Calugarii schismatici de la Esfigmenu s-au impotrivit evacuarii cu cocktailuri Molotov (FOTO)

30-07-2013 1 minut Sublinieri

esfig

sursa foto: http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/18282-2013-07-29-18-34-39

Aproximativ zece calugari disidenti de pe Muntele Athos au aruncat cu cocktailuri Molotov intr-o delegatie a justitiei care venise sa le prezinte un ordin de expulzare, scrie AFP.

Potrivit unei surse din politia locala, acesti calugari din manastirea shismatica Esphigmenou, baricadati intr-o dependinta a comunitatii lor, la Karyes, au aruncat cu dispozitive incendiare in reprezentantii justitiei care se prezentasera in cursul diminetii pentru evacuare. Calugarii afirma insa ca au avut de-a face cu un asalt al vizitatorilor care au incercat sa darame poarta manastirii cu un mini-buldozer.

“Nu am aruncat cu cocktailuri Molotov, mai degraba cu tot ce ne venea la indemana. Nu ati fi reactionat la fel daca cineva incerca sa va dea afara din casa dvs, iar politia, prezenta, nu reactiona?”, a declarat purtatorul de cuvant al calugarilor schismatici din Esphigmenou, Iraklis Moraitis, pentru AFP.

“Este fara indoiala pentru prima oara cand se folosesc dispozitive incendiare pe Muntele Athos, este o afacere care tine acum de justitie”, a reactionat guvernatorul Muntelui Athos, republica monastica semiautonoma din nord-estul Greciei, Aristos Karmiroglou. Aceste incidente se inscriu in conflictul care opune de mai multi ani conducerea Muntelui Athos si calugarii din Esphigmenou, rebeli fata de ierarhie prin traditionalism si anti-papism. Mai multe ciocniri au avut loc de-a lungul timpului, in cursul carora cativa calugari au fost raniti.

Baricadati in manastirea lor, deasupra careia flutura un drapel negru pe care scrie “Ortodoxia sau moartea”, disidentilor li se cere sa lase locul unei noi comunitati monastice la Esphigmenou, creata in urma cu mai multi ani de liderii Muntelui Sacru. Condusa de arhimandritul Methodios, manastirea Esphigmenou a intrat in disidenta in urma cu 40 de ani, in timpul primei deschideri a patriarhatului inspre Biserica Catolica, un sacrilegiu pentru membrii sai.

Molotov_Esfigmenou

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Sfanta Chinotita (Muntele Athos)

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Calugarii schismatici de la Esfigmenu s-au impotrivit evacuarii cu cocktailuri Molotov (FOTO)

  1. Inca un puternic exemplu a ce produce atitudinea schismatica atunci cand i se cere sa ofere cel mai bun exemplu de jertfa si supunere. Nu putem decat nadajdui ca el va trezi pe multi.

  2. Daca ei erau majoritari in acea manastire, de ce nu au dreptul sa ramana in acea manastire, tot asa cum bisericile noastre ortodoxe, rapite odinioara de greco-catolici au ajuns iarasi ale noastre si se cuvine sa fie ale noastre fiind majoritari? Ei sunt nedreptatiti de ortodocsi cum si romanii din Transilvania sunt nedreptatiti de greco-catolici. E o prostie si o invrajbire aiuristica faptul ca-i hartuiesc. N-au loc sa-si instaleze calugarii peste tot? Ca doar erau cu mult mai multi calugarii din Athos odinioara… Sunt ingrijorati ca nu mor mai repede…

    Dar daca li se da atentie atat de mare e limpede cat de tare ii arde pe ai nostri prezenta acelora acolo…

  3. Esfigmenistii sunt dezbinati de Patriarhul Ecumenic, dupa cum mentioneaza articolul. Dar oare acesta este marul discordiei? Cred ca este la mijloc si problema calendarului cu extindere zelotista. Mai intai ar trebui inteles fondul problemei.
    Este curios ca Sfanta Chinotita insista pentru evacuarea lor.

    Pe de alta parte, s-ar parea ca CEI DE LA ESFIGMENU AU DREPTATE daca avem in vedere ultima declaratie a staretului Metodie cum ca n-a pomenit si nu are legaturi cu episcopi vechi calendaristi.

  4. @exegeticus

    Chiar daca ar fi eretici eretici, cum sunt greco-catolicii si catolicii, tot nu as putea fi de acord cu un asemenea tratament din partea ortodocsilor.

    Si asa cum spui, cel putin dupa aparente pare ca dreptatea este de partea lor, si recunosc aceeasi Biserica la fel ca si noi…

  5. Nu stiu unde este dreptatea, dar din punct de vedere duhovnicesc sa arunci cu cocktail-uri molotov in autoritati nu doar ca nu e potrivit pentru un monah, sau oricare persoana, dar e o nebunie, o dementa!

  6. Totusi Sfantul Munte are un statut propriu pe tot cuprinsul sau ce trebuie respectat de toate manastirile. Daca s-ar aciua catolicii acolo, n-ar fi corect sa fie lasati. La fel cu orice erezie.
    Metodele, pe de alta parte, nu par a fi cele mai ortodoxe. Ar trebui sa se ia la bataie, sa-i dea afara cu forta? Mai bine sa fi apelat la instanta, desi cred ca Esfigmenu a apelat ca ultima solutie pentru ei.

  7. Asa a procedat Cuviosul Iosif Isihastul cand a avut o parere diferita fata de majoritatea celor din Muntele Athos? A arucat cu pietre sau a plecat genunchii si inima la rugaciune?
    Din faptele lor ii veti cunoaste, zice Domnul. Vai de cel prin care vine sminteala.
    DREPTATEA MEA ESTE INAINTEA LUI DUMNEZEU…stim noi cum.

  8. Este oare corect sa ii numim schisamtici ? Nu cumva patriarhul de la Constantinopol este el, eretic ?

  9. @Vranceanu:

    Ei nu sunt in comuniune cu nimeni din Biserica – nici cu celelalte manastiri din Muntele Athos. Deci sunt schismatici. Patriarhul Bartolomeu o avea conceptiile pe care le are, de care va raspunde personal, insa el este in Biserica, pe cand esfigmenitii nu. Sigur, poate vor reusi ceva aruncand cu cocktailuri Molotov? Interesante “Vieti de Sfinti”, gen manualul anarhistului incepator, din care s-au inspirat trebuie sa aiba acolo…

  10. @Ioan C
    Daca ar fi aruncat cu scopul de a rani, n-ar fi fost ranit nimeni? Au aruncat tocmai ca sa arate ca un act de dementa cum zici. Se potrivesc si ei instigarilor extrem de “pasnice” si “civilizate” prin autoritati ale ortodocsilor care au dus la moartea unor oameni in acele manastiri. Pana si fratii macabei s-au luptat cu stapanirea greceasca, desi era nebunie curata, tot din cauza caderilor fratilor lor. E drept, la inceput au plecat genunchiul la rugaciune si au murit multi dintre ei, ca vrajmasii i-au atacat in zi de odihna.

    @exegeticus

    Categoric, daca mai multe manastiri ar trece de buna-voie la catolici in Muntele Athos nu ar justifica o sfanta cruciada din partea ta impotriva lor.

  11. @Ingrid:

    Sa nu justificam cele nejustificabile.

  12. Nu este asa de corect corect cum au procedat calugari de la manastirea Esfigmenu.Totusi sa ne uitam si in trecut si in prezent ce a produs si ce produce ECUMENISMUL in ORTODOXIE. se vede foarte bine ce fac patriarhi ecumenici de la Constntinopol, ca si cei locali. PENTRU ORTODOXIE VIN VREMURI GRELE. Mihai.

  13. Asa este, nu e frumos sa arunce cu sticle incendiare, dar am imnteles ca ei nu sunt stilisti, si sunt contra patriarhului de la Constantinopol pe motivul ecumenismului acestuia, vazut ca o erezie, ceea ce ar fi corect…
    Parintele Arsenie Papacioc spunea: Unde este adevarul, acolo este Biserica.
    manifestari violente gasim, neasteptat, si din partea calugarilor in vechime. De exemplu, in Egipt, cand calugarii au vazut o femeie care coborase dintr-o corabie aproape de manastire intr-un loc unde nu avea ce cauta, s’au pornit cu bete strigand: Sariti, fratilor, ca au napadit talharii aici. Asta este povestit in Patericul egiptean.

  14. @ Vranceanu:

    Frate, nu dorim sa intelegem ca ei nu sunt in Biserica, nu sunt in comuniune cu nimeni?! Ba da, chiar sunt precum stilistii (adica tot schismatici), fara sa fie vorba aici de calendar, ci de ruptura comuniunii. “Adevarul” nu e o scuza pentru asa ceva, iar violenta nici atat – exemplul din Pateric nu are nicio legatura, inseamna ca nu mai intelegem nimic din Ortodoxie, sa nu fie cu suparare. Man. Esfigmenu are o alta obste recunoscuta de tot Sfantul Munte si cu reprezentant in Sfanta Chinotita. Nu ai cum sa fii si cu esfigmenitii zelotisti (extremisti), indiferent de cat de rau si cazut e Patriarhul ecumenic (asta nu justifica schisma) si cu Sfanta Chinotita (care inseamna, practic, tot Sfantul Munte, cu atatia stareti sfinti), care ii respinge pe acestia.

    Nu exista ratacire si inselare numai de-a stanga, ecumenista, ci si de-a dreapta, si e si mai periculoasa, cu atat mai mult cu cat se sprijina pe o aparenta “dreptate”:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/23/fanatism-sau-relativism-extremele-pierzarii-ravna-care-ne-insala-versus-calea-cea-stramta-si-de-toti-prigonita/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/24/a-dezbina-cineva-biserica-este-un-rau-la-fel-de-cumplit-ca-a-cadea-in-erezie-nici-sangele-muceniciei-nu-poate-spala-acest-pacat/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/31/ieromonahul-metodie-de-la-optina-raspunde-despre-lucrarea-diabolica-a-schismei-in-biserica-si-despre-ideile-stilistului-vladimir-moss-si-ale-susti

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/04/ispitirea-lui-dumnezeu-dracul-teolog-si-inselarile-care-dezbina-biserica-in-numele-lui-dumnezeu/

  15. Din alt context, dar cu multe potriviri si aici:

    CRUCEA CRESTINULUI VREMURILOR DE PE URMA: intre Leviathanul intereselor si silniciilor euro-masonice si “dumnezeul” furios si turbulent al zelotilor extremisti

    In primul rand, trebuie apreciat ca este totusi inacceptabil, oricat de mare ar fi indignarea si oricat de indreptatita, modul de adresare si atitudinea exprimate in acele materiale fata de IPS Ieronim, intai-statatorul Bisericii Greciei – aflat intre ciocan si nicovala si sub presiuni imense pe care numai cei de acolo, din apropierea sa, le stiu – nu se justifica, mai ales intr-un asemenea context, nu dintre cele mai grave, totusi. O asemenea lipsa de buna cuviinta ca cea exprimata de autorii greci de pe siteul de pe care s-a tradus pe Pelerin Ortodox, denota, din pacate, numai un duh zelotist ce nu are de-a face cu duhovnicia si care mai mult da apa la moara factiunilor razvratite si extremiste. Si, cel putin in cazul nostru, al romanilor, lipsa de buna cuviinta (vazuta altadata de parintele Dumitru Stanlioae ca tipologica pentru poporul nostru) este cel mai ne-romanesc si alogen lucru, desi in zilele noastre foarte multi oameni certati cu bunul-simt elementar, batausi si rudimentari se bat cu caramida in piept ca sunt nationalisti si ortodoxisti.

    La fel de ciudata este si remarca:

    Îndelungă-răbdarea lui Dumnezeu va lua sfârşit la un moment dat, iar furia poporului elin-ortodox îi va răscoli. „GLASUL POPORULUI – FURIA LUI DUMNEZEU”.

    Adica rascoala anarhista si violenta este FURIA LUI DUMNEZEU?! Ore de cand “vox populi, vox dei” a devenit un dicton ortodox? Ce legatura are Dumnezeu cu FURIA si, mai ales, cu furia poporului? Oare nu ne rugam in slujbele Bisericii TOCMAI ca sa se imprastie mania cea dreapta a lui Dumnezeu ASUPRA NOASTRA si pentru a ne izbavi de RAZBOIUL CEL DINTRE NOI?

    Razvratirea si revolutia impotriva ierarhilor, izvorate din ravna cea infierbantata a sangelui si dirijata de provocatorii interesati de schisme sa fie, oare, calea de urmat?! Credem ca niciunul din NUMEROSII ierarhii marturisitori din Grecia nu ar impartasi o asemenea gandire.

    Sau nu cumva Dumnezeul nostru este vreun Orlando Furioso? Probabil, in cazul autorului grec, avem de-a face cu un transfer al imaginii lui Zeus cel Iute Fulgerator la Manie la Dumnezeul Crestinilor...

    In al doilea rand, ca de obicei, unii au cautat iarasi, cu orice pret, prezentand superficial si impresionist evenimentele, sa demonstreze doar, dupa un tipar pe care ni l-au anuntat mai demult, cum – iata! – cad, unul dupa altul, patriarhii zilelor noastre, cei numiti de masonerie (si al Georgiei, si al Bulgariei?!). Orice eveniment are, insa, un context in care se desfasoara, si tocmai cunoasterea contextului e esentiala pentru a intelege semnificatia reala a evenimentului. De ce a organizat Arhiepiscopul Ieronim un concert de muzica simfonica (cu tematica religioasa, din cate se pare)? Ce discurs a tinut inainte de concert? Ce s-a dorit sa se transmita? Cine erau protestatarii din fata bisericii? Cine i-a mobilizat? Ce strigau (pentru ca nu pare ca ar canta vreun imn bisericesc)?

    Si, oare are vreo legatura protestul din fata bisericii in care a avut loc concertul cu violentele anarhiste din aceasta perioada din Atena?

    Apropo de protestatari… In jurul minutului 6.40 al clipului video de mai sus, se vede limpede un grup de tineri dintre care unul este mascat in mod tipic pentru anarhistii greci, cu un soi de esarfa care sa ii acopere partea de jos a fetei. Daca din astfel de agitatori si batausi de profesie cu polististii a fost alcatuita masa protestatarilor fata de ce se intampla in catedrala din Atena, atunci suntem lamuriti si de… cat de bisericosi erau si ce motivatii aveau pentru a urla si a huidui pe arhiepiscop…

    Asa ca, nestiind prea multe, putem doar sa spunem ca un asemenea concert “simandicos”, cu participarea inaltilor demnitari de stat – probabil organizat la presiunea sau ordinul cercurilor supra-nationale care au pus la cale si dezastrul de acum din Biserica Sarba – este, in orice caz, un compromis (nu cumva cel mai mic la indemana?!) si un semnal foarte prost si neinspirat, avand in vedere ca grecii sunt intr-atat de preocupati de programul drastic de austeritate si de problema mult mai spinoasa a cardului cetateanului, incat o asemenea initiativa pare a fi efectiv sfidatoare; si, desigur, conteaza si faptul ca un concert, fie el de muzica clasica si cu motive religioase, nu este de tinut intr-o biserica. Dar se pare ca “cineva” are de gand sa compromita si sa umileasca Biserica Ortodoxa pretutindeni in lume… Unii sunt mai zelosi in obedienta, altii incearca sa reziste, cum pot, poate si prin mici cedari, pentru a le evita pe cele mari… E usor sa arunci cu pietre, dar mai greu sa fii in locul lor. Cine crede ca mai traim astazi in libertate si democratie este cel putin un mare naiv!

    Oricum, cert este ca, din pacate, deoptriva la stanga si la dreapta, Biserica a ajuns astazi terenul de disputa al agendelor IDEOLOGICE despre care am vorbit aici: ORTODOXIE SAU ORTODOXISM? Viata sau Ideologie? Hristos sau Baraba? Silire sau libertate? Sau despre altfel de “tarini”, “boi” si “femei” (cf. Luca 14)

    Si, precum stim, extremele acestea se cam ating… Vom trai – daca va vrea Dumnezeu – si vom vedea cum. Pe pielea noastra 🙁 Calea Ortodoxiei va ramane cea stramta si imparateasca, a echilibrului si rabdarii, intru Duhul, fara atingere de duhul lumii, fie sub forma slugarnica, fie sub cea revolutionara.

  16. Unii au considerat ca fotografia de mai sus este un montaj. Romfea, sursa pozei, arata de ce nu se sustine ideea trucajului: http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/18303-2013-07-30-19-12-19

    Si adauga inca una:

  17. Apropo de stilisti si de legatura lor cu Esfigmenu: acestia il au la mare evlavie pe un staret Sava de la Esfigmenu, care l-a ponegrit nerusinat si necrutator pe Cuviosul Paisie Aghioritul.

    Ne amintim si ca Esfigmenu era considerata si SINGURA manastire care a ramas ortodoxa din intregul Sfant Munte de catre un frate care facea acum cativa ani o acerba propaganda stilista, exprimandu-se textual:

    “Athosul tace, s-a vandut ca o prostituata! In afara de Esfigmenu, singura manastire cu adevarat traditionalista, restul manastirilor athonite a apostaziat!”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/files/Danion/Danion_huleste_manastirile_Sfantului_Munte.mp3

    Se pare ca multi continua sa gandeasca asa si sa promoveze aceste “modele”, fascinati de inselarea zelotismului schismatic…

  18. “Intamplator”, tot siteurile stiliste sustin fervent cauza schismaticilor, propagandu-le dezvinovatirile mincinoase, pe sistemul “pixelului albastru”:

    http://manastireadornelor.blogspot.ro/2013/07/esfigmenu-raspunde-acuzatilor.html

  19. Cel putin prezentarea de la M-rea Dornelor este distorsionata, tendentioasa. Orice M-re din Sfantul Munte este ca un oras dintr-o tara. Nu-si poate face reguli proprii straine de restul. Daca nu se poate cu vorba buna sa se instaureze ordinea, trebuie sa fie folosita constrangerea. Faptul ca a fost ranit un calugar dinauntru este chiar penibil. Doar nu a fost ceva neasteptat si nu se putea feri. Si nu e un sacrilegiu sa fie atinsi, ca vacile din India.

    Se pare ca esfigmenitii au pierdut pe toate fronturile, atat teoretic, dar si legal si nu vor sa accepte, se inversuneaza in incapatanarea proprie.
    Daca schisma lor nu e pe motivul calendarului, atunci macar stilistii sa nu-i mai considere a fi de partea lor. Nu stiu, dar cred ca la origine este tot o atitudine zelotista vechi-calendarista.

  20. Cat de pornit impotriva ecumenismului era parintele Iustin Parvu, Dumnezeu sa-l odihneasca cu sfintii Lui, si cu toate acestea a lasat cu limba de moarte ca ortodocsii sa ramana uniti si ascultatori fata de Ierarhii BO ! Chiar daca el se referea la romani, cuvantul unui mare duhovnic este intotdeauna valabil pentru intreaga lume ortodoxa…

  21. Bravo fratilor, la datorie! Vigilenta maxima. Insa sa nu o faceti prea evident ca se vede coada…
    Patrioti, ortodocsi dar jos “stilistii”.
    Englezu’ are o vorba:
    “Ii poti pacali pe toti odata, pe unii totdeauna dar nu-i poti pacali pe toti totdeauna”.
    Ati luat slujba lui Iuda, sa nu o patiti ca el.

  22. @ Georgel:

    Frate stilist, noi intotdeauna am fost de partea Bisericii si impotriva stilistilor dezbinatori si degraba varsatori de otrava, venin si matraguna. Incercam sa fim a datorie impotriva vicleniei, a minciunii, a schismei, a dezbinarii. Da, asa zic Parintii Bisericii, sa ne fereasca Dumnezeu de stilisti. Pesemne ca tot la Iuda intra si toti marii nostri sfinti si duhovnici… Grea osanda ne asteapta pentru cuvintele proaste si blesteme, dar mai grea pentru schisma. Doamne, pazeste si miluieste!

  23. Stimate Admin, mă tem că greşeşti, şi nu puţin.
    Dacă mâine Patriarhul bartolomeu îşi dă arama pe faţă şi porunceşte unirea oficială cu vaticanul, tot aşa vei împinge lumea la uniaţie “neschismatică” ??
    Unde punem hotarul smintelii stimabile? Ce facem cu profeţiile Sfinţilor Părinţi care spun că cea mai mare parte a Bisericii va cădea, şi doar puţini se vor mai afla în Adevăr? vezi Sf Lavrentie al Cernigovului, şi nu e deloc singurul

  24. @ Silvian:

    Nu, fireste. N-are nicio legatura una cu alta. Hotarul se pune la dogme, nu la calendar. Nu au cazut Patriarhiile, au cazut numai niste ramurele zelotiste. Dar chiar nu are sens disputa atata vreme cat intre noi si voi NU exista comuniune euharistica.

  25. Pingback: Gruparea monahala schismatica de la ESFIGMENU ar fi cerut reluarea comuniunii cu PATRIARHIA ECUMENICA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare