PARINTELE HARITON NEGREA instalat STARET al Manastirii Petru-Voda, la 40 de zile dupa plecarea la Domnul a Parintelui Iustin (VIDEO). CINE ESTE NOUL STARET?

29-07-2013 5 minute Sublinieri

update:

 

Sâmbătă, 27 iulie 2013, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Justin Pârvu, a avut loc în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Petru Vodă, hirotesia întru stareț a părintelui protosinghel Hariton Negrea, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La emoționantul moment a fost prezent și arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de obștea mănăstirii și de numeroși credincioși.

După slujba de instalare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de folos, în care a subliniat necesitatea continuării la Mănăstirea Petru Vodă a lucrării duhovnicești începute de părintele Iustin:

„Să primească Dumnezeu rugăciunea pe care am înălțat-o preasfântului Său nume pentru lucrarea frumoasă, și grea deopotrivă, ce-l așteaptă pe noul părinte stareț Hariton, întru slujirea acestei sfinte mănăstiri. Să primească Dumnezeu rugăciunea noastră, ca ea să fie izvor de binecuvântare pentru părintele stareț și pentru obștea acestei sfinte mănăstiri, pentru ca părintele arhimandrit Iustin să se bucure și să se odihnească sufletește în Împărăția Cerurilor, văzând că lucrarea începută de sfinția sa este continuată spre slava lui Dumnezeu, spre bucuria credincioșilor și spre mântuirea părinților din mănăstire”.

La final, obștea mănăstirii a luat binecuvântare de la noul stareț, după care toți cei prezenți, în frunte cu IPS Teofan, au mers la mormântul părintelui Justin, unde a fost săvârșită o scurtă rugăciune de pomenire.

Amintim că în data de 31 mai 2013, părintele Justin Pârvu a hotărît ca următorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie părintele Hariton Negrea, duhovnicul Mănăstirii Durău. Părintele arhimandrit a precizat ulterior că vrea ca această dorinţă a sa să fie cunoscută tuturor şi să nu se treacă vreodată peste ea, spunând: „Nu doresc pe altcineva”. Părintele Hariton Negrea a răspuns la momentul respectiv că se va conforma acestei dorinţe, din ascultare faţă de duhovnicul său.

 

protos._hariton_negrea_0

Parintele Hariton, fost duhovnic la manastirea Durau, a fost alegerea personala a parintelui Iustin, pentru a-i urma in staretie la manastirea Petru-Voda:

CUVANTUL TESTAMENTAR AL PARINTELUI IUSTIN IN FATA IPS TEOFAN (audio): “Parintele Hariton de la Durau este alegerea de viitor staret la Petru-Voda”

Cine este noul staret?

hirotesia-intru-staret-al-manastirii-petru-voda-a-parintelui-protosinghel-hariton-negrea_people10

Teodor Danalache/crestinortodox.ro: Parintele Hariton de la Durau

Parintele Hariton Negrea este unul dintre ucenicii de seama ai Cuviosului Iustin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda, trecut la cele vesnice in seara zilei de 16 iunie 2013. Cu ultimele puteri, mai inainte de plecarea catre cerestile locasuri, marele duhovnic si marturisitor al lui Hristos, in temnitele comuniste, a incredintat conducerea Manastirii Petru Voda parintelui Hariton Negrea, duhovnicul Manastirii Durau.

 Parintele Hariton de la Durau

Parintele Hariton a imbratisat viata monahala in anul 1996, intrand ca frate in obstea Manastirii Petru Voda. In anul 1998, dupa doi ani de ascultare si incercare, fratele a fost tuns in monahism, de catre Cuviosul Iustin Parvu, primind numele Hariton.

In acelasi an, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei, l-a hirotonit pe noul monah in slujirea de preot duhovnic, pe seama Manastirii Durau. Parintele a primit aceasta misiune ca ascultare din partea duhovnicului sau, parintele Iustin Parvu.

Vreme de aproape sase 16 ani, intre anii 1998-2013, parintele Hariton Negrea a slujit si a indrumat sufletele pe calea mantuirii in Manastirea Durau. In tot acest timp, parintele Hariton a pastrat o legatura foarte stransa cu parintele Iustin Parvu, la care s-a spovedit periodic, si cu Manastirea Petru Voda, manastirea sa de metanie.

Ieromonahul Hariton Negrea a fost numit director al “Centrului Cultural-Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul”, situat in incinta Manastirii Durau, la poalele masivului Ceahlau. Intre timp, in semn de recunostinta pentru ostenelile sale, parintele Hariton a fost ridicat la rangul de protosinghel.

 […]

In ziua de 31 mai 2013, dupa ce i-a fost savarsita Taina Sfantului Maslu, parintele Iustin Parvu i-a cerut Inalt Preasfintitului Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucuvinei, sa sa trimita o scrisoare, din partea sa, Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in care sa ceara iertare si dezlegare de pacate. Apoi, in repetate randuri, parintele Iustin si-a marturisit dorinta ca staretia Manastirii Petru Voda sa fie incredintata parintelui Hariton de la Durau. De asemenea, el si-a exprimat dorinta ca obstea sa faca ascultare totala de parintele Hariton.

Despre acest moment, Inalt Preasfintitul Teofan spune: [vezi AICI]

[…]

Parintele Hariton Negrea a spus ca se va conforma acestei hotarari, din dragoste si ascultare fata de duhovnicul sau si fata de mitropolit. Parintele Hariton are o randuiala riguroasa in ce priveste ascultarile monahale si viata de obste, punand un mare accent pe participarea monahilor la sfintele slujbe.

In cadrul unei conferinte preotesti, organizata la Manastirea Durau, in toamna anului 2011, parintele protosinghel Hariton Negrea a zis:

“Obstea unei manastiri poate fi gandita ca o familie unita in care trebuie sa domine dragostea, intelegerea si ajutorul reciproc”.

Iata marturiile (audio si text) exprimate de parintele Hariton despre duhovnicul sau, P. Iustin Parvu:

… si un interviu pe Doxologia care cuprinde cuvinte duhovnicesti pline de seva despre Fericirea celor blanzi:

hirotesia-intru-staret-al-manastirii-petru-voda-a-parintelui-protosinghel-hariton-negrea_people4

***

Era prin anul 2007, când, văzând că șirul de oameni nu se mai sfârșește de la ușa chiliei părintelui Justin Pârvu, un monah mai tânăr i-ar fi spus cu îngrijorare marelui duhovnic: „Oamenii vă omoară din prea multă dragoste! Și ce ne vom  face fără Sfinția Voastră?!”. Replica bătrânului nu întârzie, fiind urmată de un surâs blând: „Păi ce, când o sa mor, crezi ca eu mă duc să mă odihnesc?”… Acest răspuns al părintelui, aparent unul ca multe altele, a devenit nu peste mult timp o certitudine dătătoare de nădejde pentru numeroși credincioși. Drept dovadă, peste 5000 de oameni au ținut să fie prezenți sâmbătă, 27 iulie 2013, la slujba de pomenire pentru 40 de zile de la trecerea la Domnul a părintelui Justin Pârvu, și să se închine și să se roage la mormântul cunoscutului arhimandrit.

Momente emoționante, lacrimi de tristețe, dar și de nădejde sfântă, au avut loc loc sâmbăta trecută la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, la slujba parastasului pentru 40 de zile de la trecerea la Domnul a părintelui Justin Pârvu, ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a 5 000 de oameni. Încă de la primele ore ale dimineții, curtea mănăstirii nemțene s-a umplut încet-încet de oameni veniți din toate colțurile Moldovei, care au format în liniște două rânduri: unul pentru închinarea la mormântul părintelui, și unul pentru vizitarea chiliei.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a venit la Mănăstirea Petru Vodă însoțit de arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, și de părintele Hariton Negrea, noul stareț al obștii monahale nemțene. După închinarea la mormântul părintelui Justin, şi după citirea rugăciunii de dezlegare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvîrşit slujba Sfintei Liturghii în altarul de vară al mănăstirii.

„Trebuie să ne plasăm în starea de a auzi cuvintele pline de duh ale părintelui”

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Teofan a vorbit despre viața părintelui arhimandrit Justin Pârvu, subliniind și ceea ce fiecare e dator să facă pentru a respecta învățătura marelui duhovnic:

„Ne aflăm, prin mila Domnului, la mănăstirea pe care părintele Justin Pârvu a iubit-o atât de mult, lângă mormântul lui, împodobit ca o Românie mare, o Românie care a 9379420794_e3d630f7c7_cîncăput în inima și mai mare a părintelui. Spun acest lucru fiindcă inima care se apropie de Dumnezeu, după cum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur, este mai mare decât Împărăția Cerurilor, pentru că mai mare decât împărăția este Domnul, și inima omului îl poate cuprinde pe Domnul. Fiecare dintre noi, în această zi de pomenire, sintetizând poate sentimentele care au fost trăite în aceste ultime șase săptămâni, trebuie să ne plasăm în starea de a auzi cuvintele pline de duh ale părintelui, și, cu inima deschisă și receptivă, vom primi cuvânt pentru fiecare în parte, în conformitate cu rana noastră sufletească. Aflându-ne aici ca obște, atât monahală, cât și mirenească, și formând poporul lui Dumnezeu adunat lângă mormântul părintelui, și având sufletele deschise, vom auzi de la părintele Justin Pârvu că ne spune două lucruri: călugării și călugărițele din mănăstire să nu uite rugăciunea, iar cei din lume să nu uite nașterea și creșterea copiilor. Dacă dorim să aducem o floare la mormântul părintelui, cred că floarea rugăciunii este cea pe care o primește părintele cu cel mai mare drag, iar existența unor familii adevărate în neamul românesc, constituie pentru părintele lumânarea pe care o așteaptă de la noi. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace în sălașurile din Împărăția Cerurilor pe părintele Justin , să-l ierte și pe el de tot ceea ce ca un om născut din bărbat și din femeie a greșit în această viață, iar noi să nădăjduim că ne poartă în rugăciune în fața tronului Sfintei Treimi, așa cum ne-a purtat în timpul vieții sale pământești. Dacă plecarea părintelui Justin la Domnul, omenește vorbind, este o pierdere, duhovnicește este un câștig, căci părintele s-a apropiat de tronul Preasfintei Treimi, unde se poate ruga și mai fierbinte pentru cei care îi cer ajutorul”.

După otpustul Sfintei Liturghii, a urmat slujba parastasului, ce a avut loc la mormântul părintelui Justin, situat în curtea mănăstirii. Slujba pomenirii a fost însoțită și de câțiva stropi de ploaie, ce au încetat imediat după finalul prohodirii.

Răspunsurile la slujbe au fost date de corul „Macarie Ieromonahul” din Suceava, alături de părinții mănăstirii. La final, prin grija obștii monahale a Mănăstirii Petru Vodă și a maicilor şi a surorilor de la Mănăstirea Paltin,  toţi închinătorii prezenţi la pomenirea părintelui Justin au luat parte la o agapă.

[…]

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Parintele Hariton Negrea, Parintele Iustin, Preoti si duhovnici romani, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare