VICTOR PONTA, premierul “provinciei” România, “ASTEPTAT CU NERABDARE” DE BRUXELLES LANGA BASESCU, “IN INTERESUL EUROPEI”. Acum in jenantul rol de “pacificator” si “reunificator”, neinteles de popor!/ UDMR nu mai intra la guvernare, spre marea dezamagire a lui Ponta, dar odiosul OPREA e vicepremier

17-12-2012 18 minute Sublinieri

“Am sustinut si azi prezenta UDMR la guvernare, e o decizie politica si e foarte clar ca societatea romaneasca si o parte importanta din mass media nu e inca pregatita pentru ceea ce eu am considerat politica de reunificare. Ma voi bate in continuare pentru acest proiect si o voi face. Era un mesaj, că doar nu murea USL, era un mesaj pe care am vrut să-l dau. Din păcate societatea românească nu îşi dorea acest mesaj. Noi vrem în continuare sânge…“. (Victor Ponta, prim-ministru desemnat)

*

Domnul Ponta n-a rostit următoarea frază: «Nu pot să-mi bat joc de oamenii care ne-au votat». A prezentat o viziune de mare anvergură… «să terminăm cu războiul»… Primul lucru pe care trebuia să-l spună era: «Nu pot să-mi bat joc de voinţa populară vârând UDMR la guvernare». Eu ştiu că domnul Ponta e foarte cinic, iar în politică de multe ori asta este o calitate. Dar nu fac decât să observ similitudinea care vine de la Partidul Comunist, unde masele trebuiau conduse de Comitetul Politic Executiv. Asta e atitudinea, de dispreţ faţă de voinţa populară, pe care din păcate domnul Ponta o copiază foarte repede de la domnul Băsescu. Mult prea repede şi este un semnal de rău augur pentru ce va face domnul Ponta“. (CTP)

***

  • Voxpublica:

Senzaţional. Preşedintele a înghiţit un porc

Procedurile democratice post electorale nu contează. Şi nu pentru că politicienii discută ferit pe la mese. N-ar fi asta o problemă. Ci pentru că e din ce în ce mai împămîntenită ideea “aprobării din exterior”. E punctul unde toată lumea pare să fie de acord. Şi e şi un trend european clar. Ţările slabe pierd din potenţa democratică, aşa trebuie să fie.

Cît despre gluma obosită cu porcul pe care ne-o tot repetăm insistent, este singura frază corectă a zilei. Ce să spui altceva? Aşadar, declaraţia veche, de dinainte de alegeri:

Simt dispreţ pentru un om care crede că un om este o maşinărie, care nu are sentimente”, a spus Băsescu. La observaţia moderatorului că, în politică, mai poţi să înghiţi un broscoi, referire la caracterizarea relaţiei PSD-PDL făcută în 2009 de către Ioan Oltean, Băsescu a dat un răspuns foarte dur: “Da, dar nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai înghiţi, dar nu trebuie să înghiţi porci”.

Şi declaraţia din 17 decembrie 2012, ora 12, un comunicat sec de presă.

Ref.: Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat Decretul pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat, luni, 17 decembrie 2012, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

[…]

Legitimarea stângii. Dacă dreapta continuă prostiile, opoziția va veni tot de la stânga. P.S.: Băsescu a înghițit porcul

P.S.: Cum era de așteptat, Băsescu a înghițit și de această dată ”porcul”. L-a desemnat pe Victor Ponta să formeze noul Guvern. După cum am anticipat încă de pe 28 noiembrie că o va face: ”Asta cu Băsescu care nu-l numește premier pe Ponta am mai auzit-o”. Nu mai detaliez. A făcut-o deja Costi Rogozanu (aici). Dincolo de aspectul anecdotic, desemnarea lui Victor Ponta să formeze Guvernul e răul cel mai mic în situația actuală, incomparabil mai mic în comparație cu o nou criză politică și blocajul instituțional implicit. Uneori, să înghiți porcul e bine.

Și mai adaug o mențiune. Când am scris că Băsescu va fi obligat ”să înghită porcul”, principalul argument a fost cel conform căruia chiar Barroso și Merkel, susținătorii europeni ai președintelui în vară, vor fi cei care îl vor obliga pe Băsescu la acest gest (pentru a nu risca să se trezească cu Ponta ori Antonescu la negocierile pentru bugetul UE). Citez din mesajul lui Barroso, după alegerile parlamentare din România:

“Poporul român a ales în mod democratic. Preşedintele Barroso abia aşteaptă să coopereze cu premierul Ponta şi preşedintele Băsescu, în următorii ani, pentru a promova reforme necesare în România şi în interesul Europei.

***

Antonescu nu s-a prezentat azi la Cotroceni. Argumentele lui? Întilnirea… “nu respectă dreptul la identitate al partidelor, punctul formal al PNL va fi reprezentat de domnul Hellvig. Nu accept să fiu tratat ca reprezentant al acestei formaţiuni în această manieră de Traian Băsescu. Nu este un scandal, nu este o criză, este o atitudine la care am dreptul. Eu nu ţin neapărat să merg, procesul nu este împiedicat, obstrucţionat cu nimic, USL ar fi avut tot dreptul să solicite o întâlnire separată”, Tot Antonescu crede ca singura alianță politică care ar fi trebuit chemată la Cotroceni era USL pentru că a cîștigat alegerile parlamentare. Liderul liberal nu a vrut ca învingătorii si invinșii să fie priviți identic. E clar, unii au cîștigat, alții au pierdut, iar Băsescu le amestecă nepermis. A uitat brusc celebrul articol 103 din Constiuție de care făcea atîta caz pină mai ieri.

De fapt Băsescu s-a încurcat singur în săptămînile din urmă, ca un  patinator pe ghiață, care face figuri complicate și cade. A făcut atîtea piruete că s-a trezit pe jos. După ce a spus că va chema partidele la consultări și nu alianțele, acum a procedat pe dos. I-a chemat pur și simplu pe toți fără nici un criteriu, asta ca să nu fie silit să se dezică. Figura nu i-a reușit. Deși a declarat fff ferm că nu il va mai numi pe Victor Ponta premier, a făcut-o! Adică a înghițit tot porcul! Așa că încă o dată, jocul lui la cacialma, pe care i-l cunoaștem, nu i-a folosit de data asta la nimic.

Băsescu a făcut azi ce i-am scris aici acum o saptămînă. Nu pentru că ar fi citit, ci pentru că soluția ieșirii din situație era una singură, Ponta. Nu mai el nu o vedea și a încercat tot ce s-a putut să facă altfel. Numai că marja sa de manevră este zero în acest moment. Popasul la Bruxelles l-a făcut să observe că nu mai are aliați  nici acasă nici în străinătate. Intilnirea de miercuri seară cu Antonescu, Ponta, Dragnea îi dăduse deja un semnal că nu are loc de întors,.

Dacă Băsescu a avut jocul lui, si Antonescu a făcut unul. Nu s-a prezentat la colhozul de la Cotroceni – cum l-a numit – pentru că a dorit să se singularizeze față de ceilalți lideri. Asta inclusiv de Ponta, față de care a ținut să se diferențieze ca atitudine publică. Aceste gesturi prevăd că se vor înmulti în 2013. A vrut să ia distanță și față de Băsescu. Antonescu își afirma astfel pretentia la succesiunea fotoliului prezidențial. Scurta perioadă petrecută la Cotroceni în vară a lăsat urme. Liderul liberal vrea să se întoarcă  acolo, de data asta pentru un mandat intreg de 5 ani.

UPDATE 17.30: Noul Guvern Ponta va avea trei vicepremieri: unul de la PSD (Liviu Dragnea), unul de la UNPR (Gabriel Oprea) şi unul de la PNL, nenonominalizat încă.Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, până acum, în interiorul partidului nu s-a discutat despre nominalizările pentru funcţiile din Guvern. “Deci nu putem spune în acest moment că dl Chiţoiu sau altcineva este ministru în Cabinetul Ponta. Niciun nume şi niciun candidat din partea PNL nu a fost decis pentru că asta urmează să o facem într-un calendar pe care îl vom stabili împreună cu premierul”, a spus Antonescu.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că Uniunea va vota împotriva învestirii noului Cabinet Ponta, Kelemen arătând totodată că este pentru prima dată când ceea ce s-a stabilit a fost întors în discuţii după câteva zile.

Pot să vă confirm faptul că am decis în cadrul ACS că UNPR, până la momentul la care vom finaliza procedurile de unificare, nu va avea portofolii în viitorul guvern, însă dl Oprea va fi viceprim-ministru fără portofoliu şi mă va sprijini în ceea ce priveşte politicile de securitate naţională şi ordine publică. Există o funcţie de viceprim-ministru cu atribuţii în domeniul fiscal-economic care va reveni PNL iar dl Dragnea va coordona tot ceea ce ţine de descentralizare şi dezvoltare regională”, a anunţat Victor Ponta, după întâlnirea USL cu UDMR.

UDMR nu intră la guvernUPDATE Victor Ponta: UDMR nu intră la guvernare, Oprea, vicepremier fără portofoliu politica interna are, iar Gabriel Oprea nu va fi ministru al Apărării. În schimb, cel din urmă va deveni vicepremier fără portofoliu, a anunţat premierul desemnat, Victor Ponta.

Potrivit lui Victor Ponta, făcute la ieşirea de la negocierile USL, până în momentul realizării fuziunii dintre PSD şi UNPR, partidului lui Oprea nu îi vor fi acordate portofolii. De asemenea, UDMR nu va primi nici o funcţie în viitorul guvern, dar se va încerca colaborarea cu Uniunea, pentru rezolvarea minorităţii maghiare. În ceeea ce priveşte o funcţie de vicepremier pentru celelalte minorităţi naţionale, ce ar fi urmat să fie ocupată de Nicolae Păun, Victor Ponta a negat, răspunzând printr-o glumă nesărată la adresa jurnaliştilor aflaţi de faţă.

Victor Ponta a precizat, luni seară, la România TV că nu este fericit după eşecul în a aduce UDMR la guvernare. Potrivit premierului, lipsa reprezentanţilor maghiari în cabinetul Ponta II poate fi considerată o “înfrângere” personală.

“Nici eu nu eram fericit, pentru că, până la urmă, eu când am vorbit, nu am vorbit în nume propriu şi nici de capul meu, a fost o anumită discuţie. Însă până la urmă eu sunt unul singur în conducerea USL şi, văzând opinia colegilor mei şi că la nivelul opiniei publice, nu doar al presei, lumea nu era pregătită pentru o idee pe care eu o consider necesară, de reconstrucţie a României, de solidaritate, este o realitate politică în faţa căreia eu am fost în minoritate, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă faptul că negocierile cu UDMR şi discuţiile din cadrul USL nu s-au soldat cu aducerea reprezentanţilor maghiarilor la guvernare poate fi considerat o înfrângere personală, Ponta a răspuns:

“E o înfrângere pentru mine dacă înţelegeţi că toate părerile mele trebuie pusă în practică. Nu cred că toată lumea trebuie să facă numai cum gîndesc eu. Era un mesaj, că doar nu murea USL, era un mesaj pe care am vrut să-l dau. Din păcate societatea românească nu îşi dorea acest mesaj. Noi vrem în continuare sânge. Nu renunţ la ideea că vreau să trăiesc într-o ţară în care să ne legăm de garduri. Vom vedea în timp dacă a fost decizia bună”.

  • Hotnews: 

Victor Ponta: Consultarile de la Cotroceni, scurte si civilizate. Sebastian Ghita nu va fi ministru in noul Guvern

Omul de afaceri Sebastian Ghita nu va fi ministru in noul Guvern, iar numele lui a aparut ca urmare “a unui razboi intre trusturile de presa”, a afirmat premierul Victor Ponta luni, la Palatul Parlamentului, precizand, cu referire la  consultarile de la Cotroceni, ca au fost “foarte scurte si civilizate”: “Nu stiu ce razboaie aveti voi intre patroni, domnul Ghita nu va fi ministru, voi aveti razboaie intre televiziuni, va rog eu frumos nu ne bagati. Daca v-a spus careva dintre colegii mei, cine v-a spus v-a mintit sau si-a batut joc”, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca discutia de luni de la Cotroceni cu Traian Basescu a fost “cum trebuia sa fie, foarte scurta, civilizata”:Cred ca asa era cel mai bine. Oamenii, in fata camerelor de luat vederi, unii pe la televizor, erau foarte zmei si urmau sa faca niste declaratii inauntru. Va anunt ca au fost cuminti toti. M-am amuzat foarte tare. Nu au fost alte propuneri de premier.”

UPDATE Victor Ponta: UDMR si UNPR nu vor avea portofolii de ministri, Gabriel Oprea va fi vicepremier fara portofoliu/ O parte importanta din mass media nu e inca pregatita pentru ceea ce eu am considerat politica de reunificare

Conducerea USL se intalneste luni cu reprezentantii UDMR pentru a transa problema intrarii la guvernare. Intalnirea se va desfasura la Senat, in biroul lui Crin Antonescu si are loc in contextul in care PNL refuza intrarea UDMR la guvernare. De asemenea, Victor Ponta se confrunta cu o opozitie in interiorul PSD, baronii locali refuzand cooptarea UDMR-ului in Guvern. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a declarat luni, inaintea consultarilor de la Cotroceni ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul “foarte fierbinte”. Dragnea a precizat ca au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare.

UPDATE 17:05: Liviu Voinea ar fi favorit sa preia Ministerul Bugetului, au declarat surse apropiate negocierilor pentru HotNews.ro.

UPDATE 16:53
Victor Ponta, dupa sedinta USL:

  • Am avansat foarte mult in ce priveste structura guvernului.
  • Intentia mea e de a finaliza cat mai rapid programul de guvernare, vreu sa-l depunem pana joi la pranz, structura ministerlor, am o gandire profund schimbata fata de ce a fost in ultimii ani.
  • Am discutat in cadrul USL care vor fi portofoliile afectate pentru alianta de centru stanga si cea de centru dreapta.
  • Am discutat cu cei de la UDMR, UDMR nu va face parte din guvern.
  • Eu imi mentin decizia ca premier si ca lider, USL isi reafirma aceasta decizie, sa pastreze un dialog cu UDMR – singurul reprezentant politic al minoritatii maghiare, in toate schimbarile pe care dorim sa le facem, referitoare la constitutie, sistemul electoral, descentralizare.
  • UDMR nu va avea participare in guvern.
  • Se pune problema in care, in domeniile esentiale, structurile care se ocupa de drepturile minoritatilor, sau educatie cultura vor fi reprezentanti ai minoritatii maghiare (la nivel de secretar de stat – n.red.), insa nu se pune problema unei participari politice.
  • Despre dl Paun am o parare foarte buna, dar nu am discutat nicio data cu grupul minoritatilor despre o reprezentare in guvern, nu au cerut niciodata un minister.
  • Am decis ca UNPR nu va avea portofolii in viitorul guvern insa dl Oprea va fi vicepremier fara portofoliu si ma va spirjini in ce priveste politicile de securitate.
  • Exista o functie de vicepremier cu atributii in domeniul fiscal care va reveni PNL iar dl Dragnea va coordona descentralizarea si coordonarea regionala.
  • Daca adunati toate propunerile din mass media erau vreo 200 de ministri.
  • Am sustinut si azi prezenta UDMR la guvernare, e o decizie politica si e foarte clar ca societatea romaneasca si o parte importanta din mass media nu e inca pregatita pentru ceea ce eu am considerat politica de reunificare.
  • Ma voi bate in continuare pentru acest proiect si o voi face.
  • Am fost foarte multumit ca premier si de doamna Pivniceru, si de dl Arafat. Dl Arafat mi-a reiterat dorinta de a nu mai fi ministru, cu doamna Pivniceru nu am discutat inca.
  • Sa nu intelegeti ca decizia USL nu e una comuna, pana acum in cei doi ani si in urmatorii ani, inteleg atunci cand colegii mei au o alta opinie sa fiu alaturi de ei. Poate ca au ei dreptate, eu nu detin adevarul absolut, poate ca societatea romaneasca si o parte importanta din mass media e intr-o stare de razboi pe care eu am crezut-o terminata (despre participarea UDMR la guvernare – n.red.)

Crin Antonescu:

  • Un post de vicepremier revine PNL, in aceasta zona, dar toate persoanele care vor ocupa aceste portofolii urmeaza a fi decise la nivelul PNL, nu putem spune la acest moment ca dl Chitoiu sau altcineva este ministru, niciun nume nu a fost decis deocamdata.
  • Am incercat sa ne sincronizam pentru a putea avea vot in partid pe oameni si dupa aceea premierul sa poata faca impartirea pe ministri.
  • Vreau sa subliniez ca sunt intru totul de acord cu pozitia premierului in ce priveste dialogul cu UDMR ca reprezentant legitim al minoritatii maghiare.
  • Faptul ca PNL s-a pronuntat ferm impotriva UDMR la guvernare nu e decat politic, USL a castigat alegerile si dorim un guvern monocolor.

Cum si de ce a renuntat Victor Ponta la ideea cooptarii UDMR la guvernare/ Vezi in text de ce au facut presiuni baronii PSD

Inaintea intalnirii cu UDMR, liderii USL s-au intalnit in cabinetul lui Crin Antonescu. La discutii au participat si baronii locali Marian Oprisan, Gheorghe Nichita, Nicusor Constantinescu, Radu Mazare si Liviu Dragnea care, alaturi de liberali, au facut presiuni asupra Victor Ponta sa renunte la cooptarea UDMR la guvernare. Potrivit surselor Hotnews.ro, in cadrul discutiilor baronii i-ar fi spus lui Ponta ca sub nicio forma nu sunt dispusi sa imparta functiile cu UDMR in viitorul Executiv. Totodata, acestia ar fi folosit ca argument suprem impotriva UDMR faptul ca electoratul uselist este impotriva cooptarii acestora in Guvern.

“Au fost alaturi de PDL la guverare si acum vin din nou cu pretentii, de-abia au intrat in Parlament si vin cu pretentii de-a ajunge din nou la putere. Multi din partid nu sunt de-acord cu asta, vin oamenii la noi sa ne spuna ca ei nu ne-au votat ca sa aducea UDMR la putere”, ar fi comentat unul din liderii PSD.

De asemenea acelasi surse sustin ca in PSD exista o neincredere fata de intalnirea secreta pe care Victor Ponta ar fi avut-o cu Basescu si de sustinerea pe care Ponta dorea sa o acorde UDMR-ului.
Nu s-a consultat cu nimeni, nu a intrebat conducerea partidului si acest lucru a deranjat pe multi”, au explicat sursele citate.

Surse din interiorul PSD sustin ca Liviu Dragnea, Marian Oprisan si Radu Mazare s-au bazat pe nemultumirile liderilor din teritoriu si pe opozitia liderului PSD Ion Iliescu impotriva UDMR, fortandu-l pe Ponta sa renunte la cooptarea acestora in Guvern. De altfel, Ion Iliescu, Liviu Dragnea, Marian Oprisan si Radu Mazare s-au declarat public impotriva cooptarii UDRM-ului la Guvernare.

Radu Mazare: “Eu am spus foarte clar, daca ni-i baga pe gat cei din Europa si americanii, si ne conditioneaza, asta este, ii inghitim. Daca nu, nu vad de ce ar trebui sa intre la guvernare. Sau mai exact, nu ar trebui sa intre sub nicio forma. Daca sunt bagati cu forcepsul, asta e viata. (…) Daca exista o explicatie logica si suntem fortati sa-i luam pentru a nu suferi ulterior … ca poate sa te conditioneze… nu iti dau drumul la banii europeni, nu aia, nu aia, atunci ca peste cinci luni de zile sa nu avem de suferit mult mai mult, ii iei. Daca nu, ca nu au ce sa caute aici, sa stea cu Basescul lor pe care l-au sustinut in sapte ani de zile” (Mediafax)

Ion Iliescu: “Este o stare de spirit in societatea romaneasca tinand seama de comportarea UDMR mai ales la referendum, care a creat o stare de respingere din partea unor formatiuni. Trebuie luat in considerare acest lucru. Nu poate fi ignorata. Altminteri, ideea era ca sa-si asigure o sustinere parlamentara mai solida, dar o are, are doua-treimi in Parlament aceasta alianta, asa ca nu e o problema. In acelasi timp, sunt portile deschise pentru dialog, conlucrare cu UDMR, cred ca este un lucru firesc si matur (…) USL are o majoritate solida, stabila. E suficient. Altminteri s-a facut un gest de poarta deschisa pentru dialog si conlucrare si cu UDMR si cu alte formatiuni. Deci sunt doua laturi diferite ale unor optiuni si unor politici adoptate” (Agerpres)

Marian Oprisan: “Punctul meu de vedere este ca nu trebuie sa cooptam UDMR la guvernare”.

De partea cealalta, liberalii l-ar fi avertizat pe Ponta ca nu accepta cooptarea UDMR, cu riscul de a nu intra la guvernare. Pe baza opozitiei din PSD, liberalii au fortat amenintand cu iesirea de la Guvernare. PNL a votat intr-o sedinta restransa decizia de a refuza cooptarea UDMR-ului.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, că Uniunea va vota împotriva învestirii noului Cabinet Ponta, Kelemen arătând totodată că este pentru prima dată când ceea ce s-a stabilit a fost întors în discuţii după câteva zile. “Se formează un guvern format doar din USL, UDMR nu va face parte din Guvern. Vom intra în opoziţie constructivă şi sigur că pe parcursul lunilor şi anilor vom discuta, vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţie, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare. (…) Nu am putut să trecem peste decizia luată de PNL”, a declarat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a fost întrebat dacă este dezamăgit de decizia privind UDMR.

“După 23 de ani se întâmplă prima dată că ceva ce am discutat acum câteva zile se reia în discuţii şi nu este un lucru foarte plăcut, dar nu sunt dezamăgit”, a replicat liderul UDMR.

El a mai menţionat că reprezentarea la nivelul structurilor descentralizate, despre care a făcut vorbire Victor Ponta, este şi în prezent chiar dacă Uniunea se află în opoziţie. Liderul UDMR a precizat că parlamentarii Uniunii nu vor vota împotriva (pentru) Guvernul USL în Parlament la momentul învestirii. “Dacă ar fi vorba doar de premier, cu mare plăcere, în aceste condiţii nu cred că este cazul că au oricum numărul de voturi necesare pentru învestirea Guvernului“, a susţinut liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a mai fost întrebat dacă i-au fost invocate motive plauzibile pentru care UDMR să nu facă parte din viitorul Guvern. “Din punctul meu de vedere, nu. Din punctul meu de vedere singurul argument raţional era şi este că dacă am început o construcţie împreună acum 20 de ani pe care am făcut-o cu un efort uriaş din toate părţile, atunci trebuia să continuăm să mergem pe acest drum, fiindcă până la urmă echilibrul în societatea românească, reprezentarea în toate structurile a unei comunităţi de 1, 4 milioane de oameni este un lucru important pentru România”, a mai precizat preşedintele UDMR.

  • DCnews:

CTP explică tăcerea lui Băsescu după numirea lui Ponta

Jurnalistul consideră că președintele României nu a ieșit public după numirea lui Victor Ponta, preferând alternativa comunicatului de presă din partea Administrației Prezidențiale, pentru că a evitat “să înghită porcul, expresie folosită chiar de el, în cadrul unei emisiuni televizate.

“Nu s-a încălcat nicio regulă prin faptul că Traian Băsescu nu a apărut să anunţe el însuşi desemnarea lui Victor Ponta. Nu scrie nicăieri că ar fi trebuit să apară. Dacă ar fi ieşit, ar fi trebuit să înghită porcul, în public, înainte de Crăciun, iar aşa ceva nu-i convine. Tot ce a realizat domnul preşedinte ca prestaţie, în ultima perioadă, legat de ceea ce s-a întâmplat astăzi, e legat de natura sa actoricească.

De-acum înainte, putem cu toţii să luăm în considerare ce spune domnul preşedinte, ca pe un rol sau altul pe care actorul amator Traian Băsescu îl interpretează. Realitatea zilei de astăzi nu are nicio legătură cu toate vibraţiile aerului pe care le-a produs domnul Băsescu în ultima lună. Trebuie să interpretăm tot ce spune domnul preşedinte în registrul unei comedii: ‘O scrisoare pierdută’, Moliere, Goldoni…”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Potrivit lui, decizia luată de Traian Băsescu astăzi “nu este rezultatul raționalității domniei-sale. A făcut-o numai atunci când a ajuns cu spatele la zid și pentru că este silit”. […]

Guvernul Apocalipsei: Ponta vrea să fie validat pe 21.12.2012. Vezi lista miniștrilor

Premierul Victor Ponta nu crede în superstiții. Planurile sale de a intra rapid în pâine, mai ales că lipsește Bugetul pentru anul viitor, nu țin seama de evenimentul mondial așteptat pe 21.12.2012. Calendarul propus de Victor Ponta face ca validarea guvernului în Parlament să se petreacă în ziua Apocalipsei. “Astăzi s-a făcut desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru, conform votului românilor. Miercuri seara se pot alege structurile de conducere ale Parlamentului, joi dimineață eu sunt cu echipa guvernamentală și cu programul gata. După-amiază, miniștrii vor fi audiați în comisii, iar vineri dimineața va avea loc votul din Parlament și seara jurământul, iar sâmbată va avea loc prima sedință de guvern, după care trecem înapoi la treabă”, a precizat premierul desemnat Victor Ponta.

Experții în comunicare politică susțin că evenimentul poate fi speculat mediatic, dacă  va fi prezentat în cheia campaniei electorale, când s-a vorbit de ”Sfârșitul Lumii Lor”, adică a oamenilor lui Băsescu. Plasarea unui eveniment într-o zi importantă, pe care oamenii o cunosc și o consideră ca dată relevantă, este o altă tehnică de marketing. Pro Tv s-a lansat în ziua de 1 Decembrie tocmai pentru a fi asociat cu un eveniment notabil din viața societății.

Traian Băsescu ar putea specula, la rândul său, potrivirea de dată, însă nu se află într-o situație care să-i permită ieșiri publice pe această temă, legată de ”înghițirea porcului”, care s-a soldat cu accentuarea deficitului său de imagine.

Luni, după anunțul președinției referitor la desemnarea premierului, a început să se contureze viitorul Cabinet Ponta II.

Noul Cabinet ar putea să aibă patru vicepremieri: preşedintele UNPR, Gabriel Oprea şi social-democratul, Liviu Dragnea, dar și reprezentantul minorităților în persoana lui Nicolae Păun. Cel de-al patrulea post de vicepremier i-ar reveni lui Daniel Chițoiu, care va deține și portofoliul de la Finanțe.

 Vicepremieri

Gabriel Oprea – va coordona toate structurile guvernamentale cu atribuţii în domeniul ordinii publice, securităţii şi apărării naţionale

Daniel Chițoiu – va deține și portofoliul Ministerului Finanțelor

Liviu Dragnea – va coordona toate structurile guvernamentale legate de administraţie

Nicolae Păun – va coordona problema minorităților

Lista Cabinetului Ponta II

Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Dușa

Ministerul Finanţelor Publice – Daniel Chițoiu

Ministerul Energiei – Iulian Iancu

Ministerul Sănătăţii – în responsabilitatea PNL, cel mai probabil Eugen Nicolăescu

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului – Ecaterina Andronescu

Ministerul Turismului – Eduard Hellvig

Ministerul de Interne –  Radu Stroe

Ministerul  Administratiei – Liviu Dragnea

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Dan Nica

Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean

Ministerul Marilor Proiecte – Dan Şova

Ministerul Agriculturii – Daniel Constanin

Ministerul Transporturilor  – Relu Fenechiu

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional – Puiu Haşotti

Ministerul Justiţiei – Mona Pivniceru sau Tudor Chiuariu

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Alexandru Cordoş sau Dan Mircea Popescu

Ministerul Sportului – Adrian Petrache

Ministerul Mediului – Rovana Plumb

Ministerul pentru Dialog Social – Liviu Pop

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Economie si IMM – Ovidiu Silaghi

  • Cotidianul:

Gabriel Oprea, “calul Traian” în Guvernul Ponta

Tânărul Ponta nu face decât să-şi confirme porecla de pontănac“. “Ponta, social democratul cu bonă filipineză“. “Ponta arivist şi samsar de voturi“.

Aceste afirmatii aparţin partidului condus de cel care a ajuns sau ar putea ajunge vicepremier, adica un fel de mâna dreapta a premierul, scrie Antena3.ro.

Gabriel Oprea, căci despre el este vorba, reprezintă “calul Traian din noul executiv”. Liderul UNPR a fost numit în funcţia de vicepremier de premierul Victor Ponta.

Ponta declara, în luna septembrie, că parlamentarii acestei formaţiuni au votat de fiecare dată “extrem de corect” la momentul învestirii Guvernului USL şi ulterior.

Cum este posibil să vrei să lucrezi cu unul care te-a târât în mocirlă?

O certitudine tristă a guvernului Ponta: Gabi Oprea. Regimul coloneilor cu doctorate

  • DC News:

Victor Ponta renunță la cooptarea UDMR la guvernare

Premierul desemnat, Victor Ponta, renunță să mai coopteze UDMR la guvernare. Presiunile la care  a fost supus acesta, atât din partea unor lideri din PSD și  PNL, dar  și a reacțiilor din țară l-au determinat pe Ponta să renunțe la decizia de a lua formațiunea maghiară la guvernare.

Potrivit surselor De Ce News, premierul desemnat, Victor Ponta, s-a răzgândit, renunțând  la cooptarea UDMR la guvernare. Anunțul lui Ponta, la numai câteva minute după închiderea urnelor de la alegerile parlamentare, a produs un val de nemulțumiri în răndul USL, dar și a alegătorilor, aceștia considerându-se chiar trădați.

Față de măsura anunțată de Ponta, PNL a amenințat cu ieșirea din USL. “Aducerea UDMR la guvernare , alături de USL ar însemna trădarea unui electorat care a avut încredere în uniundea noastră. UDMR este la fel de vinovat pentru dezastrul din România ca și PDL”, au afirmat pentru De Ce News surse din PNL.

De asemenea, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că subiectul cu UDMR rămâne “unul foarte fierbinte” pe agenda discuţiilor cu USL.

”Subiectul este foarte fierbinte. Foarte fierbinte. Reacţiile din ţară sunt destul de intense. În toate sensurile. Am primit şi la sediul PSD, paradoxal, joi şi vineri, zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie  maghiară care zic să nu intre (n.r. UDMR la guvernare).

Liderul USL, premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că este dispus să acorde UDMR un post de ministru în viitorul Cabinet în ideea ca Guvernul să fie ferit de percepţia că este “un guvern de două treimi ca cel din ţara vecină, din Ungaria, care asupreşte minorităţi politice sau naţionale“.

Da, eu aş fi dispus, în ideea în care actuala majoritate şi actualul Guvern trebuie ferit de percepţia că este un guvern de două treimi ca cel din ţara vecină, din Ungaria, care asupreşte minorităţi politice sau naţionale. Este părerea strict a mea, personală. Garantez că, dacă luni preşedintele Băsescu mă nominalizează ca şi candidat la funcţia de prim-ministru, împreună cu domnul Antonescu şi domnul Daniel Constantin, vom avea o asemenea discuţie cu UDMR“, a spus Ponta, întrebat dacă ar fi dispus să acorde UDMR un portofoliu de ministru. […]

  • DC News:

Bogdan Chirieac: Dispreț de premier

La trei minute după închiderea urnelor, duminică seara, premierul Ponta a ieșit public să anunțe că vrea UDMR la guvernare. Reacții și contra reacții. PNL nu și-a putut ascunde stupefacția. Și nici cei 60% dintre români, care au votat USL-ul. În cursul zilei de miercuri, s-a anunțat că s-a bătut palma și că mai rămâne de stabilit dacă UDMR va avea în guvern miniștri plini sau “numai” secretari de stat.

Dispreț de premierScriu acest articol cu îngrijorare și fără nicio urmă de naționalism. Actuala conducere UDMR este la fel de responsabilă ca și PDL-ul pentru dezastrul în care a fost adusă România. Actuala conducere a UDMR a respins toate moțiunile de cenzură introduse de USL împotriva legilor care au mutilat țara. Actuala conducere a UDMR a trecut Guvernul MRU, s-a opus căderii acestuia și, după ce a votat suspendarea lui Traian Băsescu, a boicotat referendumul de demitere.

USL a obținut 70% dintre locurile din Parlament. Există o majoritate constituțională, și asta fără a mai fi luate în calcul dezertările ce vor avea loc de la PDL și PP-DD. Această majoritate zdrobitoare îl are candidat de premier pe dl. Victor Ponta. Toate semnalele interne și externe arată că Guvernatorul Traian Băsescu va trebui să își asume postura ridicolă pe care singur și-a creat-o și să-l nominalizeze pe Ponta candidat de prim-ministru. Nu văd alt motiv real în oferta făcută UDMR decât teama, deja irațională, a d-lui Ponta de a nu fi respins de dl. Traian Băsescu.

Trăind atâta vreme sub Traian Băsescu, începe să-mi fie teamă că dl. Ponta s-a molipsit și a început să aibă încredere doar în mașinațiunile de culise, ignorând total alegătorii. Este greșeala gravă pe care a comis-o și Traian Băsescu. Încoconat de Serviciii, Parchete, ANI, CSM, CCR, dl. Băsescu (ca și PDL-ul său) a uitat de alegători. Greșeala a fost săvârșită și de Adrian Năstase, în 2004. Și asta în contextul în care cei patru ani ai epocii Năstase au fost cei mai buni din istoria post-decembristă a României. Cu toții au plătit sau vor plăti prețul.

Cu ochii la funcția de premier, dl. Ponta săvârșește prima eroare gravă, din mai, de când conduce guvernul: disprețuiește românii. Ce altceva ar putea să fie chemarea la guvernare a UDMR, când poporul și-a pus toată încrederea în mâinile tale, încă tinere, pentru a-l izbăvi de o epocă întunecată, coborâtă peste țară în ultimii opt ani? Dacă dl. Ponta ar fi făcut anunțul cu UDMR-ul vineri, 7 decembrie, probabil că USL nu ar mai fi atins 50%, iar PP-DD ar fi ajuns spre 40.

Dl. Ponta are tot dreptul să primească mandatul de premier. Dar nu cu prețul disprețului față de români. Nu ne dorim un Traian Băsescu mai tânăr, mai înalt și cu ochelari. Dacă Guvernatorul însuși i-ar fi propus d-lui Ponta să devină premier cu condiția să ia UDMR-ul sau PDL-ul la guvernare, astăzi, când vorbim, dânsul ar fi trebuit să refuze nominalizarea.

Cu o singură mișcare neinspirată, dl. Ponta clatină încă de la început încrederea românilor în USL, în timp ce dl. Guvernator Băsescu punctează fără să facă nimic: “Ha, ha, ha! Vedeți că ăsta micu’ e la fel ca mine. Îl pun premier ca să vă învățați minte”.

[…] Votul popular l-a impus pe Ponta premier şi tot votul popular copleşitor a fost îndreptat împotriva UDMR ca parte a dezastruoaselor guvernări Boc şi Ungureanu. Puţin i-a păsat lui Ponta — a renunţat strângând din fălci la UDMR, invocând faptul că s-a opus PNL şi că populaţia şi presa nu cuprind anvergura viziunii sale pacificatoare, pax pontica, fără să înţeleagă că tocmai dispreţuia băsescian oamenii.

De fapt, dincolo de Băsescu, Ponta plagiază atitudinea PCR faţă de mase, care trebuiau mânate către ţinte stabilite în cadru restrâns de către Tovarăşi, căci simplii cetăţeni n-au nivel politic ca să-şi dea seama ce e bine pentru ei.

[…]

Editorialistul Cristian Tudor Popescu a apreciat că o intrare la guvernare a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu ar fi fost în favoarea maghiarilor din România, care “au simţit putreziciunea şi au venit la muchie să voteze”. CTP consideră, totodată, că “acum e prima dată când UDMR suportă consecinţele acţiunilor sale politice” şi că “votul popular este împotriva UDMR, împotriva guvernărilor Boc şi Ungureanu, din care a făcut parte şi UDMR”.
UDMR e un fel de PCR, este singurul partid care nu a plătit greşelile, hoţia, corupţia pe care le practică, aidoma celorlalte partide. Acum e prima dată când suportă consecinţele acţiunilor sale politice. UDMR are aceeaşi garnitură de conducere a partidului, cea grupată în jurul lui Marko Bela, de 20 şi ceva de ani încoace. Şi asta pentru că nu a plătit. Toate celelalte partide au schimbat conducerile pentru că a trebuit să plătească. Dar UDMR a fost în această sferă privilegiată în care a băgat-o complexul faţă de minorităţi: să nu cumva să spună cineva pe afară că nu i-am tratat cum se cuvine”, a spus Cristian Tudor Popescu, la “Ultima Oră”.
[…]

Cristian Tudor Popescu a apreciat, însă, că simplul gest al premierului Victor Ponta de a-i chema la discuţii pe cei de la UDMR a reprezentat o “nesocotire” şi o “batjocură” faţă de voinţa populară: Domnul Ponta n-a rostit următoarea frază: «Nu pot să-mi bat joc de oamenii care ne-au votat». A prezentat o viziune de mare anvergură… «să terminăm cu războiul»… Primul lucru pe care trebuia să-l spună era: «Nu pot să-mi bat joc de voinţa populară vârând UDMR la guvernare. Eu ştiu că domnul Ponta e foarte cinic, iar în politică de multe ori asta este o calitate. Dar nu fac decât să observ similitudinea care vine de la Partidul Comunist, unde masele trebuiau conduse de Comitetul Politic Executiv. Asta e atitudinea, de dispreţ faţă de voinţa populară, pe care din păcate domnul Ponta o copiază foarte repede de la domnul Băsescu. Mult prea repede şi este un semnal de rău augur pentru ce va face domnul Ponta“.

Editorialistul l-a criticat dur şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru faptul că a ales să anunţe desemnarea lui Victor Ponta prim ministru printr-un comunicat, spunând că şeful statului s-a ascuns “ca mortul în păpuşoi“.

N-ar fi fost normal şi în folosul civilizaţiei politice din România să apară domnul Băsescu şi să spună «îmi păstrez părerile despre Victor Ponta, dar pentru că s-a exprimat voinţa populară, îl numesc premier»?. Nu. Dânsul s-a ascuns ca şi cum nimic nu s-a întâmplat şi nu s-a rostit vreme de o lună“, a punctat CTP.

Analistul a mai apreciat că Traian Băsescu “a ieşit destul de şifonat” din consultările cu partidele de luni şi după desemnarea premierului: “După ce a înşirat toate strigăturile alea despre Victor Ponta, (…) mulţi s-au gândit că o avea ceva în tolbă, că vine cu un dosar despre Ponta. Tocmai pentru că a simţit că pierde în singura direcţie care îl interesează, şi anume puterea, a evitat să apară şi să anunţe desemnarea domnului Ponta şi a făcut-o printr-un comunicat“.

Cristian Tudor Popescu consideră că de acum înainte Traian Băsescu se va preocupa doar de propria imagine: “Nu-l mai interesează PDL în momentul de faţă, se va ocupa doar de sine şi toate acţiunile domniei sale vor fi îndreptate în ideea de a salva ceea ce crede dânsul că se mai poate salva din imaginea domniei sale înainte de a părăsi scena politică“.

Legaturi:


Categorii

Alegeri in Romania, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Stelian Tanase, Tradatori si lichele, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “VICTOR PONTA, premierul “provinciei” România, “ASTEPTAT CU NERABDARE” DE BRUXELLES LANGA BASESCU, “IN INTERESUL EUROPEI”. Acum in jenantul rol de “pacificator” si “reunificator”, neinteles de popor!/ UDMR nu mai intra la guvernare, spre marea dezamagire a lui Ponta, dar odiosul OPREA e vicepremier

  1. Mai exact:

    Victoria Soto, 27, a first-grade teacher at Sandy Hook Elementary School in Newtown, Conn., ushered her students into a closet, and in so doing placed her body between them and the assailant.

    “She was found huddled over her children, her students, doing instinctively what she knew was the right thing,” her cousin Jim Wiltsie tells ABC News.

  2. @ Victor:

    (off-topic)

    Ne-ar ajuta daca ne poti face o traducere integrala a articolului, pentru a-l publica. Multumim!

  3. Cat de geniu in cunoasterea sufletului romanului a fost Caragiale nu cred ca am ajuns inca sa realizam. Am trait sa o vedem si pe asta … Dupa atatea certuri, conflicte si trancaneli iata ca s-a ajuns si la pace post-electorala: avem guvern! Va aduceti aminte momentul de final din “O scrisoare pierduta”? Mai lipseau doar imbratisarile si pupaciunile ca sa ii vedem pe iubitii nostri conducatori jucand ca la carte acelasi vesnic scenariu de tragi-comedie care caracterizeaza politichia romaneasca in vremuri de oarecare liniste (cata poate fi ea pe meleaguri mioritice pururea fierbande) cand se-ntampla sa nu fim sub bocancul vreunei dictaturi mai severe.

    Dar nu doar cu cearta si pacea politica le-a nimeric neica, ci si cu situatiunea economica: http://www.chiazna.ro/4288/caragiale-vesnicul-profet

  4. @ admin
    Si aceeasi indivizi dubiosi, unii cercetati penal, hoti dovediti care intr-o tara normala erau demult arestati. Oameni de trei parale, traseisti politici, cu principii de tinichea.
    Eu cred (sau mai degraba sper) ca se gasesc in fiecare partid 4-5 oameni politici care sunt intradevar oameni. Din pacate astia sunt izolati si li se aplica principiul ”tavanului de sticla”: ai grija, nu poti urca mai sus ca nu esti controlabil!
    Pacat!

  5. Intrebare: ce s-a intimplat cu articolul cu privire la FMI si cei 40 de ani de laborator…..l-am deschis, l-amoinchis si cind am vrut sa-l redeschis nu maiera pe site??

    Ma intereseaza foarte mult!

  6. @petra:

    O sa intre pe pagina principala de recomandari un pic mai incolo.

  7. @ Admin

    Am sa incerc cat de repede. O sa va trimit pe email.

  8. Pingback: [update] – PACTUL DE COABITARE – Intalnirea secreta de noapte USL-BASESCU: “Pupat toți piața endependenți…”. Inca o TRADARE A LUI PONTA, inca un vot popular VANDUT printr-un BLAT “EURO-ATLANTIC”? (video) - Razb
  9. Pingback: “ACORDUL DE COLABORARE” (coabitare) PONTA-BASESCU – documentul infam care consfinteste statutul de sluga de lumea a treia al Romaniei in Europa. PANA UNDE SE POATE INJOSI SI CAT POATE TRADA UN PREMIER DISPERAT DE PUTERE? - Razboi întru
  10. Pingback: Mircea Cosea despre semnificatia tradarilor lui Ponta pe tema procurorilor si a gazelor de sist: DE ACUM INAINTE NE PUTEM ASTEPTA LA ORICE. SUNTEM SI COLONIE POLITICA, NU DOAR ECONOMICA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: JOS MASCA, DOMNULE PONTA! JOCI PENTRU BASESCU! [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare