update – REVOLUTIE IN UCRAINA? Ianukovici ia in calcul DECRETAREA STARII DE URGENTA. Zeci de mii de demonstranti pro-UE protesteaza impotriva guvernului (VIDEO)

1-12-2013 11 minute Sublinieri

  • Mediafax: 

Premierul Ucrainei: Manifestaţiile se aseamănă cu o “LOVITURĂ DE STAT”

Manifestaţiile din Ucraina în favoarea integrării europene se asemănă cu o “lovitură de stat”, afirmă premierul Mikola Azarov, după o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene.

“Ceea ce se întâmplă prezintă semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem răbdare, dar nu vrem ca partenerii noştri să creadă că totul le este permis”, a spus Azarov.

“Manifestaţiile au devenit necontrolabile pentru că instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor acţiuni au radicalizat situaţia”, a spus Azarov.

PROTESTE LA KIEV: Zeci de mii de oameni s-au strâns în Piaţa Independenţei, în timp ce 10.000 protestează la Liov. Deputat: Ianukovici ar putea avea aceeaşi soartă ca Ceauşescu

Zeci de mii de manifestanţi sunt în Piaţa Independenţei din Kiev, unde au fost instalate aproximativ 50 de corturi militare, după ce mii de protestatari ai opoziţiei blocau luni sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici.Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile din Ucraina şi opoziţia să aibă o atitudine calmă, după violenţele înregistrate la Kiev. Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat că preşedintele Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

UPDATE Zeci de mii de manifestanţi sunt în Piaţa Independenţei din Kiev

Zeci de mii de manifestanţi sunt în Piaţa Independenţei din Kiev, unde au fost instalate aproximativ 50 de corturi militare, informează site-ul ziarului Kyiv Post.

Manifestaţii similare au loc în mai multe oraşe din vestul Ucrainei, protestatarii cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Viktor Ianukovici.

UPDATE Aproximativ 10.000 de persoane protestează la Liov împotriva autorităţilor ucrainene – presă

Aproximativ 10.000 de persoane participă, luni, la un miting împotriva autorităţilor ucrainene în centrul oraşului Liov, situat în vestul ţării, relatează Ukrainian News Agency, în pagina electronică.

Mitingul a început la ora 12.00, iar numărul participanţilor este în permanentă creştere.

Potrivit agenţiei, aproximativ 50.000 de persoane au participat la un miting, duminică, la Liov.

La Kiev, opoziţia a estimat numărul participanţilor la manifestaţiile de duminică la 500.000 de persoane, în timp ce luni dimineaţă, mii de protestatari ai opoziţiei blocau sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici.

Cerem tuturor părţilor să rezolve disensiunile pe cale paşnică“, a declarat, conform AFP, Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în mod paşnic, a spus purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei UE.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, forţele speciale de la Kiev au dispersat un protest paşnic al studenţilor, lovind cu picioarele şi cu bastoanele în protestatari. Surse din cadrul Ministerului de Interne ucrainean au declarat că forţele speciale au acţionat la comanda Primăriei Capitalei, întrucât aceasta avea misiunea să elibereze piaţa pentru a instalarea bradului de Crăciun.

Circa 20 de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, intenţionează să părăsească grupul parlamentar în cursul zilei de luni, în vederea formării unui nou partid politic.

AVERTISMENT către Viktor Ianukovici: Ar putea avea aceeaşi soartă ca Ceauşescu

Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

Potrivit deputatului, cea mai bună soluţie pentru Ianukovici ar fi să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după care să-şi dea demisia. “Doar în acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, înţelegeţi? România încă nu şi-a revenit după asasinarea lui Ceauşescu”, a subliniat politicianul.

Bohoslovskaia a menţionat că Ianukovici este pe cale să se transforme în Ceauşescu, dar încă n-a repetat ceea ce a făcut dictatorul român. “Astfel de semnale deja se resimt în societate. Dacă nu se va schimba situaţia, spiritele se vor încinge pe parcurs şi vor deveni periculoase. N-ar trebui să admitem acest lucru. Astfel de răni nu se vindecă decât peste sute de ani, dar trebuie să recunoaştem că putem să ajungem aici”, a mai spus Bohoslovskaia.

Mai multe petiţii, publicate pe site-ul Casei Albe, cer o INTERVENŢIE MILITARĂ a SUA în Ucraina

Numeroase petiţii au fost publicate, începând de săptămâna trecută pe site-ul Casei Albe, la secţiunea We the People, pentru a cere implicarea administraţiei Barack Obama în criza din Ucraina, unele dintre ele solicitând chiar o intervenţie militară a Statelor Unite.

UPDATE: O reuniune de urgenţă a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, cu colaboratorii săi apropiaţi are loc duminică, în afara capitalei ucrainene, având ca obiectiv analizarea posibilităţii de a decreta starea de urgenţă din cauza amplelor proteste proeuropene şi antiguvernamentale care au loc în Kiev. 
“Este foarte probabil ca de luni să se instituie starea de urgenţă, dar nu s-a luat încă o decizie”, a relatat postul RBK-Ukraini.

Reuniunea are loc la reşedinţa de la ţară a preşedintelui ucrainean, după cum a precizat agenţia Itar-Tass, citată de EFE.
AFP transmite, pe baza unui comunicat de presă al poliţiei, că uriaşul miting de la Kiev s-a soldat deja cu rănirea a cinci poliţişti, care au fost loviţi de buldozerul folosit de demonstranţi pentru a se apropia de sediul Preşedinţiei.

Manifestanţii au ocupat Primăria din Kiev

Protestatarii de la Kiev au preluat controlul asupra Primăriei oraşului, manifestaţiile opoziţiei proeuropene continuând şi la această oră în capitala ucraineană, relatează AFP.
Reprezentanţii forţelor de ordine comunică prin portavoce cu cetăţenii care au preluat controlul clădirii. Le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească locul”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.
Cu toate acestea, jurnaliştii AFP au constatat că în Primărie continuă să pătrundă manifestanţi. Aceştia au agăţat pe faţada clădirii un banner pe care scrie “Cartierul general al Revoluţiei”. Au fost sparte mai multe ferestre ale clădirii.
Arseni Iaţeniuk, un lider al partidului Batkivşina (Patria) al liderei opoziţiei Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a cerut angajaţilor Primăriei să vină la lucru luni, în ciuda faptului că manifestanţii au ocupat sediul acesteia.
“Deputaţii Parlamentului şi deputaţii municipali au dreptul de a sta legal în sediul Primăriei, dar toţi funcţionarii trebuie să meargă şi ei la muncă”, a spus Iaţeniuk, care conduce grupul parlamentar al partidului său. […]

Despre Ucraina prinsă între UE şi Rusia, am scris acum cîteva zile, înainte de summit-ul de la Vilnius. Rezultatul îl ştim: Ucraina nu a semnat acest tratat de preaderare la UE. Au semnat doar Republica Moldova şi Georgia. Mult entuziasm de partea semnatarilor dar să nu uităm că Turcia a semnat Acordul de Asociere în 1963. Nu e cazul să disperăm. Important e că “piaţa liberă” şi capitalul au întîietate. Oamenii mai aşteaptă. Dar e o altă discuţie.

Revenim la Ucraina. O parte a ucrainienilor s-au revoltat, au ieşit pe faimosul Maidan din centrul Kievului şi şi-au exprimat aşa cum au ştiut ei „visul proeuropean”. Totul părea să intre în cursul firesc al lucrurilor. Puterea să se repoziţioneze treptat, opoziţia, după cîteva saptămîni de scandal, să obosească şi să meargă la locul ei, iar protestatarii de pe Maidan, devenit între timp EuroMaidan, să plece pe la casele lor. Puterea însă a gafat fundamental: a vrut să facă „curăţenie” repede, în forţă, folosind structurile de putere, dînd decrete de interzicere a demonstraţiilor.  Cei din stradă şi opoziţia au reacţionat. Ucraina nu mai este cea care a fost, iar memoria Maidanului din 2004 şi a „revoluţiilor colorate” nu a trecut. Mai ales la Kiev. Şi de 1 decembrie au ieşit  în stradă, doar la Kiev, peste 200.000 de cetăţeni care au ocupat tot centrul oraşului.

Am urmarit toată seara mai mutle canale ucrainiene, ruseşti şi occidentale. Multe canale au transmis şi comentat evenimentul în direct. Comentez în viteză din ce prind în zbor, subiectiv şi probabil că în cîteva ore unele informaţii se vor modifica. Nu cred că şi sensul poveştii. Voi reveni dacă e cazul.

  • A început ca o demonstraţie mare, paşnică, bine organizată. Vizual arăta impresionant.
  • Locul principal al desfăşurării, fireşte EuroMaidanul, locul în care a avut loc şi „revoluţia portocalie”. Însă manifestaţia s-a extins tot mai mult pe străzile lăturalnice şi alte pieţe din apropiere.
  • Trupele de ordine au fost şi ele destul de numeroase. Ele încercau mai degrabă să apere instituţiile statului şi să păstreze protestul într-un cadru cît de cît controlabil.
  • După masă, şi mai ales spre seară, protestele au crescut în forţă. O parte a protestatarilor au devenit violenţi şi au început să forţeze intrarea in instituţiile statului. A fost cucerită Casa Sindicatelor şi Cladirea Administraţiei oraşului Kiev. Se zvonea că una din aceste „cuceriri” va fi centrul de coordonare al opoziţiei. Oficial nu ştim nimic.
  • La un moment dat, protestatarii au pus în funcţiune un tractor (excavator) şi au luat cu asalt cladirea Administraţiei Prezidenţiale fără să reuşească.
  • Pe strada Bankov au fost cele mai dure ciocniri dintre manifestanţi şi trupele de ordine: gaze lacrimogene, cockteiluri Molotov, lupte directe.
  • Se anunţă la un moment dat că Preşedintele Poloniei a sosit la Kiev inopinant. Sper să nu fie adevărat.  Ar fi o gafă impardonabilă. Oricum, şi UE, şi rușii joacă pe faţă, fără multe scrupule. Mizele sînt mari. Ucraina e în pierdere din păcate.
  • Opoziţia a negat că e implicată în aceste acte violente. Spre seara au început să cheme la calm şi ordine. Klichiko, unul din oamenii opoziţiei, a făcut şi el un apel la calm şi ordine. Multe momente de confuzie şi din partea opoziţiei. Singurul mesaj clar, final, a fost apelul la demonstraţii paşnice şi anunţarea unei Greve Naţionale generale. Puterea e şi mai confuză: nici o declaraţie oficială.
  • După apelurile insistente ale opoziţiei la linişte şi pace, totul a luat o turnură „pacifistă”. Mai ales după „asaltul” clădirii Administraţiei Prezidenţiale. Forţele de ordine reuşesc să o protejeze.
  • Aparent se joacă la doua capete. Avem pe de o o parte Opoziţia „civilizată” (parlamentară şi extraparlamentară), care cheamă la ordine şi proteste „în cadrul legii”, lucrînd paralel la „noua configuraţie politică” a celor care vor veni la putere, iar pe de altă parte „radicalii violenţi”, care atacă instituţiile statului, fac presiune şi destabilizează tot, dar au un statut „neidentificat”, nu aparţin „nimănui” şi nu au „cerinţe clare”. Jocul e bun. Nu se ştie pentru cine…
  • A apărut, deci, subiectul politic „neidentificat”: oamenii cu măşti care susţin că nu au încredere în opoziţie şi vor să ia cu asalt clădira administraţiei prezidenţiale. Opoziţia îi numeşte „provocatori”, iar puterea dă vina pe opoziţie. Ei se distanţează de ambele centre care-i folosesc ca ţapi ispăşitori. Nu ştim cine sînt, cu-i se subordonează, ce interese au.
  • Marea parte a grupărilor de stînga independente au lipsit parţial pentru că acum cîteva zile au fost izgoniţi de pe EuroMaidan. Ce cerau ei? Erau şi ei ProEuropeni, însă erau pentru o Europă Socialistă şi cereau înlocuirea agendei neoliberale cu o alta, care să fie în slujba cetăţenilor, nu a unei elite privilegiate. Pe EuroMaidan nu e loc de astfel de doleanţe.
  • Recunosc că m-a impresionat gestul unei biserici centrale care a pus la dispoziţie protestatarilor lăcaşul, dandu-le posibilitatea să se adăpostească de miliţie şi să poată dormi peste noapte. Sper să se întîmple acest lucru şi cînd vor fi manifestaţii gay, cînd radicalii de dreapta îi vor alunga prin centru pe manifestanţi. Asta înseamnă o biserică aproape de popor: să-i protejeze pe cei mai slabi, nu pe cei tari, nu puterea.

Teza mea centrală este însă aceasta:

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştim înainte de a privi spre EurioMaidan şi frămîntrările din aceste zile din Ucraina este să intelegem, fie şi schematic, relaţia dintre marele business ucrainean şi puterea de la Kiev. Ianukovici, actualul preşedinte şi celui căruia i se atribuie eşecul de la Vilnius, a venit la putere pentru că a reuşit să adune în jurul său cele mai importante grupuri financiare şi industriale ale Ucrainei. Pînă şi grupurile apropiate Iuliei Timoşenko nu au vrut să mai rişte şi au mers pe mîna lui.

Majoritatea celor care au contribuit la crearea business-proiectului „Ianukovici” şi-au luat deja dividentele. Aceste grupuri au controlat pînă acum în mare parte bugetul, resursele şi puterea acestui stat slab. A apărut o fisură în cadrul acestui bussines-proiect „Ianukovici” în momentul în care au apărut proiectele UE (mai degrabă, liberalizarea comertului cu UE) şi Uniunea Vamală (UV), ceea ce a atras o reconfigurare a businessului cu Rusia după o altă schemă. Aceste  diverse grupuri care pînă mai ieri faceau parte din „Familie” avînd interese financiare diferite au fost puse într-o situaţie de conflict. Însă cele mai mari conflicte tactice şi strategice dintre aceste două tendinţe, care pînă în acest moment făceau parte din acelaşi grup, au apărut în momentul reconfigurării noului buget de stat. Noua formă a bugetului de stat a devenit strîns legată de direcţia UE sau UV. Şi nu e vorba de „democraţie”, „vector european”, „civilizaţie”, ci de faptul că această balansare financiară într-o parte sau alta a afectat profitul unora din grupările financiare şi industriale, punînd în acelaşi timp  sub ameninţare celelalte grupuri şi modul lor de a face business. Avantajează o parte, dezavantajează altă parte.  În acest moment, prin tot ce a făcut şi face Ianukovici, se vede clar că o parte a business-proiectului „Ianukovici” a pierdut controlul asupra centrului puterii. E haos în grup, e haos şi bătaie în Rada, e haos pe EuroMaidan. Acum curg de toate, în toate direcţiile: puterea sub diverse forme, bani, propagandă, interese etc. Grupurile externe cu interesle lor trag şi ele de unde apucă.

Aceasta nu înseamnă însă că marea parte a populaţiei nu protestează sincer. Oare nu aşa a fost şi în 2004? Şi ce dezamăgiri au urmat! Dar ce va urma? Două posibilităţi: a) o parte a grupului va parăsi proiectul „Ianukovici” şi va încerca să facă o majoritate în Rada pentru a-l detrona pe Preşedinte şi gruparea lui politică b) „Familia” refăcută să salveze proiectul „Ianukovici” doar dacă el va fi profitabil pentru o grupare mai mare. Cu siguranţă însă, nimeni nu vrea să verse sînge de dragul lui Ianukovici. Doar interesele financiare sînt la mijloc. Simplu spus, repetăm scenariul din 2004: se împacă „Familia”, iar elita activă se integrează în structuri pe care le coordonează „marea Familie politică şi economică” şi devine „tovarăş de drum” al „noului vladică”.  Dacă Ianukovici va fi forţat şi cu ajutorul EuroMaidanului să plece de la putere, se va  începe o nouă luptă pentru „tronul” liber. Trăim timpuri politice ciclice, dar care cu siguranţă nu se vor repeta întru-totul la fel.

  • Miliţia şi trupele de ordine au început să se retragă. Potestatarii au început să cînte. Opoziţia îi roagă pe protestatari să se îmbrace mai gros. Vine o noapte mai răcoroasă. Presa anunţă, fără a vrea să fie ironică, că pe EuroMaidan s-au terminat alimentele, cafeaua şi banii din bancomate. Începe să fie tot mai multă linişte şi calm.

Ultima ora (20-23 ora locală):

  • Lucrurile păreau să se calmeze. Au apărut şi veteranii din Afghanistan, un grup special în fostul spaţiu sovietic. Au devenit la un moment dat un soi de legătură între protestatari şi forţele de ordine. “Afganii” au o autoritate aparte. Aici se pare ca au reapărut mici scîntei şi au repornit mişcările violente de stradă.
  • În zona Baikov (după ora 20, ora locală) au început noi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine. Kliciko cheamă protestatarii la calm şi-I roagă să vină spre  Maidan. Totul se disperzează în mai multe grupuri. EuroMadianul rămîne central şi paşnic, în alte zone apar diverse grupuri dispersate şi încep ciocniri cu miliţia sau trupele special.
  • În zona pieţei Basarabeană (cea mai faimoasă piaţă alimentară din Kiev) şi lîngă monumentul lui Lenin ciocniri între trupele speciale şi protestatari puşi pe lupte. E un du-te-vino continu.
  • Oficialii anunţă că au peste 100 de răniţi în rîndurile miliţiei  &  trupelor speciale. Nu ştim încă cîţi civili şi jurnalişti răniţi avem. Însă avem destui. Se anunţă o zi dificilă. Apare o listă neoficială cu jurnalişti răniţi.
  • Maidanul se linişteşte. Se cînta Okean Elza (şi mie îmi place): Nu ne vom da fără luptă….. zice piesa. Noaptea este încă lungă.E timpul să mă culc şi eu. Aflăm continuarea mîine dimineţă.

UPDATEAproximativ 100 de poliţişti ucraineni au fost răniţi, duminică, în confruntările din cadrul manifestaţiei opoziţiei de la Kiev, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de AFP. 
“Aproximativ 100 de poliţişti, cu răni diverse”, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Kiev, Olga Bilik, afirmând că unii poliţişti au traumatisme craniene.

————-

UPDATE. Opoziţia ucraineană a făcut apel la o grevă generală, duminică, în faţa a cel puţin 100.000 de manifestanţi reuniţi în centrul Kievului, potrivit AFP.

“Rămânem aici, vom instala corturi. Începând de astăzi începe greva generală”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Oleg Tiagnibok, în faţa mulţimii.

Cel puţin 100.000 de persoane, potrivit estimărilor AFP, s-au reunit în cursul după-amiezii în piaţa din centrul oraşului, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, alegeri anticipate şi reluara procesului de apropiere de UE, întrerupt săptămâna trecută.

“Revoluţie!”, “Ruşine!”, “Kiev, trezeşte-te!”, “Ucraina este Europa”, strigau manifestanţii, arborând drapele ucrainene şi europene după ce s-au reunit în apropiere de monumentul poetului ucrainean Taras Şevcenko, un erou naţional, de unde a început marşul lor.  […]

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni mărşăluiau, duminică, în centrul Kievului şi se îndreptau spre Piaţa Independenţei, în pofida interdicţiei autorităţilor.

După ce s-au reunit în apropierea unui parc din centrul oraşului, manifestanţii s-au îndreptat în coloană către centru, arborând drapele ucrainene şi europene şi scandând sloganuri ostile preşedintelui Viktor Ianukovici.

Ei au îndepărtat barajele metalice de securitate, instalate de forţele de ordine în Piaţa Independenţei, locul în care a avut loc “revoluţia portocalie” în 2004 şi unde manifestanţii au fost înlăturaţi violent de scutieri sâmbătă dimineaţă. 

Poliţiştii prezenţi au părăsit zona. 

“Ucraina este Europa”, scandau manifestanţii.

Ministrul de Interne, Vitalii Zaharcenko, a avertizat anterior asupra oricărei degenerări a manifestaţiei.

Opoziţia ucraineană le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze în număr mare duminică pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, după ce acesta a refuzat să semneze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. 

Acestă schimbare de orientare a preşedintelui a declanşat manifestaţiile cele mai importante de la “revoluţia portocalie” din 2004.

Zeci de mii de manifestanti pro-UE au luat cu asalt piata Maidan Nezalezhnosti din centrul capitalei ucrainene Kiev, in pofida interdictiei autoritatilor, relateaza AFP. Pe retelele sociale se vehiculeaza ca la proteste participa in acest moment intre 200.000 si 500.000 de oameni. Protestatarii au intrat in primaria orasului Kiev, in timp ce alte grupuri incearca sa sparga cordoanele de jandarmi din jurul administratiei prezidentiale. Trupe speciale sunt in strada si raspund protestatarilor cu gaze lacrimogene.

Dupa ce s-au adunat in apropierea unui parc din centrul orasului, manifestantii s-au deplasat in coloana spre Piata Independentei, fluturand steaguri ucrainene si europene si scandand sloganuri impotriva presedintelui Viktor Ianukovici.

Ei au indepartat gardurile metalice de securitate instalate de fortele de ordine in jurul intregii piete, locul de unde demonstrantii au fost evacuati cu brutalitate de jandarmi sambata dimineata. Politistii prezenti au parasit zona, fara a se opune manifestantilor. Ministrul ucrainean de Interne, Vitaliy Zakharchenko, avertizase anterior cu privire la orice escaladare a protestelor. “Ucraina este Europa”, au scandat manifestantii.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a condamnat, sambata seara, folosirea fortei impotriva manifestantilor opozitiei adunati la Kiev, care s-a soldat cu ranirea a zeci de persoane.Reactia lui Ianukovici a venit dupa ce Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat ferm violentele fortelor de ordine asupra manifestantilor din Kiev si au cerut deschiderea unei anchete.

Vineri seara, in fata a circa 10.000 de persoane adunate in Piata Independentei, liderii opozitiei au cerut demisia lui Ianukovici, dupa refuzul sau de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE. De altfel, anuntul guvernului ucrainean, saptamana trecuta, potrivit caruia nu va semna acordul ce ar fi plasat Ucraina pe calea aderarii la UE, a declansat cele mai importante manifestatii de la Revolutia Portocalie din 2004 incoace.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, va efectua o vizită în Rusia într-un viitor apropiat, după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, a anunţat duminică premierul Mikola Azarov, citat de AFP, conform Mediafax.

Această vizită va avea loc după cea prevăzută în China, săptămâna viitoare, a preşedintelui ucrainean. “Bineînţeles, după aceea preşedintele va face o vizită în Rusia”, a declarat, el potrivit imaginilor difuzate de televiziunea ucraineană.

El a subliniat că Ianukovici intenţionează să semneze “o foaie de parcurs de cooperare în vederea restaurării unor relaţii comerciale şi economice normale”. Kremlinul nu a confirmat imediat această vizită. 

Anunţul Guvernului ucrainean, săptămâna trecută, că nu va semna un Acord de Asociere cu UE, a declanşat manifestaţii de amploare, cele mai importante de la “revoluţia portocalie” din 2004. Cele trei partide principale ale opoziţiei au făcut apel la o nouă manifestaţie duminică.


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “update – REVOLUTIE IN UCRAINA? Ianukovici ia in calcul DECRETAREA STARII DE URGENTA. Zeci de mii de demonstranti pro-UE protesteaza impotriva guvernului (VIDEO)

  1. Nu este nici o revolutie. Este dovada ca Ianukovici nu conduce de unul singur in Ucraina si ca cei “inteligenti” de acolo joaca la doua capete, adica nu inchid usa catre UE definitiv. Cine stie, se pot ivi avantaje de oriunde, chiar daca deocamdata Ucraina joaca in hora Rusiei. Manifestatiile acelea sunt argumentul perfect pentru o rasturnare de guvern si situatie in Ucraina, daca interesele “o cere”. Nu acum, neaparat; se negociaza tare in spate, acolo unde noi nu avem voie sa intram. Daca Rusia dovedeste ca are argumente mai argumentate, atunci manifestatiile acelea se vor risipi cat ai zice “peste”. Pana atunci, sarmanii jandarmi sunt pusi acolo sa fie cotonogiti. Victimile din randul jandarmilor sunt o justificare perfecta pentru orice situatie, fie rosie sau portocalie.

  2. @Titus L,
    ai dreptate,totusi ucrainienii ar trebui sa se uite,la noi, “ce bine o ducem noi”dupa ce am intrat in U.E.(valabil si pt.moldoveni).DOAMNE AJUTA.

  3. Kievul în acest moment nu mai este controlat de către autorităţi, recte Ianukovici.
    Pt Gheorghe şi Titus L., ucrainenii nu o duc prea bine nici acum, precum nu au dus-o nici de 20 de ani încoace. Iar ei sunt cel puţin la fel de anti-ruşi precum suntem noi. Deci nu este o soluţie, ca ei să rămână astfel cu ruşii sau chiar să se unească în proiectul euro-asiatic conform cu ideologia lui A. Dughin. În orice caz, chiar dacă în general UE nu este o soluţie, Ianukovici ar fi tb ca să se consulte cu populaţia (mai ales cu cea din Kiev şi Lvyiv) cu privire la nesemnarea cooperării cu UE.
    Acum nu prea mai are loc de dat înapoi, mai ales că a anunţat şi vizita la Kremlin!
    Desigur, că şi pt Ucraina, ca şi pt România, cea mai bună (sau unica) soluţie ar fi, să rămână ne-unionificată şi neutră dpdv militar, precum este Elveţia, dar cine să mai gândească şi să conducă poporul spre astfel de deziderat în situaţia fierbinte actuală??? Acu, cooperarea cu UE chiar pare cea mai indicată soluţie.

  4. @cristian: nemultumiri sunt si vor mai fi indiferent ce. Eu am vazut in live stream cum in Kiev se organizeaza o noua Piata a Universitatii din Bucuresti, cu muzica si concerte. Nu neg sinceritatea acelor manifestanti, ci a organizatorilor. Daca situatia explodeaza de-a binelea, inseamna ca cele doua tabere nu au ajuns la o intelegere sau cel putin un compromis. E posibil si ca situatia sa scape de sub control, ce-i drept, dar in imaginile de ieri am vazut cel mai stupid cordon de jandarmi posibil data fiind situatia.

  5. Si daca la mijloc este mai vechiul obiectiv de a rupe Ucraina dupa linia Niprului?In felul acesta ar fi multumite si UE (care recupereaza estul Poloniei Mari)cat si Rusia care isi recupereaza teritoriile majoritar rusesti,alipite abuziv de Hrusciov la Ucraina.Mai grav este ca in cazul acesta se va lasa cu varsare de sange.

  6. @ quintus

    Ar fi o idee.Totusi,eu cred ca UE vrea ca toate tarile europene sa intre in uniune,pentru ca telul lor ascuns este lupta impotriva lui Hristos si a crestinilor,UE fiind condusa de Ana si Caiafa limited.Deci de faurire a unui om nou,dedicat patimilor si poftei trupului si a ochiului,pentru ca aceasta stimuleaza economia si maximizeaza profiturile bogatilor.In numele acestor patimi,omul nou trebuie sa renunte la normalitate mai intii,apoi si la credinta ortodoxa si la Hristos,Dumnezeul nostru,mai apoi.

    Doar ca faza intermediara,sa accepte o divizare a Ucrainei,ca o lupta pierduta,dar nu razboi.

    @ cristian

    Un crestin nu poate sa militeze pentru intrarea unei tari in UE,parerea mea.Sfintul Ioan Gura de Aur ne spune ca principala cauza a caderii iudeilor din dreapta credinta si nerecunoasterea lui Dumnezeu coborit pe pamint printre oameni,in fata lor…a fost aceea ca au pus pofta burtii ( grijile si trufia vietii ) mai presus de cele ale legii dumnezeiesti.

  7. Nu exista popor ucrainean sau limba ucraineana. Ceea ce se pretinde a fi limba ucraineana este un dialect al limbii ruse.Asa zisa identitate nationala ucraineana este prezenta in Galitia ( zona Lvov ) si este forma de manifestare politico-sociala a greco-catolicismului si a catolicismului.Toti asa zisii lideri ai nationalismului ucrainean au fost greco catolici( Konovalet,Melnyk, Bandera, etc) .Asta este cheia in care trebuie citite evenimentele.
    Restul sint doar umbre ale adevaratei batalii – ocupatia criptocatolica a Micii Rusii sub pretextul asocierii cu UE

  8. @batoni koba,
    subscriu.DOAMNE AJUTA.

  9. Imi doresc sa se rupa Ucraina. E un stat artificial, cu o natiune artificiala si complet dezbinata.

    E timpul sa plateasca.

  10. Pingback: UCRAINA, prinsa la mijloc intre RUSIA si NATO. Lavrov la Kiev, Kerry la Chisinau/ Acord de COOPERARE MILITARA intre Grecia si Rusia - Recomandari
  11. Pingback: Miting pro-european urias la Kiev [VIDEO]. Opozitia vorbeste despre SCINDAREA UCRAINEI - Recomandari
  12. Pingback: PARTENERIATUL ESTIC: analiza proiectului de asociere a fostelor republici sovietice la UE. EURO-SODOMIA SI SACRIFICIILE ECONOMICE: “tentanta” oferta europeana - Recomandari
  13. Pingback: Ucraina – catapultata spre razboiul civil? CONFRUNTARILE DIN KIEV DEVIN TOT MAI VIOLENTE [video] Calugarii de la LAVRA PECERSKA s-au pus intre PROTESTATARI si FORTELE DE ORDINE - Recomandari
  14. Pingback: Rusia pregateste DEZMEMBRAREA UCRAINEI? - Recomandari
  15. Pingback: TULBURARI IN UCRAINA. Asa-zisul patriarh Filaret vede “riscul unui RAZBOI CIVIL” daca nu se va semna asocierea cu UE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare