Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR STRAINE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON!

25-01-2013 11 minute Sublinieri

Premierul Victor Ponta a spus vineri ca sustine explorarea gazelor de sist. In ceea ce priveste productia propriu-zisa, Ponta a spus: “Explorare, da. Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finala care presupune da, exploatam gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului”.

Premierul Ponta a facut aceasta declaratie vineri, intr-o intilnire on-line cu cititorii HotNews.ro.

Compania Chevron a primit undă verde să caute gaze de şist. Specialiştii spun că exploatarea lor ar ieftini gazul pentru populaţie.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a publicat pe site-ul instituţiei un document din 20 decembrie 2012 care atestă eliberarea unui certificat de urbanism pentru SC Chevron România Exploration and Production SRL pentru „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1 A“. Satul Păltiniş din comuna Băceşti se află la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Bârlad, în nordul judeţului. Compania americană a primit, practic, dreptul de a amplasa instalaţii de foraj şi de a începe testarea subsolului din arealul localităţii vasluiene.

Şefii Consiliului Judeţean Vaslui susţin că nu aveau niciun motiv pentru a nu acorda certificatul de urbanism către Chevron. 

„Ca preşedinte al CJ Vaslui, nu pot refuza nicio cerere legală a unei persoane fizice sau juridice. Evenimentele care au condus la protestele de stradă de anul trecut erau îndreptate împotriva unor decizii guvernamentale. În concluzie, lumea trebuie să înţeleagă că nu se poate să nu acorzi un anumit act dacă acesta respectă întocmai legea“, a replicat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui şi şeful PSD Vaslui.

CE SPUN EXPERŢII

Ionel Blănculescu, expert financiar, fost ministru al Sănătăţii în 2003 şi blogger adevarul.ro, susţine că, atât timp cât SUA, Polonia şi Marea Britanie exploatează fără pericole gaze de şist, „nu mai are niciun sens să discutăm despre riscurile acestor operaţiuni“.

Refuzul de a exploata gazele de şist ar duce la relocarea activităţii industriale din România, ceea ce, în opinia lui Blănculescu, ar confirma că anul 2013 va fi unul de „coşmar pentru România“, iar costurile finale vor fi plătite de populaţie. El susţine că ONG-urile care protestează faţă de gazelor de şist sunt sponsorizate de către cei care pierd economic din creşterea ofertei.

„România este dependentă 40-50% de gazele din exterior. Dacă 10% din aceste importuri vor fi înlocuite cu gazele de şist din producţia internă, o să îi deranjăm pe unii în afaceri, iar pericolul este să se creeze precedente şi pentru alte state, şi atunci pierderile ar fi şi mai mari“, a adăugat Blănculescu.

Totodată, Ionuţ Purica, expert în Energie şi Mediu în cadrul Academiei Române, este de părere că tehnica pe care o va folosi Chevron la Bârlad, fracturarea hidraulică, s-a mai utilizat în ţara noastră.

„Oamenii trebuie să ştie că tehnica a evoluat. Singurul risc este că se foloseşte această tehnică pe orizontală, care poluează apa, dar şi pentru această problemă există tehnologii prin soluţii metalifere, care se comportă la fel ca apa, dar care nu sunt nocive“, susţine Ionuţ Purica.

Specialistul mai spune că şi din punct de vedere economic, afacerea de la Bârlad este benefică: „România importă trei miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ne costă cam 1% din PIB. La Consiliul Mondial al Energiei se face şi un impact economic. Din punct de vedere al rezultatelor, este clar că ieşim mai ieftin dacă folosim gazele noastre decât cele de import“.

Vasile Simileanu, vice-preşedintele Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea“, susţine că „orice resursă trebuie exploatată şi, în acelaşi timp, conservată. Cât priveşte gazele de şist, acestea ne-ar asigura o independenţă faţă de gazul rusesc, dar şi scăderea preţului la gaz către populaţie şi marii consumatori“.

Specialistul în geopolitică mai precizează că România are şi avantajul că deţine depozite mari pentru gaze, în rezervoare naturale şi mine dezafectate.

AMENINŢĂRI CU PROTESTE

Vestea i-a pus în mişcare pe liderii Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) – iniţiatorii mişcărilor de stradă de la Bârlad din aprilie-martie 2012 –, care au stabilit că se impune organizarea unui nou protest.

„Ne vom adresa cu plângeri către toate organismele naţionale şi internaţionale care au obligaţia să apere viaţa cetăţenilor în faţa morţii“, a declarat Neculai Rotaru, unul dintre liderii GISC Bârlad. Aceştia denunţă „trădarea politicienilor“, susţinând că nici fosta guvernare, nici actuala nu au ţinut cont de opiniile şi protestele lor.

ISTORICUL AFACERII PE PARCURSUL ANULUI 2012

– 21 martie – Peste 5.000 de oameni protestează la Bârlad faţă de proiectul privind explorarea gazelor de şist în zonă.

– 28 martie – Monitorul Oficial publică acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron prin care li se concesionează americanilor trei perimetre în judeţul Constanţa.

– martie-aprilie – Proteste vehemente ale unor lideri USL, precum Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Adrian Năstase şi Marian Vanghelie, care acuză Guvernul Ungureanu de aprobarea concesiunii fără a avea un studiu de impact asupra mediului. 11 parlamentari PSD depun un proiect de lege pentru interzicerea explorării gazelor de şist. Oficialii Chevron anunţă amânarea înce-perii explorării la Bârlad.

– 27 aprilie – Guvernul Ungureanu este demis în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de USL. Unul dintre punctele slabe menţionate în document face referire la acordul cu Chevron.

– 3 mai – Imediat ce ajunge prim-ministru, Victor Ponta ameninţă cu „instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor care se află în derulare la nivel european“.

– 17 mai – Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, cu privire la moratoriul lui Ponta: „Doresc să aflu motivaţia moratoriului şi cum intenţionează să procedeze mai departe“.

– 21-22 iunie – Senatul, cu USL majoritar, respinge propunerea de lege iniţiată de cei 11 parlamentari PSD. Victor Ponta declară că va amâna până după alegerile parlamentare din decem-brie discutarea problemei.

– 5 iulie – Victor Ponta anunţă că l-a cooptat pe generalul în retragere ame-rican Wesley Clark pe postul de consilier onorific pe probleme strategice şi de securitate. „Ştiu destul de multe despre aceste tehnologii. Ştiu că gazul de şist are un viitor extraordinar în România, a declarat Wesley Clark.

– 8 noiembrie – Victor Ponta se întâlneşte la Palatul Victoria cu reprezentanţii mai multor companii americane din România, inclusiv Chevron. „Sunteţi cu toţii bineveniţi să investiţi aici, să creaţi locuri de muncă“, le transmite premierul.

– 21 noiembrie – Parlamentul European avizează două rapoarte privitoare la gazele de şist, venite de la Comisia de Industrie şi Energie şi de la cea de Mediu. Forul european respinge un amendament al Grupului Verzilor care solicita impunerea unui moratoriu împotriva fracţionării hidraulice.

– 18 decembrie – Victor Ponta spune că „negocierile cu Chevron privind explorarea gazelor rămân o zonă de interes“.

– 20 decembrie – Consiliul Judeţean Vaslui dă verde companiei Chevron pentru „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1A“.

Explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România nu sunt interzise, dar companiile care au acorduri petroliere pentru a efectua aceste operaţiuni întâmpină mari greutăţi în obţinerea avizelor necesare, deşi fac eforturi disperate, au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

În plus, moratoriul privind gazele de şist anunţat de Guvernul Ponta în luna mai a anului trecut şi care presupunea că autorităţile nu eliberau avize şi autorizaţii firmelor interesate de acest tip de resurse a luat sfârşit în luna decembrie, după cum a explicat pentru gândul Remus Cernea, fostul consilier pe probleme de mediu al premierului Victor Ponta.

“Explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România nu sunt interzise, nu mai există nici acel moratoriu care a fost instituit până în luna decembrie, însă nici titularii care au obţinut acorduri petroliere pentru gazele de şist nu pot face nimic. Ei fac toate eforturile, se zbat, dar nu pot obţine avizele necesare”, a declarat pentru gândul Dorin Cojocaru, Directorul Direcţiei de Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve de Petrol din cadrul ANRM.

Întrebat când ar putea începe primele forări pentru exploatarea gazelor de şist, Cojocaru s-a ferit să ofere un răspuns tranşant. Pe de altă parte, el spune că Ministerul Mediului a solicitat ANRM ca în acordurile petroliere să fie introdusă o prevedere prin care se interzic operaţiuni de fisurare pe perioada de explorare.

Ce companii caută gaze de şist în România

Între companiile care au acorduri petroliere cu ANRM pentru explorarea-exploatarea gazelor de şist se numără firma americană Chevron şi firma canadiană Midia Resources. Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL, pentru un perimetru din Bârlad.

Tot Chevron are şi acorduri pentru perimetrele Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche. Acestea sunt “acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector)”.

Firma canadiană Midia Resources are un acord în vigoare pentru investigarea potenţialului de gaze de şist pentru un perimetru aflat la sud de Craiova.

Şi asocierea formată din Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L. este interesată de gaze de şist, având acorduri petroliere semnate cu ANRM pentru perimetrele Voivozi şi Adea, din partea de vest a României. Este vorba despre “acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector)”, potrivit unei note a Ministerului Mediului.

Chevron a obţinut certificatul de urbanism de la CJ Vaslui

Compania Chevron a obţinut, pe 20 decembrie anul trecut, de la Consiliul Judeţean Vaslui, certificatul de urbanism pentru “Lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1A”.

Sursa: Consiliul Judeţean Vaslui

“Chevron, pentru perimetrul din Bârlad, face eforturi disperate pentru a obţine autorizaţiile pentru a trece la foraj. Sunt necesare foarte multe autorizaţii. Nu am certitudinea că, după ce le vor obţine, ei pot să înceapă exploatarea în una sau trei luni. Nici nu se ştie dacă sunt gaze de şist care să poată fi eficient exploatate”, a declarat pentru gândul Dorin Cojocaru.

Chevron ar urma să înceapă forajul în satul Păltiniş, comuna Băceşti din judeţul Vaslui. Autorităţile locale par să nu fie la curent. “Poate (Chevron n.n.) face un studiu. Noi nu ştim nimic. Acum avem alte probleme, suntem înzăpeziţi. Avem două drumuri blocate”, a declarat pentru gândulviceprimarul comunei Băceşti, Ionel Broşteanu.

Pentru perimetrul de la Bârlad, Chevron a înaintat anul trecut spre avizare la ANRM proiectele geologice privind săparea a 3 sonde cu adâncimi cuprinse între 3000 şi 4000 metri. Programul sondelor cuprinde analizarea formaţiunilor traversate şi nu include utilizarea metodei de fisurare hidraulică, după cum a precizat ANRM.

Canadienii de la East West Petroleum, interesaţi de gaze de şist

În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat cinci acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi cinci companii.

Cele cinci acorduri aprobate de Guvern sunt:

– Acordul petrolier în perimetrul EX-2 TRIA, încheiat între ANRM şi East West Petroleum Corp

– Acordul petrolier în perimetrul EX-11 Buziaş, încheiat între ANRM şi Universal Premium SA

– Acordul petrolier în perimetrul EX-6 Curtici, încheiat între ANRM şi Mol Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu SC Expert Petroleum SRL

– Acordul petrolier în perimetrul EX-4 Tulca, încheiat între ANRM şi Clara Petrolem LTD

– Acordul petrolier în perimetrul EX-9 Păuliş, încheiat între ANRM şi Universal Premium SA.

Directorul din cadrul ANRM, Dorin Cojocaru, susţine însă că nici unul din cele cinci acorduri petroliere nu se referă la gazele de şist. El a precizat însă că firma East West Petroleum Corp a înaintat la ANRM, pe lângă acordul aprobat de Guvern, şi alte trei solicitări care se referă la gaze de şişt, dar “pe care le am pe masă”, nefiind aprobate, spune Cojocaru.

“Compania East West Petroleum Corp avea cereri pentru patru acorduri petroliere. Cel care a fost aprobat în decembrie nu este pentru exploatarea gazelor de şist. Celelalte trei acorduri, care se referă la gaze de şist, le am pe masă, nu sunt aprobate”, ne-a asigurat Dorin Cojocaru.

Începe explorarea în Bihor

Pe site-ul companiei canadiene, reprezentanţii East West Petroleum Corp estimează că vor începe, până la jumătatea acestui an, forajele pentru lucrările de explorare-exploatare în zona judeţului Bihor.

Imediat după ce Guvernul a aprobat acordul petrolier pentru Est West Petroleum – despre care Dorin Cojocaru spune că nu vizează gazele de şist, ci “gaze libere şi condensate”-, compania canadiană a anunţat pe site-ul său că va începe operaţiunile de achiziţie de date seismice prin care va identifica cele mai bune zone unde să amplaseze sondele de foraj.

“East West Petroleum Corp are plăcerea de a anunţa că a primit aprobarea finală din partea Guvernului din România să înceapă operaţiunile pe cei 1.000 de km pătraţi pe perimetrul concesionat EX-2 Tria din vestul României”, se arată într-un comunicat din decembrie al East West Petroleum Corp.

Pe site-ul companiei canadiene se arată că “există informaţii că o mare cantiate de gaze de şist ar putea exista în blocurile controlate de East West Petroleum”.

Sursa: eastwestpetroleum.ca

Compania a anunţat că va desfăşura un program de doi ani care include achiziţia de date seismice 3D pe 120 de kilometri pătraţi şi de date seismice 2D pe 200 de kilometri, plus forarea a trei sonde.

Greg Renwick, directorul executiv al East West Petroleum, a declarat pentru Bihoreanul că “achiziţia de date seismice” presupune identificarea prin unde sonore a celor mai bune locaţii pentru amplasarea sondelor.

“Această tehnică e folosită în întreaga lume şi a mai fost folosită şi în Tria. Populaţia nu va fi afectată”, a spus Renwick.

Moratoriul pentru gazele de şist, valabil până în decembrie

În Programul de Guvernare al USL, prezentat în mai 2012, se menţiona “instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică”.

Contactat de gândul Remus Cernea, fost consilier pe probleme de mediu al premierului Victor Ponta în primul Cabinet, şi care în prezent este deputat din partea Partidului Verzilor, ne-a declarat că moratoriul impus de autorităţi s-a încheiat la sfârşitul lunii decembrie.

“A existat un moratoriu pentru gaze de şist până în decembrie. Adică până în luna decembrie autorităţile nu au mai dat avize firmelor interesate de gazele de şist. În decembrie moratoriul s-a încheiat”, ne-a declarat Remus Cernea.

“În Parlament, suntem doi deputaţi din partea Partidului Verde, Remus Cernea şi Ovidiu Iane, facem parte din USL sub sigla căruia am candidat şi am câştigat mandate de deputat. Acest lucru nu înseamnă că vom fi de acord cu toate propunerile guvernamentale sau ale majorităţii parlamentare. Vom vota <<verde>>”, a declarat Remus Cernea.

Cernea spune că “verzii” din România consideră tehnologia de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică drept una periculoasă pentru mediu. “În România am avut proteste la Bârlad, la Constanţa a fost organizat un referendum pe această temă, pe 9 decembrie. Noi credem că nu ar trebui să fie utilizată această tehnologie în România”, spune Cernea.

Ponta, despre gazele de şist

La începutul anului, premierul Ponta a spus, la un post de televiziune, că, din punctul său de vedere, “ideea gazelor de şist, care, în primii patru-cinci ani ţine numai de explorare, nu se poate exploata, bazându-mă pe ce am văzut în America, dar şi în Polonia, eu cred că trebuie să o tratăm serios pozitiv, după cum reiese din transcriptul emisiunii, publicat pe site-ul guvernului.

Întrebat de ce şi-a schimbat poziţia în legătură cu gazele de şist şi dacă a fost influenţat de consilierul său Wesley Clark (Wesley Clark este membru în CA al BNK Petroleum, companie care desfăşoară explorări pentru depistarea gazelor de şist în Polonia n.n.), premierul Victor Ponta a negat, la jumătatea lunii ianuarie, la un alt post TV, afirmând că a fost influenţat de primul ministru polonez.

“(Premierul polonez n.n.) mi-a arătat că în Polonia, altfel o ţară total dependentă de importurile din Rusia, spre deosebire de România care are încă o producţie nu suficientă, dar importantă de gaze naturale, din momentul în care au început să exploateze gazele de şist nu doar pentru economie este competitiv preţul la care îl extrag, dar şi negocierile lor cu Gazprom s-au schimbat”, a explicat Ponta.

Cine este Wesley Clark

În luna iulie, premierul a anunţat că îl va avea drept consilier special al primului-ministru, pe teme de securitate şi strategii economice pe generalul american în rezervă Wesley Clark, fost comandant NATO şi candidat la Casa Albă.

Generalul Wesley Clark este membru în Consiliul de Administraţie al BNK Petroleum, companie care desfăşoară explorări pentru depistarea gazelor de şist în Polonia. Acţiunile companiei sunt listate la bursa de la Toronto.

Ce sunt gazele de şist

După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de şist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.

Gazele de şist sunt considerate resurse neconvenţionale care se află într-o concentraţie mică în volume de rocă, cu dispersie pe suprafeţe mari, aflate la adâncimi de 2-3 km. Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică.

Pentru exploatare se introduce o sondă până la stratul de roci şi se generează o explozie.

Pentru un singur foraj poate fi nevoie de o cantitate de 10 milioane de litri de apă. Iar substanţele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să contamineze straturile superioare de apă freatică. Pe de altă parte, specialiştii susţin că există riscul producerii unor cutremure.

Exploatarea gazelor de şist, risc major pentru pierderea influenţei Rusiei

“La nivelul Uniunii Europene se apreciază că în Europa este posibilă existenţa unor resurse bogate de hidrocarburi neconvenţionale, în special a gazului de şist. România este una dintre ţările UE unde se estimează că ar exista resurse de gaz de şist şi care ar putea fi exploatate”, potrivit unui document al Ministerului Mediului.

În luna mai, după venirea la putere a guvernului USL, Ministerul Mediului şi Pădurilor a instituit un moratoriu asupra prospectării şi exploatării gazelor de şist. “Acest lucru s-a făcut pentru stoparea explorării a doua zone – Bârlad şi sudul litoralului – de către firma americană Chevron”, este de părere Cosmin Gabriel Păcuraru, doctorand în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj Napoca. Moratoriul a luat sfârşit în decembrie anul trecut.

Şi in Bulgaria a existat un moratoriu privind gazele de şist.

Singura ţară din UE care a început exploatarea gazelor de şist este Polonia.

“Descoperirea de noi resurse de gaze naturale în Marea Neagră în apropierea litoralului românesc şi bulgăresc şi de resurse semnificative de gaze de şist în Polonia, România şi Bulgaria, resurse despre care se afirmă că ar garanta cel puţin securitatea energetică a ţărilor respective pentru o lungă perioadă de timp şi ar face posibil exportul de gaze ale acestor ţări către ţările vestice. Aceste descoperiri reprezintă un risc major în pierderea unui procent semnificativ din exporturi de către Rusia şi o pierdere a influenţei strategice în zonă“, este de părere Cosmin Gabriel Păcuraru.

În luna martie anul trecut, PSD a înaintat în Senatul României un proiect de lege care prevede interzicerea acestui tip de extracţie. Acest proiect a fost respins de Senat anul trecut. Potrivit specialiştilor, exploatarea gazelor de şist ar putea reduce cu 10% importurile din Rusia.

În România, încă nu există un cadru de reglementare a explorării şi exploatării acestui tip de resurse energetice. Referitor la impactul asupra mediului, Ministerul Mediului anunţa anul trecut că nu s-au identificat proceduri de evaluare a impactului asupra mediului deschise pentru proiecte de explorare/exploatare a gazului de şist, la autorităţile de mediu din teritoriu.

Nota noastra:

Dupa cum se poate observa, toata chestiunea gazelor de sist este tratata “politic” si manipularilor, cel mult spunandu-se jumatati de adevar atunci cand nu se toarna minciuni grosolane. Una din aceste minciuni repetate inclusiv de guvernanti (a se vedea declaratia lui Titus Corlatean de aici; in schimb, o atitudine mai critica are pe subiectul exploatarilor min. Varujan Vosganian – aici) este ca demonstratiile sau protestele nu au cum sa nu vina de la cetateni obisnuiti, ci provin de la diverse grupari, interese sau chiar aversari geopolitici ai Romaniei (cum ar fi Rusia). O asemenea manipulare este pur si simplu ticaloasa (ba poate chiar mai mult in aceasta privinta, caci guvernul USL a castigat SI datorita voturilor date de barladeni, de pilda, exact din cauza atitudinii pe tema gazelor de sist, comparativ cu agenda gv. Ungureanu) anume, sa asociezi protestele anti-explorare/exploatare gaze de sist cu interese dubioase. Prin urmare, cine are idei, cine are ceva de protestat si se pune, astfel, in calea intereselor corporatiilor americane, e dusman! Bravos!

O alta manipulare consta in descrierea tehnicii fracturarii hidraulice drept lipsita de pericole sau deja consacrata. Ei bine nu, nu e deloc asa, tehnica este controversata si noua si nu doar barladenii au o problema cu ea, ci toti locuitorii care locuiesc in zone in care se exploateaza gaze de sist. 

In fine, se mai spun baliverne despre independenta Romaniei care va proveni din aceasta exploatare. Sa spui asta unor oameni care au vazut deja marite facturile de intretinere cu 25-40% in urma demararii liberalizarii preturilor la gaze si energie este bataie de joc. Independenta este un cuvant de dansii inventat ca sa prosteasca lumea cu o justificare propagandistica a explorarilor companiilor straine a resurselor naturale ale Romaniei. Comparatiile cu Polonia nu merg, bineinteles, atat de departe incat sa se arate ponderea companiilor straine in acele exploatatii si castigurile ce revin tarii, nu doar exploatatorilor straini.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR STRAINE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON!

  1. După mult trîmbițatul tămbălău din 89 România a suferit un proces de congolizare. Congo: 70 milioane de locuitori, 35% analfabeți, țara cea mai bogată în resurse minerale din lume și pe locul doi, din coadă, la PIB/cap de locuitor. pentru mai multe informații -Wikipedia. Ce epocă de aur a mai foft pe vremea lui Ceaușescu… Ne-am făcut-o cu mîna noastră! Adică: din„Epoca de Aur” în epoca feudală sau de piatră! România de azi, are asemănare cu Congo de ieri și de azi sau e mai „Congo” decît Congo? Da… bucurați-vă și fiți fericiți de situația de azi! Mîine va fi mai rău! Apropo! După înstrăinarea resurselor naturale și miniere; musai înstrăinarea și a CFR-ului, că doar nu vor transporta, ce jefuiesc, cu roaba.[…]

  2. Noi, pana nu mor matii hotomani din tara, asta ar fi bine sa conservam toate resursele, indiferent de ce gogosi ne vand politicienii. Dă, Doamne, sa nu le iese!

  3. Pingback: Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Acordurile cu Chevron pentru GAZELE de SIST, ILEGALE? Companiile straine au LIBER la EXPORTUL gazelor noastre - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica - Razboi întru Cuvânt - Recoman
  7. Pingback: Protopopul Vasile Lăiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, IN CURAND NICI SA RESPIRAM, AM AJUNS SA NE VINDEM DE TOT"/ Primul-ministru PONTA DEZINFORMEAZA pe tema fractionarii hidraulice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatia-protest de la Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Mai bine mai tarziu decat niciodata, o parte a media a descoperit, in fine, ca ROMANII SPUN NU GAZELOR DE SIST. Autoritatile ii duc cu zaharelul... [video] Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: PROTESTE ANTI-GAZE DE SIST IN TOATA TARA pe 4 aprilie. In Barlad si alte localitati cu primari PSD nu s-au aprobat PROTESTE PUBLICE. Pr. Vasile Laiu: "NE-A MAI RAMAS STRIGATUL CATRE DUMNEZEU" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI"/ George Epurescu: PONTA ESTE MARIONETA INTERESELOR STRAINE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: MINISTERUL MEDIULUI a dat AVIZELE pentru explorarea GAZELOR DE SIST din Dobrogea/ Cum vom ramane fara GAZELE din Marea Neagra si de ce guvernul Boc=Guvernul MRU=guvernul Ponta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare