Dupa zeci de CUTREMURE, locuitorii satului IZVOARELE (judetul Galati) acum au si APA CONTAMINATA, mirosind a sulf! DR. BACALBASA, presedintele CJ Galati, SUGEREAZA ASEMANAREA CU EFECTELE EXPLOATARII GAZELOR DE SIST

2-10-2013 3 minute Sublinieri

Din emisiunea “La ordinea zilei” cu Dana Grecu, din 1 octombrie 2013 (Antena 3)

vorbeste prin telefon Dr. Nicolae Bacalbasa, presedintele CJ Galati

Localnicii din comuna Izvoarele, din Galaţi, nu mai pot bea apă din fântâni. După numeroasele cutremure din ultimele zile, apa a devenit albicioasă şi are un miros înţepător.

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare din Galaţi au luat probe din fântânile localnicilor şi au interzis consumul până când vor veni rezultatele analizelor.

Localnicii dau vina pe cutremurele din ultimele zile că le-ar fi alterat apa din fântâni. Oamenii se tem acum de alunecări de teren. În sol au apărut crăpături adânci.

De mai bine de două săptămâni, de când comuna Izvoarele a fost măturată de ape, s-au înregistrat 37 de cutremure, dintre care nouă de peste 2,5 grade pe scara Richter.

După câteva zile în care localitatea Izvoarele a fost zguduită sistematic de cutremure a căror sursă nu a fost deocamdată stabilită, noi necazuri se abat asupra localnicilor. Oamenii au observat în ultimele ore că apa din puţuri are o culoare ciudată şi un miros nefiresc, motiv pentru care au adus situaţia la cunoştinţa autorităţilor.

Speriată că degradarea calităţii apei consumate de populaţie ar putea fi afectată de mişcările seismice repetate, conducerea comunei Slobozia Conachi a cerut ajutorul celor de la Direcţia de Sănătate Publică, astfel încât specialiştii să dea un verdict competent.

„Am fost informaţi de către conducerea localităţii că apa din fântâni nu mai corespunde standardelor. Există o modificare a culorii, precum şi apariţia unui miros pregnant de sulf. Am fost solicitaţi să prelevăm probe din aceste fântâni şi în momentul de faţă echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică sunt pe teren pentru a preleva apă din puţurile de adâncime din localitate şi să analizăm atât din punct de vedere bacteriologic cât şi din punct de vedere chimic”, ne-a declarat marţi dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Analizarea mostrelor prelevate va dura câteva zile, iar autorităţile sanitare recomandă ca în această perioadă oamenii să nu mai consume pentru băut şi prepararea alimentelor apă din fântâni. „Recomandăm populaţiei să consume apă din surse alternative, eventual apă plată dacă mai există stocuri după evenimentele de acum două săptămâni. Dacă nu, să fie pusă la dispoziţia locuitorilor apă potabilă, astfel încât să nu avem îmbolnăviri”, a completat dr. Boldea pentru Viaţa Liberă Galaţi.

Consiliul Judeţean Galaţi a găsit vinovatul pentru producerea cutremurelor în lanţ din județ: exploatările petroliere din apropierea localităţii Izvoarele, care ar fi dus la apariţia mişcărilor telurice din ultimele zile. O teorie respinsă însă vehement de compania petrolieră, care susţine că operaţiunile de exploatare din zonă se fac de 50 de ani şi respectă toate normele legale. În ultimele 10 zile, în judeţul Galaţi au avut loc 14 cutremure.

Localnicii din Izvoarele privesc neputincioşi cum locuinţele se deteriorează pe zi ce trece. Structurile de rezistenţă, afectate deja de inundaţii, sunt acum puse la pâmânt de cutremurele în lanţ. În unele case a căzut deja tencuiala, iar oamenii se tem că pereţii se vor dărâma peste ei.

Domnul Simion a lucrat în domeniul petrolier şi este convins că lucrările de la exploatările petroliere din apropierea localităţii sunt de vină pentru cutremurele din ultimele zile.

„Când se fora o sondă se mergea până la 800-1000 de metri. Şi dădea de un calcar acolo la adâncimea aia şi nu putea să străpungă cu sapele astea, şi dădea cu sape cu role. Şi acuma. Am înţeles că bagă trotil şi detonează ca să poată să treacă”, spune Simion Mocanu, un localnic din Izvoarele.

De aceeaşi părere sunt şi autorităţile locale.

„Din cauza exploatărilor petroliere, salina care s-a introdus în pământ, cavernele care au rămas, au fost acum completate de apă în urma acelor inundaţii şi se produc acum mişcări subterane”, a declarat Cornel Hamza, vicepreședintele Consiliul Județean Galați.

Compania petrolieră respinge însă toate acuzaţiile.

„Petrom nu are operaţiuni în vecinătatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără întrerupere de peste 50 de ani”, se arată într-un comunicat al companiei Petrom.

În zonă au fost montate deja mai multe sisteme de monitorizare a mişcărilor telurice. De lunea trecută, în Galaţi au avut loc 14 cutremure, cel mai mare de 3,6 grade. Ultimul seism a avut loc marți seară.

Nota noastra:

Daca acestea ar fi efectele cumulate ale inundatiilor cu forarile petrolifere din zona, cam ce urmari ar da, oare, fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist?

Poate acest eveniment bizar din Galati, de care stie acum toata tara, este ingaduit de Dumnezeu si ca sa se destepte mai multi si sa inteleaga la modul concret ce tragedie se poate intampla daca se da drumul exploatarilor Chevron et co., asa cum deja au garantat cei dintai conducatori vanzatori ai tarii…

sulf_22672700

Legaturi:

***

*

Documentare:


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Gazele de sist, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Dupa zeci de CUTREMURE, locuitorii satului IZVOARELE (judetul Galati) acum au si APA CONTAMINATA, mirosind a sulf! DR. BACALBASA, presedintele CJ Galati, SUGEREAZA ASEMANAREA CU EFECTELE EXPLOATARII GAZELOR DE SIST

  1. Probabil ca Petrom a inceput si aici forari pe orizontala la mici adancimi si in zona Galati (dupa zona Bacaului), dar probabil tin ascuns aceasta, la fel si autoritatile (probabil pentru a evita un alt scandal e tema gazelor de sist a caror exploatare se face intr-un mod asemanator, prin forare orizontala).

    http://www.ziare.com/petrom/stiri-petrom/petrom-a-stabilit-un-record-mondial-in-forajul-orizontal-la-mici-adancimi-1074493

  2. prea multe probabilitati 🙂

  3. Trebuie sa iesim in strada, sa oprim aceste agresiuni impotriva naturii si impotriva sanatatii oamenilor. Duminica vom manifesta impotriva exploatarii aurului cu cianuri, la care vom adauga mai multe banere impotriva exploatarii gazelor de sist. Dar e absolut necesar sa vina mai multi oameni. Fratilor, daca tineti la tara asta, nu mai stati acasa, veniti la demonstratie! Trebuie sa punem presiune pe guvernanti. Ponta se teme de strada, se clatina in convingerile sale, poate fi determinat sa se intoarca la optiunile pe care le avea anul trecut. Cred ca va aduceti aminte, motiunea impotriva guvernului MRU se referea si la Rosia Montana si gazele de sist. Sa-i aducem aminte lui Ponta de promisiunile facute inainte de alegeri.

  4. http://www.antena3.ro/romania/fierbe-pamantul-la-galati-noua-cutremure-au-avut-loc-astazi-229747.html

    UPDATE 12: 40- Încă un cutremur a avut loc la Galaţi. Seismul a avut magnitudinea de 3,8 şi s-a înregistrat la o adâncime de 4 kilometri.

    În total, nouă cutremure au avut loc astăzi la Galaţi.

    Localnicii din satul Izvoarele sunt disperaţi. Oamenii au blocat drumul care duce spre Slobozia-Conachi şi cer autorităţilor să afle cauza seismelor tot mai dese şi să ia măsuri.

  5. Seismele din zona Izvoarele au cauze cumulate: presiunea aparuta de ceva timp dinspre arcul Carpatic, depresurizarea placii din zona Marii Negre, inundatiile masive care au “lubrifiat” intregul perimetru. E posibil sa fie si un fenomen de subductie crustala.

  6. @ Dan:

    Ne puteti explica si mai pe intelesul unui profan? De ce strict in acel sat e problema si ce precedente cunoscute exista pentru asa ceva?

  7. Pingback: CUTREMUR de 5,5 grade resimtit in Bucuresti, Chisinau si cateva orase din Bulgaria/ Seismologii considera ca fenomenul CUTREMURELOR DIN IZVOARELE (GALATI) are cauze NATURALE. De ce nu se discuta serios despre RISCUL EXPLOATARILOR DE PETROL/GAZE? [VIDEO] -
  8. Pingback: ATITUDINE SUSPECTA A AUTORITATILOR FATA DE SEISMELE DIN IZVOARELE (GALATI): exclud orice ipoteza legata de cauzarea cutremurelor de FORAJELE DUPA PETROL. Localnicii si vicepresedintele CJ Galati sunt de alta parere/ CUM ISI BATE JOC PETROM DE OAMENI - Rec
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare