Protopopul Vasile Laiu: “SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI”/ George Epurescu: PONTA ESTE MARIONETA INTERESELOR STRAINE

8-04-2013 12 minute Sublinieri

vasile-laiu-barlad

(…) Aici se petrece cea mai mare mobilizare socială din România. Suntem într-o biserică. Bărbatul e Vasile Lăiu, protopopul Bârladului. În spatele lui, în altar, zece preoți stau în semicerc, în jurul lui Iisus pe cruce. În fața bisericii sunt echipaje de poliție, jandarmi și pompieri.

În ultimul an, în Bârlad au fost patru proteste masive, cu mii de oameni, împotriva exploatării gazelor de șist. Multora nu le-a venit să creadă – de unde atâta putere într-una dintre cele mai sărace zone ale României?

Asta e povestea gazelor de șist, așa cum o văd majoritatea cetățenilor protestatari din Bârlad. Când se simt amenințați, ei apelează la ce au mai puternic: credința în Dumnezeu. Implicarea socială nu vine cu discursuri despre democrația participativă. E o misiune divină. (…)

Echipaje de jandarmi sunt pregătite să intervină. E 4 aprilie, o “zi de protest național” declanșată de bârlădeni. Se țin proteste cu gaze de șist în orașe din toată țara, însă tocmai la Bârlad manifestația le-a fost interzisă de primărie pentru că ar tulbura lucrările edilitare.

Când erau în opoziție, politicienii locali au susținut entuziaști protestul. Cum au ajuns la putere, s-a terminat. Primăria, sindicatele și alte instituții care scoteau lumea în stradă au dispărut din peisaj.

Dar oamenii au rămas. Și biserica. Pe 27 februarie, la un an de la primul protest, au ieșit în stradă chiar mai mulți – unii au numărat 8000. Acum, în lipsa “aprobării” (procedură fără acoperire legală), protopopul ține o slujbă specială, după care roagă pe toată lumea să meargă acasă.

Confuzie. Ce se-ntâmplă acum? S-a lăsat frigul. Plouă. Trei copilași murdari pe față se hârjonesc la poartă și strigă:

Mergem la primărie! Mergem la primărie!

O oră mai târziu, protopopul Vasile Lăiu e într-un birou notarial, la un fel de conferință de presă. Cu tot cu notărița Lulu Fânaru și ceilalți membri ai Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile din Bârlad, sunt mai mulți organizatori decât jurnaliști (noi și niște francezi). Presa din București nu prea trece pe-aici, doar preia imagini și le comentează conspirativ /apocaliptic.

În timp ce răspunde la o întrebare, protopopul se oprește și ciulește urechile. Se aude un murmur… apoi niște strigăte… se ridică, merge la geam, dă la o parte jaluzelele verticale și face ochii mari. O sută-două de oameni i-au ignorat sfatul și s-au dus să protesteze în fața primăriei, iar acum se îndreaptă spre casa primarului.

Părintele se întoarce zâmbind neliniștit: Noi nu putem să oprim oamenii să-și manifeste nici măcar problemele personale, ori… asta e o problemă de interes național.

Protestatarii sunt cea mai stranie adunătură pe care am văzut-o. Tineri cu măști de gaze, ca anarhiștii greci. Părinții lor, foști viitori proletari care s-au învoit mai devreme de la serviciu ca să iasă la protest. Babe pe care le vezi în primele rânduri din biserică. Trei generații într-o armonie perfectă. O băbuță cu o pungă de farmacie mototolită în mână se duce la tineri într-un moment mai liniștit și le spune, ridicând un pumn strâns:Da’ mai strigați, băieți, strigați!“.

Când se domolește treaba la primărie, unul dintre băieții cu măști de gaze merge la părinții lui, mai spre marginea protestului. Tatăl își pune în cap steagul ca să se ferească de ploaie. Băiatul își dă jos masca, dar n-are unde s-o țină. «Dă-o la mine, mamă», îi face femeia semn și îndeasă cu greu masca de gaze în gentuța roșie. Banksy din Bârlad.

La un moment dat, jandarmii intră în protestatari pe o trecere de pietoni și încearcă să despartă tinerii de bătrâni. Bătrânii sar pe ei și-i afurisesc până când lasă tinerii în pace.

“Avem ceva cu cei care cred că sunt stăpânii acestei lumi, iar noi vrem să le demonstrăm că sunt egalii noștri

Asta îmi spune protopopul, puțin încruntat, după ce trece iureșul pestriț spre casa primarului. Vasile Lăiu are 50 de ani. În altar e impunător ca Papa de la Roma, dar în rest arată ca un tinerel ștrengar. Are o geacă de piele peste sutană și-n cap o pălărie d-aia de popă. În geantă poartă, lângă cruce și epitrahil, un dosar cu informații despre gazele de șist. “Când merg la oameni mă-ntreabă «Ce facem, părinte, cu problema asta?».”

Protopopul a rămas ultimul mare obstacol pentru Chevron, după ce guvernul și autoritățile locale au cedat presiunilor.

În societatea asta dezorganizată, biserica are cea mai bună logistică. Lăiu știe fiecare mișcare pe care o face compania în zonă:

“Sunt protopop, am 27 de comune în subordine și 150 de sate. În fiecare comună sunt cel puțin 2 preoți, dacă nu trei-patru. Noi avem un sistem informațional direct de la sursă foarte sigur: bunul creștin, care nu minte niciodată. Cetățeanul simplu care spune preotului, săracu’, totul. Asta s-a-ntâmplat, asta s-a-ntâmplat, asta s-a-ntâmplat.”

(…)

Vasile Lăiu a auzit pentru prima oară despre gazele de șist în octombrie 2011, la o întâlnire preoțească de la centrul de afaceri din Bârlad. Tot acolo avea o conferință și firma Prospecțiuni SA. În timp ce-și aștepta colegii a intrat în vorbă cu un inginer. L-a întrebat ce face prin Bârlad. «Prospectăm niște resurse minerale», i-a zis inginerul. Părintele s-a bucurat – știe că resursele pot să aducă prosperitatea unei zone. Dar inginerul i-a tăiat entuziasmul:

“Părinte, n-aș dori să fiu pe aici în cazul în care va începe ce trebuie să se exploateze.”

Apoi a fost contactat de Grupul de Inițiativă, pornit de membri ai Clubului Rotary din Bârlad (?! – n.n.), care i-au spus că un mare pericol s-a abătut asupra comunității.

S-a întrebat dacă e bine să se implice în așa ceva, s-a consultat și cu duhovnicul lui. “Ce mă bag eu într-o problemă economică? Dar când am văzut că e o amenințare la sănătatea păstoriților mei am zis că nu mai am cum să stau deoparte.”

A găsit un răspuns și în istoria bisericii:

În anul 387, cetățenii din Antioh[ia] s-au răsculat din cauza taxelor prea mari impuse de Împăratul Romei și au distrus statuile familiei imperiale. Pedeapsa pentru asta era distrugerea cetății. Dar Sfântul Ioan Gură de Aur a convins 20 de pustnici să coboare din munți și să se pună alături de el în fața armatei imperiale. A salvat orașul.

Protopopul vede Bârladul ca pe un [o] Antioh[ia] contemporan[a].Aceasta e misiunea mea, de a apăra viața.

O bună parte din timpul protopopului e ocupat de campania împotriva gazelor de șist. Vorbește cu localnicii, trimite petiții Președintelui, are două procese la București, urmărește tot ce apare în presă… E greu, dar spune că nu are de ales:

Noi răspundem mai mult în fața lui Dumnezeu decât dumneavoastră. Noi nu vom fi întrebați doar de cele rele, ci și de ce am fi putut face mai bine. Nu pot să-i spun lui Dumnezeu că nu mi-a dat voie politicul sau un domn senator. 

Vocea lui tună pe holurile goale ale sediului protopopiei. E o casă boierească din 1815, cam în paragină, pe care se pregătește să o restaureze. La fel își construiește și comunitatea: metodic, cu răbdare și strategie. E pregătit pentru o bătălie lungă, cât “n” Roșii Montane.

Religia impune o anumită disciplină. Ce a menținut acest popor pe aceste meleaguri? Prima dată religia, credința-n Dumnezeu. Apoi dragostea de neam și țară. De aici izvorăște și acest imbold pe care-l avem. Dacă suntem agresați, nu ne lasă conștiința și strămoșii noștri să fim impasibili și mai ales lași. Nu cerem salarii, pensii. Cerem ca natura și viața noastră să fie respectată.”

(…)

MESAJ EPILOG

Iubiți credincioși și dragi români!

Suntem în perioada cea mai potrivită pentru meditație și rugăciune în care, fiecare dintre noi, este chemat să dea dovada că este un bun creștin și bun român, nu numai cu vorba și mai ales cu fapta.

Postul mare ne îndeamnă spre a ierta și iubi, spre a întinde mâna celui aflat în necaz, suferință și prigoană.

Așa cum fiecare dintre noi avem un ocrotitor, rânduit de bunul Dumnezeu, cel căruia îi purtăm numele, tot așa fiecare neam, popor și țară își au ocrotitorii lor.

Având în vedere faptul că pământul binecuvântat al Moldovei are ocrotitoare principală pe cuvioasa Parascheva, care a salvat de atâtea ori acest pământ, atunci când a fost amenințat de invaziile celor ce-i doreau înrobirea, astăzi când trăim amenințări similare, aceeași cuvioasă ne-a adunat spre a-i înălța rugăciunile noastre de izbăvire.

Urmând pilda de credință și patriotism a înaintașilor, în rândul cărora un loc de seamă îl ocupă sfântul voievod Ștefan cel Mare, ne-am rugat cuvioasei Parascheva să mijlocească, alături de noi, înaintea bunului Dumnezeu, rugăciunile noastre prin care să ne întărească și să ne călăuzească spre izbândă în demersul nostru legitim de a ne opune tuturor celor care, indiferent că sunt mai puțin români sau de alte nații, au gânduri vrăjmașe și planuri meschine față de România și poporul român.

Ziua de 4 aprilie 2013 este declarată „Zi de prostest național” împotriva extragerii gazelor de șist și de solidaritate cu acțiunile bârlădenilor care au ca scop demascarea celor ce pun în primejdie populația și jefuirea țării de resursele minerale de către companiile petroliere, avide doar de profit, la care un sprijin substanțial l-au dat și guvernanții noștri.

Astăzi, 4 aprilie 2013, la nivel național, se organizează manifestări de protest, dată pe care noi bârlădenii am propus-o și tocmai nouă nu ni s-a aprobat să organizăm un miting legal de protest.

Neputându-se desfășura mitingul, ne-a rămas doar calea rugăciunii pentru a marca acest eveniment. Ne bucură totuși că, în peste 20 de localități din țară, care s-au solidarizat cu noi, cetățenii, alături de rugăciune, pot să și protesteze prin mitinguri și marșuri.

Autoritățile locale din Bihor, împreună cu cetățenii pe care-i reprezintă, au făcut front comun și l-au determinat pe prim ministru Victor Ponta să declare că dacă bihorenii se opun proiectului gazelor de șist, nimeni și nimic nu îi poate obliga, pe ei și pe președintele Consiliului Județean Bihor, să permită explorarea sau exploatarea gazelor de șist, recunoscându-se în acest fel că aceste activități sunt periculoase în Bihor, deci sunt periculoase și oriunde în România.

Ne-am fi dorit ca și atitudinile autorităților locale vasluiene să fi coincis cu cele ale bihorenilor pentru a fi și noi protejați în aceeași măsură.

Pentru că nu dorim să fim discriminați de autorități, în raport cu bihorenii sau oricare alți români, și nu dorim să devenim, noi și copiii noștri, cobaii companiilor petroliere, ne-am rugat astăzi la Dumnezeu să apere România și să ajute poporul român în lupta de supraviețuire și rezistență împotriva cotropitorilor contemporani.

În acest sens, constatăm cu mâhnire și indignare că actualmente se încearcă înrobirea țării și decimarea populației prin procedee mai subtile.

Așa s-ar putea asemăna: o armată invadatoare cu unele corporații străine; căpetenia vrăjmașă cu unii manageri de companii; divanul boieresc cu guvernul; trădătorii de neam și de țară cu lobbyștii.

Dacă altă dată țara era cea care plătea tributul către cotropitori, astăzi, cotropitorii interesați de bogățiile țării plătesc comisioane celor care pot să le netezească calea către jefuirea acestora.

Ne-am rugat și ne vom ruga la Dumnezeu să dea înțelepciune guvernanților noștri, să urmeze exemplul statelor responsabile din Europa și SUA, care au introdus moratorii sau au dat legi de interzicere a exploatărilor și explorărilor gazelor de șist până când studiile de impact obiective, transparente și de bună credință vor garanta sănătatea, viața și integritatea mediului.

În calitate de creștini refuzăm minciuna și manipularea venite din partea celor care susțin companiile doritoare de profit, dar nu acceptă transparența și adevărul, știut fiind faptul că după spusele sfântului evanghelist Ioan, „adevărul ne va face liberi”.

Rugăciunea neîncetată ne ține trează conștiința de român care nu poate accepta demobilizarea noastră dorită de cei care ne sunt potrivnici.

Suntem încredințați că rugăciunile noastre către bunul Dumnezeu vor fi cele care ne vor întări în acțiunile noastre și vor da înțelepciune celor care iau decizii, să țină cont și de voința poporului.

Slujba specială de astăzi constituie modul prin care noi, bârlădenii, am putut să marcăm solidaritatea națională în lupta împotriva gazelor de șist.

Încheiem activitatea, ca toate activitățile anterioare desfășurate în spațiul bisericesc, cu intonarea imnului nostru creștin:

„Cu noi este Dumnezeu,
Înțelegeți neamuri și vă plecați,
Căci cu noi este Dumnezeu!”

Integral la SURSA

Probabil te-ai săturat de întrebarea „cine sunt Ei?”. Dar totuşi, cine sunt “Ei”?

Unii pun întrebarea, alţii doar zâmbesc, înţelegând despre cine este vorba. E o denumire generică atunci când avem probleme şi nu mai ştim exact ce să facem. Ei pot fi aproape oricine – în niciun caz oamenii oneşti din această ţară -, sunt cei care nu ne lasă să trăim decent, într-un mediu normal în care să ne fie respectate drepturile fundamentale.

Eşti un fizician de renume, puteai rămâne în străinătate, bine-mersi, însă te-ai hotărât să vii acasă, să construieşti ceva…

Am hotărât să mă întorc, pentru că aici sunt multe lucruri de făcut, eu având o „istorie” de luptă şi studenţească şi sindicală… În momentul în care prin 2010 mi-am dat seama că mai toate structurile astea sunt foarte „infectate” de acelaşi microb pe care-l găsim şi în mediul politic, fiecare trăgând pentru interesul lui, am hotărât să merg mai departe într-o formulă nouă. Am renunţat la clasica metodă „Nu vrem aia, nu vrem cealaltă” şi am adoptat modelul „vrem asta şi prin această rezovare!”.

Independenţa energetică este un lucru pe care toată lumea şi-l doreşte, dar cum şi cu ce preţ?

„Independenţă” este un cuvânt foarte puternic… Când rosteşti cuvintele „independenţă energetică” apare aşa un freamăt în om şi îl prinzi în mreje. Captezi un public care dincolo de acest mesaj nu mai cercetează nimic.

Independenţa este un lucru necondiţionat – tocmai şi de aici denumirea de independenţă -, iar dacă numim independenţă energetică un tip de exploatare sau o incursiune de foarte scurtă durată în zăcăminte, 5-10 ani, nu mai prea seamănă a independenţă.

Ai fost coordonatorul protestelor împotriva exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de şist, proteste ce au avut loc joi în 24 de localităţi din ţară. Ce avem de câştigat şi ce avem de pierdut în urma acestui tip de exploatare?

Uniunea Europeană are un coş comun al resurselor. Toată lumea pune în acel coş, apoi mai toată lumea cumpără la acelaşi preţ. Noi, în acest moment, încă mai beneficiem de nişte preţuri mai mici pentru gazul extras din România de Romgaz, şi-aşa mai departe… Dar, din cauza procedurilor de infrigement, în câteva luni ori plătim amendă ori ridicăm preţul la gaze. Aşadar, indiferent ce gaze s-ar extrage din ţară, preţul lor va creşte, nicidecum nu va scădea, repet, din cauza procedurilor europene. Independenţa care durează cinci sau zece ani mai e independenţă? Ea poate veni doar de la surse regenerabile, inepuizabile. Doar aceste surse te fac independent, sau zăcăminte cum există prin nordul Rusiei sau Canadei estimate la a asigura consumul planetei pentru următorii 10.000 de ani.

Apoi apare problema costului acestor exploatări. Se pare că ajunge să ne coste chiar viaţa însăşi! În Statele Unite, spre exemplu, Agenţia Americană de Mediu a constatat că procesul extragerii gazelor din şist este pe locul doi în producerea gazelor cu efect de seră după arderea cărbunelui. Şi nu mai vorbim de exploatare, ci doar de extracţie! Apoi avem problema contaminării pânzei freatice, atât cu gaz, cât şi cu substanţe otrăvitoare. La această oră, foarte multe puţuri din Statele Unite au scăpări de gaze în pânza freatică şi vedem chiar acum câmpuri închise. Au captat cât de cât gazele, iar lângă sonde există focuri vii. Gazul care scapă este ars, pentru că el fiind incolor şi inodor devine deosebit de periculos. Şi aerul şi solul sunt distruse. Mai e problema acelui lichid cu substanţe toxice care rămâne în pământ după extracţie, o cantitate enormă; cam în cât timp – nu dacă, ci în cât timp! – va ajunge în pânza freatică, în culturi, în reţeaua de apă potabilă. Aici trebuie făcut un studiu.

După principul „cine nu este cu noi este împotriva noastră”, protestatarii au fost acuzaţi că sunt kaghebişti, cunoscută fiind repulsia românilor faţă de „fraţii” de la Răsărit.

Da, această etichetare „prinde” numai pe fondul necunoaşterii detaliilor. E foarte uşor de păcălit lumea pe acest subiect, din cauză că fenomenul fracturării hidraulice la gazele de şist e de o complexitate atât de mare încât nici specialiştii nu se pot pronunţa în toate aspectele lui. Oricum, efectele se văd. Unii oameni le vor în scris, ca într-un final să înţeleagă pericolul care-i pândeşte. Dar de ce toată această campanie? Pentru că trebuie să existe şi un mobil al acestei crime. Şi ajungem la partea cu banii! Iar România, din punctul ăsta de vedere, este un teren propice pentru orice investitor „strategic”. Când se aud cuvintele „investitor strategic” sau „parteneriat public-privat”, în limba română populară înţelegem şpagă şi comision.

În momentul în care vrei să îndepărtezi omul de la subiect se creează diversiunile, şi-anume; îl faci kaghebist, vândut al Gazprom, uitându-se că una dintre firmele care au concesionat în vestul ţării este deţinută în proporţie de peste 60% tocmai de Gazprom. Şi-atunci, demolezi foarte uşor această „construcţie” dacă ţi se dă dreptul la replică. Şi noi, cetăţenii, vrem să avem dreptul la replică! Pentru că nu ni s-a dat acest drept, am ieşit să spunem răspicat în stradă că ne opunem acestei metode, am ieşit să mai spunem că vrem anularea acelor hotărâri de guvern prin care s-au concesionat terenurile pentru exploatare, şi de asemenea mai spunem că vrem ca specialiştii să-şi spună cuvântul, ca să încheiem acest subiect odată pentru totdeauna. Şi când auzim specialişti care au un discurs politic să nu-i mai ascultăm pentru că înseamnă că s-au vândut.

Până la urmă, care-ar fi soluţia de ieşire din acest impas?

Soluţia ar fi una simplă şi era scrisă ieri pe un banner: „cetăţeni în stradă, ultima baricadă”. Soluţia este informarea populaţiei – campanii de informare pe această temă – şi deja, la o singură zi de la proteste, vedem cum oficiali ai statului au ieşit să vorbească despre gazele de şist şi au început să se bâlbâie. Au început să spună lucruri trăsnite! Aşadar, ei singuri, puşi în faţa reacţiei populaţiei, se discreditează, sunt în afara subiectului şi vezi că doar şpaga îi mână orbeşte spre înfăptuirea acestui dezastru ecologic.

Ne alegem apoi doar cu „praful de pe tobă”?

Aşa cum spunea Ilie Şerbănescu, redevenţa pe care-ar obţine-o statul în urma acestor exploatări reprezintă cam cât se fură în România într-o singură zi. Şi mai văd că toate acordurile astea petroliere, cum se numesc ele – sunt în afara legii şi a Constituţiei, pentru că Legea petrolului nu se referă la gazele de şist -, sunt şi secrete. Se pare că există şi nişte scăpări ale guvernului; s-au făcut modificări în contracte, fără să le mai aprobe prin hotărâre de guvern. Regal Petroleum a concesionat în 2004 la Bârlad, n-a făcut nimic până-n 2011, au făcut transferul licenţei către Chevron doar prin simpla semnătură a directorului ANRM, s-au schimbat termenii acordului fără a exista vreo hotărâre de guvern. Sunt suspiciuni venite în urma bâlbelor directorului ANRM.

Nu de mult, domnul Ponta îl ataca pe Mihai Răzvan Ungureanu exact pe această temă…

Domnul Ponta minte cum respiră. De fapt, schimbarea modului de abordare în privinţa gazelor de şist ne arată că interese străine dictează guvernarea. Ponta este doar o marionetă! Orice afaceri în care se investesc sume fabuloase aduc după sine comisioane fabulose şi de aceea nu se mai ţine cont de nimic. Mai e şi acea impunere de a se culege tot ce mai e de cules prin lumea asta şi ajungem la dezastru. Dacă acum câţiva ani ni se spunea că agricultura este salvarea noastră în contextul crizei mondiale de alimente, iată că acum nu ne mai salvează, ci o îngropăm de tot prin zonele astea concesionate.

Ce urmează?

Urmează o campanie şi mai agresivă de informare, atacarea în instanţă a unor hotărâri de guvern, continuarea campaniei de semnături anti-fracking în mai toate oraşele mari, colaborarea cu organizaţii civice de protecţie a mediului din străinătate, şi vom organiza nişte evenimente mult mai ample decât cele de joi. Pentru că oamenii au înţeles despre ce este vorba şi au cam terminat cu frica.

epurescu

*

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Protopopul Vasile Laiu: “SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI”/ George Epurescu: PONTA ESTE MARIONETA INTERESELOR STRAINE

  1. Scopul final nu este omorarea populatiei.

    Scopul final este controlul total asupra tarii, prin cateva mecanisme binecunoscute:

    1. Saracirea completa a tarii, populatia sa fie adusa la pragul disperarii.

    2. Nu se doreste saracirea extrema a tarii, de teama unor miscari sociale de amploare, care nu mai pot fi controlate, si care pot genera cu adevarat “democratii” si regimuri care nu mai sunt controlate.

    3. Indatorarea tarii suficient incat sa raspunda foarte bine la comenzi.

    Ce este de facut?

    As raspunde cum a zis Parintele Arsenie Boca: duhovnicii sa fie mai seriosi la spovedanie, pentru a zidi cu adevarat fii duhovnicesti tari; oamenii sa nu mai pacatuiaasca, pentru ca pentru pacatele noastre suntem dusi in robie la altii.

    Daca strigi robie, atunci striga si pacat.

  2. D,
    asta-i acum? Adica, pentru ca suntem pacatosi n-avem dreptul sa le spunem astora ca nu suntem de acord cu ticalosiile lor? Daca ar fi gandit ca dvs Stefan cel Mare si Sfant acum pupam Coranul.
    Si daca n-ar fi dintre cei mai exigenti duhovnici preotii respectivi, tot trebuie sa le fim recunoscatori pentru curajul lor si sa ii sprijinim macar cu rugaciunea noastra, daca altfel nu putem. Nu cred ca aveti idee la ce pericole se expun.

  3. cautati alti 10 vasile laiu si in 10 ani o sa avem o romanie de in vidiat.

  4. post cu folos

  5. Vorbeam despre planurile golanilor astia occidentali cu Romania, nu despre reactia noastra.

    Cum a zis Parintele Arsenie: nu comunistii darama bisericile, ci pacatele noastre.

    Pana cand nu o sa intre in constiinta noastra ca:

    1. Suntem fii ai lui Dumnezeu prin infiere, prin harul sfant care este in noi.

    2. Ca ne batem joc de sfintenia lui Dumnezeu din noi prin mocirla de pacate in care suntem.

    3. Ca neamul asta a facut un fluviu de sange mare de tot din sangele copiilor avortati si ca trebuie sa-si plateasca pacatele.

    4. Ca nu ne-am pocait pentru pacatele noastre, asa cum scrie la carte.

    Nu ne vom indrepta.

    Mai bine gandeste-te la Sodoma, Gomora, si la faptul ca Dumnezeu nu a gasit 5 drepti in cetate pentru a o salva.

    La fel este si Romania. Va sfarsi totul intr-o balta de sange, al nostru, pentru a ne ispasi crimele facute.

  6. Dumnezeu sa-l intareasca pe protopopul Vasile Laiu! Cinste lui si celor ce-i asculta indemnul!

  7. După cum se vede, la tămbălăul din 89, odioșii au fost înlăturați de hidoși.

  8. @nu exploatarii de sist:

    Si nu pana la virgula! 🙂

  9. Pingback: Ilie Serbanescu: DEMONTAREA DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Ni se da exemplul SUA, unde pretul gazelor ascazut de cand extrag gaze de sist. Dar acolo se extrag gazele de catre firme americane, nu de catre straini, asa ca tot profitul ramane la ei. In schimb noi am primi extrem de putin, asa ca am ramane doar cu ponoasele.
    Una dintre marile probleme la aceasta tehnologie este consumul foarte mare de apa dulce si rezultarea une cantitati aproape tot atat de mari de apa poluata ingrozitor. Se explica aici: http://nazone.ro/2013/04/tehnologia-gazelor-de-sist.html. Apoi, depinde foarte mult de controlul la care sunt supuse companiile extractoare ca sa depolueze apa .In SUA nu faceau asta si s-a ajuns la scandaluri mari cu localitati in care nu se mai putea locui si procese mamut. Dupa asta, probabil au inceput sa fie mai atenti, acolo. Dar la noi, nici nu se stie macar despre ce e vorba. Cine sa-i controleze? Pentru ei, solutia cea mai simpla e sa sape alte puturi si sa pompeze apa poluata acolo. Vorba este, cu cat forajul e mai adanc el e mai scump, asa ca ei vor vrea sa faca foraje de pompare mai scurte si asa ajung otravurile in apa freatica. Cine ii poate controla? Daca apa poluata cu substante antifrecare este pompata la mare adancime, ea provoaca alunecarea rocilor unele fata de altele si producerea de cutremure. mai ales ca, in apropiere sunt puturile de extragere, in care se provoaca “mimiseisme”ca sa iasa gazul din roci. Actiunea da naastere la cutremure. http://nazone.ro/2013/03/cutremure-provocate-de-exploatarea.html. Nu degeaba in Franta a fost interzisa tehnologia asta http://nazone.ro/2013/01/exploatarea-gazelor-de-sist-in-ue.html

  11. asa-zisa democratie ne-a demolat toata economia nationala si ne-a divizat toate marile colectivitati din fabrici, combinate, mine…, pentru ca se temeau de ele acesti tradatori. singurul factor de unire al romanilor ar mai fi biserica ortodoxa, intru care daca vom ramane uniti vom fi puternici si nu ne vor putea invinge tradatorii satanisti care una promit ca sa fie alesi si alta fac dupa ce se vad la putere. SA RAMANEM UNITI INTRU HRISTOS CU ORICE PRET CA NUMAI ASA VOM FI PUTERNICI SI VOM INVINGE !!!

  12. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Chevron a primit AVIZE DE EXPLOATARE (!) pentru GAZELE DE SIST de la Costinesti si Vama Veche/ Corpotatiile au invins si la ROSIA MONTANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: GAZELE DE SIST... bagate pe sest pe gatul romanilor (si VIDEO). EXPLORAREA - doar preludiul si pretextul EXPLOATARII. Analiza INCOME de demontare punctuala a tuturor "argumentelor" economice ale propagandei oficiale - Razboi întru Cuvânt - Rec
  15. Pingback: BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si manipularea "GUVERNULUI CHEVRON" vs rezistenta localnicilor [VIDEO dezbaterea de la Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: UPDATE VIDEO: Proteste bulgaro-romane impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Corporatii cu profituri de miliarde si oameni cu benzen in sange/ Banca Mondiala crede ca ERA MATERIILOR PRIME s-ar apropia de sfarsit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Abuz: PREFECTURA VASLUI declara ILEGALE deciziile consiliilor locale ce au INTERZIS EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Polonia: premierul TUSK va fi "NEMILOS" cu ministrii care nu aproba EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Chevron: cazul DEZASTRULUI din Ecua
  19. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Lăiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist/ VIDEO: "Subiectiv" despre gazele de sist si
  20. Pingback: Autoritatea pentru Resurse Minerale, tranformata in biroul de PROPAGANDA AL CHEVRON. Pe bani europeni! CONTAMINARE PRIN MANIPULARE - Recomandari
  21. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  22. Pingback: Cenzură lașă. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST! - Recomandari
  23. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  24. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare