- il intreaba parintele. N-am de gand sa platesc orice pret.
    (…) crestinismul si nationalismul sunt indisolubil legate.
    -Cu ce scop?
    -Al mantuirii, domnule!”

    Dialogul este purtat intre generalul de securitate Cumpanasu, fost preot si student al Parintelui Dumitru Staniloae, in 1964, inainte de eliberarea Parintelui din Aiud.

  3. in privinta maghiarilor trebuie sa evidentiem neaparat un aspect pe care l-am cam neglijat , noi , romanii , in ultimii ani , acela al coeziunii populatiei de etnie maghiara in jurul conducatorilor lor .
    Am trait o buna perioada de timp intr-o zona in care etnia maghiara avea o oarecare pondere si , chiar dupa incidentele de la Tg. Mures , aveam impresia ca liderii politici sau spirituali ai acestei etnii , nu pot avea o influenta suficient de mare pentru a “misca” mintea etnicilor lor . Se pare ca de atunci s-au mai schimbat lucrurile sau le-am perceput eu aiurea , cert este ca la acest referendum s-a produs o adevarata demonstratie de forta . Cu siguranta aceasta este rodul politicii antiromanesti si proungare/proeuropene a liderilor UDMR dar si a multor lideri romani care joaca dupa cum li se canta . Luand cazul basescului , haideti sa ne gandim ce inseamna sa ai din startul luptei electorale un avans de 10-12% , constand tocmai in voturile populatiei machiare . Si binenteles ca un asemenea serviciu trebuie platit cu varf si indesat .

  4. Nu ar trebui sa mai vorbeasca unguru asta in numele ardelenilor…In judetul Mures 55% din populatie este romane. Dintre ei, 34% au fost la vot, ceea ce inseamna ca, in urma unui simplu calcul matematic, aproape 62% dintre romani au votat impotriva lui Basescu. In plus, de vreme ce el e ungur,!!doar ungur!!, si noi suntem romani, nu are dreptul de a ne reprezenta! Noi nu am votat cu ungurii si am votat impotriva lui Basescu!

  5. “Tokes a subliniat că maghiarii, secuimea, respectiv toţi locuitorii Ardealului s-au opus”= minciună sfruntată! În primul rând, nu toţi maghiarii au boicotat (acesta este cuvântul) referendumul. Apoi ce treabă au ardelenii cu Toekes??? Cine l-a pus pe el port-stindardul lor??? Acestea sunt prostii pt adormit copiii şi îi saltă mingea la fileu băsescului pt momentul în care va face concesii nepermise liderilor maghiari. Masa maghiarilor din România va suferi pe mai departe, ca şi din ’89 până astăzi. Da’ treaba lor dacă nu vor să se trezească. Şi lor li se adresează “Deşteaptă-te române!” Mi se rupe inima şi de ei, dar este alegerea lor!
    În plus găsesc că este puţin ciudat să analizezi despărţit Ardealul de celelalte provincii în ceea ce priveşte acest referendum; cui îi foloseşte aceasta? F probabil numai celor cărora le place să despartă. Nouă nu.
    Parcă în jud. Hunedoara prezenţa la referendum a fost mai mare de 55%, iar hunedorenii sunt tot ardeleni. De ex.
    În orice caz, una peste alta, dacă am rămas la mâna băsescului şi toekesului, tare rău am ajuns! Iar cu cât mai rpd ne dăm seama de situaţie, cu atât mai rpd ne putem salva. SOS!

  6. ”Cineva ii spunea pr.Arsenie Boca:
    -Părinte, ne dărâmă Ceaușescu bisericile!
    Iar pr. Arsenie i-a răspuns!
    Nu el, bă! Păcatele voastre!”

    Ce ușor e să dăm tot timpul vina pe alții! Ba au fost turcii, ba tătarii, ba ungurii, ba nemții, dar noi, oare când am fost de vină! Doar un român poate să unjure cu atâta originalitate un alt român.
    Prin anii 90 un fost deținut politic, imediat după evenimentele de la Tg. Mureș îmi spunea că pe el în închisoare nu l-a bătut nici neamțul, nici ungurul, ci l-a bătut românul, și l-a bătut bine!
    Ne dăm democrați, dar îi înjurăm pe ardeleni că nu au ieșit la vot! Ca să ce? Să schimbe ce? Un călău cu alți doi călăi? O păpușă cu alte două?

    Să luăm aminte la cuvintele Sf. Proroc Isaia:

    3. Vai ţie neam păcătos, popor împovărat de nedreptate, soi rău, fii ai pieirii! Ei au părăsit pe Domnul, tăgăduit-au pe Sfântul lui Israel, întorsu-I-au spatele.
    5. Pe unde să mai fiţi loviţi voi, cei ce mereu vă răzvrătiţi? Tot capul vă este numai răni şi toată inima slăbănogită.
    6. Din creştet până în tălpile picioarelor nu-i nici un loc sănătos; totul este numai plăgi, vânătăi şi răni pline de puroi, necurăţate, nemuiate cu untdelemn şi nelegate.
    7. Ţara voastră este pustiită, cetăţile voastre arse cu foc, ţarinile voastre le mănâncă străinii înaintea ochilor voştri, totul este pustiit, ca la nimicirea Sodomei.
    8. Sionul ajuns-a ca o colibă într-o vie, ca o covercă într-o bostănărie, ca o cetate împresurată!

    Oare de ce ajunsese (a ajuns) poporul așa?

    Nu pentru că își pusese nădejdea mai mult în om (rege, conducător, împărat) decât în Dumnezeu?

    Și tot el (Isaia) răspunde:

    15. Când ridicaţi mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, şi când înmulţiţi rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge; spălaţi-vă, curăţiţi-vă!
    16. Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată!
    17. Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!
    18. Veniţi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face.
    19. De veţi vrea şi de Mă veţi asculta, bunătăţile pământului veţi mânca.
    20. Iar de nu veţi vrea şi nu Mă veţi asculta, atunci sabia vă va mânca, căci gura Domnului grăieşte.

    Să facem analogia asta între un popor și un om. Cât timp omul dă vina pe alții pentru ceea ce i se întâmplă, Sfinții Părinți spun că e în înșelare și că primul semn de sănătate e atunci când se întoarce spre sine și își vede și plânge păcatele! E vai și amar de ortodoxia noastră dacă am ajuns să nu mai putem să ne purtăm unii altora sarcinile!
    Vorbim atât de mult despre dragoste, nevoință, miostenie, etc … și doar atât! Vorbim!

    Iertați!

  7. @ ilie:

    Ce diversiune perversa cu chip duhovnicesc. Nota 10, felicitari! Geniala reeducare sa il faci pe p. Arsenie Boca sau pe Prorocul Isaia goarnele propagandei unui criminal si vanzator de neam cum nu a mai existat din anii 50 incoace…

    Calaul pe care il puteam izola a fost DOVEDIT si RAS-DOVEDIT ca atare. Nici el nu se mai ascunde, face totul fatis, ne spune in fata ca ne omoara. Pe ceilalti cine i-a dovedit ca atare? Propaganda primului calau? Sau frica noastra de drobul de sare. Mai bine cu Ana Pauker si cu Dej decat cu Maniu si Bratianu, ca tot “calai” nu? Nicio diferenta, desigur…

    Nu am dat vina pe altii, ci tocmai pe noi, daca ne-ati fi citit pana acum cu atentie. Dar asta nu inseamna sa nu spui pe nume si tiranului sangeros ca e tiran sangeros si ca nu trebuie sa-l girezi sau sa-i sari in ajutor. Macar cand pastorii tai (vezi IPS Andrei) te indeamna sa mergi la vot, macar pentru Ardeal, daca nu pentru toate. Dar nu, noi suntem mai destepti. Si ii dam tot girul calaului sa ne execute. La Judecata ma tem ca vom fi judecati pentru nepasarea asta. Da, cei care am votat nu l-am putut impiedica sa ne vanda si sa ne omoare copiii si batranii, dar in fata lui Dumnezeu am incercat sa fim prezenti, si nu ne-am pitit dupa citate aplicate ipocrit pentru a ne justifica, printr-o duhovncie pietista si fatarnica, TOCMAI nepasarea si nepurtarea sarcinilor! Cine face pocainta adevarata, nu ii condama de sus pe fratii sai care lupta sincer pentru neam si primeste si de la Dumnezeu luminare sa discearna cine sunt tiranii si ce are de ales.

  8. D – le Tokes, nu te erija in consilier prezidential. Oricum ai depasit demult limita bunului simt, si noi romanii ne-am cam epuizat rabdarea…
    Asa ca… mai usurel cu tupeul!!!

  9. Declaraţiile lui Orban în România îi vor afecta pe etnicii maghiari, avertizează socialiştii ungari

    http://www.adevarul.ro/international/Declaratiile-Orban-Romania-avertizeaza-socialistii_0_746925339.html

    Declaraţiile recente ale lui Viktor Orban în România vor afecta minoritatea etnicilor maghiari, a avertizat luni Attila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar (opoziţie), apreciind că gestul premierului ungar reprezintă un amestec în treburile interne ale României, relatează MTI.

    Declaraţiile lui Orban în România vor afecta minoritatea etnicilor maghiari “atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, a avertizat Mesterhazy.

    Orban i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii României să ia decizia “corectă” în cadrul referendumului de duminică privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, într-un discurs suţinut în cadrul unei şcoli de vară organizată în staţiunea românească Băile Tuşnad.

    “Aş dori să urez românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică) este o posibilitate”, a declarat Orban.

    Potrivit MTI, Mesterhazy a subliniat că Orban s-a amestecat în mod deschis în treburile interne ale României, comiţând o “eroare gravă” pe ale cărei consecinţe le vor suporta etnicii maghiari din România.

  10. Chiș Livia says: 07/30/2012 la 2:51 PM

    Nu ne-am putut deplasa la secția de votare să ne exprimăm punctul de vedere dacă vrem să nu rămânem fără slujbă, sau să fim hărțuiți de către primar următorii 4 ani de zile, așa se întîmplă într-o comună din Ardeal – dictatura 2012( urmăriri la colț de stradă, notari în caenețel, și predări la primaru care acum o lună jumate ne implora să-l alegem că ne va fi mai bine, vai de noi este mai rău ca și în comunism, m-am rugat Lui Dumnezeu să meargă alții din țara aceasta dacă noi n-am putut merge.
    Ne merităm soarta, Doamne ajută-ne și ne miluiește, Amin!

    (Comentariu de pe un alt site.)

  11. @ alin-7:

    Exista, iata, si unguri cu scaun la cap si bunul simt in dotare.

  12. Normal ca asta-i pretul ! In plus l-am vazut si pe Kelemen Hunor spunand ca trebuie neaparat revizuita constitutia, ceea ce pentru mine e un semnal foarte negativ din doua puncte de vedere :

    1. UDMR nu va mai vota in parlament alaturi de USL
    2. Vor cere federalizarea la o eventuala revizuire a constitutiei

    Dumnezeu cu mila Lui !

  13. http://www.gazetademaramures.ro/strigatul-intolerantei-entice-12467

    Liderii maghiarilor vorbesc despre o „boală” care le afectează identitatea naţională şi fac apel la părinţi, tineri, intelectuali: preoţi, pedagogi, întreprinzători – „chemându-i să spună NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine”.
    Un apel demn de evul mediu, în care exclusivismul şi intoleranţa sunt promovate „fără mască”.

    Semnatarii „strigătului”

    VARGA KAROLY, preot reformat, LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica “Sf. Treime” de lângă Teatrul Municipal, BAK LASZLO, preot la Biserica Reformată de pe Podul Viilor, TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat, LUDESCHER ISTVAN, preşedintele UDMR, HUPKA FELIX, SZANISZLO JOZSEF, VARADI ENIKO, VIDA NOEMI, UDMR, NAGY-JENEI ZOLTAN, preşedintele Asociaţiei pedagogilor maghiari din România (Maramureş), DAVID LAJOS, casa Teleki, MARKO HAJNAL, casa Teleki, APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare, PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuală Baia Mare.

  14. Pingback: LIDERI ai comunitatii maghiare indeamna la INTOLERANTA ETNICA si RASISM. Baia Mare, denumita „cetate ungureasca” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Cand premierul Victor Ponta spune adevarul: LASZLO TOKES SI MONICA MACOVEI SUNT FINANTATI DE DUSMANII ROMANIEI SI REPREZINTA INTERESELE STRAINE ANTI-ROMANESTI (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Kelemen Hunor sustine DECLARATIILE RADICALE ale primarului din Miercurea Ciuc legate de OBLIGATIVITATEA cunoasterii LIMBII MAGHIARE. ATENTIE LA EXTREMISTII UNGURI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR, finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare