Episcopia Husilor se DELIMITEAZA de preotii care se opun EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, dar nici nu ii opreste sa participe la ACTIUNI DE PROTEST

5-02-2013 3 minute Sublinieri

episcop_husi

Preoţii pot participa la acţiuni pro sau contra exploatării gazelor de şist, “ca persoane fizice şi după cum le dictează conştiinţa”, fără a implica biserica, spun reprezentanţii Episcopiei Huşilor, comentând astfel intenţia unor preoţi de a transmite Chevron că investiţia va distruge judeţul.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor spun că preoţii vasluieni pot participa doar în nume personal la acţiuni pro sau contra exploatării gazelor de şist.

“Episcopia Huşilor nu se poate pronunţa asupra acestei metode de extracţie a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, lăsând specialiştii să se exprime în acest domeniu. Orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, ca persoane fizice şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica biserica. Episcopia Huşilor nu a organizat şi nici nu va organiza vreo acţiune în acest sens”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Marin Tudorică.

Miercuri, la Centrul de Afaceri din Vaslui, va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor companiei Chevron cu autorităţile locale. Protopopul de Vaslui Vasile Pârcălabu declara, luni, într-un ziar local, că el şi mai mulţi preoţi din judeţ vor participa la acest forum pentru a le transmite reprezentanţilor Chevron că nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist.

“Vrem să discutăm cu toti preoţii din protopopiat şi cei care vor să participe la forumul anunţat de Chevron sunt aşteptaţi să vină în 6 februarie să prezentăm şi punctul de vedere al credincioşilor faţă de aceste exploatări care vor distruge totul în judeţul Vaslui, inclusiv vieţile omeneşti. Noi, ca reprezentanţi ai credincioşilor din judeţ, vrem să ducem un mesaj reprezentanţilor companiei Chevron, trebuie să apărăm integritatea morală şi de viaţă a oamenilor de la Păltiniş, de pe Valea Ivăneştiului sau din alte părţi ale judeţului. Exploatarea gazelor de şist va îmbolnăvi aerul şi solul din acest judeţ, pe mii de ani de acum încolo, iar noi vrem să le spunem celor de la Chevron că nu suntem de acord cu această exploatare. Vor veni preoţi din cele două protopopiate, de la Vaslui şi Bârlad, pentru a transmite acest mesaj. Cred că în jur de 20 de preoţi vor veni în sală, alături de Comitetul care există la Bârlad în jurul generalului Rotaru (…) Nu cred că vrea cineva din acest judeţ să stăm cu moartea în braţe permanent. Dacă vor apărea aceste exploatări, vor muri albinele, toate plantele şi, la urmă, şi omul. Vrea cineva să ajungem în această situaţie?”, a declarat protopopul de Vaslui, preotul Vasile Pârcălabu, într-un ziar local.

Marţi, protopopul de Vaslui nu a mai putut fi contactat.

Compania Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România. Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Autorităţile judeţene vasluiene susţin că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia din România, singurele care ar fi putut să le oprească fiind primăriile locale. Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, susţine că, deocamdată, s-a cerut un certificat de urbanism pentru explorarea terenului unde ar exista gaze de şist, fără a fi vorba, cel puţin deocamdată, despre exploatarea acestor zăcăminte.

“Noi nu am fi putut refuza eliberarea acestor certficate de urbanism pentru că, în secunda doi, ne-ar fi dat în judecată şi ar fi câştigat pentru încălcarea legislaţiei din România. După ce vor obţine şi autorizaţia de construcţie, vor începe prospecţiunile de sol, prin foraje la 3.000 de metri adâncime, pentru a vedea care este concentraţia acestor gaze de şist. Toate aceste operaţiuni se vor face doar prin metode convenţionale”, susţine preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Potrivit sursei citate, dacă firma Chevron va obţine autorizaţia de construcţie, investiţiile numai pentru explorare se vor ridica la trei miliarde de dolari. Explorarea terenurilor va dura între trei şi cinci ani, posibila exploatare a gazelor de şist fiind preconizată a începe peste cinci ani din momentul de faţă. În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council,atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom. În martie şi aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la două mitinguri de protest organizate în centrul Bârladului, manifestanţii solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui. La acţiune au participat atunci şi câteva zeci de preoţi, coordonaţi de protopopul de Bârlad Vasile Lăiu.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, PS Corneliu Barladeanul

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “Episcopia Husilor se DELIMITEAZA de preotii care se opun EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, dar nici nu ii opreste sa participe la ACTIUNI DE PROTEST

  1. Oare de ce a luat Ponta Secretariatul de Stat pt.Culte din cadrul Ministerului Culturii si acum ii este subordonat lui? Oare de ce si-a subordonat Ponta Agentia Nationala a Resurselor Minerale?

  2. Consider ca foarte rau face Episcopia ca nu se implica alaturi de comunitate, pentru a opri exploatarea gazelor de sist, stiute fiind consecintele dezastruase in timp ale acesteia.
    Foarte rau.
    BOR a ramas in urma bisericilor ortodoxe din Grecia si Rusia si Serbia, ceea ce ma indurereaza.
    Bisrrica trebuie sa fie alaturi de poporul sau.
    Sa ne mai mire atunci ca aceasta campanie furibinda din ultima vreme impotriva ortodoxiei prinde atat de bine inclusiv la cei botezati in credinta ortodoxa????

    http://ro.stiri.yahoo.com/opri%C8%9Bi-finan%C5%A3area-c%C4%83tre-stat-cultelor-scrisoare-deschis%C4%83-adresat%C4%83-084356757.html

  3. Expoatarea aurului cu cianuri dela RMGoldCorporation si a gazelor prin fracturare hidraulica sunt un pericol asa de mare pentru mediu si viata oamenilor incit este absolut necesar sa se UNEASCA TOTI ROMANII impotriva acestor exploatari. BOR prin parohii ar putea sa faca aceasta UNITATE. Din ce motiv nu o face? Nu vrea(nu-i permit canoanele si traditia) sau nu este lasata de catre anumite “entitati”? Care sunt “entitatile” care controleaza BOR in acest sens? Nu stiu, poate stie cineva sa raspunda la aceste intrebari. Cer iertare ca exprim ceea ce vad:
    BOR nu realizeaza unitatea credinciosilor deoarece a participat la “fisurarea” unitatii Bisericii Ortodoxe de pe tot Pamintul prin reforma calendarului bisericesc. “…fara Mine nu puteti face nimic.” A considerat ca unitatea Bisericii Ortodoxe de pe tot Pamintul este mai putin importanta decit adoptarea noului calendar(cerut de cine?). Romanii vor pute fi uniti NUMAI DUPA ce vor fi uniti cu cea UNA BISERICA APOSTOLICA SI SOBORNICEASCA(Universala).
    Doamne miluieste, iarta si matuieste pe mine pacatosul si pe lumea Ta.

  4. Câtă demagogie din partea episcopului!!! Biserica este implicată. Prin preoţii amintiţi şi prin credincioşii lor, că doar n-o fac de capul lor şi numai pt a apărea pe sticlă. Deci cât de laş poate fi un episcop, dacă nu se pune în fruntea turmei sale, care pleacă să întâmpine nişte lupi? Parcă Corneliu B. mai are la activ acte nedemne de un episcop al lui Christos, şi anume cu ocazia scandalului de la Tanacu. N-am auzit, ca să se fi solidarizat întru Christos cu oiţele lui care au înfundat puşcăria pt câţiva ani, nu analizăm acum dacă pe drept/pe nedrept. Ba chiar auzisem, că l-a “scos” pe păr. Corogeanu din tagma monahilor, ceea ce nu ştiu să fie canonic sau posibil. Ciudat episcop ortodox!

  5. @Nicolaie:

    Din ce motiv nu o face? Nu vrea(nu-i permit canoanele si traditia) sau nu este lasata de catre anumite “entitati”?

    Mai degraba sau

  6. Nicolaie,
    cred ca un pic mai multa atentie in exprimare nu ar strica. Romanii (prin BOR) sunt in Biserica cea Una, Apostoleasca si Soborniceasca. Sper ca a fost din partea dvs doar o greseala de exprimare.

    Eugenia,
    la cum stau lucrurile dpdv administrativ in BOR, sa multumim Domnului si pentru atat. Daca Episcopul locului nu era de acord cu aceste actiuni, nici preotii nu ar fi avut curajul sa iasa in strada. Si sa fiti convinsa ca “sanctiunile” nu ar fi incetat sa curga in caz de neascultare.

  7. BOR tocmai ca a luat atitudine prin protopop. Este mai bun exponent protopopul in acest caz. Cam adesea, ce-i drept.
    Nu coalizarea oamenilor este scopul Bisericii, nici condescendenta fata de neputintele fiecaruia, ci adevarul, dreptatea, vesnicia, bunatatea, dragostea si altele ca acestea. In numele acestor valori evanghelice se cuvine ca Biserica sa-si apere credinciosii si sa infiereze nedreptatile. Precum au facut Sfintii (episcopi) din vechime si de mai aproape (Nicolae, Spiridon, Nicolae Velimirovici…), asa si acum se cuvine ca Biserica sa ia atitudine prin reprezentantii ei.
    In fata unei astfel de atitudini a episcopilor de azi (unii) ce mai poti spune? Dupa ei, Biserica se cuvine sa se implice in activitati filantropice, dar nu si in apararea oamenilor si infruntarea unei nedreptati. Te intrebi ce mai este Biserica dupa normele capilor ei?!

  8. Episcopia compromite astfel Ortodoxia. Este un gest similar cererii adresate de Patriarhie preotilor si credinciosilor de a nu implica Biserica in proteste publice impotriva ofensivei agresive a apologetilor homosexualitatii. Referitor la aceasta cerere bizara a Patriarhiei am mai publicat deja urmatoarea polemica:

    “Din pacate in Europa descrestinata de astazi gravul pericol pentru individ si societate reprezentat de libertinajul sexual in general si de promovarea homosexualitatii in special nu este constientizat de majoritatea covarsitoare a cetatenilor. Deosebit de grav mi se pare faptul ca atat reprezentantii de varf ai BOR cat si o serie de reprezentanti ai unor organizatii care pretind ca ar promova valorile traditionale abordeaza cu mult prea multa ingaduinta acest pericol. In opinia mea este inacceptabil faptul ca Patriarhia pledeaza constant si vehement pentru boicotarea de catre preoti si credinciosi a manifestatiilor de protest legale indreptate impotriva promovarii homosexualitatii.” (Gheorghe Cionoiu)

    “…va asigur cu toata convingerea si cunostinta situatiei ca PF Daniel este ultimul care sa cenzureze manifestarile de ordin personal; dansul este pt. asumare. Ceea ce a spus el este sa nu ne exprimam in numele Bisericii ca institutie, insa nu se va opune niciodata manifestarii libere de constiinta a fiecaruia…” (Bogdan Grigorescu)

    “Un preot care ar veni imbracat in vesminte bisericesti la un mars de protest ar implica in mod automat Biserica. Ce a spus PF Daniel este demn de un personaj al lui Caragiale. In Rusia, Serbia si Grecia Biserica a luat atitudine. O fi inteles PF Daniel mai bine Ortodoxia decat partiarhii Rusiei, Greciei si Serbiei si te pomeni ca or fi acestia chiar eretici pentru ca pledeaza pentru protestul public al reprezentantilor Bisericii sau o fi PF Daniel las si demagog?” (Gheorghe Cionoiu)

  9. Cine e v. Ponta?

    Pe maică-sa o cheamă Naum (nume rămânesc?… sau parcă mai degrabă vechitestamentar – http://www.mediafax.ro/politic/mama-lui-ponta-il-sfatuieste-pe-acesta-sa-stea-pe-picioarele-sale-si-sa-nu-se-certe-cu-basescu-9602745) și văd că familia lui face afaceri cu Grossman (alți neromâni – http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/dezvaluire-soc-familia-ponta-a-incheiat-un-contract-de-10-milioane-de-euro-cu-grupul-golden-blitz-apropiat-de-basescu-chiar-in-timpul-protestelor-din-ianuarie-271571.html)…

    Deci, cum zice maică-sa: ”Întrebată dacă premierul se va înţelege cu preşedintele Traian Băsescu, Cornelia Naum a spus: “De ce nu, fiecare are misiunea lui, nu trebuie neapărat să se certe. Băniesc că amândoi doresc acelaşi bine al României de care mă întrebaţi mai devreme”.”, călăii din fruntea țării ne pun deja ștreangul de gât.

    E jalea de pe lume cu România noastră, fraților!…

  10. @ Av. George P.:

    Nu din cauza asta face ce face, suntem siguri…

  11. Sau mai bine zis pe unii dintre acestia.ca nu vor ceda toti alesii.

  12. Am sa ma rog toata ziua pentru acesti preoti curajosi.Domnul sa fie cu ei, chiar daca episcopia s-a dezis.Si Sf.Maria sa le ajute.
    Sa le dea putere sa respinga pe acesti raufacatori.

  13. Parca ţara asta este valea plangerii, ca in basmul ,,Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.

  14. @ admin

    Dl Gheorghe Cionoiu este presedintele unei fantomatice “Asociatii Crestin-Ecologiste” prin care a incercat sa deturneze protestul ong-urilor crestine anti MTR intr-un atac contra Patriarhiei. Ca sa stiti cu cine aveti de-a face.

    Daca asta e numele lui…

  15. @ admin
    Nu stiu cine este MMP dar precizez ca presedintii de onoare ai asociatiei “Initiativa Crestin-Ecologista” sunt Inalt Prea Sfintitul Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului si Parintele Matei Boila. Despre cine sunt si ce gandesc eu cititorul curios poate afla vizitand site-ul meu sau dand o cautare pe Google.

  16. @ admin
    Afirmatia ca as fi “incercat sa deturnez(e) protestul ong-urilor crestine anti MTR intr-un atac contra Patriarhiei” este o minciuna ordinara. Puteti citi mesajul pe care l-am publicat referitor la chestiunea gazduirii de catre MTR a manifestatiilor in care se face apologia homosexualitatii chiar pe pagina dumneavoastra dedicata problemei respective. In mesajul respectiv am subliniat doar ca avand in vedere raspunsul directorului MTR la cererea adresata de mai multe asociatii de a se renunta la gazduirea manifestatiilor pro homosexualitate, semnatarii cererii ignorate ar trebui sa organizeze proteste pasnice la fata locului atunci cand se vor desfasura manifestatiile pe care le-au incriminat.

  17. Sf Ioan Gura de Aur a murit in exil din cauza protestului vehement împotriva imparateasei care voia sa rapeasca o vie a unei vaduve cu de-a sila. Nu s-a gandit ca face Biserica de ras cand a poruncit tuturor preotilor din eparhia sa sa inchida usile Bisericilor la venirea Imparatesei. Iar acestui preasfintit, ca si altora ca el îi este rusine sa apere via vaduvei!

    Nu mai suntem vrednici sa avem episcopi placuti lui Dumnezeu din cauza pacatelor noastre!

  18. Pingback: Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe explorarea anul acesta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ Detalii despre PROTESTELE ANTI-GAZE DE SIST de la Barlad. Mai multe autoritati locale au INTERZIS FRATIONAREA HIDRAULICA - Razboi întru Cuvânt - Rec
  21. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, AM AJUNS SA NE VINEM DE TOT" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
  24. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: Ilie Serbanescu: DEMONTAREA DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: MINISTERUL MEDIULUI a dat AVIZELE pentru explorarea GAZELOR DE SIST din Dobrogea/ Cum vom ramane fara GAZELE din Marea Neagra si de ce guvernul Boc=Guvernul MRU=guvernul Ponta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si tupeul "GUVERNULUI CHEVRON": "Taceti din gura!" (VIDEO). Al doilea M.R.U., lobbystul VICTOR PONTA dicteaza "drumul corect", cerand SA NU SE TINA CONT de impotriviri! - Razboi î
  29. Pingback: Proteste bulgaro-romane impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Corporatii cu profituri de miliarde si oamenii cu benzen in sange/ Banca Mondiala crede ca ERA MATERIILOR PRIME s-ar apropia de sfarsit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: Abuz: PREFECTURA VASLUI declara ILEGALE deciziile consiliilor locale ce au INTERZIS EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Bulgaria NU renunta la moratoriul asupra exploatarii/ Chevron: cazul DEZASTRULUI din Ecuador - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  31. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Laiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  32. Pingback: Cenzură lașă. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST! - Recomandari
  33. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
  34. Pingback: Raport politic in Congresul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare