Israel ar putea sa invadeze FASIA GAZA dupa ce TEL AVIV a fost TINTA RACHETELOR HAMAS. Moscova critica reactia DISPROPORTIONATA a Israelului

16-11-2012 9 minute Sublinieri

UPDATE Ora 10:30 Doi palestinieni au fost ucisi in urma unui raid israelian efectuat in nordul Fasiei Gaza, in timpul vizitei premierului egiptean Hicham Qandil, au afirmat surse medicale palestiniene, citate de AFP. Un purtator de cuvant al premierului israelian Benjamin Netanyahu acuzase anterior ca Hamas, la putere Gaza, nu respecta armistitiul provizoriu anuntat de Israel pe perioada vizitei sefului guvernului egiptean in teritoriul palestinian.

In cursul diminetii, un inalt oficial israelian anuntase ca premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat sa suspende o intensa ofensiva aeriana impotriva Fasiei Gaza in timpul vizitei premierului egiptean Hisham Qandil in aceasta regiune. “Premierul Netanyahu a raspuns favorabil unei cereri egiptene de incetare a focului in timpul vizitei in Gaza in aceasta (vineri) dimineata a primului ministru egiptean, o vizita care va dura trei ore”, a precizat acest inalt oficial, sub acoperirea anonimatului.

In raspunsul pe care l-am transmis egiptenilor, Israelul a indicat ca fortele sale vor inceta focul cu conditia sa nu existe tiruri ostile din Gaza spre Israel in aceasta perioada”, a adaugat acesta. Premierul egiptean este asteptat in cursul diminetii in Fasia Gaza.

Aviatia israeliana a efectuat numeroase raiduri in Fasia Gaza, dintre care mai multe au lovit orasul Gaza, vineri, in zori, in a treia zi de intensa ofensiva impotriva gruparilor armate din teritoriu. “De ieri seara pana acum, au fost 130 de lovituri”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului de Interne al Hamas, Islam Shahwan.

Potrivit purtatorului de cuvant al serviciilor de urgenta ale Hamas, Adham Abou Selimya, de la inceputul ofensivei “Stalpul Apararii”, miercuri dupa-amiaza, 19 palestinieni au fost ucisi, printre care mai multi copii, si 235 au fost raniti. Joi, trei israelieni au fost ucisi dupa ce o racheta a lovit in plin un imobil de locuinte din sudul Israelului.

Armata israeliana a precizat ca a efectuat 466 de raiduri aeriene de la inceputul operatiunii care a debutat cu uciderea liderului militar al Hamas, Ahmed Jaabari. In total, 280 de rachete au fost trase miercuri spre statul evreu, dintre care 131 au fost interceptate de sistemul antiracheta Iron Dome.

Preşedintele egiptean Mohammed Morsi i-a cerut premierului Hesham Qandil să viziteze Fâşia Gaza, vineri, în semn de solidaritate cu această enclavă vizată de o ofensivă israeliană, a anunţat agenţia publică egipteană, citată de cotidianul Haaretz.

“Vizita lui Qandil vine să sublinieze solidaritatea Egiptului cu poporului din Gaza în faţa agresiunii israeliene absurde şi să răspundă nevoilor sale urgente”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Yasser Ali.

Qandil va conduce o delegaţie de oficiali de nivel înalt în această vizită.

Morsi l-a rechemat miercuri pe ambasadorul Egiptului în Israel şi a cerut organizarea unor întâlniri de urgenţă ale Ligii Arabe şi Naţiunilor Unite pentru a discuta despre raidurile israeliene în Gaza, soldate cu moartea a 15 palestinieni. Trei israelieni au fost, de asemenea, ucişi în atacurile cu rachetă lansate din Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat să suspende o intensă ofensivă aeriană împotriva Fâşiei Gaza în timpul vizitei de vineri a premierului egiptean Hisham Qandil, a anunţat un oficial israelian, citat de AFP.

(…)Premierul egiptean Hisham Qandil, aşteptat vineri dimineaţa în Fâşia Gaza, a ajuns deja, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ale mişcării Hamas, ce controlează enclava palestiniană.”Premierul egiptean a ajuns (în Gaza) prin punctul de trecere de la Rafah, iar oficialii Guvernului palestinian (Hamas) l-au întâmpinat”, a precizat sursa citată pentru AFP.

Aviaţia israeliană a desfăşurat numeroase raiduri în Fâşia Gaza, dintre care multe chiar în oraşul Gaza, vineri în zori, în cea de-a treia zi a unei ofensive intense împotriva grupurilor armate din teritoriu, au afirmat jurnaliştii AFP şi surse din cadrul serviciilor de securitate ale Hamas.

“De ieri seara şi până în prezent au fost 130 de atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas Islam Shahwan, menţionând “zeci de atacuri” în Gaza vineri dimineaţă. Corespondenţii AFP la faţa locului au constatat raiduri multiple.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă ale Hamas, Adham Abu Selmiya, a anunţat moartea a 19 palestinieni, dintre care mai mulţi copii, şi rănirea altor 235. Joi, trei israelieni au murit în momentul în care o rachetă a lovit din plin o clădire de locuinţe din sudul Israelului. Armata israeliană a anunţat că a desfăşurat 466 de raiduri aeriene de la începutul operaţiunii lansate o dată cu asasinarea unui lider militar al Hamas în Gaza, Ahmed Jaabari.

Ea a confirmat că “raidurile continuă”, anunţând că pe parcursul nopţii au fost lansate 11 rachete din Gaza către Israel.

În total, 280 de rachete au fost lansate către Israel începând de miercuri, dintre care 131 au fost interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome, potrivit unui purtător de cuvânt militar.

Fâșia Gaza se pregătește, la această oră, de un atac terestru al Israelului, după ce Hamas a anunțat că a reușit să lovească orașul Tel Aviv.

Roxana Bakr, una dintre româncele stabilite în Gaza, a povestit în exclusivitate pentru Money.ro scenele de groază care au avut loc în Fâșie în ultimele zile: “Avioanele F16 bombardează deja de trei-patru zile. Au lovit case, au omorât copii, nimeni nu poate să știe câți. Ieri am fost la 200 de metri de locul unde a căzut o rachetă. Am văzut cum scoteau morții. Eu locuiesc în apropiere de morgă și aud mereu sirenele”.

Potrivit româncei, avioanele F16 survolează și la această oră Fâșia Gaza, iar rachetele continuă să cadă. “Suntem bombardați continuu și acum. Toți ne așteptăm, însă, că răul cel mare abia urmează: probabil că în seara asta sau cel târziu sâmbătă vor intra cu tancurile”

Hamas a anunțat în această seară că a doborât și două avioane israeliene. Ultima rundă de conflict de proporții între armata israeliană și gruparea extremistă Hamas a avut loc în decembrie 2008. La sfârșitul celor trei săptămâni de conflict, organizațiile umanitare au estimat că ofensiva aeriană și terestră a lăsat în urmă 1.600 de morți.

Colectivul Reprezentanței României de la Ramalah oferă informații prin sms cetățenilor români aflați în Palestina despre posibilitatea de a părăsi țara prin punctul de frontieră Rafah, situat la granița cu Egiptul.

Redăm integral conținutul mesajului:
“Vă rugăm să ne contactați la nr.mobil: Șef Oficiu Marin Albu  0543386425 Consul Dan Vâsc 0549209152. Recomandăm celor care vor să părăsească Gaza, să folosească zona Rafah cât este încă deschisă. Vă rugăm să ne  comunicați nr. pașaport românesc și pașaport palestinian, data  valabilități și nr. de Hawie. Încercăm să vă fim de folos. Deocamdată nu avem nimic concret referitor la o eventuală evacuare. Suntem în contact permanent cu celelalte Reprezentanțe străine din Palestina, și cu autoritățile române competente. Adresa de mail a Oficiului de la Ramalah: romofficeramallah@gmail.com, nr. tel 02 2401025 și fax 02 2401026. Speram ca situația se va liniști și vă dorim toate cele bune. Colectivul Reprezentanței României de la Ramallah”

  • RL:

Benjamin Netanyahu era în Tel Aviv în timpul ATACURILOR cu rachete. S-a adăpostit într-un BUNCĂR

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, se afla în Tel Aviv în momentul în care două rachete au fost lansate spre oraş joi după-amiază, şeful Guvernului adăpostindu-se într-un buncăr în momentul atacurilor, informează site-ul de ştiri Ynetnews.com, citat de Mediafax.

Două rachete lansate joi după-amiază din Fâşia Gaza au căzut în apropiere de oraşul Tel Aviv. Una dintre rachete a căzut în Marea Mediterană, iar cealaltă la sud de oraşul israelian. Atacurile au fost revendicate de Brigăzile Al-Qods, aripa militară a Jihadului Islamic, şi de Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării Hamas.

Escaladarea violenţelor intervine în a doua zi a operaţiunii israeliene “Pilonul Apărării”, care constă în raiduri aeriene şi atacuri de artilerie împotriva grupărilor islamiste din Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul mişcării Hamas.

În total, raidurile aeriene s-au soldat cu moartea a 15 persoane şi rănirea altor 150 în Fâşia Gaza. Printre victime figurează Ahmad Jaabari, liderul aripii militare a mişcării islamiste Hamas, ucis miercuri într-un raid aerian israelian. În Israel, o rachetă lansată din Fâşia Gaza a provocat moartea a trei persoane în sudul ţării.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat asigurări că statul evreu va continua “să întreprindă toate acţiunile necesare pentru apărarea populaţiei” de rachetele lansate din Fâşia Gaza.

Moscova consideră “disproporţionată” reacţia Israelului în Fâşia Gaza

Rusia apreciază că bombardamentele efectuate de către Israel în Fâşia Gaza sunt o reacţie “disproporţionată” la atacuri “inacceptabile” din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas, a declarat joi Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Atacurile din sudul Israelului, la fel ca bombardamentele disproporţionate (ale Israelului) asupra (Fâşiei) Gaza, mai ales atunci când produc victime civile în amebele tabere, sunt total inacceptabile”, a declarat Lukaşevici într-o conferinţă de presă.

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a aprobat joi mobilizarea a aproximativ 30.000 de rezervisti, care trebuie sa fie disponibili in orice moment, in contextul operatiunilor din Fasia Gaza, a declarat purtatorul de cuvant al armatei israeliene citat de AFP.

UPDATE Trei palestinieni au fost ucisi joi seara intr-o noua serie de atacuri aeriene ale armatei israeliene in localitatea Beit Hanoun din nordul Fasiei Gaza, anunta AFP.  “Suntem pe cale sa extindem campania de raiduri in Fasia Gaza“, a anuntat pentru televiziunea israeliana  generalul Yoav Mordechai, adaugand ca ministrul apararii a cerut mobilizarea imediata a celor 30.000 de militari.

Doua rachete lansate din Fasia Gaza au cazut joi pe teritoriul Tel Avivului, actiune catalogata de premierul israelian al apararii drept ”o intimidare”. Brigazile Ezzedin Al-Qassam, aripa militara a miscarii Hamas, au revendicat lansarea rachetei artizanale. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat asigurari ca statul evreu va continua “sa intreprinda toate actiunile necesare pentru apararea populatiei” de rachetele lansate din Fasia Gaza.

”Atacul asupra regiunii Goush Dan din Tel Aviv si extinderea atacurilor asupra Israelului reprezinta o intimidare, iar aceasta intimidare are un pret care trebuie platit”, a avertizat ministrul apararii, Ehud Barak. Totodata, trimisul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, a facut joi un apel catre Hamas pentru incetarea atacurilor cu rachete din Gaza spre Israel. Blair a estimat, de asemenea, ca Egiptul ar putea un ‘‘rol constructiv” in rezolvarea acestei crize.

”Daca Gaza continua sa lanseze rachete spre orasele si satele israeliene, represaliile se vor amplifica”, a declarat fostul prim-ministru britanic pentru televiziunea Sky News. ‘‘Exista aproximativ un milion de oameni care se adapostec in fiecare noapte in Israel. Un guvern ai carui cetateni sunt supusi unei asemenea presiuni este el insusi, inevitabil, pus sub presiune sa ia masuri”, a afirmat Blair.

Referindu-se in mod special la Egipt, Tony Blair a subliniat ca aceasta tara, al carei premier, Hicham Qandil, va vizita vineri Gaza, ”are un interes strategic enorm pentru a calma lucrurile”. “In cazul in care Egiptul va juca un rol constructiv, sunt sigur ca va face acest lucru in situatia data’‘, a subliniat Blair. Israelul a lansat miercuri operatiunea “Pilonul Apararii”, care consta in raiduri aeriene si atacuri de artilerie impotriva gruparilor islamiste din Fasia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul miscarii Hamas.

In total, raidurile aeriene s-au soldat cu moartea a 15 persoane si ranirea altor 150 in Fasia Gaza. Printre victime figureaza Ahmad Jaabari, liderul aripii militare a miscarii islamiste Hamas, ucis miercuri intr-un raid aerian israelian. In Israel, o racheta lansata din Fasia Gaza a provocat moartea a trei persoane in sudul tarii.

Trei israelieni au fost ucişi, joi dimineaţă, de o rachetă lansată asupra oraşului Kiryat Malakhi, situat în apropiere de Fâşia Gaza, în sudul Israelului. Tirurile de rachete nu contenesc din Fâşia Gaza de miercuri, de când a fost ucis liderul militar al mişcării Hamas, într-un raid aerian israelian. Trupe ale Israelului sunt comasate la frontiera cu Gaza şi sunt în stare de alertă, pentru o eventuală intervenţie terestră.

Trei persoane au fost ucise şi alte două rănite uşor de o rachetă Grad, lansată împotriva unei clădiri rezidenţiale din Kiryat Malakhi“, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld. “Forţele noastre sunt la faţa locului, precum şi serviciile de intervenţie“, a adăugat el. Televiziunea a difuzat imagini cu un apartament devastat, situat la ultimul etaj al unui imobil afectat din plin de un proiectil.

Poliţia a anunţat că rachete lansate din Gaza cad fără întrerupere pe teritoriul Israelului, în special în oraşele Ashdod, Ashkelon, Gan Yavne, Kiryat Gat şi Beer Sheva, capitala deşertului Negev, situată la 40 de kilometri de teritoriul palestinian, provocând pagube materiale.

Aceste tiruri de rachetă au loc în cea de-a doua zi a operaţiunii militare israeliene “Stâlpul Apărării” împotriva grupurilor armate din Fâşia Gaza, declanşate odată cu eliminarea, miercuri, a lui Ahmad Jaabari, şeful operaţiunilor militare ale mişcării palestiniene Hamas, organizaţie care a promis o ripostă masivă. Israelul a lansat ofensiva în urma unor suspiciuni care indică faptul că mişcarea radical-islamică ar fi intrat în posesia unor rachete cu rază lungă de acţiune. Cel puţin în teorie, nici una dintre părţi nu are însă interes să fie implicată într-un conflict deschis precum cel din 2008.

Liderul Hamas ucis de Israel ar putea fi pentru Benjamin Netanyahu ceea ce Osama bin Laden a fost pentru Barack Obama

(…)

Operaţiunea militară a fost declanşată de Israel într-un moment politic sensibil, cu două luni înainte de alegerile din ianuarie. Premierul Benjamin Netanyahu a fost îndemnat de aripa de dreapta a propriului partid, Likud, să răspundă cu mai multă forţă proiectilelor lansate din Gaza şi a declarat deschis că intenţionează să se prezinte în alegeri drept „apărător al securităţii naţionale”.

Publicaţia israeliană “Haaretz” sugerează că liderul militar al Hamas ucis în Gaza este pentru Netanyahu ceea ce Osama bin Laden a fost pentru campania de realegere a lui Barack Obama, în SUA, făcând o paralelă cu modul cum a fost folosită eliminarea lui bin Laden, pentru a demonstra hotărârea de oţel a candidatului la Casa Albă. Jabari a personificat umilirea Israelului, fiind autorul atacului în care a fost răpit soldatul israelian Gilat Shalit, răscumpărat după cinci ani de către Israel în schimbul a 1.027 de deţinuţi palestinieni. Israelienii din sudul ţării cereau acţiune din partea guvernului pentru a opri atacurile cu rachete ale palestinienilor. “Cine crede că poate afecta viaţa cetăţenilor fără să plătească din greu se înşeală”, a declarat recent Netanyahu.

Operaţiunea din Gaza îi forţează pe contracandidaţii lui Netanyahu să-l laude pentru reuşita sa.
Unul dintre posibilii aspiranţi la funcţia lui Netanyahu, fostul premier Ehud Olmert, membru al partidului Kadima, a trimis felicitări armatei şi „factorilor de decizie”, al căror nume nu l-a menţionat. Olmert trebuia să-şi anunţe ieri întoarcerea în viaţa politică. Din cauza evenimentelor de la graniţa cu Gaza, anunţul a fost amânat.

Conflict cu evoluţie imprevizibilă

Pericolul este ca Israelul să nu poată controla răspunsul Hamas la aceste atacuri şi să se trezească în mijlocul unui război, avertizează analiştii. Acest conflict seamănă izbitor cu începutul războiului de 22 de zile din decembrie 2008. Şi atunci războiul a început când SUA se apropia de învestirea în funcţie a unui nou preşedinte, iar Israelul se pregătea de alegeri. Costurile au fost mari pentru ambele părţi: în rândul Hamas au fost sute de victime şi multe pagube materiale, iar statul evreu este şi acum considerat vinovat pentru atac. Dar peisajul politic în 2012 este altul.

Regiunea a trecut prin mari schimbări care ar putea face ca un nou război să aibă o evoluţie imprevizibilă. Războiul din 2008 a reprezentat o ruptură majoră în relaţiile Israelului cu aliatul său strategic, Turcia, iar speranţele de a repara această relaţie vor fi spulberate de un nou conflict. Acum, Israelul nu se mai poate baza nici pe Egipt. În timpul fostului preşedinte, Hosni Mubarak, Egiptul susţinea tacit eforturile Israelului de a combate o mişcare aliată cu proprii duşmanii lui Mubarak, Fraţii Musulmani.

Astăzi, Egiptul este guvernat de lideri ai Fraţilor Musulmani. Aceştia răspund mai bine opiniei publice egiptene, care e ostilă atacurilor Israelului în Gaza. Egiptul a cerut boicotarea economică a Israelului şi şi-a retras, joi, ambasadorul de la Tel Aviv. Qatarul, un aliat al SUA în privinţa Siriei, a promis jumătate de milliard de dolari pentru Gaza şi nu e probabil că va răspunde pozitiv încurajărilor preşedintelui israelian, Shimon Peres, de a rupe legătura cu Hamasul.

În acest context politic dificil, Netanyahu şi-a asumat un risc calculat în lansarea unei noi operaţiuni în Gaza. Întrebarea este dacă Israelul poate încheia acest conflict în condiţiile în care doreşte şi în termenul pe care şi l-a propus.

Cine era Ahmed Jabari

Ahmed Jabari (foto), liderul Hamas ucis într-un atac cu rachetă, miercuri, de către Israel, era comandantul aripii militare a Hamas. El era printre primii pe lista ţintelor Israelului, fiind considerat autorul unui şir de atacuri care au făcut victime printre israelieni. Unul dintre acestea a fost răpirea, în 2006, a soldatului israelian Gilat Shalit, în cursul unui raid al Hamas în Israel. În acel atac alţi doi soldaţi au fost omorâţi. Tot lui Ahmed Jabari i-a fost atribuit meritul pentru preluarea de către Hamas a puterii în Fâşia Gaza, în 2007, când a învins forţele loiale preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, şi este considerat răspunzător pentru atacurile cu rachete din sudul Israelului.

Fost student la istorie, el a petrecut 13 ani în închisori israeliene. În cei nouă ani în care a condus aripa militară a Hamas, a stat departe de ochii publici. Singura excepţie a fost în 2011, când l-a escortat pe soldatul israelian, Gilad Shalit, în cadrul schimbului cu circa 1.000 de deţinuţi palestinieni eliberaţi de Israel. Israelul a utlizat adesea tactica de eliminare a şefilor Hamas, prin atacuri la ţintă. Acestea sunt controversate, criticii lor considerându-le execuţii extrajudiciare, dar şi pentru faptul că stârnesc dorinţa de răzbunare a militanţilor şi îi încurajează să încerce asasinarea liderilor israelieni.

Fiul de numai 11 luni al lui Jihad Masharawi, jurnalist BBC, a fost ucis în urma în urma raidului aerian israelian din Fâşia Gaza, care a vizat vehiculul liderului aripii militare a mişcării islamiste Hamas, Ahmed Jabari. Potrivit Daily Mail, bebeluşul Omar a fost transportat la spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

“Ocupantul palestinian a efectuat peste 20 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza, vizând secţii de poliţie şi baze ale serviciilor de securitate. Până acum, bilanţul este de şase morţi, printre care se numără comandantul Ahmad Jaabari”, a declarat Islam Chahwan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Fâşia Gaza.

Potrivit unor surse medicale, citate de BBC News, cel puţin 25 de palestinieni au fost răniţi în raidurile aeriene israeliene. Mişcarea Hamas a confirmat că Ahmed Jabari a fost ucis în raidul aerian israelian.

Peste 110 rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel după atacul care a vizat sâmbătă un vehicul militar israelian. Aripa militară a Hamas a promis o ripostă masivă împotriva Israelului după uciderea lui Ahmad Jaabari, afirmând că “statul evreu a deschis porţile infernului”.

Legaturi:


Categorii

Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Israel ar putea sa invadeze FASIA GAZA dupa ce TEL AVIV a fost TINTA RACHETELOR HAMAS. Moscova critica reactia DISPROPORTIONATA a Israelului

  1. http://www.cotidianul.ro/protest-inedit-fata-de-ofensiva-israeliana-asupra-fasiei-gaza-199984/

    Eu cred că după acest „protest” regizat, vor începe cenzura internetului, evident, din motive de securitate și protecție față de terorismul informatic. Le trebuia doar un pretext, fabricat, desigur…

  2. Pingback: Erdogan: Israel este un STAT TERORIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare