BATISTA PE TAMBAL sau… “Uniti, salvam… OMV-PETROM”. Amenintari, contraziceri, balbaieli si retractari PENIBILE ale autoritatilor si specialistilor pe tema CUTREMURELOR de la IZVOARELE (video)

16-10-2013 5 minute Sublinieri


***

Din emisiunea “Subiectiv” cu Razvan Dumitrescu de marti, 15 oct. 2013 (Antena 3) despre cauzele posibile ale cutremurelor din satul Izvoarele (jud. Galati). Apare, printre altii, Dl. Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic, specialistul incontestabil care, se spune pe surse ca dupa amenintarile primite de la Mihnea Costoiu – titularul Ministerului Cercetarii (in subordinea caruia se afla Institutul) –  se dezice acum jalnic, precum un politician, de… propriul raport, semnat si parafat personal, si intra si el, din pacate, in corul prea-grabnicilor “spalatori” de imagine ai corporatiilor straine si aparatori categorici, din oficiu, ai petrolistilor OMV.

Ilie Serbanescu (min. 06): “toti specialistii implicati parca au avut sarcina sa spuna ca au fost cauze naturale si nu produse de interventia omului…”

Din emisiunea “100 de minute” cu Alessandra Stoicescu, din 15 octombrie 2013 (Antena 3) pe tema cauzelor cutremurelor de la Izvoarele (jud. Galati): dr. Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Nicolae Bacalbasa (medic, presedintele CJ Galati), Petre Roman, Madalin Voicu.


Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat marti ca geologii si geodezii isi continua analizele in judetul Galati, in zona afectata de fenomene de instabilitate a terenului, insa din informatii rezulta ca este vorba despre “miscari tectonice” si ca nu se pune problema unor cauze ce tin de activitatea umana, precum exploatarile petroliere.“Este conceptual imposibil, este tehnic imposibil”, sustine ministrul.

“Sunt miscari tectonice, nu se pune problema de altceva, nu se pune problema unor afectari sau existentei unui alt motiv al cutremurelor, exploatari petroliere si asa mai departe, este conceptual imposibil, tehnic imposibil”, a declarat ministrul Costoiu, la Institutul National Pentru Fizica Pamantului. 

Ministrul a precizat ca se continua analizele in zona pentru a elimina orice fel de suspiciune.

“Terenul este unul nu foarte propice este loess, sunt nisipuri, dar incercam sa analizam in continuare acest lucru. Colegii nostri geodezi si geologi au inca echipamente pentru a vedea si pentru a demonstra stiitific fiecare element care a dus la aceste reverberatii, sa spun asa”, a declarat Mihnea Costoiu.

Intrebat despre raportul preliminar al Institutului Geologic al Romaniei, care noteaza printre cauzele posibile ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi structura geologica a subsolului pe care sunt asezate localitatile, exploatarea de petrol si gaze in regiune sau recentele inundatii masive, ministrul Costoiu a raspuns:

“Raportul a luat in calcul in faza preliminara toate elementele posibile, si inundatii, si exploatarile etc, pentru ca asa se face stiintific. El, in faza preliminara, – raportul nu este de ieri, este de mai multe zile – a luat in calcul toate ipotezele. Spune ce se va investiga, se vor investiga toate aceste lucruri. In acest moment am ajuns deja la o concluzie, nu se pune problema de a avea cumva vreo producere, sa fie cauza producerii cutremurului activitatea petroliera”.

Raportul preliminar al IGR imparte cauzele posibile ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi in cauze naturale – structura geologica a subsolului pe care sunt asezate localitatile, amplasarea de-a lungul unor falii – si cauze antropice (care tin de activitatea umana) – posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze, eventualele prabusiri ale malurilor abrupte de loess. O alta posibila cauza o reprezinta “volumele mari de apa care s-au scurs in ultima perioada atat prin albiile de suprafata dar si prin acviferele de mai mica sau mai mare adancime au putut de asemenea sa produca eroziuni puternice si deranjamente in constitutia litologica a paturilor impermeabile ale acviferelor”.

În timp ce ministrul Cercetării se contrează cu specialiştii, cutremurele par să se rărească. După ce a studiat cutremurele din satul Izvoarele – judeţul Galaţi, o echipă de şase cercetători ai Institutului Geologic Român (IGR) a concluzionat că îmbinarea între solul nisipos de sub localitate şi exploatările petroliere din subteranul fragil au dus la apariţia seismelor.

Reamintim că, în ultimele trei săptămâni, în localitatea gălăţeană s-au înregistrat în jur de 300 de cutremure cu o intensitate între 2,5 şi 3,9 grade pe scara Richter.

“Amplasarea acestei localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate- nisipuri şi pietrişuri – este cauza naturală a vibraţiilor”, au stabilit geologii români.

În raportul IGR se mai menţionează: “Se pot invoca posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, motivate de exploatările de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa, pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi”.

În schimb, ministrul delegat al Cercetării, Mihnea Costoiu, a ţinut să precizeze, într-o intervenţie la postul România TV, că nu se poate stabili pentru moment cauza seismelor.

Nu ştiu cine îşi poate permite să aprecieze că vina pentru cutremure o poartă forajele sau inundaţiile”, a precizat Costoiu.

Seismele s-au rărit

Până când mediul academic se va pune de acord asupra cauzelor zgâlţâielilor de la Izvoarele, cercetătorii pot rămâne fără obiectul de studiu. “În ultimele zile se înregistrează din ce în ce mai rar astfel de cutremure. Este posibil ca activitatea tectonică din zonă să revină la normal”, a punctat Mircea Radulian, directorul Institului de Fizică a Pământului.

În mijlocul gâlcevei specialiştilor, localnicii se plâng că vor trece prin iarnă fără acoperiş deasupra capului. “Am crăpături în zidurile casei de 3-4 cm. Casa poate cădea oricând peste mine”, se plânge Neculai Toma. În legătură cu acest subiect, Mihnea Costoiu a declarat că “trebuie aşteptată concluzia definitivă a experţilor pentru ca apoi să se ia cele mai bune măsuri.”

“Nu va mai fi niciun cutremur puternic”

Jumătate din cele aproximativ 250 de case de la Izvoarele au crăpături în zidurile pereţilor. Oamenii din sat se tem că la un cutremur mai puternic, locuinţele se vor prăbuşi peste ei. Localnicii tocmai au scăpat de cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea pe 6 octombrie. “Nu cred că există un pericol ca un seism puternic să aibă loc la Izvoarele. În Vrancea nu cred că se mai produce unul de peste 5 grade până la sfârşitul anului”, a spus Mircea Radulian. În schimb, pe site-ul de prognoze www. world-earthquakes.com, în dreptul României este trecut pentru acest an un seism de peste 7 grade. “Este doar o estimare statistică”, a comentat Radulian.

Au casele distruse, dar au de luat bani

Ajutorul de la stat nu a ajuns încă în contul si nistraţilor din satele gălăţene afectate de viiturile din luna septembrie. Circa 1.880 de familii din 24 de localităţi trebuie să primească bani din Fondul de Intervenţie al Guvernului României.

Executivul a alocat, pe 18 septembrie, suma de 27 de milioane de lei destinată persoanelor afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi, dar banii nu au ajuns la năpăstuiţi. Consiliul Judeţului a adoptat, de curând, lista localităţilor sinistrate.

Proprietarul unei case complet distruse va primi 37.739 lei, iar cel cu o locuinţă afectată în proporţie de 25% va lua 9.434 de lei.

“În ceea ce priveşte poliţele asiguratorilor, doar 30 de dosare au fost deschise – cu o valoare de aproape 307.000 de lei”, a declarat Nicoleta Radu- Neacşu”, directorul PAID, societatea care gestionează asigurările obligatorii a locuinţelor. În schimb, localnicii din Cuca se plâng în presa locală că în locul unei poliţe de 10.000 de euro, firma de asigurare le-a propus doar 5.000 de lei.

  • Antena3:

Oamenii se tem pentru vieţile lor. Două noi seisme s-au produs în noaptea de marţi spre miercuri în comuna Izvoarele din Galaţi

Două cutremure au avut loc în această noapte în comuna Izvoarele din judeţul Galaţi. Seismele au avut 2,6 şi 2,8 magnitudine pe scara Richter şi s-au produs la 5, respectiv 15 kilometri adâncime.

Specialiştii spun că seismele din ultima perioadă au loc din cauze naturale şi exclud faptul că ar fi fost provocate de exploatările petroliere.

Oamenii din localitatea gălăţeană sunt speriaţi şi se tem că la următorul cutremur cu o magnitudine mai mare casele lor se vor prăbuşi. Ba mai mult, la panica provocată de seisme s-a adăugat acum şi frica de o alunecare de teren.

Geologii si geodezii continuă să cerceteze zona afectată. Raportul final al specialiştilor va fi prezentat săptămâna viitoare.

Experţii nu au ajuns la o concluzie privind cutremurele din Galaţi. Mircea Radulian: Este relevant că secvenţa de roi seismic a durat mai mult ca în trecut

După două luni şi mai mult de 260 de cutremure în judeţul Galaţi, specialiştii în fizica pământului şi în geologie au făcut o şedinţă comună, încercând să ajungă la o concluzie comună. O concluzie pe care o aşteptă nu doar gălăţenii din zona Izvoarele, ci toţi românii.

Specialiştii nu au reuşit însă să ajungă încă la o concluzie finală, o nouă întâlnire urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, se ştie că, de pe lista posibilelor cauze ale numeroaselor ciutremure din judeţul Galaţi, vor fi excluse inundaţiile, dar şi exploatările de petrol şi de gazde din zonă.

În raportul prezentat în faţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, experţii au explicat clar că sutele de seisme se produc doar din cauze naturale.

Un element important care se află în raport spune că „efectele constantate în cazul satului Izvoarele sunt neobişnuit de mari pentru cutremure de magnitudine până în 4”.

Aceste efecte ar putea fi cauzate de starea precară a caselor, dar şi a stării terenului din zonă, unul destul de nisipos.

„Zona Galaţi este o zonă tectonică activă, carcaterizată printr-un complex de falii care sunt active. Trebuie să ţinem cont însă şi că, în momentul de faţă, numărul mare de cutremure se explică şi prin faptul că înregistrăm mult mai bine microcutremurele, ceea ce nu puteam face în anii trecuţi cu aparatura pe care o aveam la dispoziţie”, a spus dr. Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, în cadrul emisiunii “100 de minute” de la Antena 3.

„Numărul mare de cutremure nu este neapărat relevant. Ceea ce ar putea fi relevant este faptul că această secvenţă de roi seismic a durat, într-adevăr, mai mult ca în trecut în zona Galaţi”, a adăugat Mircea Radulian.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Dezastre, calamitati, ILIE SERBANESCU, IZVOARELE, Galati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “BATISTA PE TAMBAL sau… “Uniti, salvam… OMV-PETROM”. Amenintari, contraziceri, balbaieli si retractari PENIBILE ale autoritatilor si specialistilor pe tema CUTREMURELOR de la IZVOARELE (video)

  1. Oare cei din IGR nu se vor solidariza cu directorul. Chiar ni se pune pumnul in gura!

  2. Pingback: STEFAN MARINCEA – DEMIS PRIN FAX, la ordinul lui Ponta (VIDEO). Seful INSTITUTULUI GEOLOGIC devenise prea incomod pentru pozitiile dure din cazul ROSIA MONTANA si pentru raportul initial al IGR pe cazul IZVOARELE, care a deranjat rau OMV-ul - Recoma
  3. Situatia se va precipita in tara pentru ca tov ponta a promis multe la mafiile transnationale – Acum incepe prabusirea statului mafiot neocomunist.

  4. @ stef:

    Da, au promis totul, toti. Si Ponta, si Basescu, si Antonescu… Acum incepe prabusirea si disparitia noastra ca stat si ca neam, din pacate. Si o meritam, asta e adevarul. Cum am mai spus, macar sufletele de nu le-am pierde, ca in rest se ia de la noi tot ce nu am stiut sa pretuim.

  5. Pingback: Reportaj Hotnews din Izvoarele (Galati). SUNT CUTREMURELE PROVOCATE DE EXPLORARI DUPA GAZELE DE SIST? “Nu s-a forat ce foreaza ei acum. Inainte scoteau lent, mergea ca lumea. Acum vor sa ia tot” - Recomandari
  6. Pingback: Fenomenele de la IZVOARELE: apa clocotita in fantana bisericii si REACTIVAREA CUTREMURELOR [video] - Recomandari
  7. Pingback: ANRM: “INFORMARE” PRO-GAZE DE SIST IN BATAIE DE JOC FATA DE TARANII DIN VASLUI/ Miting la Pungesti/ Polonia si mitul gazelor de sist/ Olanda REDUCE exploatarile de gaze din cauza CUTREMURELOR. Acolo nu s-a mintit ca in cazul de la Izvoarele
  8. Pingback: CUTREMURELE DE SUPRAFATA DIN REGIUNEA VRANCEA – provocate de exploatarile de gaze si petrol? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare