FAPT CONFIRMAT de revista SCIENCE: Exploatarea gazelor de sist provoaca CUTREMURE (studiu)

12-07-2013 2 minute Sublinieri

Cutremure generate de exploatarea gazelor de sist
sursa foto: MotherJones

Cutremure majore la mii de kilometri departare pot declansa cutremure reflex în zonele în care fluide au fost injectate în sol in cadrul unor exploatari de gaze de sist (fracking) sau in urma altor operatiuni industriale, potrivit unui studiu publicat în revista Science, joi.

Studii anterioare, mentionate într-un material recent Mother Jones, autor Michael Behar, au demonstrat ca injectarea de fluide in pamant poate creste seismicitatea unei regiuni. Acest ultim studiu arata ca cutremurele din zone îndepartate pot genera cutremure mai mici in ariile in care fluidele caracteristice frackingului au fost pompate în subteran.

Deseurile lichide rezultate in urma frackingului “actioneaza ca o perna sub presiune“, a declarat un autor principal al studiului.

Oamenii de stiinta au analizat trei cutremure mari: cutremurul Tohuku-oki din Japonia în 2011 (magnitudinea 9), Maule în Chile în 2011 (o magnitudine 8,8), si Sumatra din Indonezia în 2012 (cu o magnitudine de 8,6). Ei au descoperit ca, chiar si 20 luni mai târziu, aceste cutremure majore au declansat cutremure mai mici în zone din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, unde fluide de fracking au fost pompate în subteran pentru extragerea de energie.

[Fluidele] de acest tip actioneaza ca o perna sub presiune,” a explicat principalul autor al studiului, Nicholas Van der Elst de la Observatorul Pamantului Lamont-Doherty din cadrul Universitatii Columbia (Statele Unite). “Acestea [lichidele n.n.] favorizeaza alunecarea mai usoara a faliilor.

Constatarile acestui studiu nu sunt în întregime surprinzatoare, a spus Van der Elst. Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca in zonele in care se manifesta in mod natural presiuni ridicate generate de fluide in straturile de sub crusta, cum ar fi Yellowstone, de exemplu, se poate observa o crestere a activitatii seismice, dupa un cutremur puternic, chiar daca acesta a avut loc intr-o zona foarte indepartata. Dar aceasta este prima data cand au gasit o legatura intre cutremure de la distanta si activitatile seismice (cutremurele) ce au loc în zonele în care activitatea umana a generat cresteri ale presiunii in fluide prin efectuarea de “injectii” in subteran.

Asemenea cutremure se intampla în locuri unde presiunea fluidulelor de sub crusta este în mod natural ridicata, asa ca nu suntem atât de surprinsi ca se întâmpla si în locuri unde presiunea fluidulelor de adancime a fost marita în mod artificial“, a spus el.

Studiul a analizat in mod special zona Praga, Oklahoma, care are loc de cinste în articolul lui Behar (mentionat anterior). Studiul leaga cresterea cutremurelor din Praga, care are un numar semnificativ de sonde de injectie in jur, de cutremurul din Chile, care a avut loc in 27 februarie 2010. De asemenea, studiul a constatat cum cutremure mari în Japonia si Indonezia au declansat cutremure în zonele din vestul Texasului si in sudul Colorado, zone presarate cu foarte multe sonde de injectie.

Studiul prezinta “dovezi suplimentare ce arata ca fluidele injectate in sol in cadrul procesului de extragere a gazelor de sist (fracking) conduc într-adevar la cresterea cutremurelor din aceste zone“, a spus Van der Elst.

traducere Razboi intru Cuvant

Alte studii despre efectele exploatarii gazelor de sist:

*

Documentare:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “FAPT CONFIRMAT de revista SCIENCE: Exploatarea gazelor de sist provoaca CUTREMURE (studiu)

  1. Nimic nu stiti, gazele de sist e bune, vorba lu’ Vangheleonu. Deci (r)aliati-va campaniei care redebuteaza in forta sau plecati in Siberia, daca va place frigu’ si mersu’ contra curentului.

    Defetistilor!

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/o-noua-perspectiva-gazele-de-sist-184231.html

    Hai cu iendependenta ienergetica, oleeeeeee!!!

  2. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  3. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  4. Pingback: ROMÂNIA ASASINATA [VIDEO] – Emisiunea “Jocuri de putere” cu Rares Bogdan despre PERICOLUL GAZELOR DE SIST SI MARILE TRADARI ALE POLITICIENILOR. Dinu C. Giurescu: “Cum o sa ne luam tara inapoi după ce ea va fi complet secatuita?&#
  5. Pingback: Dupa zeci de CUTREMURE, locuitorii satului IZVOARELE (judetul Galati) acum au si APA CONTAMINATA, mirosind a sulf! DR. BACALBASA, presedintele CJ Galati, SUGEREAZA ASEMANAREA CU EFECTELE EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Recomandari
  6. Pingback: “Deasupra gazelor de sist” [Reportaj VIDEO din Pungesti]/ CHEVRON a primit autorizatiile pentru prima SONDA DE EXPLORARE a GAZELOR DE SIST din Vaslui/ Explorari dupa gaze de sist au avut loc si in CAHUL (Rep. Moldova)/ CUTREMURELE DIN GALATI:
  7. Pingback: Ponta, dispus sa riste CUTREMURE CATASTROFALE pentru sprijinul CORPORATIILOR AMERICANE?/ Bizar: ”societatea civila” e mai TIMIDA fata de CHEVRON decat fata de RMGC/ Gazele de sist: demontarea propagandei INDEPENDENTEI ENERGETICE/ La Galati se fac PROS
  8. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  9. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? Cum a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii au finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare