update – PROTESTE MASIVE SI VIOLENTE LA KIEV (video)

19-01-2014 3 minute Sublinieri

Situaţia continua să fie tensionată luni dimineaţă la Kiev între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine, după o noapte de ciocniri violente, în timp ce autorităţile s-au angajat să înfiinţeze o comisie pentru soluţionarea crizei, sub presiunea SUA, relatează AFP. Ciocnirile au continuat în cursul dimineţii de luni, unii manifestanţi aruncând cu pietre sau coctailuri Molotov în direcţa forţelor de ordine, ceea ce arată că sunt puţin convinşi de promisiunea preşedintelui Viktor Ianukovici de a înfiinţa începând de luni o comisie cu reprezentanţii opoziţiei pentru în vederea soluţionării crizei politice. Sute de manifestaţi se aflau în continuare în Piaţa Independenţei, după o noapte petrecută în stradă la temperaturi de minus 10 grade Celsius. Aceştia strigă: „Kiev, ridică-te!” şi „Jos cu banda”. Un grup continuă să arunce în poliţie cu pietre şi „cocteiluri Molotov”. Serviciile medicale din Kiev au anunţat că 103 persoane au cerut îngrijiri de la începutul ciocnirilor de duminică, iar 42 dintre acestea au fost spitalizate. De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că aproape 100 de poliţişti au fost răniţi şi că 61 au fost spitalizaţi, în urma unor traumatisme craniene. […]

Kliciko i-a spus preşedintelui Ianukovici că ar putea avea soarta lui Ceauşescu

Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi acesta a promis să înfiinţeze luni o comisie specială care să se ocupe de soluţionarea situaţiei de criză din ţară. De asemenea, Kliciko a declarat pentru televiziunea de stat că, în prezent, situaţia din ţară este la un pas de război civil. „În prezent, sistemul nu lucrează pentru oameni, ci doar pentru putere”, a spus liderul partidului UDAR. Kliciko, unul din liderii opoziţiei de la Kiev, i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să nu folosească poliţia împotriva manifestanţilor, în contextul confruntărilor izbucnite duminică seara între protestatari şi forţele de ordine, amintindu-i în acelaşi timp şefului statului ucrainean de soarta avută de Nicolae Ceauşescu. „Mă adresez preşedintelui Ianukovici: Găsiţi în d-voastră forţa necesară şi nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu sau a lui Gaddafi“, a afirmat el, citat de AFP, referindu-se la dictatorii român şi libian ucişi de adversarii lor.

Pe fondul acestor noi violenţe, Washingtonul a făcut apel la încheierea imediată a confruntărilor şi a ameninţat Kievul cu eventuale sancţiuni. “Agravarea tensiunilor din Ucraina este o consecinţă directă a eşecului guvernului de a recunoaşte revendicările legitime ale populaţiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Caitlin Hayden. “Statele Unite continuă să examineze măsur suplimentare, inclsuiv sancţiuni, ca răspuns la folosirea forţei”, a adăugat ea. […]

Aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit, duminică la prânz, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor.

UPDATE: Poliţia foloseşte tunuri cu apă împotriva manifestanţilor la Kiev

Poliţia a folosit, duminică, tunuri cu apă împotriva manifestanţilor pentru a încerca să pună capăt confruntărilor care au izbucnit la încheierea unei reuniuni masive în centrul Kievului, împotriva unor noi legi represive.

Forţele de ordine continuau, de asemenea, să folosească gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre şi fumigene, potrivit unui jurnalist al AFP.

UPDATE: Ciocniri au izbucnit duminică după-amiază între manifestanţi şi poliţişti în centrul Kievului, soldându-se cu rănirea a două persoane, după o manifestaţie care a reunit aproximativ 200.000 de persoane.

După manifestaţie, unii protestatari care încercau să treacă de cordonul realizat de poliţişti pentru a merge către Parlament au atacat furgonete ale poliţiei şi uneia dintre ele i-au dat foc.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov în forţele de ordine, care au răspus folosind gaze lacrimogene şi bastoanele din dotare.

Cel puţin două persoane au fost rănite în confruntări, dintre care una a fost lovită de o grenadă asurzitoare în picioare, iar alta de un proiectil în cap, potrivit corespondentului AFP.

Boxerul şi liderul opoziţiei Vitali Kliciko a încercat să se interpună şi a cerut mulţimii să nu provoace poliţia.

Pe o vreme cu temperaturi negative, protestatarii se îngrămădeau în interiorul şi în apropierea pieţei, denumită Maidan, ocupată de aproape două luni de opozanţii proeuropeni după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în favoarea unei apropieri de Rusia.

Zeci de manifestanţi aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măşti de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârşit de săptămână, care sancţionează persoanele ce protestează cu măşti sau şepci pe cap.

Liderii opoziţiei au făcut apel la organizarea acestei manifestaţii, cea de-a opta de la începutul protestelor faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, în pofida unei decizii judecătoreşti anunţate miercuri, privind interzicerea oricărei manifestaţii în centrul Kievului până la 8 martie.

“Aştept astăzi măsuri decisive şi drastice din partea opoziţiei”, a declarat pentru AFP unul dintre protestatari, Serghii Nelipovici.

“Nu mai putem aştepta mult. Nu avem o opţiune: fie câştigăm, fie cădem în dictatură”, a adăugat el.

Exprimându-se pe rând pe o scenă, liderii opoziţiei au denunţat aceste noi texte.

“Declarăm ilegală noua legislaţie adoptată”, a declarat boxerul Vitali Kliciko, liderul partidului Udar.

El le-a cerut forţelor de ordine să se alăture taberei opozanţilor. “Mă adreseze forţelor de ordine: treceţi în tabăra poporului!”, a declarat el.

“Parlamentul şi-a piedut legitimitatea, aceasta înseamnă că trebuie să creăm un consiliu al poporului din oamenii politici ai opoziţiei”, a afirmat la rândul său Arseni Iaţeniuk, din cadrul partidului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko.

Oficialii au fost însă fluieraţi de mulţime, care reproşează opoziţiei că nu are un plan de acţiune şi un lider veritabil.

Noile legi adoptate de Ucraina introduc sau intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor şi obligă organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare occidentală să se înregistreze ca “agenţi străini”, ca în Rusia.

Acest termen, aplicat opozanţilor reali sau presupuşi în perioada stalinistă, a reapărut în legislaţia rusă în 2012, după un val de proteste faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Occidentalii au avertizat autorităţile ucrainene împotriva acestor texte, iar opozanta Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a denunţat instaurarea unei “neodictaturi”.


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “update – PROTESTE MASIVE SI VIOLENTE LA KIEV (video)

  1. Observ trei lucruri:
    1. Axa Washington- UE a inaintat spre Est in privinta capacitatii de manipulare si infiltrare a societatii si a societatii civile (sau asa-zis civile) in asa fel incit este capabila sa porovoace, din nou, o “revolutie”. Nu este intimplatoare amintirea lui Ceausescu aici. Si atunci cind Putin tuna apropo de implicarea subversiva a Washington-ului si UE in declansarea unor astfel demiscari, nu era doar o formula retorica. Nu intimplator Soros si Societatea lui Civila au fost expulzati din RUsia si din Ucraina.
    2. Stereotipizarea unor astfel de miscari.

    3. Ucraina a fost dintotdeauna in sfera de influenta a Rusiei, cu diverse variatii, sau in orice caz in acel perimetru in care Rusia a putut oricind sa-si arata muschii. Deci Rusia nu poate sa-si permita pierderea influentei de orice fel aici. SI in aceste conditii Ucraina s-ar putea sa fie punctul de cotitura in relatiile USA/UE – Rusia. ASta daca nu se decide o impartire a influentei.Ceea ce nu cred ca Putin ar vrea.

    Un eventual conflict Rusia- Axa UE- USA ar incepe mai degraba din cauza unei Ucraine decit din cauza unei Sirii.

  2. Se ține la cald pentru Jocurile Olimpice.

  3. In urma cu vre-o 2 – 3 saptamani, un jurnalist care a vorbit cu demonstrantii din Kiev, a afirmat la televizor ca unii dintre ei au spus ca au primit bani ca sa participe la aceste proteste.

  4. http://www.archdiocese.ca/fr/articles/des-moines-de-la-laure-des-grottes-de-kiev-se-sont-places-entre-les-manifestants-et-le :

    Pe 21 ian. 3 calugari din Manastirea Pesterilor din Kiev (Lavra Pecherska), Parintele Gabriel, Parintele Melchisedec si Parintele Efrem au venit pe strada Grushevskogo din Kiev intre partile beligerante, manifestantii si regimentul “Berkut”, si au inceput sa se roage. Purtand o cruce si icoane,(vezi foto) au cerut celor participanti sa puna capat conflictului si sa se pocaiasca. Au venit ca sa aduca pacea si nu sa ia partea cuiva.

    Desi li s-a cerut sa fie de partea poporului, Parintii doar s-au rugat si au cantat troparul pascal “Hristos a inviat…”. Afrontul s-a oprit.

    Calugarii nu vor pleca pana ce situatia nu se va stabiliza in mod complet.

  5. Pingback: Ucraina, catapultata spre razboiul civil? CONFRUNTARILE DE LA KIEV DEVIN TOT MAI VIOLENTE [video] Calugarii de la LAVRA PECERSKA s-au pus intre PROTESTATARI si FORTELE DE ORDINE - Recomandari
  6. Pingback: Ucraina – catapultata spre razboiul civil? CONFRUNTARILE DE LA KIEV DEVIN TOT MAI VIOLENTE [video] Calugarii de la LAVRA PECERSKA s-au pus intre PROTESTATARI si FORTELE DE ORDINE - Recomandari
  7. Pingback: Ucraina – catapultata spre razboiul civil? CONFRUNTARILE DIN KIEV DEVIN TOT MAI VIOLENTE [video]. Calugarii de la LAVRA PECERSKA s-au pus intre PROTESTATARI si FORTELE DE ORDINE - Recomandari
  8. “Cine conduce Europa de Est stapaneste heartland-ul;
    Cine conduce heartlandul-ul stapaneste Eurasia si Africa;
    Cine stapaneste Eurasia si Africa stapaneste lumea;”
    Harold Mackinder

    Sau cum ar zice masonul Tolkien “battle for middle earth”.

    “Pierderea Ucrainei era o pierdere de pivot geopolitic, deoarece a limitat drastic optiunile geostrategice ale Rusiei. Chiar fara statele baltice si fara Polonia, o Rusie ce si-ar fi pastrat controlul asupra Ucrainei ar fi putut inca sa incerce sa fie liderul unui imperiu eurasiatic arogant, in care Moscova i-ar fi putut domina pe non-slavii din sudul si sud-estul fostei URSS. Dar fara Ucraina si fara cei 52 milioane de frati slavi orice incercare a Moscovei de a reconstrui de a imperiul eurasiatic era ca si cum Rusia singura s-ar fi lasat prinsa in plasa unor conflicte prelungite cu non-slavii, izbucnite din motive natioanale si religioase – razboiul cu Cecenia fiind poate doar primul exemplu[…] fara Ucraina, ar deveni inevitabil mai putin europeana si mai mult asiatica cu fiecare an ce ar trece.”

    ” Dar cea mai importanta este Ucraina. Pe masura ce UE si NATO se extind, Ucraina va fi in cele din urma in situatia de a alege daca se doreste ssa faca parte din vreuna din ele. Este probabil ca, pentru a-si intari statutul separat , Ucraina sa-si doreasca sa se alature amandorura, cand vor ajunge la granitele ei si cand propria sa TRANSFORMARE INTERNA va corespunde cerintelor de aderara la aceste organizatii. Desi acest lucru va cere timp nu este prea devreme ca Occidentul […] sa inceapa sa indice deceniul 2005-2015 ca interval rezonabil pentru initierea includerii progresive a Ucrainei.”

  9. citatul era din “Marea tabla de sah Suprematia americana si imperativele sale geostrategice” de Zbigniew Brzezinski, Editura univers enciclopedic 1999.

    Poate verificati spamul…mesajul precedent s-ar putea sa fi zburat direct acolo..era cam mare.

  10. “Chestiunea cea mai importanta de care trebuie sa tinem seama este ca Rusia nu poate fi in Europa fara ca Ucraina sa fie si ea in Europa, in vreme ce Ucraina poate fi in Europa fara ca Rusia sa fie in Europa[…] optiunea Ucraina in favoarea Europei va cataliza decizia Rusiei privind viitoarea etapa din istoria sa: sau sa fie si ea parte din Europa, sau sa devina un proscris eurasiatic inglodat in conflictele sale cu “strainatatea apropiata””. O asociere pentru Rusia in structurile europene si transatlantice ar dechide, la randul lor, usa pentru includerea celor 3 tari caucaziene: Georgia, Armenia si Azerbaidjan.[…] Daca scenariul de mai sus se desfasoara intr-o maniera pasnica sau in contextul unei tensiuni crescande cu Rusia este de mare importanta. Rusia ar trebui asigurata in mod constant ca si usile Europei sunt deschise, ca si usile pentru eventuala participare la un sistem de securitate transatlantic extins si, probabil intr-un viitor, la un sistem de securitate TRANSEURASIATIC.
    Asadar, scopul geopolitic central al Americii in Europa poate fi rezumat foarte simplu: este de a consolida printr-un parteneriat transatlantic veritabil capul de pod al SUA pe continentul eurasiatic, astfel incat o Europa in curs de largire sa poata deveni o trambulina mai viabila pentru proiectarea in eurasia a ORDINII INTERNATIONALE DEMOCRATICE SI COOPERARE. Pana in anul 2010 colaborarea politica franco-germano-polona-ucrainiana, implicand aproape 230 mil. locuitori, ar putea evolua spre un parteneriat care sa intareasca inima geostrategica a Europei.”

    Marea tabla de sah Suprematia americana si imperativele sale geostrategice de Zbigniew Brzezinski, Editura univers enciclopedic 1999.
    publicata in 1997 by Basics Books New York.

  11. Pingback: UCRAINA SFASIATA: protestele violente s-au extins in mai multe orase printre care si CERNAUTI [video]/ “NEGOCIERILE” DINTRE PUTERE SI OPOZITIE AU ESUAT - Recomandari
  12. Pingback: UCRAINA – ASALTUL CONTINUA. Opozitia refuza compromisul politic si cere ALEGERI ANTICIPATE/ AHMETOV, oligarhul din Donetk, si TUSK, premierul Poloniei, cred ca Ucraina s-ar putea DESTRAMA - Recomandari
  13. Pingback: CE SE INTAMPLA, DE FAPT, IN UCRAINA? Dezinformari si perspective geopolitice: LA MIJLOC E “DEMOCRATIA” SAU HEGEMONIA REGIONALA? Si un altfel de “cocktail Molotov”: greco-catolici vs cazaci, kieveni vs moscoviti, occidentali vs ruso
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare