DREPTUL LA AUTONOMIE ETNICA INTRODUS PRIN USA DIN DOS IN CONSTITUTIA REVIZUITA la cererea UDMR? Minoritatile isi pot folosi public SIMBOLURILE si se pot organiza AUTONOM! Liber la STEAGUL SECUIESC (si video)

13-06-2013 5 minute Sublinieri

Plus: SI CEVA BUN, DAR FORMAL: Amendament cu recunoasterea rolului BISERICII ORTODOXE

NOUA CONSTITUTIE DA MAGHIARILOR AUTONOMIE?

1. Din emisiunea “La ordinea zilei” cu Dana Grecu si Radu Tudor (Antena 3) din 13 iunie 2013 – despre amendamentele aprobate in aceasta zi de catre Comisia pentru revizuirea Constitutiei privitoare la drepturile colective ale minoritatilor nationale, care deschid larg usa autonomiei teritoriale si permit explicit arborarea drapelului secuiesc. Comenteaza: Lucian Bolcas (avocat), Cristian Busoi (europarlamentar PNL), Mugur Ciuvica (GIP), Ilie Serbanescu (analist economic), Radu Tudor (Antena 3).

2. Extras din emisiunea “Subiectiv” cu Razvan Dumitrescu, de joi, 13 iunie 2013. Comenteaza: Alina Gorghiu (PNL), Bogdan Niculescu-Duvaz (PSD), Oana Stanciulescu (Antena 3), Costin Georgescu.

“Eu cred că actuala Constituţie care este încă în vigoare e suficientă cu privire la drepturile minorităţilor în această ţară. România a rezolvat bine problema minorităţilor şi nu cred că mai era nevoie de ceva în plus”, a comentat Costin Georgescu, în ediţia de joi a emisiunii Subiectiv, de la Antena 3.

Era cam suficient ce era în Constituţie, era extrasuficient comparativ cu alte ţări. Să comparăm ce e în Franţa, Spania, Italia… Să sperăm că se mai schimbă lucrurile când se discută în Parlament, în plen”, a adăugat fostul director al Serviciului Român de Informaţii.

***

La propunerea grupului parlamentar UDMR, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a aprobat azi urmatorul amendament:

Art.6 : Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor.

1. Legea minoritatilor nationale nu exista. Ea se afla in dezbaterea Parlamentului de 8 ani.

2. Organ propriu avind competente in pastrarea identitatii o formula generalista, ce poate avea consecinte nefaste in special din partea extremistilor maghiari (nu a intregii comunitati). Exemplu – Laszlo Tokes si formatiunea sa finantata direct de la Budapesta.

3.  Cind spui “de decizie si executive”, tu stat roman, care functionezi pe baza Constitutiei, acorzi o prerogativa de tip juridic pe criterii etnice.

4. Stim bine ca exista la virful formatiunilor maghiare citeva figuri care nu viseaza decit autonomie teritoriala de dimineata pina seara. Eu nu stiu daca toti cei 1,4 milioane de maghiari cetateni romani vor asta. Cert este ca pe baza experientei de pina azi, nu te poti baza pe o interpretare de buna credinta a acestui amendament din partea acelor lideri UDMR, PPMT sau CNS

5.  Nu pot decit sa sper ca la votul final din Parlament, acest amendament va fi reformulat sau va disparea definitiv.

  • Mediafax:

NOUA CONSTITUŢIE: Minorităţile îşi pot folosi în mod liber, în spaţiul public, simbolurile naţionale

Comisia de revizuire a adoptat, joi, o serie de amendamente ale UDMR care privesc minorităţile naţionale, inclusiv dreptul de a-şi folosi în mod liber, inclusiv în spaţiul public, “propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă”.

Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat, cu 18 voturi “pentru” şi un vot “împotrivă”, amendamentul UDMR care introduce o nouă prevedere la articolul 6 din legea fundamentală: “Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor“.

În prezent, nu există o lege în vigoare privind statutul minorităţilor naţionale, un proiect de lege în acest sens fiind în Parlament de aproape opt ani.

De asemenea, la articolul 6 este introdus alineatul 3, care prevede:“Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”. Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi “pentru” şi două voturi “împotrivă”.

În plus, la articolul 12, a fost introdus alineatul 5, care prevede: “Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă”.

În primăvară, politicieni români şi ungari au fost implicaţi într-o dispută publică pe tema arborării steagului secuiesc pe sediile unor autorităţi locale din judeţele Covasna şi Harghita.

NOUA CONSTITUŢIE: România recunoaşte rolul istoric al Casei Regale şi al BOR în constituirea şi modernizarea statului

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament potrivit căruia România recunoaşte rolul istoric al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al bisericii ortodoxe şi al celorlate culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român.

Astfel, după articolul 1, alineatul (1) care prevede că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a fost introdus un nou articol, care în viitoarea Constituţie va avea următorul cuprins: “România recunoaşte rolul istoric în constituirea şi modernizarea statului român al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlate culte religioase”.

Amendamentul a fost adoptat cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei de revizuire.

Nota noastra:

In ceea ce priveste amendamentul referitor la recunoasterea rolului Bisericii Ortodoxe, e tot un fel de rau mai mic: mai rau era sa lipseasca de tot dintr-un astfel de articol, desi bineinteles ca e incorecta si umilitoare plasarea ei dupa… minoritatile nationale, introduse, probabil, din motive de “corectitudine politica”, pentru a face mai usor inghitita si pomenirea Bisericii acolo…

Insa bineinteles ca sunt mai multe lucruri criticabile. Primul din ele este faptul ca, oricat de mult urasc biserica ‘telectualii progresisti si “liberali” de la noi, trebuie sa le fie foarte clar ca din istoria lunga a romanilor singura institutie care a pastrat coeziunea si care le-a fost alaturi a fost BISERICA. Nu statul (cel modern fiind o creatie recenta, din sec. XIX), nu atat Casa Regala, nici alte culte si nici alte minoritati.

Prin urmare, daca tot e sa multumim, prima multumire trebuia acordata, din punct de vedere istoric si in deplin acord cu realitatea sociala, Bisericii. 

*

Cu privire la celalalt amendament, legat de minoritatile nationale, observam o perfecta contradictie a elitei noastre politice: pentru ce s-au mai indignat cand secuii si-au folosit steagul pe institutiile publice, daca acum pun in Constitutie un asemenea articol? Era de fatada, cumva, opozitia lor?  Chiar era necesar in Constitutie un asemenea articol?

Oricum, guvernul Orban poate fi multumit. Avand in vedere ca printre prioritatile sale de politica externa s-a numarat exact acest punct (vezi mai jos), se adevereste ca poate influenta politicile vecinilor sai chiar la nivel constitutional.

In plus, amendamentele UDMR nu se opresc deloc la chestiuni simbolice, ci merg inspre consacrarea, la nivel constitutional, a unei autonomii de jure a minoritatilor, prin garantarea drepturilor colective. 

steag-secuiesc_mediafax_f3079c28cb

Vezi:

Vezi si:

Prin această lege promovată, cu obstinenţă, de UDMR uniunea doreşte să se legifereze privilegii speciale pentru maghiari care să statueze drepturi colective, nerecunoscute de Uniunea Europeană, având rolul de a dinamita unitatea statului naţional, unitar şi îndivizibil, România.

Noi solicităm o mare atenţie asupra hotărârii legiferării Statutului Minorităţilor, deoarece deocamdată noua împărţire administrativ teritorială nu este în dezbaterea parlamentului. Ea este doar publică şi nu este încă pe agenda parlamentară. Această fumigenă doreşte a ne abate atenţia de la adevăratul scop al UDMR acela de adoptare a Statutului Minorităţilor în forma propusă de ei.

Asociaţia „Noi Românii” sprijină demersurile Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş de oprire a adoptării variantei Statutului Minorităţilor susţinută de UDMR. Solicităm tuturor parlamentarilor să respingă cererea peşedintelui UDMR ca această lege, mult mai nocivă decât legea reîmpărţirii administrativ-teritoriale a ţării, care le-ar acorda drepturi colective indiferent de structura administrativ-teritorială României, să fie adoptată.

Asociaţia „Noi Românii” vede la fel de limpede, alături de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş că aruncarea în dezbaterea publică a modificării împărţirii teritoriale a României, odată cu cererea preşedintelui UDMR ca Statutul Minorităţilor, formulat de ei, să fie adoptat de Parlament ori prin asumarea răspunderii Guvenului, până la 30 iunie 2011 este o capcană de abatere a atenţiei de la esenţialul ce trebuie adoptat spre câştigul Budapestei.

Solicităm insistent întregii prese responsabile să dezbată acum, până la 30 iunie 2011 Legea Statutului Minorităţilor şi să dezvăluie adevăratele ei consecinţe, ce reies cu claritate din conţinutul ei. Această lege, este mult mai important pentru toţi românii, să nu fie adoptată în forma susţinută de UDMR, pentru că altfel deschidem larg bulevardul pe care să meargă, triumfal, deznaţionalizarea zonei, crearea unor instituţii paralele ale ungurilor, cu cele ale Statului Român, cu drept de veto în toate problemele importante ale administraţiei unui teritoriu.

Rugăm asociaţiile civice, creştin-democrate, culturale, naţional-patriotice din România, presa naţională responsabilă, presa locală responsabilă, parlamentari, miniştri, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, să se alăture efectiv demersului Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş de împiedicarea a legiferării Statutului Minorităţilor în forma propusă de UDMR. Am făcut apel şi la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române cu gândul la cele ce spunea Nae Ionescu care, după mulţi autori, a fost gânditorul care a influenţat cel mai profund realitatea românească din perioada interbelică. El comenta că „ Sfântul Sinod sublinia necesitatea Bisericii de a se identifica cu naţia – fie chiar cu riscul de a intra în conflict cu statul”, într-o anumită situaţie de interes naţional.
Sperăm ca apelul nostru să fie bine înţeles de toţi cei cărora ne adresăm!


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), ILIE SERBANESCU, Lucian Bolcas, Oana Stanciulescu, Opinii, analize, Radu Tudor, Revizuirea constitutiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “DREPTUL LA AUTONOMIE ETNICA INTRODUS PRIN USA DIN DOS IN CONSTITUTIA REVIZUITA la cererea UDMR? Minoritatile isi pot folosi public SIMBOLURILE si se pot organiza AUTONOM! Liber la STEAGUL SECUIESC (si video)

  1. Cuvântul de ordine al securiștilor (supuși străinilor) care conduc (aproape) tot prin România este: DIVIDE ET IMPERA!

  2. Acelasi NU hotarat pentru asa o constitutie!

  3. Sa fim seriosi!noul articol cu referire la BOR,nu are nici macar o semnificatie simbolica.Cel mai bine i se potriveste chestiunea ;”dus cu zahareleu”.Aceasta mizerie de constitutie nu trebuie si nici nu o sa fie vreodata votata.

  4. Nu Nu si iarasi NU! ne vedem la referendum!

  5. Cat ne vor mai umili! Cati dintre oamenii simpli stiu ce ne fac aceste cozi de topor! Cati vor sti ca trebuie sa voteze NU!!!

  6. Daca asa raman lucrurile, voi vota cu toata inima CONTRA.

    Revenind la subiect:

    La drept vorbind, formularea vizeaza statul roman modern, la a carui edificare rolul principal a revenit multor structuri, stiute si nestiute, si cred ca nu in foarte mare masura Bisericii. Numai ca noi nu suntem de 150 de ani. Suntem muult mai batrani si lucrurile trebuiau formulate, din start, altfel.

    Iar treaba cealalta, cu autonomia, exprima clar viziunea utopica a unei UE in care cu totii traim in armonie, n-avem nimic de impartit, si in general vorbind, de ce pierdem timpul si nu ne apucam mai serios de limba Germana?

  7. No, se complică puţin treaba, în sensul că minoritarii vor fi chemaţi la votul constituţiei şi vor zice DA. De fapt era de aşteptat; nu numai Băsescu îşi pune nădejdea în unguri şi secui când o face lată, iată că şi Ponta şi Antonescu la fel fac. Dacă mai era vreunul dintre noi care mai crede în moşi Crăciuni…
    Nu-i nimic, tot răul spre bine, tb să fim noi şi mai hotărâţi în ceea ce avem de făcut. Şi să facem!!!
    Apropos constituţia, am văzut art. 3 din cea a Germaniei (1999) scris pe Ministerul lor Federal de Justiţie- nici pomeneală de “orientări”! Şi au şi primar general de Berlin, şi ministru de externe “orientaţi”. Dar am vorbit cu mai mulţi tălpaşi ca noi, şi de prin Berlin şi de aiurea- niciunul nu consideră situaţia aceasta de facto cu tolerarea sodomiei în Germania în regulă; în consecinţă puţine şanse să treacă la ei o astfel de constituţie la un evtl referendum. Şi ăştia s-ar duce la votare, dacă nu din convingere, cu siguranţă din datorie!
    Ne mai aşteptăm şi-n continuare la înţesarea constituţiei cu fel de fel de dejecţii- doar cobai suntem, nu-i aşa?

  8. Treaba e destul de clara. Probabil vor miza pe voturile UDMR, ale membrilor de partid PSD, PNL, (eventual PDL, depinde de sondaje, in functie de care se va duce si campania premergatoare votului) cu familiile si amicii lor. Acestia impreuna pot strange mai multe voturi decat cei care se prezinta si voteaza NU.

    M-as fi asteptat azi, fiind si Ziua Eroilor, la un mesaj mai percutant… din partea multora, tinand cont si de contextul in care ne aflam. Parca ne e frica sa mai vorbim despre faptele domnitorilor nostri, despre jertfele concrete ale inaintasilor nostri. Numai generalitati. Pacat, azi a fost o zi in care mingea era la fileu si nu am marcat nimic.

  9. Dar daca nu mergem deloc la vot? Vor reusi sa mobilizeze 30% din populatie care sa voteze? Oare nu ar fi mai bine sa boicotam referendumul?

  10. @Sanziana:

    Nu prea e o optiune, dimpotriva -s-ar putea sa-i ajutam cu o astfel de reactie…

  11. Asta este tactica: fac o concesie fara nicio valoare reala sprijinitorilor traditiilor romanesti, dar o insotesc cu o prevedere grava anti-romaneasca.
    Scopul este unul singur: asigurarea votarii Constitutiei la referendum. Pentru asta, pe de o parte, aduc in discutie subiecte controversate care, polarizand societatea, vor mari participarea la vot deci vor asigura obtinerea cvorumului iar, pe de alta parte, includ prevederi care le asigura votul pozitiv a diverse categorii minoritare.
    Aparitia lui Basescu cu referendumul are acelasi scop principal; colateral, ii mai scade ceva popularitatea lui Antonescu care, oricum ar da-o, iese prost din aceasta situatie: daca accepta parlament unicameral, se cheama ca a cedat in fata lui Basescu; daca isi mentine pozitia, este rigid si se cramponeaza de lucruri neimportante.

  12. Acu vreo 2 ore am ascultat la R Trinitas parte din predica de ieri de la Măn. Neamţ a păr. Teofan; apăi fraţilor, cam aşa va tb să meargă treaba de-acu încolo!!! Trăiască şi să-l ţină Dumnezeu!
    SĂ luăm aminte!

  13. Pingback: Furie anticrestina deliranta: asalt impotriva Constitutiei pe motiv de... "FASCISM CLERICAL, DOGMATISM RELIGIOS, ORTODOXISM FUNDAMENTALIST"! Autor: trompeta romana a DEUTSCHE WELLE, la care se raliaza Fundatia Soros, APADOR-CH, Accept, ActiveWat
  14. Daca va exista un referendum cu siguranta va trebui sa votam NU. Atitudinea nu ma prezint inseamna, am abandonat lupta, nu ma priveste sau altele.Dar daca te consideri o persoana cu o “coloana vertebrala” trebuie sa lupti.Deci HAI LA REFERENDUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Dejectiile din afara tarii ce vin pe un teren propice, cumparand pe tradatorii de tara, trebuie infruntate, astfel ne vom transforma in legume mai repede decat credem.
    Acum ne vede Domnul la treaba.Suntem treji sau inca mai dormim in comunism(in care toti eram egali).Si totul era o minciuna.

  15. Se recunoaste SI rolul Bisericii Ortodoxe, printre alte “roluri” de acest gen ale altora, ceea ce este mai mult sau mai putin egal cu zero.

  16. Despre Stemă. Suntem singura ţară care am decăpăţânat acvila. Este absolut aberant. Toată lumea a păstrat coroana. Această sugestie va fi acceptată pentru că mi se pare aberant să dispară coroană. Nu producem o nouă Constituţie, ci o amendăm pe cea actuală. Acolo se încearcă precizarea unor elemente de funcţionare care în ultimii ani şi-au dovedit imprecizia şi au generat crize politice.

    Despre rolul bisericii. A fost menţionat rolul istoric al Bisericii. Nu sunt în cazul istoriei României multe instituţii care să fi avut rolul pe care l-a avut, pe de o parte, Casa Regală, iar pe de altă parte, cultele, Bisericile. Deci menţionarea lor ca esenţiale pentru dezvoltarea statului român este un act de bunăcuviinţă şi de recunoaştere.

    http://adevarul.ro/news/politica/adevarul-live-1_51bacd4dc7b855ff568e177c/index.html

  17. Pingback: Amendamentele BNR si desfiintarea suveranitatii: ADOPTAREA EURO si CEDAREA PREROGATIVELOR BANCII CENTRALE BCE. In plus: BUGET NATIONAL APROBAT DE UE - Război întru Cuvânt
  18. Pingback: Greco-catolicii si adventistii de ziua a 7-a contesta mentionarea nominala a BOR in Constitutie - Recomandari
  19. Pingback: Curtea Constitutionala AMANA referendumul pentru CONSTITUTIA REVIZUITA. Chirieac: “REGIONALIZAREA – PROIECT ANTIROMANESC”. Dr. Bacalbaşa: Daca e antiromanesc si e comanda din exterior, tot se va face! [video] - Recomandari
  20. Pingback: MASONUL NIELS SCHNECKER – numit sef de campanie de CRIN ANTONESCU. Fostul(?) ofiter american si realizator TV sustine fatis GUVERNUL MONDIAL si o NOUA ORDINE GLOBALA ca rezultate ale crizei, remarcandu-se si prin lobby-ul indarjit pentru GAZELE DE S
  21. Pingback: MASONUL NIELS SCHNECKER – numit sef de campanie de CRIN ANTONESCU. Fostul(?) ofiter american si realizator TV sustine fatis GUVERNUL MONDIAL si o NOUA ORDINE GLOBALA ca rezultate ale crizei, remarcandu-se si prin lobby-ul indarjit pentru GAZELE DE S
  22. Pingback: Comisia de la Venetia ar fi cerut RENUNTAREA la ARTICOLUL 1 din CONSTITUTIE, adica renuntarea la SUVERANITATE si caracterul de STAT NATIONAL - Recomandari
  23. Pingback: Iulian Capsali despre amendamentul care recunoaste rolul BISERICII ORTODOXE IN MODERNIZAREA STATULUI ROMAN - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare