ISPRAVILE CHEVRON: Orasul Richmond da in judecata compania pentru INCENDIU provocat din “NEGLIJENTA INTENTIONATA”/ Compania CHEVRON are ACCES LA MAILURILE ADVERSARILOR/ Esecul revolutiei energetice bazate pe gazele de sist

5-08-2013 7 minute Sublinieri

Refinery Fire

  • Energy Report: 

Orașul californian Richmond dă în judecată Chevron pentru daunele produse de un incendiu la o rafinărie, acuzând compania de „neglijență intenționată”

Orașul californian Richmond a dat în judecată compania de petrol și gaze Chevron, la un an după ce un incendiu masiv survenit la o rafinărie a companiei a acoperit orașul de fum și a obligat mii de persoane să ceară îngrijiri medicale, după ce s-au confruntat cu probleme respiratorii. Mai mult, municipalitatea din Richmond îi acuză pe cei de la Chevron că au neglijat intenționat și cu bună știință siguranța publică prin modul în care au asigurat mentenanța rafinăriei respective.

Orașul Richmond a cerut judecătorilor să îi oblige pe cei de la Chevron să plătească despăgubiri pentru acoperirea costurilor cu îndepărtarea efectelor incendiului, cu intervențiile de urgență ale autorităților și pentru prejudiciile aduse orașului. Suma solicitată nu a fost precizată.

„Solicităm despăgubiri pentru prejudiciile aduse orașului Richmond și locuitorilor săi, dar, mai important, vrem să obligăm Chevron să își reformeze cultura corporatistă și să ne asigurăm că astfel de accidente nu vor mai avea loc”, a declarat Frank Pitre, unul dintre avocații care reprezintă municipalitatea la proces.

În reclamația sa, municipalitatea acuză Chevron că s-a preocupat mai mult maximizarea profitului și a primelor pentru conducerea executivă decât de asigurarea unei mentenanțe adecvate a rafinăriei, care să țină seama de siguranța publică, omițând să verifice și să repare temeinic o țeavă corodată de la o instalație a acesteia.

În același document se arată că incendiul ar fi putut fi evitat, citându-se totodată mai mult de 10 incidente similare în care au fost implicați cei de la Chevron în ultimii 20 de ani.

Ulterior, o investigație oficială a dus la concluzia că incendiul s-a declanșat din cauza acelei țevi și că Chevron a ignorat mai multe avertismente cu privire la starea proastă a țevii și la riscurile implicate. Chevron a fost amendată cu 1 milion de dolari, după ce a fost obligată să plătească despăgubiri de 10 milione de dolari unor locuitori afectați de incendiu, spitalelor locale și unor agenții guvernamentale.

Dezinteres, dar și reglementări defectuoase

În reclamația municipalității Richmond la adresa Chevron se subliniază că firma a acordat doar în 2011 prime în valoare totală de 52,8 milioane dolari celor mai importanți directori ai ei, continuând totodată să ignore avertismentele cu privire la riscurile pentru siguranța publică ale rafinăriei sale din oraș.

În replică, un purtător de cuvânt al Chevron a declarat că procesul nu reprezintă decât o formă de a risipi resursele orașului, constituind încă un exemplu de guvernare păguboasă.

Incendiul a izbucnit în seara zilei de 6 august 2012 și a umplut orașul Richmond de nori groși de fum. Deși nimeni nu a suferit răni grave, locuitorilor li s-a ordonat să rămână la adăpost în locuințe timp de 6 ore, iar mii de persoane au fost tratate în lunile următoare de probleme respiratorii.

În aprilie, agenția federală americană însărcinată cu supravegherea siguranței instalațiilor chimice (US Chemical Safety Board) a anunțat, în urma unei inspecții, că sistemul de reglementări în domeniu al statului California este defectuos și că este nevoie de mai multă exigență și atenție pentru a preveni accidentele și a asigura siguranța unor instalații de mare risc precum rafinăria Chevron din Richmond.

Frank Pitre, avocatul care reprezintă orașul Richmond, a mai precizat că municipalitatea a așteptat un an de zile înainte de a intenta proces, întrucât spera să cadă la o înțelegere amiabilă cu cei de la Chevron. La rândul său, consilierul local Tom Butt a spus că reprezentanții municipalității s-au întâlnit de trei ori cu cei ai Chevron înainte de a decide să dea firma în judecată.

Miting de protest

Cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la incendiul de pe 6 august 2012, peste 2.000 de oameni au participat la un marș de protest pe străzile din Richmond și au demonstrat în fața rafinăriei Chevron din oraș.

Peste 200 de persoane au fost arestate pentru nesupunere, inclusiv un activist în vârstă de peste 90 de ani, moment în care mulțimea a scandat „Arestați-i pe cei de la Chevron!”. Rafinăria Chevron din Richmond este cel mai mare angajator, dar și cel mai mare poluator din oraș.

Unul dintre protestatari, Doria Robinson, a declarat că nu e ușor să trăiești lângă rafinăria Chevron și că testele de impact asupra mediului derulate de autorități sunt insuficiente și lipsite de credibilitate.

„Incendiul de anul trecut a produs pagube culturilor mele organice și, de atunci, nimic nu s-a schimbat în comportamentul Chevron”, a spus ea.

Henry Clark, de la ONG-ul West County Toxics Coalition, a spus că Chevron nu este câtuși de puțin „un veci bun”. „Vrem să fie trași la răspundere atât cei de la Chevron, cât și funcționarii publici aleși. Operațiunile Chevron sunt un pericol pentru siguranța publică. Compania trebuie să-și îmbunătățească standardele”, a declarat acesta.

Un alt protestatar, venit din Auburn, de la 100 de kilometri de Richmond, a spus că accidentul care a declanșat incendiul a fost cauzat de neglijență. „Dacă Chevron ar fi cheltuit bani pentru a-și pune la punct facilitățile de producție, nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva”, a declarat protestatarul.

Chevron și Exxon au ratat revoluția energetică din SUA

Revoluția hidrocarburilor din Statele Unite ale Americii (SUA), cu un nivel al producției aflat la maximul ultimelor decenii, se pare că nu i-a favorizat pe cei doi giganți din domeniu de peste ocean, Exxon Mobil și Chevron. Cele două companii americane înregistrează cheltuieli fără precedent de miliarde de dolari, majoritatea reprezentând investiți în domeniul explorării gazelor de șist sau offshore, însă în ceea ce privește rezultatele, acestea lasă de dorit.

Producția de hidrocarburi a Exxon și Chevron este în scădere, fiind mai mică decât cea înregistrată în urmă cu trei ani, susține Wall Street Journal. Numai anul trecut, producția de petrol și gaze Exxon a scăzut cu 6% fata de 2011, la 4,2 milioane de barili pe zi. Producția Chevron a scăzut cu 2,4%, la 2,6 milioane de barili pe zi. Rezultatele celor doi giganți contrazic tendința înregistrată la nivel global, unde producția de petrol a crescut cu 12% în ultimul deceniu. Prețul internațional al petrolului a crescut și mai spectaculos, triplându-se din 2003 până în prezent, la un nivel de peste 100 de dolari barilul. Teoretic, noile prețuri avantajează companiile mari, care pot beneficia de fluxuri de numerar mai ridicate și pot investi în tehnologie. Însă investițiile celor doi giganți se pare că nu au dat roade, noile zăcăminte descoperite fiind extrem de greu de exploatat din puct de vedere tehnologic și și mai dificil din punct de vedere comercial.

Costuri de producție majorate cu 41%!

Costurile Chevron de a produce un baril de petrol sau echivalentul în gaze naturale au crescut cu 41% începând cu anul 2010, în timp ce în cazul Exxon ele s-au majorat cu 23,5% în aceeași perioadă.

Barclays Capital estimează că profitul global al Exxon din activitatea de explorare și producție de petrol și gaze se va micșora cu 17% în al doilea trimestru față de perioada similară a anului trecut în pofida unei creșteri de 24% a profitului din producția SUA. Pentru a inversa acest declin, Exxon cheltuiește 38 de miliarde de dolari în acest an pentru a încerca să-și majoreze producția cu un milion de de barili de petrol și gaze naturale până în 2017, ceea ce ar putea ridica producția cu 14% față de cea înregistrată anul trecut.

Chevron, care înregistrează o cifră de afaceri la jumătatea Exxon, investește o sumă similară pentru a-și majora producța cu 26% în următorii patru ani.

Chevron și Exxon, la munte și la mare

Cele două companii sunt prezente și pe piața românească. Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti. ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

Chevron a început să facă explorări în Romania în anul 2010. În anul respectiv, Chevron a primit licențe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanţa din Sud Estul Romaniei – perimetrele 17, 18 și 19. În martie 2012, Chevron a obținut concesiuni pentru aceste perimetre pe care le deține și le operează. Perimetrele acoperă o suprafață de aproape 2.700 km pătrați. În februarie 2011, Chevron a achiziționat concesiunea EV-2 în Bârlad pe care o deține și operează. Terenul concesionat în nord-estul țării acoperă o suprafață de aproape 6,350 km pătrați.

Chevron încalcă intimitatea comunicațiilor electronice cu binecuvântarea statului american: va avea acces la mailurile adversarilor dintr-un proces

În urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, americanii au aflat că e-mailurile lor nu sunt câtuși de puțin la adăpost de ochiul vigilent al National Security Agency (NSA). De curând, o sentință judecătorească i-a făcut conștienți de faptul că și marile companii de petrol și gaze pot căpăta acces la corespondența lor electronică privată, fapt ce contravine primului amendament al Constituției Statelor Unite.

Luna trecută, un tribunal federal american a acordat celor de la Chevron acces la metadatele pe 9 ani ale corespondențelor e-mail ale unor activiști, avocați și jurnaliști care au scris critic despre companie, corespondențe legate de procesele în care Chevron este acuzată că o subsidiară a sa a poluat bazinul amazonian ecuadorian între anii 1964 și 1992, în cursul forajelor pentru petrol derulate acolo.

Metadatele respective includ nume, informații detaliate despre locațiile și momentele mesajelor e-mail, precum și despre datele de logare, dar nu și conținutul corespondențelor.

Din 1993 încoace, de când a fost declanșat litigiul, Chevron a pierdut numeroase recursuri și a fost obligată să plătească comunităților locale din regiune despăgubiri în valoare totală de circa 19 miliarde de dolari pentru a acoperi daunele de mediu cauzate de activitatea sa din Ecuador.

Se încalcă Constituția americană

În replică, cei de la Chevron susțin că sunt victimele unei conspirații colective menite a-i extorca de bani, motiv pentru care au cerut companiilor Google, Yahoo și Microsoft să le predea metadatele corespondențelor electronice ale reclamanților.

Luna trecută, un judecător federal din New York, i-a obligat pe cei de la Microsoft, care dețin serviciul de corespondență electronică Hotmail, să predea datele respective către Chevron. În motivarea deciziei sale, judecătorul afirmă că nu este încălcat primul amendament al Constituției SUA, respectiv fragmentul care protejează dreptul la liberă exprimare, întrucât printre persoanele implicate în respectivele corespondențe nu se numără cetățeni americani.

Însă publicația Mother Jones a aflat că printre cei vizați de Chevron se află și cetățeni americani, ceea ce pune sub semnul întrebării legalitatea și constituționalitatea sentinței judecătorești. Primul amendament al Constituției SUA protejează dreptul la protejarea identității, iar în spețe în care au fost implicați cetățeni americani, tribunalele au refuzat adesea cereri de dezvăluire a identităților și locațiilor utilizatorilor anonimi ai Internetului.

Chiar anul acesta, un alt tribunal a respins cererea Chevron de a avea acces la documente interne ale organizației neguvernamentale Amazon Watch, unul dintre cei mai vocali critici ai companiei. Judecătorul a considerat că, în acest fel, s-ar încălca primul amendament.

Pumn în gura martorilor incomozi

Nate Cardozo, avocat al organizației Electronic Frontier Foundation, care îi reprezintă pe 40 dintre utilizatorii de Internet vizați de Chevron, dintre care unii sunt la rândul lor avocați ai ecuadorienilor care au dat Chevron în judecată pentru daune de mediu, spune că printre cei vizați sunt și cetățeni americani.

„Este incredibil cum primul amendament la Constituție este pur și simplu ignorat în acest caz, faptul că judecătorul a luat de bun afirmația Chevron cum că nici unul dintre cei vizați nu este cetățean american. Eu sunt cetățean american, de exemplu”, a declarat un activist pentru drepturile omului din New York, care a sprijinit acțiunile comunităților locale din Ecuador împotriva Chevron din 2005 încoace. El a dorit să își păstreze anonimatul, întrucât procesul prin care celor de la Google li se cer metadatele e-mailurilor sale este încă pe rol.

„Chevron încearcă, practic, să le pună pumnul în gură exact acelorași oameni pe care i-au păgubit”, spune avocata Michelle Harrison, avocat al organizației EarthRights International, adăugând că persoanele vizate de cererile Chevron se tem acum să depună mărturie împotriva companiei.

Susținătorii reclamanților ecuadorieni spun că cererile Chevron de predare a metadatelor e-mail reprezintă ultima încercare a companiei de a câștiga un proces pe care, până în prezent, l-a pierdut în toate etapele sale. În 2011, Chevron a fost obligată la plata unor despăgubiri de 9 miliarde de dolari, sumă pe care tribunalul a dublat-o după refuzul companiei de a o achita, respingând totodată cererea de recurs a Chevron.

Precedent periculos

„Chiar dacă presupunem că proprietarii acelor conturi e-mail vizați de cererile Chevron nu sunt cetățeni americani, din asta nu rezultă că primul amendament devine irelevant. Dar, din păcate, jurisprudența curților americane în privința apărării dreptului la intimitate al utilizatorilor anonimi ai Internetului a fost în cel mai bun caz inconsistentă”, spune Julian Sanchez de la Cato Institute.

În procesul intentat de compania Dendrite International unor angajați de-ai săi, tribunalul a refuzat cererea companiei de dezvăluire a identității unora dintre aceștia, care criticaseră firma pe un forum Yahoo.

„Invocarea de către judecător a cetățeniei americane este greșită, iar utilizatorii vizați ar trebui să facă recurs. Constituția SUA se aplică tuturor persoanelor, inclusiv străinilor, care se află pe teritoriul Statelor Unite, precum și cetățenilor americani aflați în străinătate. Cererea de predare a metadatelor a fost formulată în SUA, deci se aplică Constituția americană”, spune Karl Manheim, profesor la Loyola School of Law din Los Angeles.

Nate Cardozo, avocat al organizației Electronic Frontier Foundation, atrage atenția că scandalul Snowden-NSA a arătat că, de fapt, definiția metadatelor este extrem de largă și că sentința în cazul Chevron creează un precedent periculos.

„E treaba mea, de exemplu, dacă vreau să-mi petrec noaptea acasă la un prieten și să îi folosesc computerul. Judecătorul nu e conștient de consecințe dacă își imaginează că dezvăluirea metadatelor e un simplu act de rutină. Se poate transforma într-un bulgăre de zăpadă. Odată creat acest precedent, va deveni din ce în ce mai ușor pentru ei să ceară și să obțină încălcări tot mai pronunțate ale intimității utilizatorilor de Internet”, subliniază Cardozo.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “ISPRAVILE CHEVRON: Orasul Richmond da in judecata compania pentru INCENDIU provocat din “NEGLIJENTA INTENTIONATA”/ Compania CHEVRON are ACCES LA MAILURILE ADVERSARILOR/ Esecul revolutiei energetice bazate pe gazele de sist

  1. si cand vezi ca ponta si inclusiv clasa politica dupe la noi ai pupa in fund pe acestia si promitandule cate si mai cate de parca tara asta ar fi mosia lor

  2. Pingback: Incredibil, dar adevarat: INTERDICTIE PE VIATA PENTRU DOI COPII DIN PENNSYLVANIA DE A VORBI DESPRE FRACTURARE HIRDAULICA - Recomandari
  3. http://energyreport.ro/index.php/2013-petrol-si-gaze/2013-stiri-petrol-si-gaze/2013-rafinare-si-marketing/998-update-chevron-nu-contesta-acuzatiile-si-accepta-sa-plateasca-2-milioane-de-dolari-in-urma-incendiului-de-la-rafinaria-din-richmond

    Chevron a acceptat să plătească aproape 2 milioane de dolari reprezentând amenzi și despăgubiri ca urmare a procesului intentat de municipalitatea orașului californian Richmond, pentru incendiul declanșat anul trecut la o rafinărie a companiei, în urma căruia mii de locuitori au ajuns la spital cu probleme respiratorii.

    Chevron nu a contestat acuzațiile municipalității, care a învinuit compania de 6 încălcări ale legislației locale privind siguranța și sănătatea publică și la locul de muncă, și a semnat un acord cu aceasta privind amenzile și compensațiile pe care urmează să le plătească.

    Incendiul a izbucnit în august 2012, rafinăria respectivă fiind cea mai mare din regiunea San Francisco, cu o capacitate de procesare de 245.000 de barili de țiței pe zi. Cauza a fost explozia unei conducte corodate de la secția de distilare a rafinăriei, care încălzește uleiuri la temperaturi extreme și le transferă ulterior către alte instalații de procesare. Focul a ridicat nori groși de fum negru deasupra golfului San Francisco, aceștia putând fi văzuți de la kilometri distanță.

  4. Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR” FRACTIONARII HIDRAULICE

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/18/apocalipsa-chevron-reportaj-formula-as-exploatarea-gazelor-sist-sua-accidente-poluare-contaminare-cutremure/

    Mai adaugati inca ceva pe lista: scufundarea unui oras intreg intr-o groapa uriasa. Detalii in articolul de mai jos:

    Meet the Town That’s Being Swallowed by a Sinkhole
    What could possibly go wrong when miners, frackers, and drillers reshape the geology beneath our feet? Talk to the evacuees of Bayou Corne, Louisiana.

    http://www.motherjones.com/environment/2013/08/bayou-corne-sinkhole-disaster-louisiana-texas-brine

  5. Pingback: Industria apelor din Marea Britanie AVERTIZEAZA ASUPRA RISCURILOR CONTAMINARII APELOR PRIN FRACTURAREA HIDRAULICA/ De ce au venit COMPANIILE AMERICANE sa exploreze GAZE DE SIST in Europa? Preturile scazute la GAZE – UN MIT - Recomandari
  6. Pingback: Experimentul Pungesti/ DESANT DE JANDARMI IN SAT – se pregateste montarea sondei? / Parohiile din Vaslui – FARA FINANTARE DE LA BUGET PE 2014/ 37 invinuiti (…and counting) pentru gardul CHEVRON/ Profesorii pungesteni – timorati pen
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare