Hubert Vedrine critica utopia federalista: AR TREBUI SA SE RENUNTE LA IDEEA STATELOR UNITE ALE EUROPEI/ Merkel vrea mai mult: TREBUIE SA NE RUPEM DE TRECUT, CA SA PUTEM AVANSA

24-04-2013 3 minute Sublinieri

Crise-euro-Union-européenne

«Uniunea Europeană nu va primi niciodată suficient sprijin popular pentru a impune federalismul, astfel încât ar trebui să renunțe la ideea de a clădi Statele Unite ale Europei», după modelul unui super-stat, a declarat fostul șef al diplomației franceze, socialistul Hubert Védrine, pentru site-ul Euractiv, la o conferință New World Forum desfășurată sub coordonarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) în Paris. Prin două propoziții clare, oficialul francez a rezumat perfect obstacolul insurmontabil care va sta mereu în calea creării unui asemenea «super-stat european» în formulă federală: «Germanii nu vor mai suporta să acopere costurile pentru alte state membre din UE, iar cetățenii europeni nu vor accepta pierderea suveranității țărilor lor, așa cum presupune modelul federalizării», a precizat Hubert Védrine. Fostul ministru de externe francez a afirmat răspicat:

«Nu cred o secundă într-o viziune supra-națională, în care statele naționale și-ar transfera competențele lor la un nivel mai înalt de reprezentare și în care ele însele ar acepta să fie reduce la nivel de regiuni. Popoarele europene nu vor acepta niciodată așa ceva. Și acest lucru, începând chiar cu germanii…». Hubert Védrine și-a exprimat sceptiscismul în legătură cu posibilitatea de a omogeniza culturile diverse ale Europei și demnitățile naționale ale statelor care compun UE într-un super-stat birocratic. «Când americanii au creat Statele Unite ale Americii, ei i-au adunat laolaltă pe americani. La fel s-a întâmplat când cancelarul Bismarck i-a unit pe germani ca să creeze o unitate federal. În cazul unei Europei federale, se potrivesc afirmațiile lui Charles de Gaulle care a spus că nu poți face o omletă din ouă fierte tari», a subliniat ironic Hubert Védrine. El a sugerat europenilor să abandoneze repede viziunea federalistă, chiar dacă o minoritate de adepți ai acestei soluții pentru viitorul Europei vor fi dezamăgiți. «Un asemenea abandon va descuraja poate cele 0,01% dintre persoanele care sunt fani ai federalismului. Noi un trebuie să ne comparăm cu Statele Unite», a spus el.

Totodată, Védrine a dezvăluit că ceea ce el a numit «marea tocmeală», adică viziunea inspirată de Bruxelles potrivit căreia economiile europene ar putea fi salvate de Germania, în schimbul solidarizării cu politicile cerute de Berlin, nu este luată în serios de nimeni în Uniunea Europeană. «Acest troc odată acceptat ar fi însemnat din punctul de vedere al Germaniei că întreaga zonă euro să treacă sub control german total – al Bundestagului și al Curții de la Karlsruhe –, iar pentru ceilalți europeni că germanii trebuie plătească pentru țările aflate în dificultate», a precizat fostul demnitarul francez. Védrine a recunoscut că soluția la criza din zona euro a fost în mare parte determinată de statele din Europa de Nord, și prin contribuția germanilor. «Dar – a mai precizat fostul șef al diplomației franceze – economia politică europeană nu ar trebui să fie redusă la simpla transmitere a doleanțelor germane către alte țări».

Hubert Védrine, în vârstă de 65 ani, a servit între 1997-2002 ca ministru de externe în guvernul lui Lionel Jospin. Vechi miltant în rândul socialiștilor francezi, el a fost invitat de către actualul preșdinte francez François Hollande în 2012 să preia unul din portofoliile imnportante, însă a refuzat spunând că vrea să lase locul unor reprezentanți ai generației tinere.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că membrele zonei euro trebuie să fie pregătite să cedeze controlul asupra unor domenii politice în favoarea instituţiilor europene, ca zona să poată depăşi cu adevărat criza datoriilor şi să recâştige investitorii străini.

Prezentă, alături de premierul polonez Donald Tusk, la un eveniment găzduit de Deutsche Bank, în Berlin, Merkel a apărat modul în care a abordat criza, împotriva criticilor care susţin că a pus prea mult accentul pe austeritate, afirmând că Europa trebuie să găsească o cale prin care să obţină atât creştere, cât şi finanţe solide, scrie RADOR.

Comentariile sale preced cu două luni reuniunea liderilor europeni, la Bruxelles, unde vor discuta despre aşa-numita “uniune fiscală”. Nu se aşteaptă prea multe de la respectivul summit, în parte pentru că atenuarea crizei a redus presiunile asupra liderilor să facă un salt uriaş către integrare, dar şi din cauza divergenţelor dintre Germania şi partenerii săi, în special Franţa, în privinţa următorilor paşi de urmat.  “Se pare că găsim soluţii comune atunci când ne aflăm pe marginea prăpastiei”, a spus Merkel. “Dar imediat ce slăbeşte presiunea, fiecare spune că vrea să meargă pe drumul său. Trebuie să fim pregătiţi să acceptăm că Europa are ultimul cuvânt de spus în anumite domenii. Altfel, nu vom putea continua să clădim Europa“, a adăugat ea. Tusk a avertizat că ar fi “periculos” dacă alte ţări din Europa ar simţi că Germania îşi impune în toată Uniunea propriul model economic.

Dar Merkel a negat că aşa ar sta lucrurile, subliniind că Europa este formată din culturi şi economii diferite, cu forţă diferită. Dar a insistat că esenţial este ca Europa să se orienteze spre practicile cele mai bune. Aceasta înseamnă ca Germania să accepte o unică piaţă pentru servicii, o piaţă comună a muncii şi sisteme de securitate socială mai compatibile, astfel încât europenii să se poată muta dintr-un stat în altul fără să se teamă pentru pensiile lor.  “Nu trebuie să renunţăm întotdeauna la practicile naţionale, dar trebuie să fim compatibili. Acum este un haos. Trebuie să fim pregătiţi să ne rupem de trecut, ca să putem avansa. Eu sunt gata să o fac”, a asigurat ea.

Prezentându-i pe Merkel şi Tusk, copreşedintele Deutsche Bank, Anshu Jain, i-a lăudat pe liderul german şi Banca Centrală Europeană pentru eforturile depuse să potolească criza.  “Acum, când călătoresc în Europa şi Statele Unite, până şi cei mai sceptici investitori recunosc că viitorul zonei euro nu mai este grav ameninţat. Şi acesta este un lucru foarte bun“, a spus Jain.  Dar Tusk a recunoscut că îndelungata criză a avut efect asupra opiniei publice din Polonia, unde majoritatea populaţiei are dubii în ceea ce priveşte adoptarea euro.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Hubert Vedrine critica utopia federalista: AR TREBUI SA SE RENUNTE LA IDEEA STATELOR UNITE ALE EUROPEI/ Merkel vrea mai mult: TREBUIE SA NE RUPEM DE TRECUT, CA SA PUTEM AVANSA

  1. Oamenii acestia nu pot niciodata sa fie sinceri? Chiar si atunci cand fac unele declaratii care par a avea un oarecare strop de adevar, in esenta, dupa o scurta analiza, iti dai seama ca nu este decat o alta incercare de manipulare.

    «Germanii nu vor mai suporta să acopere costurile pentru alte state membre din UE, iar cetățenii europeni nu vor accepta pierderea suveranității țărilor lor, așa cum presupune modelul federalizării».

    Acest om, nu face decat sa-i ridice in slavi pe germani, invocand minciuna ca Germania ar plati si ar sustine dezvoltarea celorlalte state europene.
    Adevarul este ca Germania are datorii imense catre alte state europene si ar trebui sa-si plateasca aceste datorii. Daca si-ar plati aceste datorii, statele respective ar “supravietui” singure si nu ar mai contribui la dezvoltarea economica a Germaniei si a altor state nordice.

    Celelalte state europene platesc pentru bunastarea Germaniei si nu invers.

  2. Pingback: Cristian Parvulescu: Romania va fi nevoita sa-si MODIFICE CONSTITUTIA pentru o cedare mai clara de SUVERANITATE catre Bruxelles - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Uniunea Europeana: O CONSPIRATIE MARCA CIA & COMISIA TRILATERALA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Europa așteaptă investitori străini! Ha! Atunci, planeta întreagă ar trebuii să aștepte investitori extratereștri. Nuuu?

  5. Pingback: PONTA il plagiaza pe Basescu si se gudura la MERKEL. Vrea "parteneriat strategic" cu GERMANIA si asuma obiectivele tradarii nationale: STATELE UNITE ALE EUROPEI, CEDARE DE SUVERANITATE si ADOPTAREA EURO (si video) - Razboi întru Cuvânt - Recom
  6. Pingback: Viviane Reding doreste crearea STATELOR UNITE ALE EUROPEI/ Rezolutie europarlamentara de instituire a unui SISTEM DE MONITORIZARE SI SANCTIONARE A STATELOR MEMBRE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare