REFERENDUM la Mangalia pe tema exploatarii GAZELOR DE SIST

16-11-2012 1 minut Sublinieri

Locuitorii municipiului Mangalia isi vor exprima parerea cu privire la exploatarea gazelor de sist in sudul litoralului in cadrul unui referendum care va avea loc in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, in data de 9 decembrie, informeaza Mediafax.

Consilierii locali din Mangalia au aprobat la sfarsitul lunii octombrie organizarea acestui referendum, iar in cadrul sedintei din data de 15 noiembrie au fost stabilite toate detaliile de organizare a referendumului.

Potrivit hotararii Consiliului Local, cu ocazia referendumului, cetatenii sunt chemati sa se pronunte cu “DA” sau “NU” la intrebarea: “Sunteti de acord cu riscul de afectare a panzei freatice si a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, in urma exploatarii gazelor de sist din sudul litoralului?”.

In cadrul sedintei de joi, consilierii au mai aprobat modelul listei electorale suplimentare, tipul buletinului, stampilele si timbrele autocolante care vor fi folosite la referendumul din 9 decembrie, informeaza Mediafax.  Referendumul va avea loc in data de 9 decembrie, va incepe la ora 7:00 si se va incheia la ora 23:00.

Locuitorii municipiului Mangalia au mai participat la un referendum în data de 10 iunie, în aceeaşi zi cu alegerile locale, ei fiind întrebaţi atunci dacă sunt de acord cu rezilierea contractului cu societatea de termoficare Callastis Therm.

Referendumul a fost validat pentru că s-au prezentat la urme 56,73 la sută din persoanele cu drept de vot, iar dintre acestea aproape 80 la sută au fost de acord cu rezilierea contractului.

Noua administraţie locală, rezultată în urma alegerilor din iunie, a ţinut cont de părerea locuitorilor şi a întrerupt înţelegerea cu Callastis Therm, în prezent furnizarea căldurii fiind asigurată de o societate deţinută de Consiliul Local.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “REFERENDUM la Mangalia pe tema exploatarii GAZELOR DE SIST

  1. Uite cum se duce pe copcă şi statul unitar român, în care doar o parte din cetăţeni (fie ei cel mai mult şi direct implicaţi şi interesaţi de subiect) vor hotărâ cu privire la un subiect de interes naţional.

    Indiferent de rezultat, deşi sunt pesimist şi în această privinţă, nu trebuiau organizate referendumuri locale pe teme de interes naţional, întrucât delegitimează acţiunea colectivă şi o aşează în derizoriu.

    Stat naţional unitar înseamnă că un locuitor din Dorohoi este la fel de îndreptăţit ca şi cel din Bucureşti să se pronunţe pe temele de care este interesat direct. Interesul direct nu este limitat de arealul geografic în care acesta trăieşte sau îşi desfăşoară activitate sau de orice alte criterii teritoriale sau culturale.

    Mă tem că vom înţelege mult mai târziu consecinţele acestui gest care s-ar putea să bucure pe mulţi, mai ales dacă unele proiecte vor fi respinse prin voinţa majoităţii (sau cu atât mai mult în acest caz). Iertaţi-mă! Doamne ajută!

  2. Dincolo de aceste implicatii mai subtile si mai profunde, intrebarea este compusa din… 2 intrebari diferite si este formulata vadit tendentios si manipulativ, in interesul celor care au si organizat asa ceva. Iar in zona, din pacate, ponderea celor care “vor minerit” este mai mare… Macar atat au reusit banii bagati de RMGC… Iata ca au gasit o smecherie prin care sa ne bage pe gat cianurile si sa instraineze pe nimic aurul tarii…

  3. http://www.cotidianul.ro/referendumul-pentru-rosia-montana-instrument-politic-cu-miza-electorala-197917/

    Referendumul pentru Roşia Montană – instrument politic cu miză electorală

    În urmă cu câteva zile Consiliul Judeţean Alba a dezbătut propunerea de organizare, în ziua alegerilor pentru Parlament, a unui referendum judeţean pe subiectul Roşia Montană. În prag de campanie electorală se doreşte eliminarea responsabilităţii administrative specifice avizării unui proiect minier şi transferarea deciziei către electorat. Campania Salvaţi Roşia Montană consideră că evaluarea legalităţii proiectului minier de la Roşia Montană ar fi astfel substituită de o formă viciată, supusă presiunii politice, de consultare a populaţiei.

    Discursul reprezentanţilor partidelor politice din judeţul Alba ignoră faptul că realizarea unui proiect minier nu comportă o singură decizie, ci o serie complexă de decizii administrative ce derivă din legislaţia în vigoare. Avizele ce ţin de evaluarea impactului asupra mediului, de aprobarea planurilor de urbanism, de descărcarea de sarcină arheologică a zonei, dar şi deciziile ce ţin de respectarea dreptului la proprietate individuală a locuitorilor direct afectaţi şi care nu doresc să-şi înstrăineze proprietăţile sunt toate aspecte ce trebuie analizate pur obiectiv şi în spiritul şi litera legii. Procedura de avizare a proiectului implică inclusiv instrumente de consultare a cetăţenilor, suficiente pentru a arăta care este acceptabilitatea proiectului minier în rândul populaţiei direct afectate şi interesate. În plus, ele prevăd şi participarea publicului din statele vecine potenţial afectate de un proiect cu impact transfrontalier, cum este cel de la Roşia Montană. În acest sens, în cursul consultărilor cu publicul ce au avut loc în vara anului 2006 pe tema studiului de impact asupra mediului depus de Roşia Montană Gold Corporation, 22.000 de cetăţeni din România şi din străinătate au trimis Ministerului Mediului comentarii foarte detaliate şi bine fundamentate legal şi tehnic.

    Un referendum judeţean privind proiectul de la Roşia Montană ar minimiza importanţa şi eficienţa procedurilor mai sus amintite, ar descuraja informarea şi participarea publicului pe chestiuni concrete, ştiintifice şi legale şi ar exclude din start participarea publicului din statele vecine potenţial afectate. Complexitatea avizării mineritului cu cianuri nu poate fi supusă unui plebiscit general şi nici opiniilor politice.

    Nu în ultimul rând, un asemenea referendum nu poate fi oportun la acest moment şi constatând stadiul la care se află proiectul Roşia Montană – de aproximativ 10 ani compania efectuează in zonă strămutări, angajează şi promite că va angaja numeroşi locuitori ai zonei, dar mai ales desfăşoară o campanie agresivă de propagandă în favoarea proiectului, cu enorme bugete de publicitate.

    “În 25 iulie 2010, cetăţenii oraşului Baia Mare au fost chemaţi la urne să se pronunţe asupra folosirii cianurilor pe raza Municipiului Baia Mare, referendum iniţiat cu scopul de a implementa rezoluţia Parlamentului European. Mai mult de 95% dintre votanţi s-au pronunţat împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri, prezenţa slabă invalidând însă rezultatul. Acest exemplu, precum şi mult mai recentul referendum pentru demiterea preşedintelui ne arată că o prezenţă scăzută la urne conduce la un rezultat irelevant, benefic doar manipulării opiniei publice de către reprezentanţi ai clasei politice sau, în acest caz, de către compania minieră”, a declarat Ştefania Simion, Director Executiv al Centrului Indepenedent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

    “Dreptul la proprietate nu poate fi subiectul unui referendum regional sau naţional de aceea ne vom opune activ acestei iniţiative, contestând chiar, în eventualitatea aprobării organizării unui asemenea referendum, legalitatea şi constituţionalitatea sa”, a declarat Eugen David, Preşedintele Alburnus Maior.

  4. Pingback: TUPEUL directoarei OMV Petrom: ROMANII NU SUNT COMPETITIVI/ Chevron si ExxonMobile fac LOBBY la Bruxelles pentru “dezlegare” la EXPLOATARILE GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: REFERENDUMURILE PENTRU GAZELE DE SIST invalidate din cauza prezentei la vot - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare