Cum minte Ministrul Mediului, Rovana Plumb: NU EXISTA RISCURI DE MEDIU LA EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Cum CONTAMINEAZA APA gazele de sist: STUDIU AMERICAN/ Tara-ntreaga teren de explorare: grupul ungar MOL e gata sa exploreze HIDROCARBURI IN VESTUL ROMANIEI

2-07-2013 9 minute Sublinieri

barlad-peste-8-000-de-oameni-la-un-protest-fata-de-explorarea-si-exploatarea-gazelor-de-sist-195661

Gândul a organizat astăzi, de la ora 10:00, la Hotelul Radisson Blu, conferinţa “Viitorul Mediului”. Evenimentul a avut ca partener principal CIROM şi s-a desfăşurat cu sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. La conferinţă a participat ministerul Mediului, Rovana Plumb, alături de opt lectori care au dezbătut, printre altele, probleme legate de colectare selectivă a deşeurilor, de gradul de absorbţie al fondurilor europene pe acest sector şi de metodele de reciclare a deşeurilor prin intermediul fabricilor de ciment.

Citiţi, mai jos, cele mai importante declaraţii de la conferinţa “Viitorul Mediului” organizată de gândul, în format live text.

UPDATE 13:10: Conferinţa “Viitorul Mediului”, organizată de gândul, a ajuns la final.

UPDATE 12:57: “România este prima ţară care a impus stilul de evaluare de mediu la explorare”, a declarat ministrul Mediului. Rovana Plumb a mai explicat că ţara noastră a fost felicitată recent la Bruxelles pentru că s-a cerut evaluare de impact de mediu în cazul gazelor de şist.

“Pentru explorarea gazelor de şist este nevoie de un aviz de mediu, iar partea de exploatare a gazelor de şist presupune acord de mediu. Pentru acrdul de mediu este nevoie de evaluare de impact de mediu”, a mai adăugat Plumb.

“Acum, pe zona de explorare, nu există niciun risc şi nicio ameninţare în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor”, a ţinut să sublinieze ministrul. […]

  • Gazedesist: 

Observatii ale GISCB la raportul privind impactul asupra mediului, 2 iulie 2013

Catre Directorul Agentiei pentru protectia mediului Vaslui

Observatii

Avand in vedere ca:

A) CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION SRL, prin intermediul SC HALCROW ROMANIA SRL a depus la APM VASLUI rapoartele privind impactul asupra mediului pentru proiectele:

“Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Silistea 1A, comuna Pungesti, jud. Vaslui”;

-“Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Paltinis 1A, comuna Bacesti, jud. Vaslui”;

-“Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Popeni 1A, comuna Gagesti, jud. Vaslui”,

in vederea emiterii acordului de mediu.

B) In conformitate cu Ordinul 135/2010, art.18, publicul interesat poate transmite autoritatii competente pentru protectia mediului comentarii/ opinii/ observatii la raportul privind impactul asupra mediului; tinand cont de cele prezentate mai sus va transmitem urmatoarele observatii:

1) La capitolul “Informatii generale” in fiecare din cele trei rapoarte privind impactul asupra mediului depuse la APM Vaslui se arata ca:
“Acest raport analizeaza exclusiv impactul potential generat de forarea unei sonde de explorare- cercetare”

“Lucrarile supuse prezentei proceduri pentru obtinerea acordului de mediu nu vor implica efectuarea lucrarilor de fracturare hidraulica si/sau exploatarea hidrocarburilor.”

“Orice avansare a proiectului propus de la faza lucrarilor analizate in acest raport la o faza potentiala de probe de productie (care presupune un proiect viitor, separat de cel analizat in prezentul raport) va fi stabilita ulterior in baza rezultatelor obtinute pentru sonda de explorare”…

2) La capitolul “Descrierea proiectului” pct. 2.3 din cele trei rapoarte mentionate anterior se arata ca: “Chevron Romania Exploration and Production SRL este titularul contractului de concesiune petroliera a acestui perimetru, aprobat prin HG 2283/09.12.2004, in urma preluarii licentei de la Regala Petroleum PLC, aprobate de catre ANRM cu Ordinul nr. 25/03.02.2011.”

“Prevederile contractului de concesiune acorda beneficiarului dreptul de a explora potentialul petrolifer al zonei concesionate in suprafata totala de aproximativ 6284 kmp. Proiectul de forare a sondei de explorare face parte dintr-un program amplu de evaluare a formatiunilor geologice din perimetrul EV-2 Barlad, concesionat de beneficiar.”

Perimetrul EV-2 Barlad cuprinde suprafete din mai multe judete, intre care amintim: Galati, Vaslui, Iasi, Suceava.

3) Ordinul 135/ 2010 prevede ca:
ART. 5
(1) Evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi efectuata dupa ce lucrarile de investitie au fost demarate sau proiectele au fost realizate.
(3) In situatia in care o investitie se realizeaza etapizat sau se amplaseaza pe terenuri aflate in raza teritoriala a mai multor unitati administrativ-teritoriale invecinate, evaluarea impactului asupra mediului se realizeaza pentru intreaga investitie.

Luind in considerare toate aspectele prezentate anterior, in opinia noastra cele 3 rapoarte privind impactul asupra mediului pentru comunele Pungesti (Silistea), Gagesti (Popeni), Bacesti (Paltinis), depuse de Halcrow Romania SRL, la APM Vaslui pentru obtinerea acordului de mediu nu se incadreaza in prevederile legale.

In consecinta, va rugam sa analizati cu profesionalism si buna credinta observatiile noastre si sa nu emiteti acordurile de mediu.

Tinand cont de nelinistea si ingrijorarea populatiei, in cazul in care si prin decizia dvs. s-ar deschide calea pentru inceperea explorarii gazelor de sist, ne rezervam dreptul de a folosi toate caile legale de atac, in cazul unei decizii contrare vointei si interesului majoritatii locuitorilor din judetul Vaslui si nu numai.

Cu consideratie,
GRUPUL DE INITIATIVA AL SOCIETATII CIVILE BARLADENE

Data: 1 iulie 2013

Lista familiilor din Pennsylvania care au avut de suferit de pe urma fracturării hidraulice

Eşecul conductei Nabucco a adus pe agenda publică exploatarea accelerată a gazelor de şist în România. Anunţul a fost făcut prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, care spune că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică şi va avea în vedere exploatarea propriilor sale resurse de gaze de şist fără să mai aştepte aprobări externe. Miza este uriaşă dacă ar fi să dăm crezare studiilor făcute de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA): România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, reprezentând consumul pe 100 de ani.

Această poziţie categorică a preşedintelui care îndeamnă la „accelerarea proceselor de evaluare şi trecerea la exploatarea gazelor de şist“ nu ia în seamă nici protestele populaţiei din zonele unde vor fi instalate sondele şi nici cele mai recente studii făcute Academia Naţională de Ştiinţe din SUA. Cercetătorii americani au descoperit că apa potabilă de la puţurile sau robinetele localnicilor din statul Pennsylvania este contaminată şi prezintă concentraţii de 23 de ori mai de gaz metan decât cele normale. Cu alte cuvinte, americanii primesc la robinet apă amestecată cu gaz metan.

Studiul care rescrie istoria 

Majoritatea activiştilor de mediu îşi concentrează mesajele ecologiste pe mixul secret de chimicale care sunt injectate în sol împreună cu apă şi nisip pentru a extrage gaze de şist în urma procedurii de fracţionare hidraulică. În cautarea chimicalelor cancerigene, activiştii de mediu se pare că au ignorat un aspect mult mai grav şi în acelaşi timp evident în zonele unde gazul se şist se exploatează deja.

Un studiu realizat de cercetătorul Robert Jackson de la Duke University pentru Academia Naţională de Ştiinte din SUA vorbeşte tranşant, pentru prima dată, despre prezenţa gazului metan în apa potabilă la distanţe de până la un kilometru de sondele care extrag gaze de şist.

În anul 2011, Robert Jackson a realizat acelaşi studiu pentru Academie, pe mostre de apă care proveneau din statele New York şi Pennsylvania. Deşi nu au fost indentificate urme de contaminare de la fluidele de fracturare, echipa de cercetători a descoperit semne suficient de puternice de contaminare cu gaze naturale. Probele de apă prelavate de la distanţe de un km de sondele de exploatare au arătat concentraţii crescute de metan, etan şi propan. Deoarece numărul eşantioanelor prelevate a fost considerat insuficient (60 de mostre), Jackson a continuat studiile şi în martie 2013 a revenit cu o actualizare, de data aceasta realizată pe 141 probe de apă potabilă colectată de la fântânile sau robinetele localnicilor din ţinuturile Bradford, Lackawanna, Sullivan, Susquehanna, Wayne şi Wyoming. Rezultatele analizelor au rămas neschimbate: în apele subterane din zona de exploatare a gazelor de şist există cantităţi mari de gaze, iar sursa lor pare să fie exploatările industriale. Cercetătorii au descoperit concetraţii de până la 23 de ori mai mari în apă de etan (C2H6) şi propan (C3H8), două componente ale gazului natural care nu aveau cum să provină decât de la exploataţiile din apropiere. La fel ca în studiul din 2011, echipa lui Jackson nu a descoperit nici o urmă de contaminare a apei cu fluide de fracturare.

citiţi studiul realizat de Robert Jackson de la Duke University pentru Academia Naţională de Ştiinţe din SUA

Preşedintele nu mai are dubii

Acest studiu oficial ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru toate statele care mizează pe exploatarea gazelor de şist. Mai multe state europene, printre care Franţa şi Bulgaria, au interzis exploatarea gazelor de şist iar altele, cum ar fi Germania, analizează serios impactul de mediu pe care îl poate avea fracturarea hidraulică.

În România, autorităţile s-au declarat pro gaze de şist, dar în urma protestelor societăţii civile Ministerul Mediului a cerut concernului american Chevron să prezinte studii de impact asupra mediului înainte să înceapă explorarea în perimetrele concesionate în Bârlad. Acum, preşedintele Băsescu nu mai are niciun dubiu în privinţa gazelor de şist. „Opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră“, a declarat Băsescu, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Şeful statului a arătat că o altă sursă alternativă pentru România este reluarea exploatării cu tehnologii moderne a zăcămintelor petroliere proprii abandonate în prezent după exploatarea în trecut, dar care nu a depăşit circa o treime din resursă.

Scenarii după eşecul Nabucco

Consumul anual de gaze în România este de aproximativ 14 miliarde metri cubi, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate. După ce OMV a anunţat că proiectul Nabucco a eşuat, România analizează diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale şi conectarea la piaţa regională de profil, iar gazele din Marea Neagră şi cele de şist au potenţialul de a creşte independenţa energetică naţională. „ În acest moment, autorităţile române au în derulare o analiză complexă a situaţiei energetice la nivel naţional şi regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au în vedere atât perspectivele resurselor interne de gaze cât şi conectarea României la piaţa regională de gaze. Opţiunile vizate de România (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din şisturi) au potenţialul de a creşte şi mai mult independenţa energetică a ţării“, se arată într-un comunicat al Departamentului Energie din Ministerul Economiei.

Ruşii râd de noi: „Eşecul Nabucco este eşecul lui Traian Băsescu“

Orice dezastru, orice problemă şi orice eşec au un nume şi un prenume. Pentru România, dezastrul Nabucco are numele lui Traian Băsescu, potrivit Vocea Rusiei. „În interviul acordat de preşedintele României postului nostru de radio în 2012, Traian Băsescu a explicat clar că proiectul Nabucco, fiind un «proiect european» este prioritar pentru România. În consecinţă, România a rămas unica ţară care a păstrat fidelitatea acestui proiect, în timp ce toate ţările din jur au ales opţiunea participării la proiectul South Stream, păstrând deschisă opţiunea participării şi la Nabucco. În consecinţă, România a rămas fără reduceri la preţul gazului rusesc, în timp ce Serbia, Bulgaria şi Ungaria au obţinut reduceri substanţiale (de la 10% în sus) şi vor obţine câteva miliarde de euro pe an din taxe de tranzit. România va plăti foarte scump pentru dorinţa lui Traian Băsescu de a fi mai catolic decât papa şi mai rusofob decât Jose Barroso“, prezicează sursa citată.

Vocea Rusiei crede că România s-a şters singură de pe harta energetică a Europei iar problema Nabucco nu a fost niciodată una a dimensiunii, ci a inteligenţei: „Traian Băsescu a avut în jocul Nabucco o miză colosală şi această miză a fost pusă pe seriozitatea intenţiilor SUA şi UE. Băsescu a pierdut un important pariu geopolitic. Seriozitatea suportului american pentru Nabucco s-a văzut prin faptul că la Baku a fost trimis senatorul Lugar, care a muncit din greu să facă lobby pentru acest proiect. (…) Toate ţările care au avut la conducere personaje raţionale au avut posibilitatea să se reorienteze şi SUA nu răspunde pentru consecinţele prostiei celor care nu au făcut acest lucru“. Vocea Rusiei ironizează şi încercarea premierului Victor Ponta de a racorda România la South Stream printr-o extensie: „Victor Ponta a obţinut o ofertă preliminară pentru livrarea gazelor din Kazahstan printr-o extensie South Stream spre România. Din start, trebuie precizat faptul că în condiţiile în care Gazprom deja a plătit Bulgariei, Ungariei şi Serbiei pentru participarea la South Stream, racordarea României la South Stream se transformă dintr-un drept într-un privilegiu politic şi economic. Privilegiile nu se obţin peste noapte şi nu se dau gratis. În articolele viitoare vom discuta pe larg despre privilegii, costurile acestora, despre culisele eşecului Nabucco şi despre visele deşarte ale unor politicieni care încă nu doresc să recunoască că atât gazele de şist (care nu există), cât şi gazele din Marea Neagră (care există, dar puţine) nu mai aparţin românilor“.

Grupul MOL este pregătit să înceapă operațiunile de explorare în România, subsidiara acestuia, Panfora Oil & Gas având un buget de investiții de 38 de milioane de dolari pentru acest an și urmând să înceapă primele operațiuni în perimetrul Ex-6 Curtici.

“Acordul de concesiune semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost ratificat de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut, iar Panfora Oil & Gas este titularul acestui acord. Bugetul de investiții pentru 2013 a fost planificat la 38 de milioane de dolari, depinzând și de ratificarea celorlalte două perimetre pe care grupul MOL le-a concesionat în vestul României”, a declarat, într-o conferință de presă, Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas.

Potrivit unei prezentări anterioare pentru investitori a celor de la MOL, investițiile totale în explorare ale companiei în România pe 2013 ar putea ajunge la peste 62 de milioane de dolari, dacă Parlamentul român va ratifica și celelalte două acorduri de concesiune aflate momentan în stand-by. Ungurii se așteaptă ca ratificarea să survină până la jumătatea anului, caz în care pe aceste două perimetre vor demara lucrări similare de prospecțiuni și testare.

În 2012, investițiile MOL în explorări la concesiunile din România s-au ridicat la suma de 2,5 milioane de dolari și au constat în achiziționarea restului de 30% din drepturile asupra unei concesiuni din vestul României (Ex-6 Curtici), procent care, anterior, fusese deținut de cei de la Expert Petroleum, și în pregătirea lucrărilor de prospecțiune. Toate operațiunile din perimetrul Curtici și programul de lucrări convenit cu ANRM se referă la resurse convenționale de hidrocarburi, spune compania.

Nu sunt gaze de șist la Curtici

La începutul lunii iunie, directorul combinatului agroindustrial-Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o suprafaţă de aproximativ 550 de kmp, teren cu potenţial agricol deosebit, ar putea fi distrusă ca urmare a începerii forajelor în zonă în vederea găsirii gazelor de şist.

„Am trimis un memoriu în acest sens, la Ministerul Agriculturii şi către Instituţia Prefectului Judeţului Arad, însă nu am primit niciun răspuns. Drept urmare am trimis memoriul şi pe adresa primului ministru, pe care l-am invitat la Curtici. Sper ca domnul Victor Ponta să dea curs acestei invitaţii şi să vină să vadă ce s-ar distruge pentru totdeauna, dacă s-ar exploata în zonă gaze de şist”, afirma şeful combinatului.

Acesta a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, Panfora ar fi făcut explorări în zona oraşului Mako, din Ungaria, aflat la câteva zeci de kilometri, fără ca să găsească gaze de şist.

În replică, cei de la Panfora au declarat că potenţialul pentru gaz de şist în zonele Curtici şi Câmpia Aradului este inexistent, în cazul primei localităţi existând interes doar pentru resurse convenţionale.

„Nu există potenţial pentru gaz de şist nici în Curtici şi nici în Câmpia Aradului, conform datelor oficiale de la autoritatea competentă – ANRM. Mai mult, la Curtici nu se desfăşoară şi nici nu se vor desfăşura activităţi de explorare sau de producţie care să fie în vreun fel legate de gazele de şist. Autorităţilor competente nu li s-au transmis niciun fel de specificaţii referitoare la gaze de şist la Curtici, iar autorităţile certifică faptul că programul de lucrări şi angajamentele în acest sens nu includ lucrări care să aibă natura şi scopul explorării şi exploatării gazelor de şist”, se arăta într-un comunicat al Panfora.

Lucrări de suprafață

Potrivit companiei, la Curtici există interes doar pentru resurse convenţionale, iar în această prima fază a explorării este vorba doar de activităţi de suprafaţă pentru colectarea şi analizarea de date geofizice, informaţii care vor deveni proprietatea statului român. Compania este pregătită să înceapă măsurătorile de suprafață pe 550 km2, pentru a obține o hartă 3D a subsolului. „Tehnologiile sunt de ultimă oră, cu un impact minim asupra mediului și comunităților, fiind deja folosite cu succes și în zonele urbane”, precizează cei de la Panfora.

Suprafața de explorat cuprinde în principal terenuri agricole, aparținând unui număr de circa 20 de sate și comune. Durata planificată a lucrărilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv câteva zile pentru fiecare teren pe care se vor face măsurători. Vor fi utilizate drumurile existente, acolo unde acestea sunt disponibile, astfel că suprafețele pe care se vor desfășura operațiuni reprezintă circa 3% din total, iar măsurătorile vor avea loc, pe cât posibil, după strângerea recoltelor, spune compania.

Reprezentanții Panfora au mai precizat că lucrările de prospectare se vor desfășura deasupra suprafeței pământului, fără a se săpa gropi sau puțuri, cu ajutorul unor autospeciale pe care sunt montate dispozitive de captare a vibrațiilor.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Cum minte Ministrul Mediului, Rovana Plumb: NU EXISTA RISCURI DE MEDIU LA EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Cum CONTAMINEAZA APA gazele de sist: STUDIU AMERICAN/ Tara-ntreaga teren de explorare: grupul ungar MOL e gata sa exploreze HIDROCARBURI IN VESTUL ROMANIEI

  1. Are dreptate Dna plumbuita,nu sunt riscuri.

    De aceea probabil anumite zone din SUA unde s-a folosit metoda fracturarii sunt distruse,iar companiile americane sunt disperate sa exploateze in toata lumea,doar in SUA nu.

  2. imbecilitatea acestei ”doamne ” a ajuns la cote ft. inalte

  3. nu, doar nerusinarea…

  4. Pingback: SANTAJ, PRESIUNI SI MANIPULARI: cum organizeaza autoritatile “DEZBATERILE PUBLICE” legate de explirarea GAZELOR DE SIST in comunele din VASLUI [video] - Recomandari
  5. “Plumb” e un nume foarte nefericit pentru un ministru al mediului, data fiind toxicitatea metalului. Iar doamna ministru nu-si dezminte numele, intoxicand cu informatii false.

  6. Pingback: Chevron a primit AVIZ DE MEDIU pentru a incepe EXPLORARILE dupa gazele de sist de la VASLUI/ Franta EXCLUDE exploatarea gazelor de sist - Recomandari
  7. Pingback: FAPT CONFIRMAT de revista SCIENCE: Exploatarea gazelor de sist conduce la CUTREMURE in zonele de exploatare (studiu) - Recomandari
  8. Pingback: FAPT CONFIRMAT de revista SCIENCE: Exploatarea gazelor de sist provoaca CUTREMURE (studiu) - Recomandari
  9. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  10. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  11. Vedeti aici care sunt riscurile exploatarii gazelor de sist
    http://nazone.ro/2013/06/riscurile-gazelor-de-sist.html
    Daca Chevron are deja licenta pentru exploatarea a 6284 kmp, asta inseamna ca vor avea 2426 careuri de o mila patrata (unitate la care se raporteaza ei si pe care se pun 4-o sonde).
    Deci pe cele 2426 careuri cu latura de o mila se pot pune intre 9700 si 19410 sonde! Pentru fiecare se foloseste o cantitate de apa de minim 10.000 m3, adica un consum total de 97000000-194100000 m3 de apa! (Apa folosita o data nu se refoloseste la sonde).
    http://nazone.ro/2013/06/apa-de-fracturare-pentru-gazele-de-sist.html
    Cam 2% vor fi substantele chimice adaugate de firma (substante cancerigene, biocide). Deci se vor adauga 200-400 m3 de substante otravitoare cancerigene, dintre care cam jumatate vor ramane in sol, iar restul va fi scos odata cu gazele si….ghiciti! Ni se spune ca : “apa va fi evacuata conform reglementarilor legale!” (SIC)Va fi evacuata in rauri, o vom regasi in apa de irigatii, in apa de baut!

  12. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  13. Pingback: “Deasupra gazelor de sist” [Reportaj VIDEO din Pungesti]/ CHEVRON a primit autorizatiile pentru prima SONDA DE EXPLORARE a GAZELOR DE SIST din Vaslui/ Explorari dupa gaze de sist au avut loc si in CAHUL (Rep. Moldova)/ CUTREMURELE DIN GALATI:
  14. Pingback: SUA SI ”REVOLUTIA” FRACKINGULUI: cutremure in TEXAS, Massachusetts pe cale sa interzica FRACTURAREA HIDRAULICA pentru 10 ani - Recomandari
  15. Pingback: “Revolutia gazelor de sist”: O ESCROCHERIE ENERGETICA SI ECONOMICA – se afirma intr-un studiu citat si de Ziarul Lumina - Recomandari
  16. Pingback: Precedent (in SUA): o familie castiga milioane dolari despagubiri intr-un PROCES impotriva unei companii ce EXPLOATEAZA GAZE DE SIST/ Presa ucraineana: miza conflictului din SLAVIANSK ar fi GAZELE DE SIST - Recomandari
  17. Culmea ipocriziei si obrazniciei: Rovana Plumb, semnatara Conventiei de la Istanbul si promotoarea avorturilor se pregateste sa-i ia locul lui Dragnea pentru ca-i vinovat de esuarea referendumului!

    Rovana Plumb, despre eșecul referendumului: Sigur va fi o analiză în PSD. Declarația vine în contextul în care Liviu Dragnea a spus că nu poate fi făcută o astfel de analiză “pentru că nu au fost niște alegeri la care să fi participat PSD”
    https://www.stiripesurse.ro/rovana-plumb-il-contrazice-pe-liviu-dragnea-privind-esecul-referendumului–sigur-va-fi-o-analiza-in-psd_1295541.html
    În clasicul stil comunist, Rovana Plumb sare la gâtul Claudiei Boghicevici pentru opțiunile pro-vita ale noului ministru al Muncii
    http://www.culturavietii.ro/2012/02/09/in-clasicul-stil-comunist-rovana-plumb-sare-la-gatul-claudiei-boghicevici-pentru-optiunile-pro-vita-ale-noului-ministru-al-muncii/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare