INTRE STATUL-CLAN SI STATUL-CORPORATIE. Ucraina suspenda semnarea ACORDULUI DE ASOCIERE cu UE. Dan Dungaciu despre consecintele deciziei de la Kiev asupra Republicii Moldova/ UNIUNEA EUROPEANA vs CHINA si noua ”AXA” Bucuresti-Beijing

22-11-2013 11 minute Sublinieri

150913_001

Cea mai interesantă bătălie politică din regiune se duce acum în Ucraina înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Cîteva observaţii.

Ucraina este scoasă la licitaţie de către elita politică a ţării.

Jocul politic UE-Ucraina-Rusia seamănă cu un joc de poker în care toţi încalcă regulile. Vai, şi UE?… Mai ales UE.

Întrebare: de ce a secretizat UE tratatele făcute cu  ţările ex-sovetice? De ce au secretizat „în totalitate textul DCFTA, deși am avea interes să vedem care sunt parametrii negociaţi pentru drepturile muncii, tarife și taxe vamale, cote de export pe anumite categorii de produse” (V. Sprinceană)? E vorba de Moldova în acest caz. Ucraina joacă însă clar la cacealma pentru că ea se simte ca o cetate asediată de două forţe prea mari pentru puterile ei. UE are în mînă aşii. Rusia are instrumente mai puţine, însă puternice: ea a spus ce avea de spus. Ultimul cuvînt aparţine însă în acest context UE: din fericire sau din păcate acolo sînt politicieni de o calitate şi cu o lipsă de viziune deplorabile. Însă tot marele bussines va decide.

UE are o miză importantă însă mai mică decît miza Rusiei. UE vrea o zonă tampon, extindere a pieţei de desfacere, zonă donor – resurse naturale & umane.  Rusia vrea cea ce crede că-i aparţine. Ea încă  gîndeşte în termeni clasici, însă vine tare din urma şi elementul neoliberal: Putin este în acest moment poate cel mai neoliberal lider euroasiatic.

Iulia Timoşenko – fata cu cosiţe (elementul juridic de care face caz UE) – doar o monedă de schimb. Ca să privim regional: aşteptăm să vedem ce o să se întîmple cu Saakaşvili &co  şi povestea lui de succes. În Georgia încep imediat arestările echipei lui.  SUA & UE vor sări în apărare.  Va avea  noua echipă curaj să-I bage la puşcărie sau va negocia? Probabil fostul preşedinte va fi monedă de schimb pentru diverse negocieri. Revenim la Ucraina: analiştii spun ca „capul Iuliei” costa 20 miliarde USD. Deci bătălia nu e „capul Iuliei” ca element juridic, ci costul „capului Iuliei”.

Cel mai important element ucrainean: oamenii importanţi de bussines s-au unit şi cer amînarea semnării tratatului de preaderare. De ce? Încă nu şi-au reglat conexiunile cu marele business Est-Vest. Ei înţeleg cel mai bine pericolul care vine: pierderea propriului monopol economic în favoarea altui monopol mult mai puternic cum e cel occidental. Pentru populaţia ţării: ambele merg pe o logică asemănătoare, dezastuoase pentru marea parte a cetăţenilor.

Ce e foarte vizibil: elita politică a Ucrainei este orientată doar spre marele capital şi acţionează ca o corporaţie, nu ca un Stat. UE nu e departe de acest model. Rusia vine cu toata puterea pe urmele lor. Modelul Stat-corporaţie este cel cu care ne vom confrunta în următoarea perioadă. În Est are loc un transfer politic „civilizatoriu”: de la Stat-clan la Stat-corporaţie. Aici se duce adevărata bătălie.

La fel de vizibil este faptul că nu există un conflict direct al marelui capital: acolo chiar avem o colaborare regională de invidiat. Unde apar conflictele?: între interesele punctuale ale corporaţiilor multinaţionale şi cele naţionale. Aici se duc bătălii de mare anvergură.

Poate cel mai vizibil: micul bussines şi populaţia majoritară va avea doar de pierdut. Definitiv. România este un exemplu la îndemînă: de ce nu facem o analiză să vedem cum în ultimii 5 ani au fost scoşi de pe piaţă marea parte a producătorilor locali?

Iar  cel mai grav: cum se face că populaţia rurală şi tot ce produce ea (peste 50% din populaţia ţării) au fost definitiv aruncate la coşul de gunoi? Într-o ţară agrară ca România agricultura nu mai contează aproape deloc. România nu mai este o ţară agrară ci doar rurală, pentru că „agricultura” care contează e una de import (Victor Ciobanu o zicea despre Moldova). Oare de ce? Care sînt cauzele? Despre ce piaţă liberă vorbim?

Există viaţă după Vilnius? Iată întrebarea tuturor.

Dacă Ucraina semnează tratatul va fi poate cea mai mare lovitură geopolitică adusă Rusiei după 1991 (căderea URSS). Rusia va fi impinsă definitiv în Asia.

Asta va însemna, din punctul meu de vedere, şi cea mai mare pierdere a Europei. Europa fară Rusia nu va mai putea gîndi şi acţiona economic şi politic niciodată pe spaţii mari, iar Rusia va fi nevoită să găsească o formulă politică şi economică asiatică: o combinaţie cu China, India, Iran etc.

O alternativă plauzibilă: apariţia unei noi strategii în relaţia UE-Rusia care să integreze şi Ucraina. Practic e vorba de interesele marelui capital care nu vrea o confruntare directă, ci o colaborare în care statele să-i fie subordonate. Cît de raţional sau iraţional va juca capitalul vom vedea în următoarea perioadă. Cert este că el va fi marele cîştigător, jucînd în propriul interes cu pierderi imense pentru populaţia acestor ţări.

Nesemnarea tratatului nu va însemna însă o victoriei a Rusiei, ci o nouă luptă de poziţionare şi reconfigurare a forţelor regionale. Va fi o mică pauză pentru Statul-clan şi bussinesul clanurilor locale care vor avea un mic răgaz să se pregătească pentru o poziţionare mai favorabilă pe valul marelui capital global.

Aproximativ 3.000 de ucraineni au protestat, joi seara, la Kiev, după ce autorităţile au decis suspendarea discuţiilor pregătitoare semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană, relatează Interfax-Ucraina, potrivit Mediafax. Liderii opoziţiei au ieşit să-i susţină pe manifestanţi în capitala ucraineană. “Am venit aici să ne exprimăm dezacordul în legătură cu acţiunile regimului lui Viktor Ianukovici (…) Împreună vom reuşi să demonstrăm că suntem în stare să schimbăm această ţară”, a declarat liderul partidului de opoziţie UDAR, Volodimir Kliciko.

Joi seara au avut loc proteste şi în alte oraşe ale ţării precum Liov, Ivano-Frankovsk, Harkov şi Doneţk. Chiar şi pe timpul nopţii, câteva sute de persoane au continuat să manifesteze în centrul Kievului.

Joi, Cabinetul de miniştri al Ucrainei a decis să anuleze discuţiile de pregătire a acordului de asociere cu UE şi şi-a exprimat intenţia de-a îmbunătăţi relaţiile economice cu Rusia şi CSI (Comunitatea Statelor Independente). Misiunea Cox-Kwasniewski s-a încheiat în aceiaşi zi, emisarii europeni exprimându-şi dezamăgirea în legătură cu decizia autorităţilor de la Kiev. “Acordul de la Vilnius nu va fi semnat. (…) Misiunea noastră s-a încheiat”, a declarat fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski.

În acelaşi timp, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, şi-a exprimat convingerea că puterea de la Kiev a renunţat la acord pentru că nu a rezistat presiunilor Kremlinului.Puterea din Ucraina şi-a întors brusc faţa spre Moscova. Cred că politica presiunii brutale îşi face efectul”, a declarat ministrul suedez de Externe.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că europenii sunt cei care folosesc “ameninţările şi şantajul”, ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a exercitat presiuni pentru ca Ucraina să abandoneze acordul cu UE.

“În legătură cu presiunile. Când am aflat că Ucraina va suspenda – nu va închide, ci va suspenda – negocierile cu Uniunea Europeană (…), am auzit ameninţări din partea partenerilor noştri europeni împotriva Ucrainei, până la favorizarea manifestaţiilor în masă”, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă.

“Iată presiunea, iată şantajul”, a adăugat preşedintele rus.

“Vom vedea în zilele următoare dacă Ucraina şi Guvernul ucrainean cedează acestui şantaj”, a adăugat el. “Preşedintele ucrainean a propus negocieri tripartite (Ucraina-Rusia-UE). Suntem pregătiţi să participăm la asemenea negocieri şi aceasta va fi, într-o oarecare măsură, o testare serioasă a intenţiilor partenerilor noştri europeni”, a declarat el.

Referindu-se la avertismentele lansate de Moscova Kievului în ultimele săptămâni în legătură cu consecinţele comerciale pe care le-ar avea un acord de asociere între Ucraina şi UE, Putin a subliniat că nu este o problemă “politică, ci economică”.

Acest ultim argument a fost avansat cu câteva ore mai devreme la Kiev de către premierul ucrainean Mikola Azarov.

România va trebui să-și regândească relația cu Estul după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, al cărui eșec se prefigurează, în contextul în care Ucraina a anunțat că suspendă pregătirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a reuniunii de săptămâna viitoare, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

În opinia sa, acest eșec va marca stoparea extinderii UE către est pentru următorii 15 ani, iar Republica Moldova, care va parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, va rămâne “într-o zonă gri”.

“Eu cred că, dacă Ucraina nu semnează, Republicii Moldova îi va fi extrem de dificil, pentru că va rămâne într-o zonă gri: nu are nicio garanție că interesul UE de care ar fi beneficiat chipurile Ucraina se va deplasa integral spre Moldova. Menirea ei va fi un soi de integrare fără membership, adică exact Dan_Dungaciumenirea tuturor statelor din Parteneriatul Estic: acorduri economice, dar în niciun caz vreun acord politic cu UE”, a spus Dungaciu.

Comentând justificarea Guvernului de la Kiev — că suspendă procesul de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina și UE pentru “a asigura securitatea națională, relansarea relațiilor economice cu Rusia și pregătirea pieței interne pentru relații de la egal la egal cu Uniunea Europeană” el a spus că Ucraina și-a calculat oportunitățile și nu își permite să se ducă spre Uniunea Europeană antagonizând Federația Rusă.

“Această chestiune, după părerea mea, era destul de predictibilă. Nu cred că UE în momentul acesta, fără SUA, are capacitatea să ia Ucraina Rusiei, dacă pot să mă exprim așa, sau să aducă Ucraina în sfera ei de influență împotriva Federației Ruse. UE singură nu are această capacitate. Asta este una dintre explicațiile acestui eșec și Ucraina, calculându-și variantele, a mers pe ideea că, probabil, beneficiile vor fi mai mari nesemnând Acordul de Asociere”, a spus el, arătând că ajustarea economiei și a structurii sociale a Ucrainei la cerințele integrării europene reprezintă un proces dificil, care, în primă instanță, “aduce sacrificii” economice și politice.

Expertul a subliniat că nu vede “nicio șansă” de apropiere politică a Ucrainei și chiar și a Republicii Moldova de Uniunea Europeană în următorii 15 ani.

“Chiar dacă Ucraina își schimbă radical opțiunea, nu cred că are șanse de integrare europeană. Are șanse de o colaborare mai bună cu UE, dar asta numai după ce se va consuma un eventual eșec în relația cu Federația Rusă. (…) Ucraina avea și motive politice interne (Ianukovici risca să piardă puterea în cazul eliberării Iuliei Timoșenko — n.r.) și motive structurale sau la nivel macroeconomic să se orienteze spre Federația Rusă, iar această orientare — așa vedem astăzi — se pare că a prevalat”, a afirmat Dungaciu.

El a arătat că România este pusă în situația de a-și ajusta obiectivele pentru reuniunea de la Vilnius, reducându-le la nivelul “destul de subțire” al parafării Acordului de Asociere de către Republica Moldova, în contextul în care autoritățile de la București anunțau, la începutul anului, că așteaptă ca atât Chișinăul, cât și Kievul să semneze documentul la Summitul din 28-29 noiembrie.

“Iarăși ne-am grăbit puțin declarând că avem obiective prea ambițioase și singura soluție prin care mai poți să spui că Summitul de la Vilnius a fost unul de succes este să schimbi obiectivele. Și acum asta face România, schimbă obiectivele și va declara că summitul va fi de succes, dar nu pentru că se va întâmpla ceva semnificativ la Vilnius, ci pentru că România și-a schimbat între timp obiectivele”, a spus Dungaciu.

El a mai estimat că ideea “reapropierii masive, până la unificare” a Republicii Moldova de România ar putea deveni, în următorii ani, tot mai prezentă în spațiul public.

“Dacă până acum această idee era contestată în spațiul public, pentru că este nerealistă și pentru că afectează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, în condițiile în care vom constata că integrarea europeană a Republicii Moldova este foarte departe, ideea reunificării nu mai este atât de nerealistă. (…) După Summitul de la Vilnius, ideea reunificării nu mai capătă aerul nerealist, sfidător și suspect pe care l-a avut înainte de Vilnius. Cum va gestiona România această chestiune, urmează să vedem. Eu am impresia că după Vilnius, după eșecul Summitului de la Vilnius, relația cu Estul — mă refer și la Rusia, și la Republica Moldova — trebuie regândită și acolo va fi sarcina pe care diplomația românească — statul român ca atare — o va avea de dus la îndeplinire. Va fi un episod greu după Vilnius, pentru că va trebui să regândim relația cu estul din perspectiva eșecului de la Vilnius”, a spus Dungaciu.

În context, el a făcut o analogie între chestiunea ridicării vizelor cu UE promisă Republicii Moldova și aderarea României la Schengen, arătând că ambele state îndeplinesc condițiile tehnice, dar nu au acordul politic al statelor membre.

“Neintrarea în Schengen a României are aceeași rădăcină ca și neeliberarea vizelor pentru Republica Moldova. Reticența UE în acest moment față de imigranți, semnalul pe care Europa trebuie să-l dea, că ține situația sub control, pentru a bloca ascensiunea partidelor de extremă dreaptă sau eurosceptice, toate acestea grevează asupra șanselor României de a fi primită în Schengen, dar grevează și asupra șanselor Republicii Moldova de a primi liberalizarea vizelor. (…) Nu întrezăresc pe termen scurt că Republica Moldova va avea liberalizarea vizelor acceptată politic la nivelul UE”, a explicat Dungaciu.

În opinia sa, termenele avansate pentru ridicarea vizelor — 2014 sau 2015 — sunt “ultra-nerealiste”. AGERPRES/(AS — autor: Victoria Vioară, editor: Florin Marin)

Într-o acțiune fără precedent, Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre ale Uniunii Europene o circulară legată de relațiile cu China. Documentul vine cu numai câteva zile înainte de vizita la București a premierului chinez, văzută de unii diplomați drept o încercare de dezbinare economică a uniunii.

Circulara transmisă statelor comunitare este prima de acest fel, iar surse politice susțin ca liderii Uniunii Europene sunt îngrijorați de faptul că statele din Europa Centrală și de Est ar putea excede liniile de negociere între blocul european și China într-un moment foarte delicat, în care Bruxelles-ul a deschis oficial discuțiile pentru un acord de investiții cu Beijing-ul.

Acordul ar urma să asigure un acces mai bun la piețele celor două puteri economice. Acestea se situează pe poziții adverse în câteva dosare comerciale delicate, precum piața panourilor solare, care au tensionat relațiile în acest an, piața vinului sau a oțelului.

Victor Ponta – Nu e nimic împotriva Uniunii Europene

În timpul unei declarații la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a spus că tot ceea ce se va discuta la Forumul Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est este în totalitate în concordanță cu ce a fost stabilit până acum la nivelul Uniunii Europene.

”Toate obiectivele pe care țările central și est-europene le au în relația cu China sunt obiective care se adaugă relației și parteneriatului Uniunea Europeană – China și evident că nu e nimic împotrivă. Totul este pentru. De altfel însă, regiunea central și est-europeană este o regiune care necesită, spre deosebire de vestul Europei, investiții mult mai mari în infrastructură, în energie, pentru a recupera decalajul față de țările occidentale. Și, repet, am discutat acest lucru cu președintele Barosso, mesajul este extrem de pozitiv”, spune Victor Ponta.

Premierul a mai spus că documentul respectiv ar fi fost trimis doar către președinția României și nu a ajuns la guvern sau la ministerul de externe.

Care sunt obiectivele Uniunii?

ponta-chinezCirculara stabilește două obiective majore privind relațiile cu China. Primul este ca orice negociere bilaterală cu China să NU treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar.

Al doilea obiectiv este ca statele membre să informeze Bruxelles-ul în legatură cu eventualele acorduri încheiate cu China.

Circulara a fost transmisă de Bruxelles cu câteva zile înainte de summit-ul liderilor din China și statele Europei Centrale și de Est, care va avea loc la București în 25-29 noiembrie, și vine pe fondul îngrijorărilor liderilor comunitari față de o posibila strategie chineză de tipul ”divide și cucerește”, pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în disputele comerciale cu Beijingul.

Pe de altă parte, statele din Europa Centrală și de Est – toate aflate în urma ”vechii Europe” din punct de vedere al standardelor de viață și dezvoltării economice – se confruntă cu o situație economică precară și caută investitori puternici pentru a-și relansa economiile.

China caută ”călcâiul lui Ahile”?

China, care dispune de fonduri uriașe pentru investiții, este la rândul ei interesată de accesul mai facil pe piețele europene, iar temerile Bruxelles-ului au legătură cu standardele flexibile ale unor state central și est-europene în ceea ce privește accesul unor investitori chinezi pe piețele lor interne, care ar putea deveni apoi poarta de intrare pentru întreaga piață comună europeană.

De altfel, curtarea Chinei de către România a început încă din 2011, când o delegație guvernamentală condusă de premierul de la acea vreme, Emil Boc, a făcut o vizită la Beijing și Shenzen.

Pe agenda vizitei au fost, în mare, aceleași proiecte ca și cele aflate acum în discuția bilaterală – unitățile 3 și 4 de la centrala Cernavodă, proiectul de la Tarnița sau investiții la Rovinari și Deva.

Nici unul dintre proiectele majore nu s-a concretizat până acum.

Forum comercial la București

Premierul chinez Li Keqiang face săptămâna viitoare o vizită la București, unde participă la summit-ul liderilor din China și statele Europei Centrale și de Est.

Este prima vizită a unui premier chinez în România după 19 ani. Cu această ocazie are loc și Forumul Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est (26 noiembrie, la Palatul Parlamentului).

La reuniune vor fi prezenți aproximativ 1.000 de reprezentanți ai sectorului privat, public și de stat din China, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania și Macedonia.

Priorități românești – energia și infrastructura

E vorba mai ales de proiecte din energie și infrastructură, oferte făcute nu o dată Beijing-ului. România ar vrea finanțare pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă, dar și pentru construcția complexului energetic de la Tarnița.

În plus, guvernul propune Beijing-ului să investească în construirea unui grup energetic nou de cel puțin 500 MW la termocentrala Rovinari, alături de reabilitarea unor instalații din același domeniu la termocentrala din Deva.

La fel de mulți bani ar fi bineveniți și în proiecte de infrastructură, rutieră sau feroviară. Sunt mii de kilometri de autostradă de construit, iar statul ar fi dispus să concesioneze pe mulți ani firmelor din China exploatarea acestora.

Șeful diplomației române Titus Corlățean a explicat că summit-ul Europa de Est-China planificat pentru săptămâna viitoare nu iese din logica relației Bruxelles-Beijing. “Va fi un proiect complementar” crede ministrul român de Externe, care nu a reușit să demonteze declația unui diplomat european făcută sub protecția anonimatului pentru Financial Times. Acesta susține că decizia organizării unei reuniuni la nivel înalt la București între China și statele Europei de Est “are în mod cert aparența unei strategii <<divide și cucerește>>”  într-o perioadă în care Beijingul încearcă să “pună presiune asupre Bruxelles-ului” în așa fel încât disputele dintre cele două părți să fie soluționate în favoarea Chinei, după cum sugerează sursa citată de cotidianul britanic.

Premierul chinez, Li Keqiang, va ajunge marți la București și va rămâne în capitala României întreaga săptămână, demonstrând în acest fel, cel puțin la nivelul comunicării de imagine, că România va reveni în grațiile Beijingului, potrivit tradițiilor deschise de Nicolae Ceaușescu. Fostul dictator a jucat cartea naționalismului împotriva sovieticilor cu ajutorul liderilor chinezi.  În 1968, de pildă, când România s-a opus intrării sovieticilor în Cehoslovacia, armata chineză se afla deja masată la granița cu Uniunea Sovietică, pentru a preveni orice represalii împotriva României.

Așadar, partener tradițional al Bucureștiului, Beijingul dă semnalul că vrea să revină la vechea prietenie, într-o perioadă în care se retrasează sferele de influență în această zonă, cu o Rusie în ascensiune și cu o Americă în retragere. Astă vară premierul român Victor Ponta le-a promis chinezilor un parteneriat strategic pe o nouă axă pe care liderul socialiștilor români încearcă să o retraseze: București-Beijing. Traian Băsescu s-a opus revoltându-se împotriva ideii de a pune pe același palier relațiile cu marile puteri Occidentale, în special Statele Unite, și cele cu statele din Orientul Îndepărtat.

Pe moment premierul a dat înapoi, fiindcă politica externă este un domeniu aflat în portofoliul președintelui, dar lucrurile înaintează spre direcția gândită de socialiști. Guvernul de la București a aprobat de altfel un memorandum privind “Declarația comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanțe”. Au mai fost aprobate de către cabinetul Victor Ponta 10 memorandumuri privind mai multe proiecte pe care România ar urma să le deruleze cu China. Cele mai multe se referă la chestiuni discutate și cu fostul premier de dreapta, Emil Boc. Între ele unul prin care România va asigura exportul de carne de porc în China și altul despre “suportul necesar” pe care executivul român îl acorda pentru extinderea activităților comerciale ale companiei chineze Huawei.

Spre deosebire de multe state din Uniunea Europeană, România s-a ferit până acum să intre în relații puternice cu Beijingul, deși China ar putea oferi o piață de desfacere importantă pentru producătorii români. Intenția bruscă de a reveni la vechea relație de dinainte de căderea comunismului i-a luat se pare prin surprindere pe înalții funcționari de la Bruxelles. Aceștia au transmis, însă, chiar înaintea organizării summit-ului de la București, celor 28 de state membrei ale Uniunii o circulară cu două obiective majore privind relația cu China: 1) orice negociere  bilaterală să nu treacă peste liniile directoare stabilite la nivel comunitar si 2) statele membre să informeze Bruxelles-ul in legătură cu eventualele acorduri incheiate cu China.

Prima vizită a unui premier chinez la București după 19 ani de suspendare spontană a relațiilor cu Beijingul va prilejui un Summit și un Forum China-Europa de Est la care vor participa peste 1000 de reprezentanți ai sectorului public și privat din 16 state. România îi oferă Chinei o tribună europeană de exprimare, iar China îi promite în schimb României investiții, într-o perioadă economică grea. La întrebarea dacă aceste investiții au culoare ideologica e greu de răspuns deocamdată, mai ales că și în marile democrații occidentale sunt prezente firme chineze.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, China, Dan Dungaciu, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “INTRE STATUL-CLAN SI STATUL-CORPORATIE. Ucraina suspenda semnarea ACORDULUI DE ASOCIERE cu UE. Dan Dungaciu despre consecintele deciziei de la Kiev asupra Republicii Moldova/ UNIUNEA EUROPEANA vs CHINA si noua ”AXA” Bucuresti-Beijing

  1. China comunista se afla in plina ascensiune.
    Iata cum se implinesc cele mai vechi dintre profetii in care se spune ca rasa galbena va juca un rol important in vremurile de pe urma.

  2. Ucraina are ca prioritate independenta energetica, despre care a vorbit inca de la Declaratia de Independenta fata de URSS (1991). De aceea face explorari pentru gazele de sist (Chevron și Shell), de ex. In acelasi timp Ucraina doreste mentinerea parteneriatului strategic cu Federatia Rusa (UEA) fiindca au interese comune in multe sectoare ale economiei. Si de ce nu ar semna acorduri cu ambele Uniuni?
    Problema nu este daca se integreaza in UE, ci doar cand. Sa nu tragem concluzii pana la summit-ul de la Vilnius.

  3. @ anonim

    ” Problema nu este daca se integreaza in UE, ci doar cand. Sa nu tragem concluzii pana la summit-ul de la Vilnius.”

    domnul Dungaciu spune ca 15 ani de acum incolo,UE nu se va mai extinde spre est daca Ucraina nu va semna la Vilnius.Ce bine ar fi sa aiba dreptate!Vesti bune si pentru Moldova,cu zona gri.Poate,cu ajutorul lui Dumnezeu,UE incepe sa se topeasca si inspre vest iar Europa sa ramina o zona a tarilor libere,suverane,in care democratia ( libertatea religioasa,a cuvintului,a presei,partidele politice…)sa nu fie confiscata,iar bogatiile nationale ( energetice,agricole,economice,inteligenta,spiritualitate ) sa fie folosite si spre folosul tarilor respective si nu numai al unor profitori de afara sau locali.

    Intii Islanda,acum Ucraina…e pur si muove ( si totusi se misca )!

  4. Primul articol al d-lui Ernu este de fapt esenta excelenta a ceea ce se intimpla la ora actuala in lume si la noi si lentila corecta prin care trebuie sa privim lucrurile. Pe scurt: nu se mai pune problema unei lupte intre state, confruntarea diverselor interese nationale, afirmarea unui interes impotriva celuilalt….decit foarte punctual. Ci este vorba despre o re-asezarea a elitelor bogate din toate tarile, o disputare a zonelor de interes, peste capul popoarelor, peste ideea de interes national sau public. Cam ceea ce s-a intimplat la noi, unde elita locala, corupta si cu interese inguste de clan, dar totusi inradacinata in contextul national, a fost deja inghitita sau aruncata in inchisoare de cea externa, corporatista (cum foarte bine o definiste dl. Ernu). Si asa cum se vede, elita coporatista occidentala este de departe mult mai periculoasa si mai distructiva decit cea locala incapabila de a planifica o distrugere atit de sistematica si de profunda a societatii romanesti.

    Elita occidentala s-a solidificat si intarit dupa 50 de ani de lucru strins, prductiv si eficient din care s-au nascut UE si NATO. Asa ca, in stil tipic occidental, sistematic, excelent organizat si angajind tehnici de ultima ora s-au apucat sa inghita pestisorii mici si amariti din Est-ul Europei. Chestie care s-a intimplat in vre-o 15 ani poate si mai putin. Acestia nu au pus multe porbleme. Ceea ce se intimpla acum, asa cum spune si articolul, o ultima negociere intre elitele care mai conteaza si barosul occidental. Adica intre rusi si partea asiatica pe de o [parte si vestul pe de alta. Este o impartire a teritoriilor. Sew vede insa ca elita coporatista occidentala a cam ingesuit-o pe cea ruso-asiatica, mai ales ruseasca. nenorocirea este ca ceea ce le deosebeste pe aceste “elite” care detin puterea de toate celalte elite din istoria omenirii in general, este ca ele sint cu mult mai putin “impeidicate” de consideratii nationale, locale, domestice; ca ele sint mult mai unite si mai dispuse sa negocieze cu cei care acum 200 de ani ar fi fost considerati dusmani indubitabili. Adica chiar asistam la un proces de globalizare a elitelor din toate tarile, schimbind putin formula marxista.

    Daca pentru est-ul Europei n-a fost nevoie decit de mijloace soft de a inrola elita de aici in rindurile celei occidentale, dar pe nivele clar inferioare, in Orientul Mijlociu, s-a trecut la varianta dura: revolutie si haos….si inca nu s-a terminat.

    In rest, razboiul care va veni va fi doar un produse al neintelegerilor dintre elita ruseasca in principal si cea occidentala. Asta si pentru ca foarte probabil cea ruseasca are asa de-un “feeling”ca isi va pierde din privilegiile de care se bucura la ora actuala daca se va ralia vestului. De fapt exemplul romanesc ar trebui sa fie unul redutabil pentru ceea ce astfel de :elite” de rang doi sau trei ar trebui sa se astepte in momentul in care vor coopera sau vor accepta integrarea in marea familie gloablista occidentala.

  5. Da dar la rasa galbena daca ciordesti te pusca, eu as zice ca ar trebui sa ne fie simpatici…boborului de rand.

  6. Premierul Chinei a venit in Parlamentul Romaniei, si a vorbit DEOSEBIT DE CALD si de sincer si de frumos despre tara noastra.

    In linkul urmator este inregistrarea integrala a discursului sau din Parlamentul nostru. L-am auzit in direct la Radio Romania intr-un autocar si l-am cautat pe youtube.
    http://www.youtube.com/watch?v=mP4rtGf7qB0

    Am ramas uimit cand am auzit cat de FRUMOS, de respectuos si de PRIETENOS a vorbit acest OM despre tara noastra, despre poporul roman, despre Casa Poporului, despre BUCURESTI si despre REALELE posibilitati pe care le-ar PUTEA avea Romania ca tara, daca AR AVEA o colaborare sincera si eficienta cu “parteneri”, precum este CHINA…!

    Si in timp ce vorbea Premierul Chinei in direct, fiind uimit de sinceritatea si caldura PRIETENEASCA cu care a vorbit despre ROMANIA si despre poporul roman, ma gandeam in sinea mea “cata diferenta exista intre ceea ce NE POATE OFERI “vechea prietena China” in mod REAL si CONCRET si PE TERMEN LUNG ca si “partener” de afaceri si strategic in comparatie cu ceea ce ne ofera ACUM, Europa si Occidentul si USA…!”
    Si mai ales cata “DIFERENTA MAJORA si ESENTIALA” exista intre MODUL cum ne PRIVESTE si TRATATEAZA China pe noi, romanii, in comparatie cu modul nenorocit in care ne trateaza USA si UE !!
    Cat RESPECT si PRIETENIE SINCERA ne arata China, si cata DETESTARE si DISPRET ne arata Europa, Russia si chiar si USA…!

    Cred ca este PENTRU PRIMA DATA de 23 de ani incoace, cand UN PRIM MINISTRU al uneia din CELE MAI PUTERNICE natiuni de pe Terra SE ADRESEAZA atat de RESPECTUOS si PRIETENESC si DEMN si chiar “laudaros” la adresa Romaniei si a poporului roman!
    De 23 de ani incoace, romanii nu au fost decat JIGNITI, INSULTATI, BATJOCORITI si DETESTATI de catre EUROPA, si mai ales de catre Britanici…
    De 23 de ani incoace, Romania a fost considerata aproape O “PARIA” a Europei, iar DEMNITATEA noastra ca POPOR si NATIUNE au fost calcate in picioare de catre Occient…

    Dar IATA ca A 2-A PUTERE A LUMII (personal consider ca este nu a doua, ci chiar PRIMA si ca a depasit-o pe America de mult timp, dar occidentalii nu recunos asta…) vorbeste CU RESPECT sincer si ADEVARAT despre si fata de TARA MEA SCUMPA si ii arata chiar o DESCHIDERE plina de BUNOVOINTA neprefacuta…!

    Si iarasi in timp ce vorbea Premierul Chinei in Parlamentul Romaniei, ma gandeam si la “partenieriatul pe care Romania il are cu USA”…
    Ore ce ne “ofera” si ce ne-a oferit, acest asa-zis parteneriat IN MOD CONCRET noua romanilor pana acum…
    Noi romanii, (de fapt mai mult guvernantii nostrii…si nu atat cetatenii simpli, fiindca cetateni nu simt aceasta relatie ca ceva care sa le aduca vreun bine demn de laudat…) numim USA ca “partener” si relatia pe care o are Romania cu ea o numim un “parteneriat” strategic.
    DAR de cand exista acest “parteneriat” OARE ce “investitii” majore economice a facut oare USA in Romania ??
    Cate mii sau zeci de mii de locuri de munca au infiintat americanii pentru Romani in Romania?
    Ce mari beneficii si facilitati economice si ce castiguri concrete economice si financiare DEOSEBITE si majore a dobandit Romania, datorita “cooperarii” cu USA?? Si chiar ce PROTECTIE geo-politica REALA are ACUM Romania de la parteneriatul cu USA??
    In afara de RISCURI majore de a DEVENI TINTA DE RAZBOI si CARNE DE TUN intr-o posibila conflagratie mondiala, Romania NU A DOBANDIT NIMIC de la “parteneriatul” cu USA si de la parteneriatul cu UE!
    Americanii nici macar nu au renuntat la “viza” pe care o cer romanilor ca sa intre pe teritoriul lor…

    Of, de-ar fi posibil SA IESIM din aceasta nemernica “mlastina” a UE si a SLUGARNICIEI fata de Occident in care, de cand am intrat si din care nu am avut parte decat neajunsuri si UMILINTA si DETESTARE de la alte state europene!

    Premierul Chinei a spus: “Romania si China SUNT PRIETNI adevarati care S-AU CUNOSCUT (ca prieteni) la…nevoie”…!
    Si iata ca TOT LA NEVOIE, vedem cata “prietenie” REALA si adevarata ne arata acum UE si USA.., aproape NICIUNA…iar China ne vede INCA pe noi romanii de la mii de km departare ca UN POPOR PRIETEN si NU UITA Binele pe care romanii i l-au facut in trecut!
    Oare Europa NU ISI AMINTESTE de nici un bine pe care sa il fi facut Romania si poporul roman pana acum…?
    China ISI AMINTESTE ca UN carturar roman, Spatarul NICOLAE MILESCU a facut prima “Descriere a Chinei” pentru Occdent, iar Europa nu isi aminteste ca razboaiele romanilor cu imperiul otoman au facut pe aceasta ca sa prospere in liniste si sa se dezvolte economic…!

    Noi, romanii, suntem ACUM, cu adevarat “la nevoie”, adica in criza si saracie si datorii mari fata de FMI si Banca Mondiala, si in instabilitate economica si chiar in primejdii de a ne pierde integritatea teritoriala, iar “partenerele” chipurile ale noastre, “UE” si “USA” nu ne ajuta decat INVINOVATANDU-NE si ACUZANDU-NE ca suntem “chletuitori” ireponsabili…

    NU FMI-ul si nici Banca Mondiala pot SA NE AJUTE ECONOMIC, ci iata cine AR PUTEA cu adevarat…prietena CHINA, daca AR FI LASATA sa ne ajute…!

    Regretatul om de cultura Adrian Paunescu spunea la o emisiune televizata, cu putin timp inainte de a muri, ca Romania NU A STIUT sa pastreze si mai ales sa fructifice si valorifice “RELATIA MINUNATA” pe care a avut-o in trecutul apropiat cu CHINA…!

    Iata ca acum S-A IVIT O “NOUA” SANSA, ca SA REFACEM ACEASTA RELATIE si SA REINNOIM ACEASTA PRIETENIE, mai ales ca si Premierul Chinei a spus ca PRIETENIA cu Romania TREBUIE SA CONTINUE din generatie in generatie si in viitor!
    Poate ca vizita PrimMinistrului Chinei in Tara noastra si mesajul PE CARE China l-a TRIMIS si VESTIT prin acest premier al sau ROMANIEI, este chiar un semn de MILOSTIVIRE al Domnului Dumnezeu, ca sa intelegem noi romanii, ca MODUL in care trebuie SA NE ALEGEM PRIETNII si sa ne purtam cu prietenie fata de alte state ale lumii are la baza ALTE CRITERII decat cele economice, si ca ADEVARATA cooperare si adevaratele parteniriate SUNT NULE CA VALOARE si EFECTE, daca NU SE BAZEAZAsunt mai intai pe RESPECT si PRETUIRE reciproca, “pretuire”, pe care Occdentul A INCETAT DE MULT TIMP sa i-o mai arate Romaniei si poporului roman!
    Si atunci DE CE SA NU NE GANDIM noi romanii, ca ESTE TIMPUL CA SA INTELEGEM si REALIZAM ca POATE este bine “sa intoarcem spatele Occidentului” (ca de “intors armele…ne pricepem…”, asa cum i l-am intors Germaniei lui Hitler in al doilea razboi mondial!) si SA NE DESCHIDEM catre EST!
    Pentru ca BINELE Romaniei s-ar putea SA FIE, din contra IN DIRECTIA Est-ului si nicidecum a Vest-ului…, numai ca noi nu intelegem…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

  7. @Vela:

    Comparatia intre “parteneriatele” euro-atlantice si relatia cu China e perfect justificata; China, insa, nu face din prietenie asta, ci din interes cat se poate de pragmatic: banii pe care-i are, adica dolarii, daca nu-i investeste ii pierde, pur si simplu, din cauza devalorizarii. Asa ca e dispusa sa investeasca masiv in alte regiuni si, bineinteles, sa-si faca si sfere de influenta geopolitica. Apoi, nu putem spune ca drumul sau binele nostru este in Est. Care est? Ca daca vorbim de China, e alt est, Rusia e unul cu totul diferit si concurent fata de China (influenta acesteia e o problema pentru Rusia, in ciuda pozitiei lor comune pe multe subiecte de politica internationala). In plus, noi chiar suntem asezati in asa fel, incat nu putem opta nici doar pentru Vest, nici doar pentru Est, nu suntem nici definitiv in Balcani, nici in Europa Centrala. Suntem la rascruce….

  8. Motto: Dragonii se supără când piticii ( cocosati ) încearcă să-i călărească.

    O bună parte din „comunitatea experţilor” de la Bucureşti împinge România spre următorul dialog strategic cu China:

    – „Beijing: vrem să facem autostrăzi, să construim centrale atomice şi o linie de tren de mare viteză. Vrem să facem agricultură, vrem să…

    – Bucureşti: Vrem să ne ajutaţi să dăm Rusia afară din Republica Moldova!!”

    Este uşor de imaginat reacţia decidenţilor chinezi. În varianta cea mai politicoasă ar fi ceva de genul: „chiar nu aveţi ceva mai bun de făcut?”
    Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_11_28/BucureStiul-vrea-sa-foloseasca-China-impotriva-Rusiei-2899/

    Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_11_28/BucureStiul-vrea-sa-foloseasca-China-impotriva-Rusiei-2899/

  9. La inceput au venit americanii. I-am asteptat 50 de ani. S-a nimerit ca, atunci cand a vorbit americanul nr. 1 la Bucuresti, sa iasa si curcubeul. Imi amintesc din respectivele imagini ca erau cate unii care plangeau de bucurie.
    Promisiuni desarte ca o sa curga lapte si miere peste tot, ca suntem pe drumul cel bun, ca bla bla bla … Discurs “maret” tipic american.
    Ne-au facut “varza”. Si n-au mai plecat.

    Pe urma, a venit Europa. Alt bla bla bla … Iar suntem pe drumul cel bun, va curge alt lapte si alta miere, mai bune decat cele americane … ca impreuna vom face si vom drege … Acelasi discurs “maret”, dar cu accent european.
    Eram deja “varza”, asa ca astia ne-au tocat. Ne-au facut “zdrente”. Si nici astia nu au mai plecat.

    Deocamdata, tot laptele si toata mierea din Romania se scurge in buzunarele corporatiilor americane si europene.

    Acum vin chinezii. Romania prietena noastra, oameni buni, frumosi, destepti, harnici … alt bla bla bla …
    Probabil ca Romania este cu mult mai bogata decat credem noi.

    Oare cati dintre cei care plangeau de bucurie cand a iesit curcubeul american, sau cati dintre cei care plangeau de bucurie cand am intrat in Europa, mai plang si acum! Doar ca acum, nu cred ca mai sunt lacrimi de bucurie.

    Or fi si romani care plang de bucurie ca vin chinezii !

  10. @ Sluga netrebnica!

    Sunt MULTI romani (eu sunt unul dintre ei), care SE BUCURA ca vechii nostri prieteni, chinezii AU VENIT din nou in Romania cu ganduri prietenesti si cu OFERTE CONCRETE de a investi economic in Romania!
    Nu plang acesti romani de dragul chinezilor DAR TOTUSI SE BUCURA sincer…
    China spre deosebire de America si Russia si UE, a aratat ALTCEVA Romaniei, “un ceva” MULT MAI VEROSIMIL si PRETIOS, si anume RESPECT si PRETUIRE, adica TOCMAI ceea ce NU NE-A ARATAT nici UE si nici USA si nici Russia de acum si nici fostul URSS!
    Cum poti sa fii “partener” al cuiva, cand acela DOAR TE DESCONSIDERA si chiar UMILESTE!
    Cu ce ne incalzeste si bucura relatia pe care noi o avem cu UE, cand ea este bazata doar pe SUPUNERE si UMILINTA!

    China NE-A ARATAT si DOVEDIT in Istorie ca PRETUIESTE SINCER Romania, si tot ceea ce are Romania VALOROS, de la LIMBA si CULTURA, pana la marfurile si produsele noastre romanesti!
    Noi nu am “concurat” cu China decat in domeniul sportului, si cu deosebire la gimnastica, in rest NU AM AVUT nici o rivalitate sau stare conflictuala!

    China NU A BOMBARDAT Romania niciodata, precum au facut americanii si britanicii in al doilea razboi mondial!
    China NU NE-A IMPUS noua, romanilor, nici o “directiva” sau politica economica, asa cum a facut UE si FMI-ul de cand am intrat in Uniunea Europeana!
    China NU NE-A DENIGRAT de la nici o TRIBUNA internationala, asa cum fac politicienii britanici in Paralmentul UE!
    China nu ne-a sabotat economic si nici nu ne-a amenintat cu vreo “dominare” totala incat sa riscam sa ajungem o ADEVARATA “colonie”, asa cum a facut fostul URSS!
    China NU NE-A NEDREPTATIT cu nimic in trecut si nici nu ne-a prejudiciat cu ceva, nici economic, nici politic!
    China NU NE-A Batjocorit MEMORIA si nici s-a bucurat ca AM DECAZUT ca “actor international” pe scena politica a lumii, ci din contra NE-A READUS AMINTE de “DEMINITATEA” si VALOAREA pe care am avut-o in trecutul apropiat, in lumea asta mare, VALORI si CALITATI pretioase cu privire la care Occidentul AR VREA SA NU NE MAI AMINTIM niciodata, ci sa ne obisnuim sa ne consideram niste “nimeni”, niste saraci si cersetori vrednici de plans ai Europei si ai FMI!…

    Si atunci DE CE SA NU NE BUCURAM SINCER ca relatia pe care am avut-o cu China, AVEM DIN NOU “SANSA” si OPORUNITATEA ISTORICA sa o REINITIEM si sa o REINNOIM si REINNODAM?

    Cred personal ca dintre toti “partenerii” politici pe care Romania i-a avut pana acum NICI UNUL nu MERITA pretuirea sincera si adevarata si STIMA romanilor PRECUM CHINA!

    Si ca sa inchei, IATA INCA UN MOTIV pentru care eu am ajuns SA IMI FIE DRAGA si mai mult China…

    http://dantomozei.ro/2013/08/28/limba-romana-implineste-45-de-ani-la-radio-china-international/

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  11. Pingback: Isarescu sta de garda: LAUDA GAZELE DE SIST SI CRITICA ”MILIARDELE” CHINEZILOR - Recomandari
  12. Pingback: NOUA RELATIE CHINA – ROMANIA. Ipocrizie occidentala si oportunism asiatic. Opinii de Mircea Platon, George Damian si Iulian Capsali - Recomandari
  13. Pingback: INTEGRAREA REP. MOLDOVA IN EUROPA SI UNIREA CU ROMANIA CA PROIECT DE TARA. Mituri, propaganda, realitati - Recomandari
  14. Pingback: REVOLUTIE IN UCRAINA? Zeci de mii de demonstranti pro-UE protesteaza impotriva guvernului [VIDEO+stream live] - Recomandari
  15. Pingback: Comisia Europeana da peste mana Rusiei: TOATE ACORDURILE SOUTH STREAM INCALCA LEGISLATIA UE SI AR TREBUI RENEGOCIATE DE LA ZERO - Recomandari
  16. Pingback: PROTESTE MASIVE SI VIOLENTE LA KIEV [video] - Recomandari
  17. Pingback: Ucraina – catapultata spre razboiul civil? CONFRUNTARILE DIN KIEV DEVIN TOT MAI VIOLENTE [video] Calugarii de la LAVRA PECERSKA s-au pus intre PROTESTATARI si FORTELE DE ORDINE - Recomandari
  18. Pingback: CE SE INTAMPLA, DE FAPT, IN UCRAINA? Dezinformari si perspective geopolitice: LA MIJLOC E “DEMOCRATIA” SAU HEGEMONIA REGIONALA? Si un altfel de “cocktail Molotov”: greco-catolici vs cazaci, kieveni vs moscoviti, occidentali vs ruso
  19. Pingback: UCRAINA SFASIATA: protestele violente s-au extins in mai multe orase printre care si CERNAUTI [video]/ “NEGOCIERILE” DINTRE PUTERE SI OPOZITIE AU ESUAT - Recomandari
  20. Pingback: PARTENERIATUL ESTIC: analiza proiectului de asociere a fostelor republici sovietice la UE. EURO-SODOMIA SI SACRIFICIILE ECONOMICE: “tentanta” oferta europeana - Recomandari
  21. Pingback: UCRAINA, prinsa la mijloc intre RUSIA si NATO. Lavrov la Kiev, Kerry la Chisinau/ Acord de COOPERARE MILITARA intre Grecia si Rusia - Recomandari
  22. Pingback: Big Brother “chinezesc” in Romania: SISTEM DE SUPRAVEGHERE PRIN RECUNOASTERE FACIALA PE STRAZILE ROMANIEI, negociat de Ponta si Dragnea cu firma HUAWEY din China (VIDEO) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare