“Deasupra gazelor de sist” [Reportaj VIDEO din Pungesti]/ CHEVRON a primit autorizatiile pentru prima SONDA DE EXPLORARE a GAZELOR DE SIST din Vaslui/ Explorari dupa gaze de sist au avut loc si in CAHUL (Rep. Moldova)/ CUTREMURELE DIN GALATI: echipe de specialisti deplasate pentru MONITORIZARE si CONSILIERE

4-10-2013 7 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Deasupra gazelor de sist

Exploatarea gazelor de sist este al doilea obiectiv pe lista protestatarilor de la Bucuresti. Spre deosebire de Rosia Montana, unde locuitorii au facut contra-manifestatii de sustinere a inceperii exploatarii, in judetul Vaslui multi dintre locuitori sunt impotriva proiectului gazelor de sist. Reporterii HotNews.ro au fost in satul Popeni, comuna Gagesti, din judetul Vaslui, una dintre localitatile unde Chevron se pregateste sa inceapa explorarea, sa afle ce spun oamenii care traiesc deasupra gazelor de sist. Care sunt incertitudinile satenilor? De ce se declara neinformati si de ce se tem de proiect? Cine a discutat cu ei despre gazele de sist? 

 Vaslui: Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru prima sonda de explorare a gazelor de sist

Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea, transmite Mediafax.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron in vederea executarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti.

Documentul prin care compania petroliera americana poate incepe amplasarea primei sonde de explorare a solului in vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi in judetul Vaslui a fost obtinut in urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism in iarna trecuta.

“Societatea solicitanta a indeplinit toate conditiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agentia Nationala pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel incat nu putea sa nu primeasca autorizatia de construire. Nu exista niciun temei legal sa nu eliberam acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare”, a declarat, joi, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu, pentru agentia de presa citata.

Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se ridica la trei milioane de lei. Lucrarile vor fi terminate in termen de 120 de zile, din care doua luni sunt alocate amenajarii platformei de forare si doua luni pentru foraj si prelevare de probe.

“Scopul proiectului propus este de forare a unei sonde de investigare si de prelevare a probelor litologice pentru determinarea caracteristicelor geologice si fizice ale straturilor traversate prin foraj in vederea evidentierii structurilor geologice potentiale purtatoare de hidrocarburi, a posibilitatilor de productie a eventualelor resurse descoperite. Informatiile obtinute in urma forajelor de explorare vor fi analizate pentru evaluarea potentialului economic rezultat, urmand a fi prezentate ANRE”, se arata in documentul depus de Chevron la Consiliul Judetean Vaslui.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitate in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.

“Pe suprafata aferenta instalatiei de foraj va fi montata o geomembrana care va asigura impermeabilitatea solului”, sustin in documente reprezentantii firmei Chevron.

Forajul de la Silistea se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotararea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

Ciprian Domnisoru:
(Voxpublica): Reacție fără precedent a Ambasadei SUA față de implicarea lui Ponta în numirile de procurori

Compania Chevron va instala prima sondă de explorare la 650 de metri de localitatea Siliştea şi la 950 de metri de satul Pungeşti, Vaslui. Studii din SUA arată că sursele de apă la distanță mai mică de 1 kilometru de exploatări de gaze de şist sunt contaminate cu metan, iar riscul de cancer creşte pentru locuitorii din zonă.

Exemple de studii:

–         Contaminarea cu metan a apei potabile într-o zonă de 1 km în jurul sondelor de extracție a gazelor de şist:   concentrații de metan la litru între 19.2  şi 64 de mg , concentrații ce reprezintă pericol de explozie. In zone apropiate, similare geologic, dar fără sonde, concentrația era de 1,1 mg/L.  (sursa)

–         Locuitorii ce trăiesc la distanță de mai puțin de 800 de metri de sonde de exploatare a gazelor de şist sunt expuşi riscului de cancer datorită emisiilor de benzen. (sursa)

Guvernul Ponta impusese un moratoriu asupra gazelor de şist pentru a afla riscurile. Iată că din SUA apar destule studii pentru a ne da seama că locuitorii din Vaslui şi din perimetrele de exploatare din Dobrogea, de pe litoral, vor fi expuşi riscului de cancer şi vor pierde accesul la apă potabilă.

Victor Ponta s-a pronunțat recent în privința îndepărtării procurorului Lucian Papici din dosarul referendumului, în care este cercetat Liviu Dragnea.  Ponta sugera că Papici acționa în urma unor comenzi politice- “Papici a făcut dosare politice”. Mai mult, Ponta a sugerat că s-a implicat în înlocuirea lui Papici, “De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?”.  Afirmațiile lui Ponta au caracterul unui auto-denunț în privința implicării în Justiție. Nu ar fi, de altfel, primul autodenunț:  în 2008, după alegeri, Ponta declara cu aceeaşi candoare: „Ei au furat mai mult decât noi”, referindu-se la victoria PD-L în alegeri.

Ne-am obişnuit cu poziții ferme şi implicare activă din partea Ambasadei SUA în privința respectării independenței justiției . Fostul Ambasador Gittenstein se implicase activ în problema numirii procurorului general:

“După cum ştiţi, în timpul verii am avut o criză serioasă referitoare la independenţa şi credibilitatea tribunalelor şi a procurorilor, precum şi a structurilor anticorupţie, a statului de drept în general. Acesta este următorul pas [numirea procurorului general şi a şefului DNA-n.r.]  şi suntem preocupaţi ca persoanele alese în aceste funcţii să respecte criteriile expuse de mine în discurs.”

Dacă pozițiile Ambasadei SUA erau anul trecut publice şi vehemente, despre declarațiile lui Ponta în privința numirii procurorilor nu auzim nimic. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA a avut o întrevedere azi cu Ponta cu ocazia unei recepții (citiți aici), dar nici urmă de reacție publică.

O astfel de reacție publică ar fi neplăcută pentru Victor Ponta. De altfel premierul se pregăteşte pentru o vizită în SUA, unde va putea sărbători începerea explorării de gaze de şist cu directorul companiei Chevron.

Ambasadorul Gittenstein motiva interesul Ambasadei SUA pentru justiția din România spunând că este determinat de prezența investitorilor americani pe piața românească (sursa). Tot interesul companiilor americane motivează acum Ambasada SUA să nu adopte o poziție mai agresivă în privința acțiunilor procurorului general Tiberiu Nițu şi a declarațiilor lui Ponta în  privința procurorului Papici. Dreptatea, ca de obicei în România, e  în stradă, unde oamenii susțin că „nu corporația face legislația”- în cazul de față deviza fiind „nu interesele americane fac justiția”.

(Facebook): Unde e Galațiul şi unde e perimetrul firmei Canyon Oil and Gas din sudul cahulRepublicii Moldova, la Cahul. Firma se laudă în raportul anual că a explorat gaze de şist în 2012 şi mai construieşte opt noi sonde în 2013http://canyonoilandgas.com/Presentations/Canyon%20February%202013%20Presentation.pdf

O echipă de specialişti ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se află de joi după-amiază, pe termen nelimitat, în localităţile din Galaţi unde a avut loc o serie de cutremure, misiunea principală a acestora fiind consilierea populaţiei şi a autorităţilor locale.

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, ofiţerii IGSU, care au pregătire în domeniul consilierii, protecţiei şi educării preventive a populaţiei aflate în situaţii deosebite, au fost trimişi la Slobozia Conachi, Schela şi Izvoarele din dispoziţia secretarului de stat Cătălin Chiper.

Decizia secretarului de stat al MAI a venit după discuţiile pe care acesta le-a avut joi cu cetăţenii acestor localităţi, mulţi dintre aceştia cerând prezenţa în zonă a unor specialişti în gestionarea situaţiilor cu care se confruntă.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote şi că se poate întâmpla ca o pungă de gaze “să scape” în pânza freatică, fără a fi vreun pericol.

Ionescu a spus că acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla “să scape” o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.

Directorul general al INFP a mai spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate anterior pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Totodată, echipe de specialişti de la INFP merg la faţa locului în această perioadă, iar joi la Izvoarele a fost şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Ion Burlui, în zonă fiind mobilizaţi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei şi alte acţiuni.

În localitatea Izvoarele au mers, joi, şi secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper şi subprefectul de Galaţi Gabriel Panaitescu, iar aproximativ 30 de localnici au ieşit în stradă, cerându-le acestora explicaţii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încercat să blocheze drumul judeţean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi DN 25, reproşându-le autorităţilor că nu le oferă explicaţii privind producerea acestor fenomene şi nu iau măsuri.

Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a avertizat miercuri că apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele nu este potabilă, iar populaţia trebuie să evite consumul acesteia. În această situaţie, autorităţile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populaţia afectată.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Constantin Ionescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acestea nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.

El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant.

Seismele din zona Galaţi, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite “pentru orice fel de situaţie”, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugând însă că specaliştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva.

*


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Gazele de sist, IZVOARELE, Galati, PUNGESTI, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la ““Deasupra gazelor de sist” [Reportaj VIDEO din Pungesti]/ CHEVRON a primit autorizatiile pentru prima SONDA DE EXPLORARE a GAZELOR DE SIST din Vaslui/ Explorari dupa gaze de sist au avut loc si in CAHUL (Rep. Moldova)/ CUTREMURELE DIN GALATI: echipe de specialisti deplasate pentru MONITORIZARE si CONSILIERE

  1. Cititi “Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins si o sa aflati de Chevron si Bechtel care si-au varat coada in tari de mana a treia! O multime de politicieni americani erau in consiliile de administratie a acestor firme. Presedintii unor state au incercat sa se opuna americanilor si pana la urma “au murit intamplator” in accidente. Vezi: Panama si Ecuador. Specialistii au spus ca vo fi cutremure de mica intensitate, iata ca se adevereste. Avem niste politicieni ticalosi vanzatori de tara.

  2. Vis-a-vis de articolul lui Ciprian Domnisoru:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15729538-reactia-sua-scandalul-presiunilor-din-justitie-este-esential-numirile-dna-fie-rezultatul-unor-proceduri-corecte-consultarilor-exprimam-admiratia-aprecierea-pentru-activitatea-excelenta-desfasurata-dom.htm

    Totodata, Comisia a audiat reprezentantii BOR si ai cultelor:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15727285-biserica-ortodoxa-isi-reafirma-ingrijorarea-fata-efectele-nocive-asupra-mediului-patrimoniului-cultural-cazul-rosia-montana.htm

    Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane, preotul Ionut Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a mentionat ca Patriarhia Romana reafirma pozitia Sfantului Sinod al BOR, adoptata in sedinta din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronuntat in defavoarea realizarii proiectului Rosia Montana, “pentru ca aceasta parte a tarii sa poata conserva patrimoniul cultural si integritatea mediului inconjurator”, potrivit Mediafax.

    “Pornind de la temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, daruita omului spre conservare si cultivare si de la faptul ca tipul de exploatare a minereului propus astazi va afecta atat ecologic, cat si uman zona Rosia Montana, BOR reafirma ingrijorarea fata de efectele nocive ireversibile asupra mediului si patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului auro-argintifer de la Rosia Montana”, a mai aratat Corduneanu.

    Acesta a subliniat ca BOR nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.

  3. Pingback: CUTREMUR de 5,5 grade resimtit in Bucuresti, Chisinau si cateva orase din Bulgaria/ Seismologii considera ca fenomenul CUTREMURELOR DIN IZVOARELE (GALATI) are cauze NATURALE. De ce nu se discuta serios despre RISCUL EXPLORARILOR? [VIDEO] - Recomandari
  4. Pingback: ATITUDINE SUSPECTA A AUTORITATILOR FATA DE SEISMELE DIN IZVOARELE (GALATI): exclud orice ipoteza legata de cauzarea cutremurelor de FORAJELE DUPA PETROL. Localnicii si vicepresedintele CJ Galati sunt de alta parere/ CUM ISI BATE JOC PETROM DE OAMENI - Rec
  5. Pingback: Ponta, dispus sa riste CUTREMURE CATASTROFALE pentru sprijinul CORPORATIILOR AMERICANE?/ Bizar: ”societatea civila” e mai TIMIDA fata de CHEVRON decat fata de RMGC/ Gazele de sist: demontarea propagandei INDEPENDENTEI ENERGETICE/ La Galati se fac PROS
  6. Pingback: update [VIDEO] – “Revolutie” la PUNGESTI: satenii se opun angajatilor CHEVRON care vor sa instaleze PRIMA SONDA DE EXPLORARE/ Pr. Vasile Laiu: S-A INFIPT UN CUTIT IN INIMA MOLDOVENILOR! - Recomandari
  7. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? FOARTE GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DI
  8. Pingback: PREMIERUL PONTA FACE PLANURI DE STRAMUTARE PENTRU LOCUITORII DIN IZVOARELE/ Primarul Oprescu se pregateste de un mare dezastru in Bucuresti sapand puţuri in scolile care vor servi drept tabere de sinistrati - Recomandari
  9. Pingback: Reportaj Hotnews din Izvoarele (Galati). SUNT CUTREMURELE PROVOCATE DE EXPLORARI DUPA GAZELE DE SIST? “Nu s-a forat ce foreaza ei acum. Inainte scoteau lent, mergea ca lumea. Acum vor sa ia tot” - Recomandari
  10. Pingback: Raport oficial al Institutului Geologic: CUTREMURELE DE LA IZVOARELE POT FI PRODUSE SI DE EXPLOATARILE DE GAZE SI PETROL. “O activitate de extractie cu sonde injectie ar amplifica instabilitatea” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare