TOKES RECIDIVEAZA SFIDATOR: cere inca odata ca Ungaria sa fie ”STATUL GARANT” al maghiarilor din Romania. Despre Traian Basescu: ”POLITICIANUL CEL MAI ECHILIBRAT DIN ROMANIA”

22-11-2013 4 minute Sublinieri

0-239804-tokess

Europarlamentarul Tokes Laszlo afirmă că, după şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României”, la care s-a propus să i se retragă distincţia, consideră necesar să repete solicitarea ca Ungaria să fie “un stat garant” pentru comunitatea maghiară, alături de Uniunea Europeană.

După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului (“Steaua României” – n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, eurodeputatul Tokes Laszlo, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că “Ordinul «Steaua României», distincţie cu o vechime istorică, s-a înroşit şi s-a schimbat într-o Stea Roşie, în sensul comunismului, ca simbol al totalitarismului”, deoarece politicienii care reprezintă PSD, “partid postcomunist”, au devenit majoritari şi au determinat judecarea sa în Consiliul de Onoare al Ordinului.

“Adunarea Generală a Ordinului are 182 de participanţi, din care circa 100 de la PSD, partidul postcomunist românesc, care – cu o prezenţă de 17,8% – a ales Consiliul de Onoare, iar acesta, la fel, 90 la sută postcomunist, cu excepţia preşedintelui Academiei Române, domnul Ionel Haiduc, a decis să mi se ia distincţia”, a spus Tokes.

El a adăugat că “acest for s-a transformat într-o Brigadă Roşie, într-un pluton de execuţie”, care “şi-a îndeplinit datoria după ce anterior preşedintele PSD, Victor Ponta, a dat comanda «Foc»”.

Tokes a spus că nu i s-a respectat dreptul constituţional la apărare, arătând că întâmpinarea redactată de avocatul său, Kincses Elod, nu a fost luată în considerare de Consiliul de Onoare. Potrivit europarlamentarului, propunerea de retragere a distincţiei este “un act antirevoluţionar, un experiment halucinant”. “(…) după 24 de ani m-am simţit în aceeaşi situaţie, împreună cu domnul Kincses, ca în 1989, când m-a apărat împotriva lui Ceauşescu. Acum Ceauşescu a fost înlocuit de Ponta”, a completat el.

Tokes a afirmat că propunerea de retragere a Ordinului este şi rezultatul unei “gândiri postsecuriste, o obsesie a ceauşismului românesc” potrivit căreia el ar fi “iredentist şi că cineva ar unelti împotriva integrităţii României”.El a respins această acuzaţie, spunând că nici nu afirmă, nici nu gândeşte ca Transilvania să fie alipită Ungariei.

“Nu numai că nu o spun, dar nici nu gândesc ca 6 milioane de români să treacă la Ungaria, căci atunci Ungaria ar fi România II. Este absurd, dar politicul românesc nu se poate lepăda de această concepţie”, a spus el. Tokes a declarat că acţiunea îndreptată împotriva sa are ca obiectiv, de fapt, “distrugerea relaţiilor dintre români şi unguri, aşa cum s-a făcut şi în martie negru din 1990, pentru că postcomuniştii vor să rămână la putere jucând cartea antimaghiară”.

Întrebat ce înţelege prin “garanţia Ungariei şi a Uniunii Europene” pentru maghiarimea din România, Tokes a răspuns: “Nimic mai mult şi nimic mai puţin decât ce am spus. Repet această cerere faţă de Ungaria, dar şi faţă de Europa, să se asigure din partea Ungariei şi a Uniunii Europene unite apărarea comunităţii maghiare din România. Nu doresc decât ce este formulat în Tratatul dintre cele două ţări, datoria fiecărei ţări de a avea grijă de minorităţile aparţinătoare”.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României” au decis, miercuri, să propună preşedinteluiTraian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, declara Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Decizia a fost luată cu cinci voturi “pentru” şi o abţinere. Haiduc preciza că decizia finală aparţine preşedintelui.

Anterior, Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat. Iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune “extrem de preocupantă”, un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor, apreciază Ministerul ungar de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri seară, la B1Tv, că aşteaptă raportului Consiliul de Onoare la Ordinului “Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Traian Băsescu este “politicianul cel mai cumpănit, cel mai echilibrat, din România”, dar a că nu se “amăgeşte” în privinţa deciziei sale vizând retragerea Ordinului “Steaua României”, întrucât “nici el nu are scrupule”.

“Domnul preşedinte se află între ciocan şi nicovală. Cu metode similare, împotriva statului de drept, aceiaşi actori politici care mi-au retras Ordinul au vrut să-l demită în vara anului trecut. El, dacă doreşte să fie consecvent, ar trebui să apere statul de drept, legalitatea şi să nu se facă complice la acest proces îndreptat împotriva valorilor europene şi împotriva maghiarimii din România”, a declarat Tokes Laszlo, citat de Mediafax.

“Eu cred că domnul preşedinte îşi dă seama cât poate câştiga prin susţinerea antimaghiarismului şi cât poate pierde prin susţinerea antimaghiarismului. După părerea mea, el este politicianul cel mai cumpănit, cel mai echilibrat, din România. El poate să ia poziţie împotriva acestei propuneri, dar nu mă amăgesc. Dacă interesele politice ale partidului său o să-i dicteze să-mi retragă distincţia, o s-o facă, pentru că nici el nu are scrupule, în această privinţă cel puţin”, a adăugat europarlamentarul.

Întrebat dacă s-a gândit să stingă conflictul creat în jurul său prin returnarea decoraţiei, Laszlo Tokes a spus că da, dar nu doreşte să facă acest lucru pentru a nu uşura sarcina “Brigăzii Roşii” care a acţionat, la comanda “premierului postcomunist Victor Ponta”, împotriva sa.

Întrebat dacă va ataca în justiţie eventualul decret de retragere a Ordinului de către preşedintele Traian Băsescu, europarlamentarul a arătat căs e pregăteşte să înainteze un recurs la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti.

Băsescu a spus miercuri că nu vrea să repete istoria din cazul Corneliu Vadim Tudor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la B1 TV, că aşteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României” înainte de a decide retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, deoarece nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor. “Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceţi aminte când am vrut să-i retrag Ordinul “Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentaţie pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanţă acel document cu argumentele pentru ridicarea decoraţiei şi Administraţia Prezidenţială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat”, a explicat Traian Băsescu.

Reacţia sa a venit după ce membrii Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României” au decis miercuri, cu cinci voturi “pentru” şi o abţinere, să-i propună preşedinteluiTraian Băsescu retragerea distincţiei oferite lui Laszlo Tokes.

Reamintim că retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes a fost solicitată în mod public, în data de 29 august, de europarlamentara PSD Corina Creţu, membru al Ordinului Naţional „Steaua României, care a transmis în acest sens o scrisoare Consiliului de Onoare. Gestul ei a venit după ce Preşedinţia atenţionase că decoraţia lui Tokes nu poate fi retrasă decât la solicitarea unui alt membru al Ordinului. Demersului Corinei Creţu i s-au alăturat ulterior mai mulţi lideri ai PSD şi UNPR, deţinători ai Ordinului ,,Steaua României”.

tokes-basescu


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “TOKES RECIDIVEAZA SFIDATOR: cere inca odata ca Ungaria sa fie ”STATUL GARANT” al maghiarilor din Romania. Despre Traian Basescu: ”POLITICIANUL CEL MAI ECHILIBRAT DIN ROMANIA”

  1. Interesanta obsesia cu postcomunismul si cu culoarea rosie pe care o are acest KGB ist. Seamana leit cu conceptul de “dusman de clasa”.
    Hotul striga hotii, bolsevicul striga comunistii.

  2. Ungaria nu poate fi astazi stat garant nici pentru ea insasi, ce vorbim aici….Stirea zilei este jocul pe sarma al Ukrainei, si de la acelasi stapan de la rasarit asteapta Tokes garantii si ordine. Plus ca, imi dau cu parerea, dansul inapoi al Ukrainei poate irita Germania….si nu un scandal est-european e ceea ce isi doreste acum, cand s-a dezechilibrat tabla de sah.

    Bine, tipic romanesc, problema nationala e recolta la hectar al basescului presedinte si a domniei sale anonima notarita.

  3. USL nu prea are intelectuali si demersul va fi intors repede in propaganda anti-RO. In decembrie 1989, Tokes Laszlo era cel mai puternic disident român, Occidentul fiind sensibil nu numai la anticeausism sau distrugerea satelor, ci si la chestiunea minoritatilor sau la apararea libertatii religioase. Agitându-se, isi face singur rau, precum Vadim. Mai bine ar fi incurajati istoricii RO sa opuna ceva la Corvinus Library – Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940: Google: Rumanian-Hungarian affairs – Corvinus Library.
    http://www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm
    Asemeni, ar trebui obiectat echipei Dragnea ca a denumi regiunile marinareste, dupa Roza Vânturilor, inseamna a le goli de un continut istoric adunat cu multa jertfa. Chiar daca numai simbolic, e mai bine a le lasa asa cum le stie poporul: Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Maramures si Ardeal!

  4. Comisia pentru revizuirea Constituției bătuse palma cu UDMR pentru a le ceda o parte din teritoriul și autoritatea publică a Statului Român.
    Curtea Constituțională a României a constatat, în ședința din 16 februarie a.c., faptul că nu mai puțin de 26 de articole și alineate din proiectul de revizuire a Constituției sunt neconstituționale.

    http://www.ccr.ro/files/statements/minuta_95A.pdf

  5. Pingback: PROVOCATORII UNGURI SI AGENTII ANTI-ROMÂNI DE PE AXA BUDAPESTA – MOSCOVA. Cine este, de fapt, LASZLO TOKES si de ce a asociat Tinutul Secuiesc cu CRIMEEA? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice in Ardeal/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel d
  6. Pingback: PROVOCATORII UNGURI SI AGENTII ANTI-ROMÂNI DE PE AXA BUDAPESTA – MOSCOVA. Cine este, de fapt, LASZLO TOKES si de ce a asociat Tinutul Secuiesc cu CRIMEEA? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice in Ardeal/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel d
  7. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  8. Pingback: Proiectul de segregare etnica al UDMR: TINUTUL SECUIESC – STAT IN STAT [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare