CATRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SAU CATRE HAOS?

7-05-2012 1 minut Sublinieri

Reactia fata de alegerile din Grecia a mass-mediei occidentale si a “pietelor” financiare a fost, cum altfel, isterica si ipocrita. Oare la ce se asteptau? La un vot masiv pentru continuarea austeritatii?

Sigla comunistilor greci

Experimentul austeritatii aplicat in forma sa dura in periferia europeana – indeosebi Romania si Grecia – isi arata acum rezultatele. Insa testul pe Romania are o nota atat de particulara incat nu e reprezentativ pentru spatiul european. In Grecia e altceva. Eurocratii, dupa ce au injectat cobaii cu doza de inginerie socio-economica preconizata, iau nota: votul “anti-sistem” este impresionant. Fie ca se duce spre comunisti (puri si duri, cu stema rosie care are secera si ciocan), fie ca se duce spre neonazisti (care chiar sunt nazisti, nu ce se spunea despre LAOS sau alte formatiuni catalogate drept de “extrema dreapta”), votul ultra-radical insumeaza 15% din voturi. Din istorie stim ca formatiunile extremiste nici nu au nevoie de mai mult ca sa faca o bresa in sistem si sa se afirme.

O alta parte consistenta de voturi – aproximativ 30% – se duce catre formatiuni care in Vest sunt catalogate drept “de extrema”, fiind un fel de echivalent grecesc al stangii radicale franceze (Syriza) sau al Frontului Popular al fiicei Le Pen (Grecii Independenti).

Pe langa alegerile grecesti, si alegerile din Franta au aratat ca votul nemultumitilor de modelul austeritatii “promite” si in vest. Dar nu doar acest vot, care a fost dat actualui presedinte ales, socialistul F. Hollande, ci si cel anti-sistem este in crestere abrupta. Candidatul Frontul National, caracterizat, cum spuneam, drept “extrema dreapta” (fara sa aiba ideologie rasista, ci fiind un fel de nationalism anti-capitalist) a castigat la alegerile legislative recente 18,2% (Marine Le Pen). Cel al stangii radicale a castigat si el circa 11% (Jean-Luc Melenchon). Adica un vot ce poate fi considerat anti-sistem de aproape 20%.

Sigla neonazistilor greci

Asta in conditiile in care, in Franta, nimeni nu a suferit austeritatea aplicata perifieriei rasaritene. Si totusi s-au gasit smiorcaiti care sa se planga de faptul ca votul grecesc pune in pericol Uniunea Europeana, in conditiile in care aplicarea austeritatii dure in Franta ar fi dus, dupa toate datele, la o victorie zdrobitoare a radicalilor. De altfel, in Franta, avand in vedere ca Hollande a promis marea cu sarea, cel mai probabil va dezamagi, ceea ce va duce la cresterea votului anti-sistem.

In fine, concluzionand, rezulta ca modelul eurocrat al austeritatii, configuratia actuala a Imperiului European, a generat vot extremist si anti-sistem (ceea ce era previzibil) in conditiile in care testul alegerilor a fost tinut deocamdata doar in doua tari ale zonei euro.

Daca acest vot reprezinta nu doar un moment electoral, ci o tendinta, asa cum se preconizeaza, prea multe optiuni pentru viitorul apropiat nu vedem:

– fie eurocratii vor folosi spectrul extremismului pentru a ridica miza catre Statele Unite ale Europei, incepand prin emiterea de eurobonduri, adica prin transformarea zonei euro in guvern economic-financiar dotat cu proprie trezorerie;

– fie Uniunea Europeana se indreapta catre o relativa destramare, catre un haos nedefinit in care modelul actual continua sa functioneze generand contestari, tulburari politice, blocaje. In acest caz, am asista la un fel de repetare a istoriei, la alta scara, dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, cand Liga Natiunilor s-a destramat si fiecare natiune a cautat sa se descurce pe cont propriu.

Exista si o a treia varianta, combinata, pe baza principiului “prin haos spre ordine”: sa se adanceasca haosul relativ indus de contestarea actualului model european pana la destramarea sa, iar apoi instaurarea guvernului european, desi mai probabil este ca in acest stadiu tulbure si indecis se va produce razboiul din Orientul Mijlociu, care va schimba datele problemei.

Care din aceste scenarii pare mai probabil? Si cum ne va afecta fiecare din ele pe noi, periferia estica a Imperiului?

 


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “CATRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SAU CATRE HAOS?

  1. Am fost nevoit să mă aplec puţin mai mult în ultimul timp asupra hăţişului dreptului comunitar, motiv pentru care mi-a devenit mai clar că acest mastodont birocratic (şi nu numai) numit UE fiinţează atât la nivel văzut cât şi nevăzut. Presupunând că ar avea loc un cutremur instituţional la nivelul UE, desfiinţarea unor instituţii sau altceva spectaculos, din nefericire am implementat atât de bine acquis-ul, am adoptat atât de bine o exprimare univocă în ce priveşte raporturile între state şi între stat şi cetăţeni, că o reîntoarcere la modelul statutlui naţional pe care îl cunoaştem noi, este astăzi imposibilă.

    Orice s-ar întâmpla astăzi, cu siguranţă nu va fi un regres către o poziţie evolutivă anterioară ci un pas către un obiectiv care nu e tocmai previzibil dpdv al parcursului imaginat la nivel de discurs public. Câtă vreme ne raportăm la aceleaşi “valori”, contează prea puţin haina instituţională a UE, poate chiar ar putea lipsi în totalitate..

    Din acest motiv cred că vom avea de-a face cu cea de-a treia variantă, în care se va ridica ordinea dintr-un haos, care pentru noi nu va fi altceva decât desfăşurarea cinică a unui scenariu mai greu de intuit, pornind de la elementele cunoscute astăzi.

  2. http://www.evz.ro/detalii/stiri/alegeri-locale-in-italia-opozitia-castigatoare-dreapta-lui-berlusconi-in-deruta-980329.html

    Candidaţii de stânga şi de opoziţie în general au câştigat teren la alegerile locale organizate ieri și astăzi în Italia, în timp ce partidul de centru-dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, PDL (Poporul Libertăţii), a înregistrat pierderi semnificative, arată sondajele realizate la ieşirea de la urne.

    […]

    Conform exit-poll-urilor, mişcarea „5 Stelle” a umoristului şi militantului Beppe Grillo, care susţine că vrea ca Italia să iasă din zona euro şi să intre în incapacitate de plată a datoriei, a obţinut succese importante, inclusiv un scor de aproape 19% în oraşul nordic Parma şi de 15% la Genova.

    Totuşi, la Parma, candidatul „stelelor”, Federico Pizzarotti, este devansat de candidatul Partidului Democrat, Vincenzo Bernazzoli (34.7%), potrivit Institutului Piepoli citat de AFP.

  3. Nu inteleg mesajul titlului: “CATRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SAU CATRE HAOS?”
    Adica mesajul principal este ca, daca nu vom avea statele unite ale europei, va fi haos??? Adica avem de ales intre haos si statele unite ale europei? Asta suna cam ca sperietoatea anarhiei, in care sistemul ne apara de potentialii infractori. Care este posibilitatea comunitatilor de oameni de a se apara de potentialii infractori? Evident ca numai prin transformarea actualului sistem politienesc, intr-unul totalitar. Cu acordul celor multi, adica a goi-lor.
    Haos oricum este si se va adanci, cred eu.
    Mai ales, in Grecia, haosul pare ca deja a aparut. Vezi articolele de aici cu inmultirea somerilor si a oamenilor care se hranesc de la cantinele saracilor.
    Faptul ca, partide de extrema au aparut in esichierul politic, nu este un semn bun. Dar nici nu inseamna ca salvarea vine de la sue. Oamenii sunt disperati si nu vad iesirea din criza in care au intrat.
    Cred ca iesirea din aceasta criza nu o pot gasi decat unindu-se in credinta, facand front masiv in fata minciunii si manipularii.

  4. @adrian:

    Mesaj?! E o intrebare… poate ai citit totusi si textul?

    Ideea era ca tocmai aici s-a dorit sa se ajunga… Asta e sensul experimentului austeritatii.

    Asteptam totusi si un comentariu care sa ia in discutie ce am scris?

    In privinta deznodamantului, ar fi extrem de naiv sa ne inchipuim ca eurocratii s-au chinuit atata amar de vreme cu UE ca sa se destrame tam-nesam si natiunile sa isi vada de treaba in liniste!

    Ne asteapta vremuri grele, ori dictatura europeana, ori haos, ori altceva, si nu putem sa asteptam nimic bun!

  5. Ce ar trebui sa comentez exact la continutul articolului? Ca nu avem optiuni de votare m-am convins de destula vreme. Cred ca la asta te referi. Sunt recomandari ale parintilor, pe care le-am vazut mai in urma, ca nu ar trebui sa mergem la vot.
    Nu facem decat sa giram sistemul. Pentru ca absolut toti care sunt pusi in a fi alesi sunt lansati de interese si fonduri.
    Modus operandi e ca:
    1. Ii lanseaza, le dau sperante ca au de ales si ca pot face oarece bun.
    2. Ii determina sa ia decizii contrare a ce au promis initial, folosindu-se de trecutul lor.
    3. Daramati psihologic acestia vor face absolut tot ce li se va “recomanda”.
    Si atunci ce ramane de facut pentru noi?

  6. @adrian:

    Of…

    Deci daca nu ai inteles ce vrea sa zica titlul si totusi vrei sa comentezi, e recomandabil sa citesti articolul intai (vorbesc la modul general). Daca tot ai scris comentariul citind doar titlul, atunci macar citeste-l dupa ce ti-am atras atentia. 🙂 Ca daca te-ai fi uitat macar in diagonala ai fi observat ca tema propusa nu era nici votul, nici sistemul, ci era marcata in clar, cu semnul intrebarii, sa inteleaga oricine:

    Care din aceste scenarii pare mai probabil? Si cum ne va afecta fiecare din ele pe noi, periferia estica a Imperiului?

    E vorba de niste aspecte mult mai de amploare decat cele de care zici tu, si care ne vor afecta mult, mult mai mult decat o simpla chestiune de votez sau nu votez!

  7. Eu unul nu ma pot considera periferie a imperiului. Vreau sa simt ca apartin altei imparatii …

  8. @adrian:

    Greu…

    Esti cetatean al Ierusalimului ceresc tocmai pentru ca esti periferie al celui pamantesc.

    PS: explicatie – apartenenta noastra la Imperiul European este o robie similara celor din vechime (robia egipteana, robia babiloniana, robia din Imperiul lui Antioh). Insa noi avem nadejdea nu in salvare omeneasca, ci in cea cereasca. Este ceea ce ne face sa nu ne frica de aceste imperii… ale raului.

  9. @adrian:

    “Vreau sa simt ca apartin altei imparatii …”

    Pai asta chiar depinde in totalitate de dumneatale, din fericire. Nu numai sa simti dar chiar sa si apartii.
    Si aiasta chiar nimeni nu ti-o poate lua, oricate sisteme si ordini mondiale ar arunca asupra-ti. 🙂

  10. Fratilor, mi se pare ca victimizati prea tare Grecia, uitand de coruptia care domneste acolo, ca si in Romania, de salariile imense pe care grecii le aveau(salariul unui functionar era de 1800 euro) pe baza imprumuturilor facute in nestire de guvernanti, de “afacerile” cu bugetul statului, si asa mai departe.

    Tot timpul se lanseaza ideea in unele zone ale mass-mediei ca tot raul vine numai de la programul de austeritate impus, si totusi exista tari in est, ca de exemplu Polonia, Ungaria, care nu au ajuns la impunerea unei austeritati atat de profunde.
    In Grecia guvernantii au gestionat cat se poate de prost tara, de ce nu vreti sa vedeti si acest aspect ? Si din moment ce nu gestionezi bine tara, ajungi la mana creditorilor….

    Ma iertati, dar nu pot sa fiu de acord cu aceasta tendinta spre fatalism si “scenarita”, care absolva de orice responsabilitate conducatorii unor tari din estul Europei, care pur si simplu nu au niciun plan economic viabil pentru tarile lor, ci singurul scop este puterea in sine si beneficiile materiale aduse de ea..

  11. @Hrisanti:

    Nu stim ce aspecte nu am vazut, insa am mai discutat si am mai prezentat materiale pe subiectul asta – degeaba, din pacate. 🙁

    Tot timpul se lanseaza ideea in unele zone ale mass-mediei ca tot raul vine numai de la programul de austeritate impus, si totusi exista tari in est, ca de exemplu Polonia, Ungaria, care nu au ajuns la impunerea unei austeritati atat de profunde.

    Polonia si Ungaria fac parte din alt spatiu politic si cultural al Europei, nu din est.

    E drept ca Polonia si Ungaria au cautat sa duca politici independente. Polonia a reusit mai bine, Ungaria, acum, scartaie, desi se reorienteaza catre Rusia si China.

    Si austeritatea chiar e o aberatie, atat in forma impusa de la noi, cat si de la greci, si asa a fost proiectata in birourile din FMI si CE. Acestea sunt lucruri deja ultra-cunoscute, ca de acolo au venit cererile de concedieri, taieri ale salariilor si pensiilor, privatizari, etc. Ah, vina politicienilor romani si greci e ca au acceptat, desigur, doar de aia am zis ca sunt iude, adaugand, de fapt nu noi, ci parinti si vladici, ca o si meritam din pricina necredinciosiei noastre. Dar ticalosia ramane ticalosie, experimentul social ramane experiment social si e bine sa le numim ca atare.

  12. …sau, urmariti demografia. O asemenea scadere a populatiei civilizate din “Imperiu” nu s-a mai produs din vremea destramarii Imperiului Roman. O asemenea invazie de etnii asiatice nu s-a mai produs tot de atunci. Si tot atunci problema conducatorilor imperiali era, de asemenea, lipsa finantarii cheltuielilor.
    Daca bunul Dumnezeu nu va scurta zilele acestea, atunci vom avea un nou Ev Mediu, cu servituti asemanatoare feudalismului timpuriu. Se vor numi, cel putin un timp, tot democratie. Cum destramarea incepe intotdeauna de la periferie, primele semne ale Evului Mediu se vad deja la noi. In 22 de ani de la Revolutie am aflat ca tara este condusa de baroni, clanuri si clientela iar legile sunt date cu dedicatie pentru anumiti.
    Incepe deci sub ochii nostri…

  13. @admin

    “Si austeritatea chiar e o aberatie, atat in forma impusa de la noi, cat si de la greci, si asa a fost proiectata in birourile din FMI si CE. Acestea sunt lucruri deja ultra-cunoscute, ca de acolo au venit cererile de concedieri, taieri ale salariilor si pensiilor, privatizari, etc. Ah, vina politicienilor romani si greci e ca au acceptat, desigur, doar de aia am zis ca sunt iude, adaugand, de fapt nu noi, ci parinti si vladici, ca o si meritam din pricina necredinciosiei noastre. Dar ticalosia ramane ticalosie, experimentul social ramane experiment social si e bine sa le numim ca atare.”

    Frate, masurile astea nu sunt SPECIALE pentru Grecia si Romania, ele se aplica si in vest !!!!
    Diferenta este in doua aspecte :
    1. Economiile din vest sunt mai eficiente si atunci impactul asupra populatiei este mai mic
    2. Oamenii din vest nu se lasa asa usor calcati in picioare, ci se aduna in sindicate sau asociatii, protesteaza iesind cu zecile de mii in strada manifestandu-si nemultumirea.

    Iti dau un exemplu de 1 Mai :

    – in Franta au defilat zeci de mii de oameni in strada, din propria lor initiativa, ca sa manifesteze impotriva progarmelor de austeritate, care se aplica si aici.

    – in Romania, din ce am vazut la TV (ca am televiziunea romana pe satelit)oamenii au iesit la gratare de mici si bere, au dansat si cantat manele, si atunci ce mai vrei…???

  14. @Hrisanti:

    Gresesti, dar nu avem ce-i face, asta e. 🙂

    Franta si Germania s-ar prabusi in doua saptamani daca ar trai numai si numai din munca, taxele si comertul lor, fara piata neagra, imigranti si debuseuri.

  15. @admin

    “Franta si Germania s-ar prabusi in doua saptamani daca ar trai numai si numai din munca, taxele si comertul lor, fara piata neagra, imigranti si debuseuri”

    Franta traieste din piata neagra, imigranti si debuseuri, si fara astea s-ar prabusi in doua saptamani ? Nu conteaza munca, taxele si comertul…:-\

    Ce sa zic, ma lasi “bouche bée” cum zice francezul…:-)

    Nu pot sa cred ca aruncati asa cu vorbele !!! Deci economia franceza, si a altor tari occidentale, este intretinuta de piata neagra, imigranti si debuseuri ?

    Daca ai stii cat cheltuieste Franta pentru alocatiile (ajutoarele) sociale ale imigrantilor…si ca multi dintre ei nici macar nu cauta de lucru, ca stand acasa pot avea echivalentul SMIC-ului, daca mai au si un copil ?

    Ce vrei sa spui cu “piata neagra” si “debuseuri” ca nu inteleg exact la ce te referi.

  16. PS :
    Frate, ce-ar fi sa va intrebati daca nu cumva si voi mai gresiti cu unele pareri, sau interpretari ? 🙂

  17. @Hrisanti:

    NIci nu am pretins ca nu gresim. Insa atunci cand… suntem si intelesi, fara sa fie o chestie complicata la mijloc. Dar ne-am obsinuit deja cu faptul ca tu, de fapt, nu citesti materialele de pe site sau, cel mult, pe diagonala. Nu ar fi bai, insa cand discutam se isca neintelegeri, confuzii, si e pacat. Ar fi atat de simplu… 🙂 De pilda, cu Grecia, ai scris ca cineva care nu a citit absolut deloc tot ce am dat noi pe tema asta, de la materiale economice la atitudini ale ierarhilor.

    Referitor la ce am spus.

    Imagineaza-ti Germania fara exporturi. Cat crezi ca ar rezista? Cand un stat are industrie puternica si unul mai slaba, in beneficiul cui e balanta comerciala, daca se face uniune vamala? Totodata, ce s-ar face industria statului mai puternic, dupa ce piata interna este supra-saturat, daca nu ar avea piete-debuseu?

    Imagineaza-ti si Franta fara exporturile si debuseele sale si mai ales fara protejarea companiilor nationale strategice, asa cum ne cere noua FMI-ul. Obligata sa isi vanda toate companiile la care statul este proprietar. Cat ar rezista?

  18. @admin

    Frate, pai exporturile nu sunt ceva normal intr-o economie ?

    Cat priveste vanzarea companiilor la care statul este proprietar: pai nu mai departe decat ieri seara eu am auzit-o pe Udrea tipand sa nu fie lasat “Felix” asa cum este el, dar roman, sa preia terenurile agricole, exploatarile de sare, sau Posta sau nu mai stiu ce companii nationale, in timp ce ei le-ar fi vandut strainilor. De ce,, fiindca le cere FMI, sau fiindca ei au comisioane grase de luat la vanzarile astea ?

  19. @Hrisanti:

    Le cere FMI. Au declarat oficialii FMI, asumat, e programul lor – privatizarea companiilor de stat. Nu e un secret.

    Fireste ca exporturile sunt normale, insa uniunile vamale nu. Ele intotdeauna se realizeaza in beneficiul unui anume actor, nu in beneficiul tuturor.

  20. ” Frate, ce-ar fi sa va intrebati daca nu cumva si voi mai gresiti cu unele pareri, sau interpretari ? ”

    Hrisanti ,
    haideti sa corectam putin ceea ce ati scris si sa zicem asa :

    ” FRATILOR , ce-ar fi sa NE INTREBAM daca nu cumva si NOI MAI GRESIM cu unele pareri sau interpretari ?
    Parca suna mai bine , nu ?

    In alta ordine de idei , ma alatur observatiei fratelui Alin-7 , legat de faptul ca un duh de cearta isi face loc tot mai des si tot mai aprig printre noi . Comentariile sunt din ce in ce mai acide , indiferent de tema . Asa ca eu vin cu o propunere catre fratii admin , de a suspenda pentru o perioada de timp comentariile pe zona de stiri . Nu de alta , dar mai am un pic si n-o sa va mai citesc articolele , o sa ma opresc direct la comentarii 🙂

  21. Revenind puţin la subiect, se pare totuşi că al treilea scenariu este urmărit. Varianta a mai fost utilizată de multe ori în istorie: mai întâi tulburăm apele şi mai apoi pescuim, având grijă în prealabil, ca noi să deţinem cvasi-totalitatea uneltelor de pescuit. Cred că diferenţa de data aceasta va fi numai în scara şi intensitatea la care va avea loc tulburarea.
    Iar partidele, unele aşa-zise extremiste, căci nu-i aşa, tb să fie lepădaţi până în final toţi care ţin naţionalismul împreună cu cei real extremişti, tb să fie maculate, altminteri nu va avea Antichristul în Europa loc şi linişte de cei care mai ţin la Dumnezeu şi la Neam.
    Deci pare-se că SUE vor reînvia mult mai puternice din propria lor cenuşă, precum pasărea Phoenix sau ONU din Societatea Naţiunilor. Iar dacă vor sincroniza bine toată treaba cu picajul dolarului, atunci probabil că moneda europeană va fi cea mai puternică din lume. Iar cine are astăzi banul…. are şi comanda, căci prin capitalism mulţi am ajuns să avem banul de dumnezeu.

  22. Grecia se va ocupa de alegeri, discutii, functii/ pozitii/ aliante etc., in timp ce bomba cu ceas ticaie in continuare, economia ( cata mai e ) se duce de rapa…
    Similar cu Romania ( dar aici cu un nivel de trai mult mai scazut ), Cipru…
    Multi ( inclusiv rusii ) sunt cu ochii pe ceas ( ceasul de la bomba ).
    Problema nu mai e “daca”, ci “cand” si “cum”.
    Tic tac…tic tac…tic tac

  23. Pingback: Eurocratii pregatesc o NOUA ORDINE EUROPEANA. Soros tine aproape - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: CONSPIRATIA EURO, cea mai ampla din istorie? Cum au ajuns STATELE UNITE ALE EUROPEI “SINGURA ALTERNATIVA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: “CINE VA MURI PENTRU UNIUNEA EUROPEANA?” Si despre tradare, agenda eurocratilor si mitul tehnocratului iluminat - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Nu NATIONALISMUL conduce la razboi, ci ambitia de a crea un IMPERIU EUROPEAN si dorinta de UNIFICARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Hubert Vedrine critica utopia federalista: AR TREBUI SA SE RENUNTE LA IDEEA STATELOR UNITE ALE EUROPEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: PONTA il plagiaza pe Basescu si se gudura la MERKEL. Vrea "parteneriat strategic" cu GERMANIA si asuma obiectivele tradarii nationale: STATELE UNITE ALE EUROPEI, CEDARE DE SUVERANITATE si ADOPTAREA EURO (si video) - Razboi întru Cuvânt - Recom
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare