Erdogan acuza Israelul pentru LOVITURA DE STAT din Egipt/ CIA recunoaste ca a orchestrat INLATURAREA premierului iranian MOSSADEGH din cauza NATIONALIZARII INDUSTRIEI PETROLIERE

20-08-2013 3 minute Sublinieri

erdogan-peres-davos

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara are dovezi care susţin că Israelul se află în spatele loviturii de stat din Egipt, care l-a înlăturat de la putere pe Mohamed Morsi.

Erdogan spune că Occidentul a început să redefinească democraţia ca pe un proces care nu este exclusiv determinat de rezultatelor urnelor de vot, cu toate că cele din urmă reprezintă “voinţa poporului”.

“Asta s-a implementat în Egipt. Cine este în spatele acestei manevre? Israelul a orchestrat tot! Avem dovezi clare”, adaugă Erdogan, citat de Hurriyet.

“Frăţia Musulmană nu va reveni la putere chiar dacă această formaţiune va câştiga alegerile. Democraţia nu mai este reprezentată de urnele de vot”, a continuat premierul turc, citând o discuție cu un ”intelectual francez de origine evreiască” avută pe acest subiect.

În martie, statul evreu a încercat o apropiere de Turcia după ce şeful cabinetului israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a cerut scuze pentru raidul unei flotile în Gaza, ce a provocat moartea a nouă cetăţeni turci.

La acea vreme, Erdogan a acceptat scuzele oficiale şi ambele părţi au căzut de acord să cintinue discuţiile pentru normalizarea relaţiilor.

  • Mediafax: 

Premierul Turciei ACUZĂ Israelul că a organizat înlăturarea preşedintelui Egiptului. SUA condamnă vehement declaraţiile lui Recep Erdogan

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că Israelul se află în spatele planului care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi.

“Ştiţi ce se spune în Egipt, că democraţia nu se bazează pe urne. Cine se află în spatele acestei situaţii? Israelul”, a declarat Erdogan la Ankara, în cursul unei reuniuni a formaţiunii conservatoare din care face parte, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

“Ministrul israelian al Justiţiei şi un intelectual evreu au afirmat înaintea alegerilor care au avut loc în Egipt în 2012: «Chiar dacă Fraţii Musulmani vor câştiga alegerile, nu vor fi învingători, pentru că democraţia nu se bazează pe urne»”, a adăugat Erdogan.

Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o “lovitură de stat militară”, organizând proteste zilnic, bilanţul de până acum al violenţelor fiind de mii de morţi.

SUA condamnă vehement acuzaţiile lui Recep Erdogan privind implicarea Israelului în criza egipteană

Casa Albă a condamnat vehement declaraţiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul că a organizat demiterea preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, pe 3 iulie.

“Aceste declaraţii sunt foarte agresive, lipsite de fundament şi false”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite.

Earnest a anunţat că preşedintele Barack Obama va discuta, marţi după-amiază, cu echipa sa de securitate naţională, despre ajutorul pe care Statele Unite îl oferă Egiptului. “Nu a fost luată nicio decizie privind ajutorul de care beneficiază Egiptul”, a precizat Earnest.

De altfel, Casa Albă a condamnat şi arestarea lui Mohamed Badie, liderul suprem al mişcării islamiste Fraţii Musulmani. “Este vorba de o nouă acţiune a Guvernului interimar egiptean care nu respectă angajamentul în sensul unui proces de reconciliere şi care intră în contradicţie cu sistemul judiciar independent”, a precizat Josh Earnest.

CIA recunoaşte că a orchestrat înlăturarea premierului iranian Mohamed Mossadegh

CIA recunoaşte că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe premierul iranian Mohamed Mossadegh la 18 august 1953, după ce acesta a naţionalizat petrolul ţării, potrivit unor documente declasificate recent.

Rolul agenţiei americane de informaţii era bănuit de mai mulţi ani şi afectează în continuare relaţiile dintre Statele Unite şi Iran.

Dar documente interne ale agenţiei datând din anii ’70, recent declasificate şi publicate luni, arată clar rolul său.

“Lovitura de stat militară care l-a înlăturat de la putere pe Mossadegh şi cabinetul său Frontul Naţional a fost realizată sub coordonarea CIA”, afirmă agenţia într-un document.

Premierul iranian a naţionalizat în 1951 societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine BP (British Petroleum), provocând furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital în vederea redresării economiei britanice după al Doilea Război Mondial. La începutul lui 1953, Dwight Eisenhower devine preşedinte al Statelor Unite şi se arată mai înţelegător faţă de doleanţele britanice în comparaţie cu predecesorul său Harry Truman.

Documente declasificate ale CIA arată că agenţia înţelegea motivele poziţiei adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de “nebun” senil vehiculată de presa occidentală.

Oamenii politici şi responsabilii de întreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciaţi ca “ineficienţi, corupţi şi servindu-şi propriile interese”, afirmă chiar CIA.

Însă agenţia şi-a justificat acţiunea prin contextul Războiului Rece, temându-se ca, în cazul în care Londra ar trimite nave de război, ceea ce Marea Britanie făcuse trei ani mai târziu după naţionalizarea Canalului Suez, sovieticii să nu invadeze şi să preia puterea la Teheran.

“Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut în mod iremediabil pentru Vest, dar şi lanţul de apărare din jurul Uniunii Sovietice, o componentă a politicii externe americane, ar fi fost rupt”, justifică autorii.

În 2000, secretarul de Stat american Madeleine Albright, pentru a încerca să amelioreze relaţiile cu Teheranul, a declarat că Statele Unite au “jucat un rol semnificativ” în înlăturarea de la putere a lui Mossadegh şi a apreciat că lovitura de stat a constituit un “revers pentru evoluţia politică a Iranului”.

La rândul său, preşedintele Barack Obama a exprimat o poziţie similară după preluarea funcţiilor.

mossadegh

Nota noastra:

Este vorba despre cazul prezentat si in documentarul Principiul Puterii: “Principiul puterii” – film documentar [VIDEO subtitrat si rezumat]. IMPERIUL AMERICAN SI SECOLUL FRICII

Iran, 1951

O prima astfel de interventie are loc in Iran, dupa alegerea democratica a lui Mohamed Mossadegh ca premier. Acest lider nationalist punea in pericol interesele companiilor petroliere britanice, dorind sa reduca avantajele pe care acestea le aveau din exploatarea petrolului iranian. Oficialii britanici si americani stiau foarte bine ca Mossadegh fusese adus la putere de o miscare democratica; cu toate acestea, pentru a se opune planurilor de nationalizare, au folosit ca tema propagandistica ideea ca noul guvern este unul dirijat de Moscova. MI5 si CIA s-au coalizat pentru a-l indeparta de la putere pe Mossadegh prin intermediul unei lovituri de stat, inlocuindu-l cu Șahul Iranului. Acesta a instituit un regim sustinut de SAVAK, politia politica iraniana ce a fost antrenata de CIA  inclusiv la capitolul torturi aplicate detinutilor politici. Regimul opersor al Șahului a provocat revolutia islamica iraniana din 1979, intr-o tara in care, anterior acestor evenimente, SUA si Marea Britanie figurau printre puterile straine cele mai populare… Acum, Iranul este un regim teocratic condus de Ayatollahi.


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Iran, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Erdogan acuza Israelul pentru LOVITURA DE STAT din Egipt/ CIA recunoaste ca a orchestrat INLATURAREA premierului iranian MOSSADEGH din cauza NATIONALIZARII INDUSTRIEI PETROLIERE

  1. >”Regimul opersor al Șahului a provocat revolutia islamica iraniana din 1979,”

    O apreciere cam aspra a sahului.
    In acea perioada Iranul se confrunta cu amenintarea URSS, care de secole dorea “iesire la marile calde”.
    In al doilea rand Iranul dorea o dezvoltare industriala/economica accelerata, pe baza tehnologiei occidentale – si inainte de 1979 au existat realizari semnificative in acest sens.

    Inainte de revolutia islamica pregatea transformaea unei parti din desertul persan in exploatari agricole moderne (irigate) dupa model turc sau israelian. Si avea proiecte si resurse.

    Pe de alta parte, asemenea turcilor, tatal sau a refuzat sa atace urss-ul in 1941, cand se putea intoarce soarta razboiului. Prin urmare exista o traditie de colaborare cu americanii inca inainte de 1941.

    Parerea mea este ca sahul a fost de buna credinta, dar naiv si a inteles prea tarziu deserviciile pe care le-a facut poporului sau.

  2. Pingback: Israel avertizeaza ca ar putea ATACA IRANUL - Recomandari
  3. Pingback: TURCIA LUI ERDOGAN SE CUTREMURA. Posibile explicatii ale scandalului de coruptie din guvernul islamist - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare