”FRATIA BANCHERILOR” si experimentul global prin care conduc lumea/ UNIUNEA BANCARA – primul pas catre STATUL FEDERAL EUROPEAN

13-12-2012 3 minute Sublinieri

Cele mai importante decizii privind soarta economiei mondiale se iau într-un cerc restrâns de bancheri care se întâlnesc o dată la două luni, la Basel, pentru a coordona politicile monetare ale celor mai mari bănci centrale ale lumii.

În mod remarcabil, cei mai importanţi membri ai acestui conclav, în frunte cu preşedinţii Fed, Ben Bernanke, şi BCE, Mario Draghi, provin de la Massachusetts Institute of Technology. Soluţiile lor, scrie Wall Street Journal, sunt un experiment ale cărui rezultate nu le cunosc nici măcar autorii lui.

Cel mai important ziar de specialitate, The Wall Street Journal, este numit adesea „Biblia lumii financiare”. Era mai mult decât adecvat, aşadar, ca WSJ să pătrundă în „Sânta Sfintelor” sistemului financiar mondial, Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), cu sediul la Basel, în Elveţia. Aici, din două în două luni, 18 şefi de bănci centrale se întâlnesc, într-o duminică, la etajul al 18-lea al clădirii BIS, pentru o cină prelungită, într-o sală decorată de firma Herzog&De Meuron, aceeaşi care a proiectat „Cuibul de pasăre“, bazinul olimpic al Jocurilor de la Beijing. Pereţii albi sunt decoraţi cu orhidee albe, iar tavanul este negru. Participanţii au locuri prestabilite la o masă rotundă, dar toţi au vedere panoramică asupra lumii care se întinde la picioarele lor. În total, ţările pe care le reprezintă produc 51.000 miliarde de dolari anual, trei sferturi din producţia economică globală.

Printre ei se află preşedintele şi guvernatorul Federal Reserve, Ben Bernanke, şi Jeremy Stein, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, sau şefii băncilor centrale din Japonia, China ori Brazilia. La cină nu este admis personal auxiliar, nu se fac înregistrări, nu se iau notiţe şi nu se alcătuiesc minute, iar după aceea nu se difuzează comunicate de presă. Ce se decide în intervalul celor trei ore rămâne acolo. A doua zi, grupul celor 18 – cunoscuţi sub numele mai degrabă anost de Comitetul Economic Consultativ participă la o reuniune extinsă împreună cu şefii altor bănci centrale, care se desfăşoară la un etaj inferior. La aceste reuniuni participă de multe ori Stanley Fischer, fost profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology şi guvernator al Băncii Naţionale a Israelului.

Wall Street Journal a descoperit că Fischer i-a fost coordonator al dizertaţiei de doctorat lui Ben Bernanke şi că, printr-un accident al istoriei, toate numele amintite mai sus sunt legate de MIT, fie că au studiat, fie că au predat la vestita universitate americană. WSJ îl numeşte grupul „inginerilor”. Termenul nu se referă numai la faptul că membrii grupului sunt legaţi de MIT, ci şi la convingerea comună că intervenţia guvernamentală poate preveni declinul pieţelor şi îndrepta imperfecţiunile acesteia. În virtutea acestei convingeri, de la declanşarea crizei financiare globale, aceşti oameni au fost în măsură să determine instituţiile pe care le conduc să pompeze mii de miliarde de dolari în sistemul financiar mondial – 11.000 de miliarde din 2007 până acum – investind masiv în titluri de stat, ipoteci şi oferind cu generozitate împrumuturi pentru companiile private. Confruntate cu indecizia guvernelor care nu ştiu, nu pot sau, din motive ideologice, nu vor să adopte politici fiscale de echilibrare a balanţei de venituri şi cheltuieli, bancherii şi-au asumat rolul de a ocoli guvernele şi de a urma propria cale, indiferent de politicieni.

Dar în felul acesta, scrie WSJ, nu numai că bancherii au scurtcircuitat procesele politice, dar s-au angajat într-un experiment de inginerie socială ale cărui rezultate nu le pot prevedea nici ei înşişi. Bancherii se bazează pe modele şi simulări matematice testate în laboratoarele MIT, dar niciodată testate în lumea reală. WSJ citează în acest sens mai mulţi specialişti în finanţe, care atrag atenţia că această inundare a pieţelor cu bani, în loc să ducă la reducerea şomajului, poate, tot atât de bine, să ducă la o spirală inflaţionistă mondială necontrolabilă şi la o nouă criză financiară.

Un alt efect nedorit al acestui experiment este însă politic. Susţinerea pieţelor financiare şi diminuarea costurilor creditelor le oferă guvernelor un alibi pentru a amâna la nesfârşit deciziile politice – uneori dureroase – de a rezolva probleme cu costuri politice mari, cum ar fi reducerea deficitelor. După cum declară chiar şeful departamentului monetar al BIS, Stephen Cecchetti, „băncile centrale nu pot rezolva problemele structurale ale economiei”. Nu pot, dar, în lipsa unor politici guvernamentale responsabile, încearcă şi nimeni nu ştie cu ce rezultat.

Supravegherea centralizată a unei părţi din băncile zonei euro şi nu numai va intra în vigoare în 2014-iată compromisul găsit miercuri noapte de miniştrii de Finanţe, la Bruxelles. Ei au deschis astfel calea unor discuţii mai relaxate, pe care le vor avea începând de joi seară liderii UE, reuniţi tot în capitala belgiană.

Doar circa 200 de bănci ale zonei vor fi direct supravegheate de aşa-numita Autoritate Bancară Europeană, lipită de Banca Centrală Europeană (BCE). Germania are câştig de cauză aici, întrucât au fost selecţionate doar băncile având peste 30 de miliarde de euro în active.

Restul, pentru a face pe plac Franţei, va putea fi supravegheat de la caz la caz, atunci când situaţia o cere. Dacă nu, ele rămân sub observaţia autorităţii naţionale de supraveghere, ca şi în prezent. În plus, după 14 ore de negociere, miniştrii europeni de Finanţe au fost de acord să deschidă această nouă arhitectură bancară şi ţărilor din afara zonei euro, care doresc să participe. Era ceea ce-şi dorea România.

Astfel, cu câteva luni întârziere faţă de un calendar iniţial propus, în 2014 va lua naştere prima etapă a aprofundării Uniunii Monetare, necesare ieşirii din actuala criză şi prevenirii viitoarelor crize.

Supravegherea centralizată a băncilor este menită să taie legătura directă între bănci şi datoriile statelor, respectiv se va evita îngreunarea acestor datorii. Astfel, dacă o bancă este supravegheată de o autoritate centrală şi deci ţinută mereu pe o linie de plutire, ea poate fi recapitalizată direct de UE şi BCE, fără a trece prin intermediul statului gazdă, ca până acum.

Acordul, considerat drept istoric, va fi aprobat joi de cei 27 de lideri ai UE, aşteptaţi să sosească la Bruxelles în câteva ore. Fără aceasta, summit-ul european părea compromis. Anul viitor, statele membre, reunite în spatele documentului ce va fi parafat joi seară, vor deschide negocierile cu Parlamentul European, pentru a face din supravegherea bancară literă de lege.

Legaturi:

*


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “”FRATIA BANCHERILOR” si experimentul global prin care conduc lumea/ UNIUNEA BANCARA – primul pas catre STATUL FEDERAL EUROPEAN

  1. De reţinut poate, că BIS nu este o instituţie subordonată vreunui stat. Nici măcar locaţia sa nu este subordonată Elveţiei. Niciun om, elveţian sau de altă cetăţenie, nu are acces acolo, decât dacă liderii BIS doresc aceasta. Iar Isărescu de mult timp ascultă cu tărie de deciziile pe care le ia BIS.
    Deasemeni la modul teoretic şi instituţional, niciun stat din lume nu este subordonat în vreun fel BIS sau obligat să urmeze ei. Dar practic, ….
    Iar că acum BIS chipurile rezolvă ceea ce nu pot guvernele, adică criza aceasta mondială- apăi mai întâi să ghicim, cine a generat-o în primul rând?
    Personal cred că aşa-numita Autoritate bancară europeană, adică Superbanca internaţională (se amăgeşte cineva că va rămâne doar europeană?) este una dintre marile realizări ale BIS în drumul ei (sau să spun arhitectură, să sune în consonanţă cu ea?) spre intronizarea antichristului. Aviz închinătorilor zeului Ban! Căci pe cei dependenţi de bani, într-acolo îi va duce acest drum. Ferească Dumnezeu!
    Apoi încă o ghicitoare: de ce se întrunesc cei 18 guvernatori de bănci centrale Duminica? Şi nu Sâmbăta, de ex.

  2. Or fi “sambatari” si se intalnesc in prima zi de lucru a saptamanii lor. In Sf.Munte ne spuneau Parintii de la Vatoped ca stiau de la cei mai batrani, prin descoperire, ca exista 12 “apostoli” ai satanei care conduc fraiele economice (parca dupa modelul Sf.Apostoli) si ca vorbesc direct cu el.(probabil prin indracire completa).
    La ce este prin America, unde satanismul ia amploare, nici sa nu ne miram.

  3. Se pare ca acesti “apostoli” sunt in numar de 18 – de trei ori cate sase…

  4. Cea mai mare nerozie a societășii actuale este existența băncilor private ”călare” pe o monedă națională. Dacă tot sînt bănci private, să fie fiecare bancă cu moneda ei. Nu?

  5. Imi este greata de aceste japite sataniste care ne pun in lesa lor daca omenirea ar intelege ca trebuie sa luptam impotriva acest jigodii ar fi bine dar nu cu toti suntem adormiti.Unde sa evadezi cand ei peste tot isi fac prezenta ca asa e satana peste tot nu scap de el.Fulgerul lui Dumnezeu sa ii loveasca pe astia bancherii lui peste prajit mai degraba demoni.

  6. de la “Si n-a lipsit din ulitele ei camata si viclesug” la ce e azi, cand totul e condus prin camata si viclesug…

  7. Iar El, întorcându-Se, i-a certat şi le-a zis: Nu ştiţi, oare, fiii cărui duh sunteţi? Căci Fiul Omului n-a venit ca să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască.

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=9#55

  8. Dragă Bogdan, dacă ai fi în poziţia unuia din forţele armate sau din serviciile de informaţii ale statului, având girul comandantului şi binecuvântarea episcopului, poate ai avea dreptul şi evtl obligaţia de a încerca să-i trăzneşti pe aceştia care pun la cale tot răul împotriva familiei tale, prietenilor tăi, neamului tău.
    Dar ca simplu creştin ce te afli, trebuie să ştii, că şi ei poartă în ei chipul lui Dumnezeu. Şi pe ei Dumnezeu îi vrea mântuiţi. Dumnezeu n-are a pierde pe nimeni. Aşa că dacă s-ar întâmpla să ajungi la ei, atunci eşti obligat (noblesse oblige, iar tu eşti fiul adoptiv al celui mai mare Împărat), să le transmiţi vestea cea bună, să cauţi să ajungi la chipul lui Christos din ei.
    În ceea ce priveţte apărarea de matrapazlâcurile lor (fie şi, sau mai ales demonice), fiecare avem la îndemână mai multe mijloace: rugăciunea, postul, tăierea voii, solidaritatea cu ceilalţi, posibilitatea alegerii refuzului celor prin care aceia vor să te prindă în mrejele lor, etc. Eu am citit mult din cele scrise de/povestite despre păr. Paisie Aghioritul, şi n-am înţeles chiar tot, dar un principiu l-am prins bine de tot: diavolul ne încalecă numai în măsura în care noi înşine îi dăm acest drept! Nu mai mult. Deci şi în cazul acesta, dacă noi ne facem cât mai dependenţi de ceea ce se cumpără cu banii administraţi de bancheri- că aşa pohtim noi, atunci să nu ne mirăm, că tb să jucăm după cum ne cântă ei, iar urmaşii noştri şi mai dihai. Păr. Arsenie Boca este şi mai tranşant în această afirmaţie. Iar cel mai bun exemplu este al Sf. Ioan Botezătorul. Evreii erau pe atunci ocupaţi şi împilaţi de romani, trădaţi de conducătorii lor care se lăfăiau în lux şi lingeau unde-i scuipau romanii, sărăciţi de administraţia lor financiară= vameşii, iar când îl întrebau pe Ioan ce să facă, acesta le spunea doar să facă ceea ce se aşteaptă să facă din poziţia socială în care se află şi să se pocăiască. Atât! Nu ură, nu luptă anti-sistem, nu zelotism, nu stat în cap, nu rugat pe Dumnezeul lor să-i trăznească pe cei răi.
    Aşa că eu zic, că până să-i urâm pe ei şi să le dorim să-i trăznească Dumnezeu, mai întâi ar fi bine să începem cu curăţenia la noi înşine, familia noastră, prieteni şi neam.
    Iar în ceea ce-i priveşte pe conducătorii actuali ai neamului, care s-au dat cu acei bancheri, cred că eşti de acord cu mine, că pe ei îi merităm şi nu prin vot democratic îi vom putea schimba, cum cred unii de 23 de ani încoace, cel mai curând cam 41% dintre români crezând ferm acelaşi lucru, ci tot prin curăţie personală şi colectivă- doar şi peştele de la coadă se curăţă, nu-i aşa?

  9. pentru Cristian: Christos se scrie de fapt Cristos, uita-te la numele tau.
    Cu prietenie…

  10. @georgewww

    Un text, un link, ceva? Eventual pe mail…

  11. pentru admin

    MO 838 =12.12.2012 Ordonanta de Urgenta-pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidanta persoanelor , acte de indentitate ale cetatenilor romani , precum si actele de rezidenta ale statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania ….

    sa vezi ce “argumentatie” au dupa titlul mentionat mai sus… se infiinteaza
    DEPABP-Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date, apoi SNIEP-Sistemul National Informatic de Evidenta a Persoanelor.. cateva extrase din lege …
    Art 3 alin 3 -SNIEP reprezinta ansamblul activitatilor desfasurate cu mijloace informatice pentru tinerea evidentei persoanelor , producerea ,emiterea si evidenta actelor de stare civila , cartilor de identitate,a cartilor electronice de identitate,a cartilor de indentitate provizorii ,a cartilor de alegator si a altor documente necesare persoanei in relatie cu statul …
    art 17 se modifica si va ave urmatorul cuprins:
    (1) Cartea de indentitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta.
    (2)Datele cu caracter personal inscrise in cartea de indentitate sunt:
    a.numele si prenumele titularului ;
    b. sexul ;
    c. cetatenia titularului ;
    d. data si locul nasterii titularului ;
    f. fotografia titularului ;
    g. CNP ;
    h. adresa de domiciliu a titularului ;…
    (4)Cartea electronica de identitate este de tip smart card si contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser si in format electronic , precum si elemente de particularizare si siguranta .
    (5)Datele cu caracter personal care se inscriu in cartea electronica de indentitate sunt cele prevazute la alin (2 ), cu aplicarea, dupa caz, a prevederilor alin(3).In format electronic se inscriu :
    a. datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului ;
    b. prenumele parintilor titularului ;
    c. certificatele digitate ;
    d. datele biometrice ale titularului , constand din imaginea faciala si imaginile impresiunilor papipare de la degete .

    art xi -(1)Actele de identitate eliberate, in conditiile legii ,pana la punerea in circulatie a cartii electronice de identitate sia cartii de identitate potrivit Ordonantei Guvernului nr69/2002,republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse de prezenta ordonanta de urgenta , se preschimba dupa cum urmeaza :
    a. actele de indentitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 1981 se preschimba in perioada 1 iulie 2013-30 iunie2014 ;
    b.actele de indentitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimba in perioada 1 iulie 2014-30 iunie2015 ;
    c.actele de indentitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 iulie1946-31 decembrie 1965 se preschimba in perioada 1 iulie 2015-30 iunie2016 ;
    d.actele de indentitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 31 decembrie 1945 se preschimba in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie2016 .

  12. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Fratia bancherilor actioneaza, de fapt, acolo unde le este permis. Si din acest punct de vedere, Romania e tara fagaduintei, nu? Aici totul este posibil! Inclusiv cu statut de experiment!

  14. Pingback: ESCROCHERIILE BANCHERILOR LUMII. Cine are curajul sa-i traga la raspundere? (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare