Miting pro-european urias la Kiev (VIDEO). Opozitia vorbeste despre SCINDAREA UCRAINEI

8-12-2013 4 minute Sublinieri

Manifestantii anti-Putere au inceput sa ocupe centrul Kievului inca de dimineata, in pregatirea unui miting gigantic la care Opozita a anuntat ca asteapta un milion de participanti, transmite AFP. Protestele sint indreptate impotriva presedintelui Victor Ianukovici, acuzat ca “vinde” Ucraina Rusiei.

Ora 21.01:Mii de protestatari intentioneaza sa ramana peste noapte in Piata Independetei, in timp ce cateva sute de activisti stau de paza in diferite puncte ale perimetrului ocupat de manifestanti, scrie KievPost. Acestia sustine ca vor sa protejeze actiunea de asa numitii agitatori.

“Ziua de astazi a trecut aproape fara nicio provocare, cativa oameni beti, insa vom pazi atent piata peste noapte, a declarat Mykhailo Zhmurkevych, un student originar din vestul Ucrainei.

Acesta a precizat ca a fost organizat “un grup de supraveghere”, de circa 800 de persoane, care sa stea de paza pentru a preveni eventuale atacuri precum cel din 30 noiembrie cand politia a recurs la forta pentru a dispersa multimea din piata.

Atmosfera generala este una festiva, unii protestatari fiind vazuti dansand si cantand.

Ora 18.18: Manifestantii au darimat o statuie a lui Lenin din Kiev, anunta AFP

Ora 18.14: Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a purtat duminica o conversatie telefonica cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovich, ocazie cu care a reiterat ca este necesara gasirea unei solutii politice la tensiunile actuale, prin dialog cu opozitia si cu societatea civila, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Uniunii Europene.

Presedintele CE a reamintit ca libertatile civile trebuie respectate si ca autoritatile trebuie sa actioneze cu cat mai multa retinere. Barroso l-a anuntat, totodata, pe liderul ucrainean ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, va merge la Kiev saptamana viitoare pentru a sprijini eforturile pentru gasirea unei iesiri din aceasta criza politica.

Ora 16.55: Potrivit estimarilor facute de jurnalistii AFP prezenti la fata locului, in centrul Kievului protesteaza intre 250.000 si 300.000 de persoane. Acestia au ocupat Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei) si strazile adiacente. Manifestantii poarta drapele ucrainiene si steagul UE si scandeaza “Demisia!”

Ora 16.24: Serviciile Speciale ucrainiene anunta ca au deschis o ancheta pentru tentativa de “preluare a puterii” de catre “anumiti oameni politici”, informeaza AFP. Ancheta are drept subiect “acte ilegale vizand preluarea puterii”, a declarat pentrua gentia de presa un purtator de cuvant al Serviciului de Securitate, Lada Safonovoa.

Ora 15.52:Doua laturi ale cladirii Guvernului au fost blocate de protestatari. Acesti au amplasat o baricada la o intrare secundara in cladire in timp ce intrarea principala era deja blocata cu bucati din garduri de metal, cu lemn si alte materiale.

Ora 15.19: Potrivit datelor anuntate de Ministerul de Interne din Ucraina, la ora 14:00 in centrul Kievului se aflau circa 50.000 de persoane, la fata locului fiind trimisi 5.000 de politisti. Partidul de opozitie Batkivshchina, al Iuliei Timoshenko, sustine ca numarul real al manifestantilor se apropie de 1 milion de persoane, in timp ce posturile de stiri anunta peste 100.000 de oameni, potrivit Kyiv Post.

Ora 14.49: Cateva mii de protestatari au ridicat corturi pentru a bloca intrarea in cladirea cabinetului de ministri, scrie Kyiv Post. 

Ora 14.18: Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, aflata in inchisoare, le-a transmis manifestantilor din Piata Independentei un mesaj prin intermediul fiicei sale, cerand plecarea “imediata” a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Ora 12.47: Cateva mii de ucraineni participa la un miting alternativ, pro-Iuscenko, intr-un parc central din Kiev, transmite Kyiv Post

Ora 12.35:Manifestatii anti-Putere au loc si in alte orase mari din Ucraina, potrivit ziarului The Kyiv Post: Yalta, Odesa, Harkov si Beregovo

Ora 12.30:In Piata Independentei din Kiev s-au strins deja 200.000 de manifestanti care cer demisia presedintelui Victor Ianukovici, transmite AFP

———————————-
Context:

Tensiunea in rindul manifestantilor a crescut in ultimele zile, dupa ce Ianukovici – care a refuzat in ultimul moment semnarea unui acord cu UE – a negociat in conditii netransparente un acord cu presedintele rus Vladimir Putin.

La manifestatia de simbata din Kiev au participat Mihail Saakasvili – ex-presedintele Georgiei, un cunoscut opozant al Rusiei in regiune, precum si Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova.

Corespondentul RFI Romania la Kiev, Laurentiu Colintineanu, relateaza ca manifestantii anti-Ianukovici se pregatesc de o miscare protestatara de durata, spre deosebire de 2004, cind protestul impotriva fraudarii alegerilor a avut un succes imediat.

Sute de mii de ucraineni au protestat sâmbătă şi ieri în Piaţa Independenţei din Kiev, rebotezată Euromaidan de demonstranţi, împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici, căruia i-au cerut din nou demisia. Îngrijorarea protestatarilor a fost adâncită de întâlnirea de vineri de la Soci dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi Ianukovici, ale cărei rezultate nu au fost făcute publice. În faţa spectrului aderării Ucrainei la Uniunea Euroasiatică, liderii opoziţiei evocă posibilitatea scindării Ucrainei.

Aproape o jumătate de milion de ucraineni se adunaseră ieri după-amiază în Piaţa Independenţei din Kiev, pentru a cere demisia guvernului, a preşedintelui şi eliberarea protestatarilor arestaţi de forţele speciale Berkut în noaptea de 29-30 noiembrie, când, la ora 4.30, trupele lui Ianukovici au intervenit brutal împotriva studenţilor aflaţi în piaţă.

Forţa nouă a protestelor a fost oferită de reuniunea Putin-Ianukovici de vineri de la Soci, una dintre reuniunile secrete care au avut loc în ultima lună la Moscova şi Kiev, care s-a soldat cu refuzul Ucrainei de a semna Acordurile de asociere şi liber schimb cu UE la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Ianukovici s-a dus la Soci să vorbească despre „parteneriatul strategic“ cu Rusia, dar s-a întors dând asigurări că aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, scheletul viitoarei Uniuni Euroasiatice visate de Putin, nu s-a aflat pe agendă şi nu a fost semnat nici un document în acest sens.

Încă şi mai bizar, singura informaţie apărută public din surse ruse este „că cele două părţi s-au apropiat de un acord în privinţa reducerii preţului la gaze“. Ucraina, care a rămas în urmă cu plata gazelor livrate de Gazprom, are disperată nevoie de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru a-şi achita facturile şi comunicatul Kremlinului sugerează că Putin i-a pus pe masă lui Ianukovici o înţelegere în schimbul reducerii preţului la gaze, dar despre ce înţelegere este vorba nu a mai spus nimeni.

Potrivit unuia dintre liderii Opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, „proiectul unui acord privind parteneriatul strategic este pregătit, el a fost parafat, dar Ianukovici nu a îndrăznit să îl semneze“. „El intenţionează să facă acest lucru la 17 decembrie“ la Moscova, unde este prevăzută în ziua respectivă o reuniune a comisiei interstatale ruso-ucrainene, a afirmat Iaţeniuk, potrivit căruia documentul prevede tocmai aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. „Semnarea oricărui acord de creare a unei noi Uniuni Sovietice va conduce la scindarea ţării“ şi va provoca manifestaţii de protest „de anvergură mult mai mare“ decât cele care au reunit în ultimele zile mii de persoane pe străzile din Kiev, a avertizat el.Viktor Ianukovici nu are nici un drept şi nici puterea de a semna un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală în numele poporului ucrainean“, a avertizat el.

Ucraina este deja scindată între vestul ţării, aflat ferm de partea Opoziţiei şi unde administraţia mai multor oraşe importante s-a declarat de partea protestatarilor şi a drumului european al Ucrainei, şi estul rusofon, care formează baza electorală a lui Ianukovici şi a Partidului Regiunilor. Revista The Economist citează în ultimul număr mai mulţi experţi ucraineni şi subliniază că la Kiev nu se pune întrebarea dacă în acest conflict profund din societatea ucraineană va curge sânge, ci cât de mult sânge.

În aceste condiţii, Kievul a devenit loc de pelerinaj pentru oameni politici europeni şi din fostul spaţiu sovietic care îşi declară solidaritatea cu protestatarii, dar nu uită să facă apel la unitate. Sâmbătă, la Kiev s-au aflat fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili şi fostul premier moldovean Vlad Filat. În stilul cunoscut, Saakaşvili a acuzat Rusia de „atac de tip raider politic împotriva Ucrainei“. Atacul de tip raider este o manieră tipic rusească de „privatizare“ prin care bunuri de stat sunt trecute în proprietatea privată prin intervenţia brutală a instituţiilor de forţă şi a tribunalelor corupte. La rândul lui, Filat a declarat că „puterea Ucrainei stă în unitate. Nimeni nu poate să fure poporului ucrainean viitorul şi libertatea. În această piaţă văd cetăţeni europeni care merită să beneficieze de toate drepturile de care beneficiază celelalte ţări din Uniunea Europeană. Vă doresc un viitor european. Trăiască Ucraina, trăiască Europa!“, a spus Filat. Într-un interviu acordat Europei Libere, Filat a declarat că „pentru Moldova este vital ca Ucraina să îşi continue drumul european“, o recunoaştere explicită a faptului că Moldova se va confrunta cu probleme mari dacă noua revoluţie proeuropeană de la Kiev va eşua.


Categorii

1. DIVERSE, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Miting pro-european urias la Kiev (VIDEO). Opozitia vorbeste despre SCINDAREA UCRAINEI

  1. Pingback: TULBURARI IN UCRAINA. Asa-zisul patriarh Filaret vede “riscul unui RAZBOI CIVIL” daca nu se va semna asocierea cu UE - Recomandari
  2. cam ce sa petrecut pe la noi cam asta se va petrece si pe acolo, totul este tras la indigo

  3. daca ar stii ukrainienii ce rau face UE ,Romaniei!vai de ei ce-i asteapta!nu stiu ce-i asteapta!sarpele UE vine cu gura deschisa, Crocodilul FMI deschide gura si el, banciile isi freaca mainiile de bucurie!Ukraina fugi de European Union!

  4. @ lili

    bancile Pirania isi freaca dintii de bucurie…

    Soarta Ucrainei aici:

    http://www.youtube.com/watch?v=4-Ld6a4clrM

  5. Pingback: update – PROTESTE MASIVE SI VIOLENTE LA KIEV [video] - Recomandari
  6. Pingback: Ucraina – catapultata spre razboiul civil? CONFRUNTARILE DIN KIEV DEVIN TOT MAI VIOLENTE [video] Calugarii de la LAVRA PECERSKA s-au pus intre PROTESTATARI si FORTELE DE ORDINE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare