George Maior vrea proteste “CONFORME” pe tema GAZELOR DE SIST/ Presiunile STATULUI impotriva comunitatilor locale au efecte: REVOCAREA INTERDICTIEI EXPLORARII GAZELOR DE SIST DE CATRE UN CONSILIU LOCAL/ Reincep protestele anti-fracking/ “SECRETIZAREA” SUBSTANTELOR CHIMICE folosite in FRACTURARE

3-04-2014 11 minute Sublinieri

fracking-and-birth-defects-causation-or-just-correlation

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a vorbit, într-un interviu acordat revistei „Sinteze“, coordonată de sociologul Vasile Dâncu, despre protestele la adresa exploatării gazelor de şist şi a subliniat că, deşi nu este „un fan“ al acestor resurse, ar trebui ca statul să informeze cetăţenii cu privire la avantajele şi dezavantajele acestor tehnologii. „Să nu se creadă că eu sunt neapărat un fan al gazelor de şist. Şi eu învăţ multe despre aceste lucruri şi organizaţia încearcă să definească riscurile asociate cu aceste noi tehnologii. Nu e un dat, dar pur şi simplu a închide ochii, a te face că ai asemenea resurse şi nu vrei nici măcar să înţelegi că există, este o mare greşeală. Numai învăţând putem extrage ce e bun şi util pentru societate în acest sens“, a explicat George Maior. În ce priveşte protestele declanşate în zonele vizate de explorare, Maior susţine că localnicii nu sunt vinovaţi, ci statul ar trebui să îşi asume rolul de informare a cetăţenilor. „Eu cred că, în primul rând, aceşti oameni nu au nicio vină, în al doilea rând, e bine să avem o zonă ecologistă, e bine ca acest discurs să existe, dar să fie, totuşi, fundamentat şi ştiinţific, şi ideologic mai bine, şi acţional“, a arătat directorul SRI. În opinia sa, „protestul este o formă legitimă de a atrage atenţia statului despre greşeli pe care le face“ şi „obligă statul să încerce să se schimbe permanent“. „Evident, lucrurile trebuie să stea într-un cadru legitim, legal, nu într-un sens haotic sau într-un sens politic dirijat în mod pervers de forţe pe care s-ar putea să nu le înţelegem foarte bine“, a conchis el.

Nota noastra: E de remarcat nuantarea discursului sefului SRI pe tema protestelor anti-fracturare hidraulica. Acum e bine sa existe si ceva actiune in zona aceasta, pare-se. Totusi, o “soparla” este strecurata: protestati, dar in ordine si cu disciplina, fara a pune in pericol agenda mainstream (in ceea ce priveste legalitatea protestelor suntem total de acord). Cam asa am traduce, mai carcotas, ultima fraza a lui Maior citata de Adevarul. Si noi care credeam ca de crearea haosului, de strecurarea agentilor provocatori si de dirijarea dubioasa a protestelor se ocupa taman serviciile secrete! Dar se pare ca am fost, iata, in intuneric si ignoranta…

Consiliul Local Dodeşti, comună al cărei primar a refuzat să elibereze un aviz pentru compania Chevron, a revocat hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist adoptată în urmă cu o lună, după ce Prefectura Vaslui a atacat în instanţă documentul respectiv.

Hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comuna Dodeşti, adoptată în urmă cu o lună de Consiliul Local, a fost revocată într-o şedinţă ordinară, prin votul aceloraşi consilieri care se pronunţaseră împotriva metodei fracţionării hidraulice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia CL Dodeşti vine la scurt timp după ce Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea prin care autorităţile locale din Dodeşti au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună.

“În momentul în care am primit citaţie de la Tribunalul Vaslui, am adus la cunoştinţa consilierilor locali despre procesul în care am fost implicaţi. În consecinţă, unul dintre consilieri a venit cu un proiect de hotărâre prin care a solicitat, în şedinţă ordinară, revocarea hotărârii de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comuna Dodeşti, ceea ce, în final, s-a şi întâmplat. Consilierii locali au spus că nu au chef să se plimbe pe la tribunal, iar eu, ca secretar al primăriei, nu am niciun contract să reprezint Consiliul Local în instanţă“, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX secretarul Primăriei Dodeşti, Loredana Cerbu.

Autorităţile din Dodeşti au transmis la Tribunalul Vaslui şi Prefectură câte un exemplar al hotărârii prin care este revocată decizia anterioară a CL, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, pentru ca procesul pe acest subiect să înceteze de drept întrucât nu-şi mai are obiectul.

Comuna Dodeşti este cea în care primarul Victor Popa a refuzat, la începutul lunii martie, să emită un aviz către Consiliul Judeţean Vaslui în vederea eliberării unui certificat de urbanism către Chevron. Compania petrolieră americană deţine o suprafaţă de teren în extravilanul localităţii Urdeşti, comuna Dodeşti, unde ar urma să fie amplasată a cincea sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Prefectura Vaslui a câştigat recent în instanţă procesul intentat Consiliului Local Pungeşti care, în 17 octombrie 2013, a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, hotărâre considerată ilegală de către instanţă. Astfel, magistraţii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotărâri prin care CL Pungeşti interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Până în prezent, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Băcani atacând cu apel sentinţa instanţei vasluiene. În schimb, au existat şi trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.

Duminică, 6 aprilie, în peste 60 de localităţi din România şi în mai multe oraşe din străinătate vor avea loc mitinguri şi marşuri împotriva „exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice”. Protestul din Bacău va avea loc la ora 15, în Piaţa Tricolorului şi va fi organizat de Asociaţia Iubim Natura. Organizatorii manifestaţiilor de protest cer Parlamentului şi Guvernului României interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist şi anularea hotărârilor care stau la baza începerii explorărilor.

„Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat într-o nouă etapă. În timp ce la Pungeşti se pregăteşte primul foraj, alte perimetre au barlad-pfost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol şi gaze, pentru creşterea productivităţii, cât şi la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătăţii şi mediului“, se arată în comunicatul semnat de George Epurescu.

Tehnologia fracturării a fost interzisă în multe localităţi şi ţinuturi din 18 state din SUA şi ţări europene precum Franţa şi Bulgaria. În România, protestele au început în urmă cu doi ani. Ecologiştii de la Asociaţia Iubim Natura cred că protestele vor avea efect la populaţie, care se va mobiliza pentru stoparea exploatării gazelor de şist.„Sper ca băcăuanii să vină la protest, să ne susţină. Totodată, această zi naţională de luptă împotriva fracturării hidraulice cred ca va influenţa decizia guvernanţilor în privinţa interzicerii exploatării gazelor de şist“, a spus Florin Suciu, presedintele Asociaţiei „Iubim Natura“.

Protestele sunt susţinute de aproape 100 de ONG-uri din toată ţara, Marea majoritate sunt grupate în Coaliţia pentru Mediu, Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti, Asociaţia România Fără Ei, Comunitatea Uniţi Salvăm, Academia Civică Bihor, Asociaţia România Vie, Asociaţia Femeilor Universitare, Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din România, DobroGeea, Mişcarea Naţională de Rezistenţa şi Centrul de Intervenţie Civică. La proteste, în unele locuri din ţară vor participa şi primari şi preoţi din zonele afectate de lucrările privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Noile proteste vor începe sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 15, în mod simbolic la Pungeşti, judeţul Vaslui. Dumică, mii de manifestanţi vor ieşi în stradă în principalele oraşe ale României. 

  • Gazedesist.ro: 

Medicii luptă cu „ordinele de tăcere” din jurul chimicalelor de fracturare

Procesul unui medic împotriva unei legi din Pennsylvania privind substanțele chimice folosite în forajul de gaze naturale reprezintă cea mai recentă bătălie care implică legile divulgării industriale.

de Alicia Gallegos

Când câțiva pacienți între care nu exista nici o legătură l-au vizitat pe chirurgul estetician din McMurray, Pennsylvania, Amy Paré, aceasta nu a știut inițial ce să creadă despre leziunile sângerânde și supurânde care le acopereau fața. Rănile nu erau canceroase, dar inflamația era severă și devenea tot mai gravă. Suspiciunile dr. Paré au crescut când a aflat că pacienții locuiau în apropierea aceluiași sit de extracție a gazului natural. Testele au descoperit mai târziu că pacienții prezentau fenol și acid hipuric în urină, două substanțe iritante intermediare rar găsite la oameni. Starea pacienților s-a ameliorat după ce au încetat să mai bea apă din puțurile lor. „Cunoscând la ce substanțe chimice au fost expuși, procesul îngrijirii pacienților a fost accelerat”, a menționat Dr. Paré, care este specialist în tratarea afecțiunilor de piele.

Dar la acea vreme, nu exista nici o cale oficială prin care medicii să afle la ce substanțe chimice au fost expuși pacienții de pe lângă siturile de foraj, informație care rămâne protejată drept secret profesional, în caz că judecătorii nu decid altceva. Potrivit unei noi legi din Pennsylvania, companiile de gaz natural trebuie să le comunice medicilor substanțele cu care e posibil să fi intrat în contact pacienții. Însă medicii trebuie să semneze acorduri de confidențialitate, promițând că vor folosi informația numai pentru tratarea acelor pacienți.

Unii medici spun că acordurile reprezintă de fapt ordine de tăcere care îi împiedică să-și trateze pacienții și să împartă cunoștințele în mod liber cu colegii și cercetătorii medicali. Conflictul a dus la o dispută legală inițiată de nefrologul Alfonso Rodriguez din Pennsylvania, împotriva Departamentului Pentru Protecția Mediului a statului Pennsylvania. El pretinde că acea clauză legală medic-acord este vagă și încalcă drepturile medicilor prevăzute în Primul Amendament.

Problema nu se limitează numai la Pennsylvania. Pe tot cuprinsul țării, medicii sunt atrași în controversele din jurul fracturării hidraulice induse, cel mai adesea numită fracking. Tehnica presupune foraj și injectarea apei, nisipului și substanțelor chimice la o presiune mare pentru a elibera gazul natural din formațiunile de roci de la mare adâncime.

Forajul de gaz natural este realizat în cel puțin 30 de state, 9 din 10 sonde de gaz utilizând fracturarea, potrivit unui studiu din Iulie 2012 realizat de OMB Watch, un grup de cercetare și supraveghere a guvernului cu baza în Washington. Susținătorii spun că fracturarea produce o sursă de energie mai curată, crează locuri de muncă și furnizează un beneficiu economic proprietarilor care își concesionează drepturile de proprietate firmelor de explorare a gazului. Criticii argumentează că substanțele chimice folosite prezintă riscuri directe pentru sănătatea muncitorilor și indirecte pentru mulți alții, inclusiv prin posibila poluare a apei subterane. Îngrijorările din jurul fracturării au dus la mai mult de o duzină de legi statale care cer companiilor de foraj să facă anumite dezvăluiri despre substanțele chimice pe care le folosesc către agențiile de stat sau online. Ca și legea din Pennsylvania, câteva includ cerințe către medicii care primesc informațiile și semnează acordurile de confidențialitate.

Ce au voie medicii să spună?

Unii medici consideră că clauzele de confidențialitate îi pun într-o poziție incomodă.

„Odată ce am semnat aducerea la cunoștință, cui îi putem spune? se întreabă Mehernosh Khan, medic de familie din Monroeville, Pennsylvania. Dr. Khan este reclamant într-un process separat împotriva capacității instituțiilor locale ale statului de a reglementa delimitarea zonală a fracturării. „Cum să te adresezi pacienților și să-i tratezi dacă nu poți împărtăși informația?”

Porțiunea referitoare la divulgarea profesională și sănătate din legea din Pennsylvania, modelată după o lege din Colorado, le oferă medicilor informația necesară despre substanțele chimice, care până atunci nu fusese cerută, a precizat Patrick Hnderson, director însărcinat cu energia în cabinetul guvernatorului de Pennsylvania, Tom Corbett. „Nu s-a urmărit niciodată reducerea la tăcere a medicilor”, a precizat el. „Noi credem că se face exact opusul”.

Companiile de gaz sunt îngrijorate de faptul că rivalii ar putea avea acces la secretele lor profesionale, nu medicii, a precizat Dan Weaver, purtător de cuvânt pentru Asociația Independentă de Petrol și Gaze din Pennsylvania, un grup de companii energetice. Potrivit legii, medicii au clar acces la toate informațiile necesare despre substanțele chimice, a menționat el. Problema „a fost exagerată…Există o foarte mare neînțelegere. Avem adesea de-a face cu așa ceva, în cazul acestei industrii.”

Însă dr. Rodriguez, medicul care se află în fruntea celui mai recent proces și președintele Coaliției pentru Conștientizarea Forajului de Gaz din nordul Pennsylvaniei, a precizat că cerința profită de obligațiile etice ale medicilor. Reclamantul, care practică în Dallas, Pennsylvania, a tratat pacienți expuși la fluid de fracturare hidraulică. Un pacient prezenta niveluri scăzute ale trombocitelor, anemie, o iritație și insuficiență renală acută care necesita dializă și agenți de chimioterapie, precizează procesul doctorului Rodriguez, înaintat pe 27 Iulie 2012 la curtea districtuală din Scranton, Pennsylvania. Medicii sunt nevoiți din punct de vedere etic să asigure informația necesară pentru a oferi un tratament avizat pacienților, a precizat el, iar legea îi silește pe medici să renunțe la drepturile lor din Primul Amendament pentru a-și îndeplini această obligație.

„Într-o situație urgentă, nu ai timp să intri în procese despre confidențialitate”, a precizat Paul Rossi, avocatul doctorului Rodriguez. „Legea nu specifică cât de larg este acordul de confidențialitate.” Întrebările Societății Medicale din Pennsylvania despre anvergura acordurilor de confidențialitate au făcut ca Departamentul de Sănătate din Pennsylvania să clarifice intenția legii într-o scrisoare din Aprilie. Secretatul de Stat pentru Sănătate, Eli N. Avila, i-a asigurat pe medici că informația despre proprietate poate fi utilizată în orice manieră este necesară pentru a răspunde „nevoilor medicale exprimate”, inclusiv să împartă informația cu pacienții, alți medici implicați în îngrijirea pacienților și agențiile de sănătate publică. Societatea a precizat că este mulțumită de răspuns, însă va continua să monitorizeze problema.

„Pe măsură ce industria de foraj a gazului neconvențional se maturizează în Pennsylvania, iar înțelegerea noastră asupra acestei tehnologii evoluează, suntem încrezători că administrația și legislatura vor continua să fie sensibile față de îngrijorările medicilor legate de apărarea sănătății pacienților”, a precizat Marilyn J. Heine, președintele societății medicale.

Însă asigurările de la regulatorii statali nu sunt de ajuns pentru a-i apăra pe medici la tribunal, a precizat Barry Furrow, director al Programului Legea Sănătății la Drexel University Earle Mack School of Law din Pennsylvania. El dorește ca legea să fie schimbată pentru a reflecta asemenea clarificări. „Medicii sunt foarte neliniștiți în legătură cu aceste lucruri, deoarece sunt îngrijorați că ar putea fi dați în judecată”, a precizat Furrow. „Nu mă liniștește deloc decât dacă se menționează în lege.”

Precedente din alte state și industrii

Medicii din Ohio au exprimat îngrijorări similare când s-au confruntat cu legea statală de divulgare a fracturării hidraulice, adoptată în Iunie. Asociația Medicală a Statului Ohio s-a îngrijorat că limbajul secretelor profesionale îi va opri pe medici din a se mai supune legilor de semnalizare a problemelor de sănătate publică, a precizat Tim Maglione, directorul pentru relații cu guvernul a grupului. Astfel, medicii din Ohio au mers la Legislatură și au primit un amendament de clarificare la lege, care intră în vigoare în Septembrie 2012.

Asociația Medicală din Texas a susținut o lege statală legată de limbajul de divulgare a forajului care respectă reglementările Administrației de Sănătate și de Siguranță Profesională referitoare la divulgarea substanțelor chimice către medici. Dacă un medic demonstrează că o urgență medicală afectează un muncitor și că este necesară identitatea unei substanțe chimice pentru a decide tratamentul pacientului, producătorul trebuie să o dezvăluie imediat medicului, precizează regulile OSHA. Producătorul poate să ceară mai târziu o declarație scrisă de motivare și un acord de confidențialitate.Însă aplicarea unei politici OSHA unor riscuri medicale și ecologice posibile din cauza fracturării este periculoasă, a precizat Bernard D. Goldstein, profesor în cadrul Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Secția Postuniversitară de Sănătate Publică a Universității din Pittsburgh. „Aceea este o problemă a muncitorului; aceasta este o problemă de situație publică”, a precizat el. „Dacă suspectezi o problemă de sănătate în comunitatea ta, trebuie să o raportezi.”

Regulile care se aplică altor industrii de resurse naturale ar putea să nu fie cele mai bune exemple pentru fracturare, o practică relativ nouă care implică substanțe ale căror efecte asupra sănătății pe termen lung sunt în mare măsură necunoscute. Extracția de cărbune, de exemplu, este „ o operațiune minieră destul de deschisă”, a precizat Dr. Goldstein. „Aici însă, ai parte de o mulțime de substanțe chimice noi care sunt degajate.”

Statul New York ar putea fi cel mai nou front privind fracturarea hidraulică. La momentul termenului limită al acestui articol, statul se afla frackingpe punctul de a ridica un moratoriu asupra fracturării, iar medicii s-au mobilizat împotriva acțiunii. Societatea Medicală a statului New York a cerut ca practica să nu fie permisă până când nu va fi autorizată și realizată o estimare asupra sănătății, a precizat Patricia Clancy, vicepreședintele pentru sănătate publică și educație a societății.Medicii noștri sunt foarte îngrijorați în legătură cu substanțele chimice care urmează să fie utilizate în sol și impactul lor posibil asupra apei subterane”, a precizat ea. „Din perspectiva noastră, medicii consideră cu tărie că trebuie să aibă o voce.”

Cât de dure sunt legile statale de divulgare a substanțelor chimice?

Treisprezece state au aprobat reguli care cer companiilor și operatorilor care practică fracturarea hidraulică indusă divulgarea identității substanțelor chimice, dintre care unele se adresează furnizării de informații despre secrete profesionale specialiștilor în servicii medicale și lucrătorilor de la urgențe. În patru state propunerile pentru divulgare așteaptă o rezolvare.

Arkansas: Companiile trebuie să dezvăluie informații la cerere cadrelor medicale. Regulile nu specifică dacă medicilor li se cere să semneze acorduri de confidențialitate.
Colorado: Cadrele medicale pot avea acces la informație în cazul urgențelor medicale, însă trebuie să semneze acorduri de confidențialitate după ce a trecut urgența. Accesul când nu este vorba de o urgență necesită o declarație de motivare și un acord de confidențialitate.
Indiana: Regulile nu specifică dacă cadrele medicale au acces la informație în timpul urgențelor, dar regulatorii statali pot adopta reguli adiționale dacă este cazul.
Louisiana: Regulile nu specifică proceduri pentru cadrele medicale care accesează informația, însă companiile nu pot refuza informații pe care legea statală sau federală le cer pentru a fi divulgate cadrelor medicale.
Michigan: Regulile nu specifică dacă cadrele medicale pot accesa informații.
Montana: Cadrele profesionale trebuie să ceară informațiile în scris și pot fi subiectul unor acorduri de confidențialitate. Accesul de urgență nu necesită cererea în scris, dar companiile pot pretinde acorduri de confidențialitate după ce urgența a trecut.
New Mexico: Regulile nu specifică dacă cadrele medicale pot accesa informații.
North Dakota: Regulatorii statali sunt autorizați să elibereze informații cadrelor medicale, dacă cred că acest lucru este necesar pentru a proteja sănătatea publică.
Ohio: Cadrele medicale pot accesa informații, dar trebuie să păstreze confidențialitatea în cazul motivelor care nu au legătură cu tratarea pacientului.
Oklahoma: Regulile nu specifică dacă cadrele medicale pot accesa informații.
Pennsylvania: Cadrele medicale pot accesa informații în timpul urgențelor, dar li se poate cere să semneze acorduri de confidențialitate după ce a trecut urgența.
Texas: Informațiile nu pot fi refuzate cadrelor medicale în timpul urgențelor.
Wyoming: Cadrele medicale pot accesa informații atunci când este nevoie.

Traducere de Alina Vizitiu

Poluarea apelor subterane de catre fluidele de fracturare- dovedita stiintific ca avand loc cu siguranta dupa un timp

1.Cel mai important articol in aceasta privinta  este acesta:
http://www.pnas.org/content/early/2012/07/03/1121181109.full.pdf+html?with-ds=yes,

este articol recenzat stiintific (peer reviewed),  publicat sub auspiciile Academiei de Stiinte a Statelor Unite.
Acest articol a fost criticat de un profesor de la PENN State University, Terry Engelder. Pe scurt, articolul, dupa cum rezulta din titlu, aduce dovezi rezultate din studii geochimice ca substantele chimice injectate in structura Marcellus pot ajunge in apele subterane trecand prin tot pachetul de roci. In aceasta chestiune nu se pune problema de DACA ci de CAND. (De regula sustinatorii fracking-ului sustin ca fluidele injectate nu au cum sa ajunga la suprafata).  Astfel Terry Engelder, considerand ca structura geologica dintre zona de fracturare si suprafata solului este formata numai din depozite impermeabile (ceea ce nu este cazul niciodata in natura deoarece rocile, oricat de impermeabile ar fi prin definitie, sunt fisurate si fracturate datorita miscarilor tectonice, iar gradul de fisurare nu il cunoaste nimeni decat atunci cand este prea tarziu) sustine ca a facut calcule si ca ar dura 1000-100000 de ani ca acele fluide sa ajunga la suprafata. Despre Terry Engelder s-a spus ca el si Penn State Univ. au primit finantare din partea industriei petroliere.

2.Calculele lui Terry Engelder sunt contrazise de realitate, iar in lumea stiintifica de calculele facute de catre hidrogeologul Tom Myers, care spune ca in realitate structura geologica, oricat de impermeabila prin definitie, este fisurata datorita miscarilor tectonice si ca fluidele respective pot ajunge la suprafata in cativa ani.

Acest articol a fost foarte important in Franta, contribuind la interzicerea fracturarii in aceasta tara.

http://catskillcitizens.org/learnmore/Fracking-Aquifers.pdf

Acesta este un articol al hidrogeologului Tom Myers in care spune ca ar dura cateva zeci de ani ca fluidele sa ajunga la suprafata.

Un articol despre disputa mai sus amintita si aspecte de la New York:http://www.bloomberg.com/news/2012-05-03/fracking-fluids-may-migrate-to-aquifers-researcher-says.html

*


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “George Maior vrea proteste “CONFORME” pe tema GAZELOR DE SIST/ Presiunile STATULUI impotriva comunitatilor locale au efecte: REVOCAREA INTERDICTIEI EXPLORARII GAZELOR DE SIST DE CATRE UN CONSILIU LOCAL/ Reincep protestele anti-fracking/ “SECRETIZAREA” SUBSTANTELOR CHIMICE folosite in FRACTURARE

  1. “…statul ar trebui să îşi asume rolul de informare a cetăţenilor”
    “…acest discurs să existe, dar să fie, totuşi, fundamentat şi ştiinţific, şi ideologic mai bine, şi acţional”
    In acest moment cetatenii sunt informati suficient ca sa vada si sa inteleaga ce interese le sunt amenintate cu anihilarea de tehnologia prin fracturare hidraulica. Singurul lucru ce este dator si obligat (prin rolul/functia asumat/a) sa faca statul este sa apere interesele cetatenilor si nu ale companiilor straine. Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, ne spune clar(cu argumente de profesionist SRI) ca momentan statul trebuie sa faca altceva.
    Doamne, te rog: lumineaza-l pe el si pe cei ce au datoria sa apere interesele noastre, iar noua da-ne putere in aceste ispite ca sa implinim voia Ta. Amin.

  2. Protestele reîncep pentru că reprezintă o supapă de eliberare a presiunii publice. Cu cât mai mare agitaţia publică, cu cât mai multă patimă, cu atât mai bine. Intrăm în etapa instalării sondei, deci trebuie punctat printr-un protest şi eventual o altă diversiune, dacă va fi necesar. Nu se poate reporta presiunea aceasta pe mai târziu, căci nu ştii când explodează mămăliga. Societatea trebuie să fie sleită preventiv de capitalul social asociat protestelor împotriva fracturării hidraulice.. Treaba le merge ceas..

  3. 2800 de sonde in jud Vaslui:

    Secatuirea de resursele de apa

    Contaminarea panzei freatice cu zeci de substante “secretizate”

    Detonari la mare adancime

    Declansarea unor cutremure devastatoare in Zona Vrancea

    Aparitia fenomenului SINKHOLE – vedeti in SUA

    Facturi la gaze de TREI ori mai mari o data cu liberalizarea!

  4. – Protestati dom’le in ordine, ca avem si noi treaba sa instalam sondele! Daca e nevoie va facem si un perimetru frumos ingradit unde puteti protesta cat doriti!

  5. @utzu Sunteți de părere că e mai bine să nu se participe la proteste? Totuși vâlva din jurul protestelor legate de Roșia Montană a avut o contribuție pozitivă, deocamdată nu s-a început exploatarea acolo. Din moment ce elitele, oamenii de la conducere sunt în proporție covârșitoarea în favoarea gazelor de șist, ce soluție le mai rămâne oamenilor decât aceea de a protesta? Să avem un pic de speranță.

  6. @sergiu
    Da, cred că trebuie să participăm la proteste. Cam cu asta am rămas. Indiferent de cine sunt organizatorii și cine s-ar putea afla în spatele lor, în afara celor de bună credință. Important este însă și să avem discernămant, nu doar speranță. Ceea ce am scris mai sus este perfect real și este principalul obiectiv al celor ce controlează forma, frecvența și momentul protestelor în speranța că vor determina un control pe fond al revoltei, al dorinței de opoziție la fracturarea hidraulică. Va deveni mult mai evident peste ceva timp.
    Deocamdată însă nu putem face mai mult.. zic și eu. Iertați, vă rog. Doamne, ajută!

  7. utzu,

    Corect. Mi s-a acutizat sentimentul ca totul este sub control, controlul “lor”.
    Sunt micro-revolte-revolutii organizate pe facebook.
    Si nu este nici o exagerare in a considera ca aceste chemari la proteste pe facebook sunt organizate chiar de PR-ul corporatist, poate cu mici exceptii.
    Decat sa ai surprize, mai bine organizezi si controlezi tu protestele.
    Au mai fost din astea…rezultatele din teren sunt penibile pentru protestatari. Se aduna o mana de oameni, iar jandarmi cat china.
    Este doar o chemare si atat. Organizarea este foarte precara, fara scopuri si obiective precise, fara un plan, fara mijloace.
    Ne adunam ca sa ne uitam unii la altii.
    Poate gresesc, vom vedea. Sper sa ne ajute Dumenzeu, sa se mobilizeze lumea, sa inteleaga pericolele si sa opuna rezistenta.

  8. Consider ca, nu esxista alta solutie mai buna , decat iesirea masiva in strada ,deocamdata …. Mare indiferenta si pacat este ca , noi DIASPORA ,nu luam masuri sa ne UNIM si sa venim ca o ,,OASTE,, alaturi de fratii nostrii ….

  9. Pingback: PROTESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST IN MAI MULTE ORASE DIN TARA - Recomandari
  10. Pingback: CHEVRON – a doua sonda de explorare la PUNGESTI, la doar 300 metri de raul TUTOVA/ Manipularea lui PONTA: Rusia, bau-baul folosit pentru justificarea FRACTURARII HIDRAULICE/ Virgiliu Gheorghe: interviu despre GAZELE de SIST. DEMONTAREA PROPAGANDEI A
  11. Pingback: CHEVRON anunta: EXPLORARILE DE LA PUNGESTI INCEP IN 2-3 SAPAMANI/ Posibila dovada a faptului ca si in perimetrele ARAD-BIHOR se cauta GAZE de SIST/ Germania: ministrul mediului respinge CATEGORIC exploatarea GAZELOR DE SIST/ Cum saboteaza propagandistii C
  12. Pingback: MARSUL TRIUMFAL AL CHEVRON: noi avize in localitati care votasera IMPOTRIVA fracturarii hidraulice, inceperea EXPLORARILOR in Dobrogea/ POLONIA: bula gazului de sist se cam dezumfla - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare