Preotii din Vaslui si Barlad continua OPOZITIA FATA DE EXPLOATAREA GAZELOR E SIST. “Nu vrem sa stam cu moartea in brate”

4-02-2013 2 minute Sublinieri

protest-barlad

Scandalul Chevron “aprinde” credinciosii din judet

TREZIREA. Zeci de preoti din Vaslui si Bârlad anuntã cã vor face mare scandal la forumul pe care Chevron îl programeazã pe 6 februarie, la Centrul de Afaceri. Preotii din cele douã mari protopopiate ale judetului, care reprezintã în jur de 230.000 de credinciosi, sustin cã vor sã spunã reprezentantilor companiei americane cã nu sunt bineveniti în aceastã zonã, amenintând cu ample miscãri de protest în primãvara acestui an.

Preotii vasluieni se pregãtesc, la propriu si la figurat, pentru întâlnirea cu reprezentantii companiei Chevron, care este programatã pe 6 februarie la Centrul de Afaceri din Vaslui. O întâlnire la care sunt asteptati sã participe în jur de 20 de preoti din protopopiatele Vaslui si Bârlad, care fac acum front comun împotriva exploatãrii gazelor de sist din judet de cãtre gigantul petrolier american. Dacã, la Bârlad, lucrurile sunt mai bine organizate, în sensul cã protopopiatul face parte din Comitetul de Organizare al societãtii civile împotriva exploatãrii gazelor de sist, preotii din Vaslui au decis sã ia si ei mãsuri. La sedinta cu preotii din protopopiatul Vaslui, de marti, conducerea protoieriei vrea sã cearã preotilor sã ia atitudine împotriva exploatãrii gazelor de sist în judet, mai ales cã unele zvonuri spun cã primele sonde ar urma sã fie amplasate în zona Bãcesti.

parintele-parcalabu-copy

Vasile Pârcãlabu, protopop: “Nu vreau sã stãm cu moartea în brate!”

“Vrem sã discutãm cu toti preotii din protopopiat si cei care vor sã participe la forumul anuntat de Chevron sunt asteptati sã vinã pe 6 februarie, sã prezentãm si punctul de vedere al credinciosilor fatã de aceste exploatãri care vor distruge totul în judetul Vaslui, inclusiv vietile omenesti. Noi, ca reprezentanti ai credinciosilor din judet, vrem sã ducem un mesaj reprezentantilor companiei Chevron, trebuie sã apãrãm integritatea moralã si de viatã a oamenilor de la Pãltinis, de pe Valea Ivãnestiului sau din alte pãrti ale judetului. Exploatarea gazelor de sist va îmbolnãvi aerul si solul din acest judet, pe mii de ani de acum încolo, iar noi vrem sã le spunem celor de la Chevron cã nu suntem de acord cu aceastã exploatare. Vor veni preoti din cele douã protopopiate, de la Vaslui si Bârlad, pentru a transmite acest mesaj. Cred cã în jur de 20 de preoti vor veni în salã, alãturi de Comitetul care existã la Bârlad în jurul generalului Rotaru”, a spus protopopul de Vaslui, preotul Vasile Pârcãlabu. Acesta a spus cã preotii nu vor putea opri aceste exploatãri, dacã procesul va continua, însã avertizeazã cã mii de oameni vor iesi în stradã în aprilie, pentru a protesta împotriva Chevron. “Nu cred cã vrea cineva din acest judet sã stãm cu moartea în brate permanent. Dacã vor apãrea aceste exploatãri, vor muri albinele, toate plantele si, la urmã, si omul. Vrea cineva sã ajungem în aceastã situatie?”, se întreabã protopopul de Vaslui. Acesta a spus cã atitudinea civicã a preotilor este urmarea doleantelor oamenilor, “nu ne-a cerut nimeni de la Eparhie sau de la Patriarhie, pur si simplu credinciosii nu vor sã aparã aceste exploatãri în judet”.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Preotii din Vaslui si Barlad continua OPOZITIA FATA DE EXPLOATAREA GAZELOR E SIST. “Nu vrem sa stam cu moartea in brate”

  1. Acolo ar trebui sa mearga oameni din toata tara, si sa manifesteze, cu sutele de mii !

  2. Am vazut la tv o o prezentare a modului cum se face concret aceasta exploatare.Este extrem de periculoasa, din punct de vedere stiintific.gazele de sist se extrag dintro anumita roca care se gaseste la mare adnacime, pot fie si la 2000 m ,.Se introduc niste , sa zicem, tevi , conducte pana la acele roci, pe ceste tevi se introduce apa cu anumite substante , care fac presiune asupra acelor roci, producand gazul.Ideea este ca acele ape introduse, vor otravi toate apele din pamant, izvoare, panze freatice , si cum exista circuitul apei in natura, se vor otravi vietuitoarele.Apoi gazul produs este elimint tot pe niste tevi,, si stocat, dar pot face explozii.Cine se joaca cu asa ceva?
    Acelasi lucru si la Rosia Montana cu exploatarea aurului,se foloseste ceanura , cea mai puternica otrava.Oamenii vor avea ce manca cat pamantul rodeste si le da cele de-ale gurii.Dar dupa ce va fi pamantul otravit , ce va mai produce?Vor avea bani oamenii, dar ce vor manca?

  3. Mai bine ar pune paduri, asta e salvarea.

  4. Si cine va beneficia , nu tot domnii de la Chevron.Dupa ce muncitorii le vor extrage , nu se vor otravi?Nu vot muri?Adica sa le extragem tot noi, dupa care putem sa murim.Nu e clar?

  5. Domnul sa-i ajute!

  6. Traiasca Moldova! Daca nu toata Romania, macar toata Moldova sa fie alaturi precum alta data moldovenii au gonit hoardele tatare acum sa alunge hoardele americane! Sa se dua yankeii sa extraga cat vor de la ei ca au destule gaze de sist, ce cauta la noi?

  7. Sa ne alaturam si noi lor macar cu rugaciunea! Sa-i pomenim cu toti in rugaciunile noastre astazi si maine! Dumnezeu sa se milostiveasca de noi!

  8. Pingback: Episcopia Husilor se DELIMITEAZA de preotii care se opun EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, dar nici nu ii opreste sa participe la ACTIUNI DE PROTEST - Razboi întru Cuvânt
  9. Au reusit preotii sa respinga planul de la Chevron?

  10. @mada:

    Sunt prea mici sa o faca si oricum chestiunea nu se poate transa asa, e o daravera ce va tine ani de zile.

  11. Macar am incercat.

  12. Dumnezeu sa-i ajute pe bârlădeni!

  13. Pingback: BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si manipularea "GUVERNULUI CHEVRON" vs rezistenta localnicilor [VIDEO dezbaterea de la Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Abuz: PREFECTURA VASLUI declara ILEGALE deciziile consiliilor locale ce au INTERZIS EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Bulgaria NU renunta la moratoriul asupra exploatarii/ Chevron: cazul DEZASTRULUI din Ecuador - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu, episcopul Husilor: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare