Incepe… un nou “sezon” de GRIPA PORCINA? De aceasta data Ministerul Sanatatii, prin Raed Arafat, NU VREA PANICA

9-01-2014 4 minute Sublinieri

FluPanic

 

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au confirmat că rapoartele epidemiologice arată un caz de gripă porcină la Sibiu. 

Acesta se află sub tratament, în stare stabilă, la Spitalul Judeţean Sibiu. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare, bărbatul nu a avut niciun contact cu angajați ai Aeroportului din Sibiu, iar între acesta și pacienții internați la Boli Infecțioase, precum și cu tânărul decedat și  despre care s-a spus inițial că ar fi murit din cauza virusului, nu există nicio legătură.

Ministerul Sănătății a precizat că bărbatul care a decedat nu avea gripă, decesul fiind cauzat de tromboembolie pulmonară şi pneumonie acută interstiţială, pe fondul altor afecţiuni.

Examenul anatomo-patologic arată că decesul persoanei din 6 ianuarie a fost cauzat de tromboembolie pulmonară şi pneumonie acută interstiţială, pe fondul altor afecţiuni, precizează Ministerul Sănătății. Diagnosticul stabilit de medicii legişti exclude decesul din cauza oricărei forme de gripă.

Pe de altă parte, bărbatul infectat cu virusul AH1N1 are 34 de ani și este din Mihăileni, potrivit turnusfatului.ro.

“Raportul epidemiologic de marți confirmă un caz de infectare cu virusul AH1N1. Pacientul are o formă ușoară de boală și nu a fost internat, lui fiindu-i recomandat un tratament la domiciliu”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, dr. Simona Berariu, citat de publicația locală menționată mai sus.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, monitorizează situația de la Sibiu, unde un angajat al Aeroportului a murit și alți doi sunt spitalizați, în urma unor infecții respiratorii. “Nu trebuie să inducem panică, atât timp cât nu știm despre ce este vorba. Știm de ani de zile, însă, că gripa poate provoca și deces, în anumite condiții. În aceste cazuri au fost recoltate probe, care au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, citat de Mediafax.

După ce reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat că cei doi angajaţi sunt suspecţi de gripă, medicii au recoltat probe şi de la bărbatul care a murit, acestea fiind trimise la Institutul Cantacuzino pentru a fi analizate. 

„Există suspiciune de gripă. Ce fel de gripă este, se stabileşte doar în urma analizelor de laborator. A pune un diagnostic de gripă specifică, porcină, aviară sau altfel, presupune rezultate de laborator. Până nu avem un astfel de rezultat, putem doar spune că este gripă”, au explicat reprezentanţii DSP Sibiu, care au adăugat că la începutul anului a fost confirmat un caz de gripă porcină în judeţ. Bărbatul respectiv a fost, însă, externat, starea sa de sănătate fiind una bună.

Arafat: nu avem voie să ne jucăm cu diagnosticele

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, a adăugat că nu trebuie indusă panică în populaţie, atâta timp cât nu există un răspuns concret cu privire la tipul virusului. 

„Ştim de ani de zile că gripa poate provoca şi deces, în anumite condiţii. În aceste cazuri au fost recoltate probe, care au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino. Momentan, nu se poate vorbi de gripă porcină. O cauză a îmbolnăvirilor ar putea fi circulaţia virusurilor paragripale. Nu ştim despre ce este vorba, nu ne putem pronunţa, pentru că nu avem voie să ne jucăm cu diagnosticele şi să inducem panică în populaţie”, a explicat medicul.

4,2% din populaţia generală s-a vaccinat antigripal în sezonul 2012, procentul celor vaccinaţi în acest an fiind şi mai mic

Ultimele date furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la finele anului 2013 au murit trei bărbaţi din cauza gripei, în judeţele Olt, Cluj şi Botoşani.

Temperaturile ridicate favorizează îmbolnăvirile

Medicul Monica Luminos de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală susţine că persoanele aflate la risc, dar şi copiii şi personalul medical s-au vaccinat încă din luna noiembrie.

Virozele care au apărut nu sunt neaparat gripe, ele pot fi şi adenovirusuri. Oricum, circulaţia virusurilor este mai intensă în această perioadă, date fiind şi temperaturile neobişnuit de ridicate, care influenţează transmiterea virusurilor. Oamenii merg cu copiii în parc, la cumpărărturi, la cinema. Vremea caldă favorizează îmbolnăvirile, dar vaccinarea este utilă atâta timp cât persoana respectivă e sănătoasă”, a explicat conferenţiarul Luminos.

Medicii de familie au primit puţine doze de vaccin.

Deşi în mod normal ar fi trebuit să primească doze de vaccin antigripal pe care să le administreze persoanelor la risc încă din noiembrie, medicii de familie au făcut degeaba zeci de solicitări.

„Sunt între 30 şi 100 de doze de medic de familie. Nu reprezintă nici pe departe necesarul. Până acum, s-a vaccinat puţină lume, eu sper ca Institutul Cantacuzino să producă în continuare vaccinul antigripal. E bine să se vaccineze populaţia la risc, dar şi copiii şi cei care lucrează în colectivitate, chiar dacă încă nu avem multe cazuri confirmate”, a explicat medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Potrivit acesteia, la cabinetul ei au venit în special adulţi care prezintă simptomele gripei. „Este o îngrijorare suplimentară faptul că se vorbeşte de gripă porcină, dar vaccinul antigripal conţine şi antidotul pentru aceasta. Prin urmare, chiar dacă vaccinarea se face acum, în 14 zile anticorpii se formează, iar populaţia este protejată”, a completat Tănăsescu.

În perioada 16 – 22 decembrie 2013 au fost înregistrate 76.997 de cazuri de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa, cu 31% mai multe faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2012.

Vremea se răceşte după 14 ianuarie 

Chiar dacă luna ianuarie este, în general, cea mai friguroasă din  an, meteorologii susţin că ianuarie 2014 reprezintă o excepţie din acest punct de vedere. Totuşi, completează specialiştii, începând cu 14 ianuarie temperaturile vor scădea treptat, astfel că „nu este cazul să ne gândim încă la venirea primăverii”.

„Sunt, ce-i drept, temperaturi peste normalul perioadei, asta favorizează circulaţia virusurilor. Dacă ar fi ger, probabil că situaţia ar fi diferită. Avem semnalul unor scăderi de temperaturi cu precipitaţii. Chiar dacă nu va veni gerul, vor fi precipitaţii mixte, cu ploaie în sud şi ninsoare în nordul ţării. Per ansamblu, e posibil ca până la sfârşitul lunii temperaturile să se menţină peste normal”, a declarat Florinela Georgescu, director de prognoză la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit acesteia, pe 7 ianuarie 2001 a existat o situaţie asemănătoare. „Au fost 22,2 grade Celsius la Oraviţa şi 17,6 grade Celsius la Bucureşti. Nu trebuie să ne gândim că iarna a trecut şi să ne facem iluzii că a venit deja primăvara”, a completat Georgescu.

In alte circumsante (e drept ca de isterie globala) un alt secretar de stat nu avea niciun fel de scrupule sa manipuleze moartea unui actor cunoscut pentru a inspaimanta populatia cu gripa porcina pentru a o convinge sa se vaccineze cu produse precare…


Categorii

1. DIVERSE, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Incepe… un nou “sezon” de GRIPA PORCINA? De aceasta data Ministerul Sanatatii, prin Raed Arafat, NU VREA PANICA

  1. sa mai schimbe placa asta, iar au venit cu o astfel de gaselnita

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare