Carnagiu in EGIPT. Armata a declarat STARE DE URGENTA

15-08-2013 3 minute Sublinieri

Supporters of Mohamed Morsi

Frăţia Musulmană şi-a chemat din nou astăzi susţinătorii la proteste. Apelul vine la o zi după ce poliţia a intervenit ieri în forţă la Cairo pentru a dispersa protestele islamiştilor. Ciocnirile au lăsat în urmă cel puţin 525 de morţi, potrivit autorităţilor, sau peste 2.000, potrivit Frăţiei Musulmane. Ambasadorii Egiptului la Londra, Paris şi Roma au fost convocaţi astăzi şi li s-au transmis nemulţumirile cancelariilor occidentale.

De o lună şi jumătate, Egiptul fierbe. Dar de ieri, dă în clocot. La Cairo, în ciuda ameninţărilor lansate de autorităţi şi a stării de urgenţă, după ce Frăţia Musulmană şi-a chemat din nou susţinătorii la proteste, tensiunile au reînceput. Confreria a promis să se răzbune pentru lovitura de stat militară de pe 3 iulie şi să răstoarne guvernul instalat de armată. Manifestanţii islamişti au incendiat, astăzi, sediul administraţiei unei provincii din Cairo, aşa cum a anunţat televiziunea publică. E vorba de sediul guvernului din provincia Giza, ce face parte din metropola Cairo. Noile violenţe vin la o zi după ce poliţia a dispersat cu forţa două manifestaţii ale islamiştilor. Mai exact, a intrat cu maşinile blindate şi buldozerele în Piaţa Nahda şi Radaa Al Adawya, unde adepţii islamiştilor şi-au instalat de peste o lună corturile, cerând readucerea la putere a lui Mohamed Morsi. Liderul islamist, venit din rândurile Frăţiei Musulmane, a fost înlăturat de la putere pe 3 iulie de armată.

Potrivit bilanţului prezentat de serviciile de urgenţă subordonate Ministerului Sănătăţii, intervenţia a lăsat în urmă circa 520 de morţi şi mii de răniţi. În schimb, principala mişcare aflată în spatele protestelor susţine că numărul real al celor morţi este de peste 2.200 şi al răniţilor de peste 10.000.

De ieri, autorităţile au impus stare de urgenţă pentru o lună. Practic, unul dintre câştigurile aduse de revolta din 2011, ridicarea stării de urgenţă impusă de regimul Mubarak, a fost anihilat acum de noul guvern sprijiinit de armată.

Riposta islamiştilor

Nici simpatizanţii Frăţiei Musulmane nu s-au lăsat însă mai prejos. Au atacat forţele de ordine, inclusiv astăzi au ucis doi poliţişti în două provincii ale ţării. După intervenţia poliţiei de ieri, islamiştii au atacat aseară clădiri guvernamentale, secţii de poliţie, dar şi biserici aparţinând minorităţii copte (creştine). Ceea ce readuce în prim-plan temerile că adepţii Frăţiei se vor răzbuna pe comunitatea creştină, pe care o acuză că a contribuit la răsturnarea lui Mohamed Morsi.

Guvernul, ţinta criticilor internaţionale

Comunitatea internaţională a criticat însă intervenţia în forţă a poliţiei.

Ambasadorii Egiptului la Londra, Paris, Berlin şi la Roma au fost convocaţi după violenţele sângeroase de la Cairo. Marea Britanie a condamnat folosirea forţei şi le-a solicitat autorităţilor să acţioneze “cu mai multă reţinere”, aşa cum a anunţat joi Ministerul britanic de Externe. Preşedintele Barack Obama şi-a întrerupt pentru scurt timp vacanţa şi a indicat că “Statele Unite condamnă ferm vărsarea de sânge şi violenţele din Egipt şi acţiunile în forţă ale guvernului interimar şi forţelor de securitate”. Totodată, preşedintele american a anunţat că va anula exerciţiile militare comune cu Egiptul, programate pentru luna viitoare. Mişcarea era însă anticipată de cabinetul egiptean.

De asemenea, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat regretul că autorităţile egiptene “au ales să folosească forţa în timp ce marea majoritate a poporului egiptean vrea un proces paşnic de tranziţie către democraţie”. Germania a apreciat că evenimentele de miercuri reprezintă o “escaladare foarte periculoasă a violenţelor”. Franţa a fost şi mai vehementă şi mai dură în exprimarea diplomatică, cerând “încetarea imediată a represiunii”. Preşedintelew Francois Hollande a cerut să fie puse în aplicare “toate măsurile necesare pentru a evita războiul civil”. Pe de altă parte, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele violenţelor dar şi “pentru pace, dialog şi reconciliere” în Egipt.

Cum se apără guvernul egiptean

Totuşi, într-o intervenţie televizată, noul premier egiptean, Hazem el Beblawi, a apărat intervenţia şi a explicat că autorităţile au fost nevoite să restabilească securitatea.

Premierul Beblawi a lăudat de altfel poliţia pentru că a dat dovadă de maximă reţinere. Guvernul interimar, instalat de armată a avertizat că nu va mai tolera niciun protest în genul sit-in, adică cu corturi instalate zile în şir în piaţa publică.

A fost destul de puţin convingător, iar vicepreşedintele Mohamed El Baradei, cel care dădea o mare doză de credibilitate guvernului egiptean, nu în ultimul rând pentru că este laureat al premiului Nobel pentru Pace, a anunţat că va demisiona pentru că nu îşi poate asuma nici măcar o picătură din sângele vărsat. Iar pe de altă parte, imamul din al-Azhar, cea mai înaltă autoritate sunită a ţării, a condamnat violenţele. Anunţurile contradictorii divizează mai mult ca oricând Egiptul, şi aşa rupt între adepţii secularismului şi cei ai islamismului. De altfel, mai mulţi diplomaţi occidentali au avertizat că există un mare risc ca ţara să se scufunde într-un război civil.


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Carnagiu in EGIPT. Armata a declarat STARE DE URGENTA

  1. Se pare ca in procesul de regionalizare al Egiptului a fost ignorata “fratia musulmana”. El Baradei pozeaza in “porumbel al pacii”.

    Egiptul pare sa fie un stat unitar etnic, si prin urmare o regionalizare pe criterii etnice e greu de realizat; mai curand una pe pe baza de pretexte economice ca in fosta Iugoslavie (bogatii din zonele cu pib ridica nu mai vor sa sponsorizeze sacul fara fund al lenesilor ineficienti economic).
    Crestinii sunt imprastiati printre musulmani si oricum nu sunt iubiti de globalisti.
    Un proces “democratic” lasat sa se deruleze de la sine, ar duce la transformarea Egiptului intr-un stat islamic dupa model Turcia sau mai grav Iran.

    Cum gandeste premierul Turciei stim. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/09/masacru-egipt-video-protestel-turcia-dezmembrare-planul-gme/
    Poate cineva ne lamureste ce urmaresc militarii cu aceste inercari de a reduce la tacere fratia musulmana.
    Incearca cineva sa-i compromita (pe unii din ei) prin aceste violente ?

  2. “Comunitatea internaţională a criticat…”, “Marea Britanie a condamnat folosirea forţei…”, “Preşedintele Barack Obama …a indicat că “Statele Unite condamnă ferm vărsarea de sânge şi violenţele din Egipt” De acord. Nici eu, nici multi altii ca mine nu le acceptam si ne pare rau pt acei oameni care sufera fara vina. Dar intre noi si mai-marii lumii e o diferenta ca de la cer la pamant: noi nu le acceptam nici de ochii oamenilor si nici in particular. Ei nu le accepta doar de ochii lumii, pt ca da bine sa te arati scandalizat in media.
    Ma intreb si eu: la ce se asteptau scandalizatii amintiti mai sus dupa schimbarea fortata (cu ajutorul lor semnificativ) a unui regim cat de cat stabil si responsabil, chiar daca era o dictatura? La oameni veseli si fericiti cu flori in maini? Dar acele puteri stiu prea bine ca cei ce au trait un timp sub dictatura nu isi pot gestiona libertatea. Stiau prea bine, chiar numai analizand experienta Romaniei, ca cei ce vor veni intai la putere sunt infometatii de putere, de bani, de faima nemeritata. Sunt vanzatorii de tara. Doar ca in cazul Egiptului, a Libiei, a islamistilor in general, lucrurile sunt mult mai dure, aceia fiind mult mai neiertatori decat noi.
    De aceea pot sa spun cu convingere: COMUNITATEA INTERNATIONALA E FATARNICA!

  3. De ce se tot vorbeste de democratie in Egipt ? Nu poate fi vorba de asa ceva. Se lupta doua tebere, armata pentru o dictatura militara laica, si islamistii pentru o dictatura teocratica fundamentalist-islamista. Sa mai termine penibilii de la ONU cu “democratia”, nimeni de acolo nu cred ca e interesat de asa ceva.

  4. CRIZA DIN EGIPT: Regimul susţine că luptă împotriva unui “COMPLOT TERORIST” islamist. Bilanţul violenţelor de vineri a ajuns la 70 de morţi
    http://www.mediafax.ro/externe/criza-din-egipt-regimul-sustine-ca-lupta-impotriva-unui-complot-terorist-islamist-bilantul-violentelor-de-vineri-a-ajuns-la-70-de-morti-11256876

    Bilanţul violenţelor produse vineri în Egipt este de cel puţin 173 de morţi
    http://www.mediafax.ro/externe/bilantul-violentelor-produse-vineri-in-egipt-este-de-cel-putin-173-de-morti-11257155

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare