TRANSUMANISMUL – STRATEGIE DE DEPOPULARE? “Revolutia bionica” si noul mit al supraomului – acum “dezbatute” si in Romania

5-04-2014 12 minute Sublinieri

TranshumanMichelangelo

In “Trans-evolutia: Veacul distrugerii umanitatii”, Daniel Estulin alcatuieste un scenariu convingator si infricosator pentru sfarsitul Homo Sapiens, pe masura ce noile tehnologii permit modificari genetice, inlocuiri bionice si conexiuni neurale artificiale, nanometrice. Nu evoluam intr-o noua specie, ci cream o noua forma de viata, care imbina stiinta materialelor cu biologia. Este captivant si infricosator, iar implicatiile sunt vaste.

“Transumanismul umple sperantele si mintile oamenilor cu visuri de a deveni supra-oameni”, scrie acesta, “insa problema este ca scopul real este eliminarea acelui liber arbitru enervant al omului”. Pentru aceia care vor ramane, bineinteles. Trans-evolutia dezvaluie cele mai intunecate strategii de depopulare.

Capitolul principal se concentreaza in intregime pe dezvoltarile transumane. Acolo, Estulin subliniaza potentialul creat de Era Informatiei, precum:

“Deja peste 100.000 de oameni au implanturi cohleare, cu o conexiune neurala directa. Pana in 2015, o treime dintre toate misiunile militare ale Statelor Unite vor fi efectuate fara oameni. Soldatii cibernetici si robotii bipezi vor permite operarea de la distanta. Exista deja bombardiere nedectabile de catre radar, tehnici de imbunatatire a retinei si nanoboti capabili de auto-inmultire.”

Autor al cartilorDeconstruirea Wikileaks”, “Caracatita inselaciunilor” si “Stapanii din umbra”, DANIEL ESTULINEstulin este un jurnalist investigator premiat care a devenit faimos prin cartea sa best-seller, Adevarata poveste a grupului Bilderberg”, tradusa in 53 de limbi.

Cunoscut drept Homo superior, H+ se afla in dezvoltare “prin convergenta campurilor NBIC ce pot imbunatati performanta umana: nanotehnologia, biotehnologia, tehnologia informatiei si stiintele cognitive”, mentioneaza un articol mai vechi in care apare Ray Kurzweil, considerat de Estulin “fata transumanismului”.

Autoritatile britanice din domeniul sanatatii, impreuna cu FDA-ul american, discuta dezincriminarea modificarilor genetice pe oameni de mai multi ani, in ciuda catastrofelor anterioare. Miscarea transumanista este foarte inaintata, cu cel putin 30 de oameni modificati genetic nascuti pana in anul 2000, cu altii – desi nerecunoscuti – probabil printre ei.

Globalistii planuiesc sa acapareze toate bunurile planetei, naturale sau nu. Una dintre caile pentru a-si atinge scopul este colapsarea economiei globale, despre care Estulin ne aminteste ca nu-i va afecta pe cei 1% dintre bogati (sau pe cei 30% care ii sustin). Pur si simplu vor crea un nou sistem monetar adaptat pentru beneficiul lor.

Sistemul monetar fictiv sub care traim astazi nu este altceva decat o schema Ponzi pentru jocurile de noroc, ale carei datorii sunt varate acum pe gatul populatiei, de parca “noi” le-am fi datori pentru esecurile lor. Colapsul acestuia este pus la cale intentionat, ne avertizeaza Estulin, descriind o viziune economica asupra lumii sprijinita pe ideile Doctrinei socului a lui Naomi Klein, pe “Confesiunile unui asasin economic” a lui John Perkins” si pe filmele “Corporatia” si “Ciclul idiotilor”.

Revolutiile colorate, masurile de austeritate, imprumuturile FMI pentru infrastructura si sistemele agricole care ii indatoreaza pe fermierii independenti fac toate parte din planurile lor.

O parte din carte e suficient de densa pentru a provoca oprirea cititorului de mai multe ori, insa, avand in vedere cine il asculta, materialul merita digerat. Intr-un articol de prima pagina, Wall Street Italia il numea pe Estulin “unul dintre putinii oameni care inteleg criza actuala”. A sustinut doua conferinte de presa in cadrul Parlamentului European pe tema grupului Bilderberg si a crizei monetare internationale. In 2010, s-a intalnit cu Fidel Castro si a sustinut un discurs in fata conducerii armatei venezuelene.

Distrugerea economica globala contine o serie de strategii pentru asigurarea preluarii controlului a tuturor bunurilor ramase, naturale sau nu, de catre cei 1%. Colapsul financiar schilodeste statele-natiuni, termen pe care globalistii il considera “bizar” in lumina realitatilor economice moderne, unde corporatiile scriu regulile prin acorduri comerciale ce inlocuiesc legile nationale.

Dedicand catva timp acordurilor comerciale, Estulin arata cum corporatiile conduc astazi indiferent de granitele nationale, si cum aceste acorduri servesc la slabirea, imbolnavirea si infometarea omenirii. Citam dintr-un articol precedent,Parteneriatul TransPacific“: “Corporatiile impun comertul cu organisme modificate genetic. Grabesc acordarea de patente si impiedica interzicerea OMF-uriler de catre natiuni.”

Deci, cum afecteaza valul recent de bancheri sinucisi colapsul economic in desfasurare? Estulin a avut multe de comentat intr-un email catre mine:

“Cu sistemul financiar global aflat in ultima faza de dezintegrare, elita si aliatii lor de pe Wall Street vor sa dicteze statelor suverane conditiile care le vor permite continuarea jafului, pentru a tine pe linia de plutire sistemul speculativ canceros. Orice tara care refuza sa se supuna acestor conditii este amenintata cu razboi sau ‘schimbarea regimului’, dupa cum am vazut in Ucraina si alte tari.

Bancherii care au murit, fie prin sinucidere, accident, crima sau orice altceva, lucrau toti in pozitii foarte importante pentru corporatiile care au format Compania Globala SRL (entitate descrisa in carte). Cazul directorului executiv al Bitcoin, Autumn Radtke, este putin tulbure in momentul de fata, insa in lumea spionajului exista o vorba: ‘Coincidentele nu exista. Exista operatiuni bine orchestrate si exista operatiuni orchestrate prost.'”

Colapsul economiei converteste cei un miliard de oameni flamanzi in fertilizator, slabindu-i si imbolnavindu-i in acelasi timp pe ceilalti cateva miliarde care isi duc traiul cu mai putin de 2 dolari pe zi. Urmatorul grafic al Natiunilor Unite arata, cu linie verde, cum populatia poate scadea in cursul acestui secol.

Luand in considerare Fukushima, Cernobal, Insula de Trei Mile si peste 2000 de bombe nucleare explodate in ultimii 70 de ani, impreuna cu poluarea industriala, alimentele modificate genetic impanzite de nanoboti si chimicale toxice, precum si farmaceuticele otravitoare, acea linie verde pare a fi cel mai plauzibil scenariu.

In dinamica populatiei, acest fenomen este cunoscut sub denumirea de “gatuire” (bottleneck) unde, pe langa cifre, o buna parte din diversitatea genetica a unei specii este pierduta pentru totdeauna. Aceasta nu ii deranjeaza insa pe eugenisti. Ei planuiesc sa altereze si mai mult genomul uman, pentru a le permite sa prospere sub cerul toxic.

Estulin estimeaza ca populatia tintita este intre unul si doua miliarde. Daca modelul il reprezinta Georgia Guidestones, atunci tinta reala este pastrarea in viata a doar jumatate de miliard de oameni. Un nume mai potrivit pentru Homo superior ar fi mai degraba Homo predator. Nu poti sa nu te intrebi daca mai exista oare vreo time-transcendent-manplaneta amenintata cu autodistrugerea prin mainile propriilor sale creaturi.

[..] Pentru ca familiile Rothschild si Rockefeller sa supravietuiasca, majoritatea dintre noi trebuie sa murim, explica Estulin.Post-umanitatea va fi reprezentata de omul nou, modificat genetic si cipuit pe creier, pentru a putea fi controlat cu desavarsire. Parte om si parte masina, acesta nu va mai avea nevoie de o functie sexuala reproductiva. Daca planul elitei este reducerea populatiei, va puteti imagina o cale mai eficienta?”. El mai prezice ca noii conducatori spera sa scape de planeta pe care au distrus-o prin trimiterea de Homo superior in spatiu pentru colonizarea de noi lumi. Se pare ca ei au decis ca experimentul uman s-a sfarsit.

Oricat de larg descrie peisajul – agricultura toxica si farmaceutice, economii controlate, dezinformarea prin mass-media, tehnologia NBIC si controlul mintal – Estulin a ratat includerea geoingineriei printre metodele folosite in mod curent pentru controlul si/sau eliminarea maselor. Acest program multi-ramificat vechi de cateva decenii se pliaza perfect pe tema depopularii.

Controlul climatic prin pulverizarea in atmosfera si manipularea curentilor de aer le permite celor de la carma sa decida cine va avea parte de seceta si cine de ploaie. Dupa cum avertizeaza Dane Wigington in “Catastrofa secetei artificiale. Tinta: California”, “inginerii climei au luat California de gat si se pare ca nu-i vor da drumul prea curand”.

Unii bolnavi de Morgellons si cercetatori principali precum Cliff Carnicom leaga geoingineria de transumanism. Ceea ce este unic in boala/sindromul Morgellons este prezenta unor fibre himera care ies din corp. Acestea contin caracteristici biologice si robotice, dovedind ca au fost proiectate; de asemenea, sunt capabile si de auto-reproducere. Aceste fibre au fost colectate de la pacienti dupa ce au cazut din cer sub forma de filamente paianjen (a nu se confunda cu ploile Gossamer, un fenomen aracnid natural).

Dupa cum zicea in 2011 Kandy Griffin, bolnava de Morgellons si presedinte al Grupului de Cercetare Morgellons: “Morgellons nu este o boala. Este un proces. Este o forma de evolutie fortata/directionata a genomului uman. Este stadiul fetal al transumanismului si este in plina desfasurare. Acest proiect secret este pus in practica prin folosirea operatiunilor zilnice de pulverizare chemtrail, ce se desfasoara global.”

[…]Depopularea inainteaza rapid.

Pentru salvarea biosferei de lacomia globalista ecocidala (desi ei invinuiesc numarul de oameni), ei propun convingerea maselor ca evolutia umana directionata de catre om este singura cale de urmat. Un nou film, intitulat “La rascruce de drumuri: Chinurile nasterii unei noi viziuni asupra lumii, vinde publicului intreaga notiune a transumanismului si afirma in mod direct ca scopul este crearea unei specii intru totul noua. Castigator a numeroase premii, filmul a captivat inimile si mintile criticilor si a industriei de film independent.

Masele il vor inghiti pe nerasuflate, impreuna cu mancarea lor modificata genetic, nano-alterata si inmuiata in chimicale si cu regimul zilnic de farmaceutice. In “Trans-evolutia”, Estulin aduce inca o contributie importanta bibliotecii conspirationiste, clarificand si aprofundand asimilarea si absorbtia noastra de informatii dense. Prevenit inseamna pregatit.

traducere pentru razbointrucuvant de B.D.

Vă plăcea costumul argintiu, metalic, al lui RoboCop, cel mai bun poliţist din Detroit (Michigan, SUA)? V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să vă puteţi prinde portofelul în buzunarul construit, dintr-un metal special, chiar în picior? Ei bine, RoboCop, în varianta sa reală, pare să fie din ce în ce mai aproape. Nu mai e o noutate: avansul tehnologic le permite celor care dispun de suficienţi bani să redea ori chiar să îmbunătăţească funcţiile naturale ale propriului corp, fie că-i vorba de o mână bionică, un picior, un ochi ori cine-ştie-ce alte dispozitive.

Carevasăzică, cyborgul din filmele americane ale anilor ’80 se întoarce şi nu se întoarce doar în cinematografe! Dar, la fel ca-n filmele astea science-fiction, vine cu mult fum în jurul său. Încercăm să risipim puţin acest fum sub care se ascund prea multe întrebări despre viitorul nostru. Ar trebui să-l poftim cu braţele deschise sau să ne temem de a doua venire a lui RoboCop?

Studiu de caz. Cathy Hutchinson (foto) a suferit, în anul 1997, un infarct în urma căruia a rămas paralizată. Cathy nu şi-a putut mişca mâinile şi picioarele şi n-a putut articula cuvinte timp de mai bine de 14 ani. Nici acum nu poate, dar, în 2012, o echipă de cercetători i-a implantat un mic dispozitiv în zona creierului responsabilă cu controlul motric. Acum, Cathy poate controla o mână robotică doar gândindu-se la asta, datorită legăturii dintre senzorul din creier şi un computer care transformă semnalele electrice în comenzi. Poate să scrie cuvinte cu ajutorul mişcării ochilor. „Acum am speranţe, dar şi un puternic sentiment de independenţă“, a scris ea odată.

ÎN MIJLOCUL REVOLUŢIEI BIONICE

Cathy demonstrează că epoca protezelor inerte din lemn, metal sau plastic a apus. Suntem în mijlocul unei adevărate revoluţii bionice şi mulţi dintre noi nici măcar nu ştiu asta. Nu pare să fie deloc îndepărtat momentul în care telefoanele vor fi doctorii noştri, ne vor scana de viruşi şi ne vor recomanda medicamentul potrivit. Aceasta este lumea microprocesoarelor, nanotehnologiilor, interfeţelor digitale şi a tuturor altor descoperiri bionice. Dar nu e nimic greşit aici. Până la urmă, acestea ar putea să le redea abilităţile persoanelor cu dizabilităţi.

Alexandru Mironov crede că ar trebui să acceptăm că avansul tehnologic nu poate fi oprit. Să-l acceptăm şi să încercăm să înţelegem. În caz contrar, am putea fi uşor păcăliţi. Un exemplu: „În urmă cu 25 de ani s-a făcut o gafă grozavă de către ambasadorul american la Moscova. Au vrut să construiască o clădire nouă pentru ambasadă şi s-au adresat unui combinat sovietic. S-a făcut construcţia, dar un deştept s-a gândit, totuşi, să verifice dacă există aparate în pereţi. Atât era de interesant ce le făcuseră electroniştii sovietici, încât a fost demontată ambasada şi expediată în SUA perete cu perete pentru că înăuntru era aparatură de care încă nu auzise lumea. Ştiau să citească, de la mare distanţă, felul în care se mişcau uşor ferestrele atunci când cineva bătea la maşină. Iar asta era pe vremea când încă se bătea la maşină“, povesteşte Alexandru Mironov.

Totuşi, ceva ar trebui să ne dea de gândit: ce va întâmpla atunci când persoanele care, fiind sănătoase după toate standardele de-acum, vor vrea mai mult? Din moment ce protezele au fost create ca să-i ajute pe neajutoraţi, ar trebui ca toţi ceilalţi să nu aibă acces la ele? Dar, dacă tot acceptăm injecţiile cu botox şi dacă tot ne bucurăm de efectul miraculoasei pastile Viagra, de ce n-am putea fi dotaţi şi cu o mână bionică?

UNII PREFERĂ SÂNII MICI

Jurnalistul şi scriitorul de science-fiction Alexandru Mironov (foto) spune că, deşi există posibilitatea unui abuz de tehnologie acolo unde nu este nevoie, ar trebui să luăm în calcul şi efectul pozitiv: „Persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de o viaţă normală“. Şi-apoi, spune Alexandru Mironov, nu ar trebui să fie nimic de criticat atunci când o persoană vrea să fie mai „performantă“: „Gândiţi-vă că toţi avem nevoie de ochelari de vedere după 40 de ani, însă doar unii dintre noi poartă. Alţii, poate, nu-şi permit. Asta nu-nseamnă o îmbunătăţire a simţurilor, nu înseamnă crearea unui avantaj? Apoi, gândiţi-vă că se mai pot îmbunătăţi mirosul, auzul. Un puşti, Ionuţ Budişteanu, a pus la cale un procedeu prin care un orb poate vedea dacă ţine în gură o plăcuţă de alamă legată de un circuit pe computer. Simte cu limba. Or, asta e minunat“.

Totuşi, cum separăm necesităţile de mofturi? Un exemplu: chirurgia plastică are, în fond, un rol reparatoriu. Dar chirurgia plastică mai include şi chirurgia estetică. Şi, deşi există o mulţime de bărbaţi şi de femei care preferă sânii mici, chirurgii nu duc lipsă de clienţi. Acestea fiind lucrurile, ar putea apărea o nouă altă problemă: comparaţi avantajul pe care-l poate avea o femeie cu implanturi mamare într-un concurs de frumuseţe cu cel pe care-l poate avea, într-un concurs de tir cu arcul, o persoană cu un ochi bionic!

PARADOXUL

Deşi scopul iniţial al unei proteze este acela de a pune persoana care o poartă într-un raport de egalitate cu semenii săi, rezultatul poate fi asemenea operaţiilor estetice: un avantaj artificial. Dar cine-ar putea să se împotrivească dacă un om vrea să poarte un ochi bionic în timpul liber? Acesta este paradoxul: posibilitatea de ameliorare a unei inegalităţi poate conduce la o nouă inegalitate. În esenţă, întrebarea este: cum putem concilia îmbunătăţirea umană pentru unii cu egalitatea pentru toţi? Alexandru Mironov crede că nu ar trebui să ne temem. „Deşi vor exista probleme de etică, dezvoltarea tehnologică e naturală. Nimeni nu va limita niciodată nimic. Aşa cum îl cunosc eu, omul de ştiinţă e atât de curios încât va studia mereu, va cerceta, va descoperi. Aşa că am face bine să înţelegem ce înseamnă noile tehnologii, astfel încât să ne adaptăm uşor curentului.“

Dacă am fi sensibili din punct de vedere religios, un ultim argument ar fi că orice adaos artificial nu ar face decât să distrugă creaţia perfectă a lui Dumnezeu. Omul nu poate fi mai presus de creaţia divină, ar spune un creştin serios şi gata!  Pe de altă parte, niciunei persoane n-ar trebui să-i fie îngrădită libertatea de a face ce schimbări vrea propriului corp, câtă vreme acestea nu afectează pe nimeni – o autoritate care să legifereze astfel de decizii intime încă nu s-a inventat în ţările civilizate.

CE FEL DE CYBORGI SUNTEM?

thPericolul de care se tem cei mai mulţi bioeticieni este însă acela că omul ar putea ajunge atât de obsedat de potenţialul acestor îmbunătăţiri astfel încât să piardă, în final, ceea ce-l face, de fapt, uman. Să devină un fel de persoană postumană, un obiect raţional. Un robot. Or, dezoltarea tehnologică ne-ar putea aduce în curioasa situaţie în care să ne întrebăm nu dacă suntem sau nu cyborgi, ci cel fel de cyborgi suntem. Iar dacă am forţa un pic sensul cuvintelor, un pic de cyborgi tot suntem şi-acum: serul vaccinului ne reprogramează sistemul imunitar astfel încât el să reacţioneze într-un anumit mod în faţa unei situaţii.

Putem ajunge cu argumentul chiar până la casta supraoamenilor din filosofia lui Nietzsche, căci şi aceştia îşi depăşesc agresiv limitele. Ba chiar se organizează într-o rasă stăpânitoare. Dar asta-i doar filosofie. Mironov are un exemplu mai concret: „Există un român care a fost supranatural: Dumitru Prunariu. El e un inginer cu vreo 10-15 calificări. La vremea când era încă tânăr şi puternic, făcea mult mai mult decât un om obişnuit. Supraomul care a ajuns pe Lună a fost ajutat de aparatură. Costumul acela pe care-l îmbrăca ce era?“.

„Aceste minuni ale tehnologiei există deja printre noi, iar în viitor vor fi la dispoziţia tuturor“, explică Alexandru Mironov. Şi, dac-am forţa puţin imaginaţia, n-ar fi greşi să spunem că, în viitorul deloc îndepărtat, oamenii se vor naşte cu dizabilităţi. Dar se vor putea îmbrăca într-un „costum“.

Cum se poartă războaiele cu cyborgi?

Oamenii nu sunt înzestraţi de la natură cu venin, gheare, blană, superrezistenţe şi superviteze. Dar dacă am putea să le adăugăm, ca-n jocurile pe calculator, zece puncte la „viaţă“? Imaginaţi-vă cum ar putea arăta un război în care combatanţii n-au nevoie să mănânce, să doarmă, nu obosesc, nu au căderi atunci când un camarad dispare pe câmpul de luptă şi nici nu sunt incomodaţi de adrenalină în timpul bătăliei.

Până la urmă, lucrurile astea nu sunt ştiinţifico-fantastice: delfinii nu dorm pentru că s-ar îneca, liliecii au un soi de ecolocalizare,  câinii de sanie pot alerga zile întregi fără să aibă nevoie de odihnă sau hrană, iar caprele mănâncă, în mare, orice. Provocarea rămâne doar ca secretul tuturor acestor înzestrări să fie găsit, reprodus şi în cazul oamenilor şi, gata: vom avea soldatul perfect.

Dacă, în mod normal, acorduri internaţionale precum Declaraţia de la Helsinki ori Codul de la Nürnberg ar putea împiedica abuzul de tehnologie în natura umană, „starea de război“ ar putea permite câteva devieri. Şi-apoi, dacă pe front sunt trimişi şi soldaţi îmbunătăţiţi, şi soldaţi „normali“, cum vor lupta ei? Primii vor fi puşi să se descurce în situaţii mai periculoase, în timp ce ultimii vor veni numai la curăţenie?

Şi încă o întrebare, aşa, doar de exerciţiu: dacă am putea să inginerim soldatul astfel încât să fie imun la tortură, ar mai fi imoral să-l torturăm? În orice caz, un argument care cu siguranţă n-ar fi luat în considerare ar fi legat de riscul de stres posttraumatic.

S-ar putea să vrem să devenim superoameni

de Emilian Mihailov

Tehnologia prinde din urmă posibilităţile uimitoare din filmele science-fiction. Cu toţii ne-am uitat cu bucurie copilărească la superputerile eroilor. Acum există în forme incipiente tehnologii care măresc capacităţile  umane. Iniţial, tehnologia a putut vindeca o varietate largă de afecţiuni. Cei cu auzul precar din cauza bătrâneţii pot opta pentru un implant cohlear. Soldaţii care-şi pierd părţi ale corpului în război îşi pot anexa mâini şi picioare bionice controlate de propriile gânduri. E fascinant să vezi cum o mână bionică se mişcă aşa cum vrea mintea noastră. Cei care-şi pierd vederea pot opta pentru implantarea unei retine bionice. Iar foşti atleţi pot alerga din nou, după amputări în întregime ale picioarelor. Beneficiile sunt impresionante.

Revoluţia bionică, deşi a reuşit să producă vindecări uluitoare, nu se opreşte la simpla înlocuire a părţilor corpului uman. Prin înlocuirea părţilor corpului uman cu tehnologie bionică nu se preia doar funcţia acelui organ, ci se şi măreşte capacitatea de a realiza funcţia transhumanist-manifestorespectivă. De exemplu, prin implantul de retină bionică nu doar ne recăpătăm văzul, ci vom da „zoom“, vom vedea de la distanţe foarte mari, vom vedea pe timp de noapte. Sau un implant cohlear sofisticat ne dă posibilitatea să auzim conversaţii ce au loc în alte încăperi sau clădiri. Mâinile bionice nu doar restabilesc capacităţile noastre, ci pot dubla forţa umană. Iar cu ajutorul picioarelor bionice putem atinge viteze pe care în mod normal corpul uman nici nu poate spera să le ia în calcul. Tehnologia bionică prin ceea ce vindecă oferă posibilitatea de a depăşi limitele biologiei şi anatomiei omului.

Unii pot fi îngrijoraţi de posibilitatea deţinerii de superputeri. Până la urmă, Superman se poate răzgândi pe cine apără. Dacă s-ar întoarce împotriva noastră, nu am avea nicio şansă. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că aceste superputeri pot salva omenirea în măsura în care întreţinerea vieţii pe pământ este din ce în ce mai dificilă. Un plămân bionic ajută la depăşirea limitelor de viteză, dar în acelaşi timp ne oferă posibilitatea să supravieţuim în condiţiile unei atmosfere extrem de poluată. Celule bionice pot fi ultima noastră şansă în faţa unor super-viruşi. Să ne amintim că pe planeta Krypton toate superputerile lui Superman erau capacităţi obişnuite. Asta deoarece condiţiile de viaţă erau mult mai dure. Dacă dorim supravieţuirea în condiţiile degradării planetei, s-ar putea să vrem să devenim superoameni.

Emilian Mihailov este etician, doctor în filosofie, asistent universitar al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, director executiv al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată (www.ccea.ro) şi membru al Societăţii Române de Filosofie analitică.

„Natura e de partea maşinilor“

de Constantin Vica

George Dyson, într-o carte apărută în 1998 („Darwin Among the Machines“), are o observaţie care a devenit virală: „În jocul vieţii şi al evoluţiei, există trei jucători la masă: fiinţele umane, natura şi maşinile. Eu sunt clar de partea naturii, dar natura, o suspectez, e de partea maşinilor“. Cu alte cuvinte, biologia şi ingineria merg mână în mână; bionica este dovada vie (sau automată) a acestei relaţii de tovărăşie.

Ne pregătim pentru o epocă a Superoamenilor, ca o împlinire atât a viziunii lui La Mettrie despre „Omul-maşină“, cât, mai ales, a romanelor distopice ale secolului XX. De două generaţii există un cult în jurul supereorilor din banda desenată: Iron Man sau Spider-Man sunt perfecţionaţi, extinşi, augmentaţi pe căi bionice (în mod voit sau accidental). Cultura populară a creat speranţele unor fiinţe biologice extinse capabile să distrugă răul pentru că întotdeauna superputerea aduce cu sine mari responsabilităţi. Din această ideologie atât de necesară într-un război rece se naşte un nou sens al biopoliticii. Ce ar avea de spus bioetica?

metropolisNecesitatea unor intervenţii bionice a fost întotdeauna corelată cu dorinţa de a corecta sau îndepărta anumite dizabilităţi. O proteză, un exoschelet robotic sau un ochi bionic sunt răspunsul medical şi pozitiv la dizabilitate. Dar dizabilitatea este resimţită în mod negativ pentru că avem un anume standard de normalitate impus de majoritate şi reflectat nu numai la nivelul discursului, cât şi în modul în care construim mediul şi insituţiile sociale. Spaţiul convieţiurii este construit pentru „normali“, de la străzi la apartamente. Educaţia este făcută pe un singur calapod. Artefactele, maşinile şi tot ce înseamnă tehnologie se standardizează în jurul nevoilor unor persoane aşa-zis „normale“. Doar dacă faci parte din această categorie lumea ţi se potriveşte. Pentru ceilalţi, în numele diferenţei lor, se pot face adaptări şi înlesniri, dar niciodată lumea nu va fi pe măsura lor. Orice ameliorare pe care o aduce o tehnologie sau alta nu va rezolva nedreptatea fundamentală la care sunt supuşi cei care nu se încadrează în definiţia „normalităţii”.

De curând, un tată a printat cu o imprimantă 3D o proteză fiicei sale. Motivaţia sa a fost una economică: accesul la o proteză medicală produsă industrial este limitat. Viitorul luminos se arată doar celor care au resurse financiare. Accesul nu este liber şi nici măcar prioritizat după nevoi. Industria medicală are propriile interese şi metode de control. Toate aceste tehnologii revoluţionare, care ar putea oferi adaptări celor cu dizabilităţi, sunt brevetate. Nu oricine poate să-şi facă în atelierul de acasă un exoschelet robotic fie pentru că îi lipseşte cunoaşterea, fie pentru că nu o poate concretiza.

Îmbunătăţirea prin mijloacele bionicii este aici. Spre ce o vom direcţiona? Spre cei care vor mai mult, spre cei care au nevoie? Superputeri pe câmpul de luptă sau adaptări pentru cei în suferinţă?

Constantin Vica este publicist, asistent universitar la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti şi cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etica Aplicată (www.ccea.ro).

Nota noastra: Daca un Estulin e cam hazardat in scenariile sale destul de reductioniste, modul in care “bioeticienii” citati de Adevarul prezinta chestiunea transumanismului este aproape hilar. Practic, discutia serioasa despre implicatiile etice ale transumanismului lipseste, ca si cea despre riscurile puse de o asemenea ideologie si inginerie biopolitica. Despre acestea se pot citi in materialele urmatoare:

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva populatiei, Traduceri, Transumanism

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “TRANSUMANISMUL – STRATEGIE DE DEPOPULARE? “Revolutia bionica” si noul mit al supraomului – acum “dezbatute” si in Romania

  1. “Duhul destrămării ludice, al plăcerilor și pornografiei este una dintre cele mai teribile amenințări ale omului. Un scriitor britanic, Aldous Huxley, a profetizat emergența unui altfel de stat în istorie pe care l-a numit „stat magic”, în care „spălarea creierului nostru” se realizează „prin mijloace blânde”, precum: cultivarea unei sexualităţi deșănțate, forme de viață care „excită simţurile şi imaginaţia”, cultivarea iluziei puterii, a unei „plăceri ce zguduie simţurile şi mintea până la epuizare”, cum sesiza un remarcabil comentator al acestei terifice profeții, domnul Virgiliu Gheorghe. Dictatura acestui stat magic este mai teribilă decât cealaltă, a statului posomorât al idolatriei ideologice, așa cum l-a imaginat Marx și l-a pus în practică Lenin.

    Cum s-a ajuns la dictatura „statului magic”?

    Prin trădarea elitelor! Teribilă este singurătatea popoarelor trădate de elitele lor prin conspiraţia păcatului, a căderilor …”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/04/18/ilie-badescu-spalarea-creierelor-se-realizeaza-prin-mijloace-blande/

  2. Evolutia tehnologica IN ACEST SENS nu este naturala, este directia urmata de psihopati.
    Si Diavolul a crezut ca poate sa-i ia locul lui Dumnezeu, si sarpele i-a spus Evei ca omul nu ve muri mancand din fructul oprit, ci va fi ca si Dumnezeu…
    Dependenta unui cyborg de programarea “dotarilor” care-l “vor face” pe oricare un superman…. nu face decat sa-l transforme in rob al tehnologiei, individual isi pierde trairea in functionare.
    Castigul material/tehnologic se plateste scump prin dez-umanizare, este o dez-sufletire, pierderea sufletului prin ispita obtinerii atotputerniciei si a nemuririi PE ACEASTA LUME.
    Propaganda si educatia sustin tocmai aceasta directie afirmand in mod mincinos ca este sensul natural al evolutiei – de parca sistemul monetar si bugetele ar da sens vietii si nu invers, ca ar trebui sa sustina viata.
    Nu doar ateii si evolutionistii au aceasta “credinta” pseudo-bio-tehnologica ci toti ratacitii in idei impotriva firii.
    Uitati-va la logica impecabila pe care o folosesc dar deduceti semnificatia conceptelor prin cantarirea efectelor, consecintelor pe care le sustin.
    Veti obseva ca tema dezbatuta este ca un perete care desparte “binele” de “rau”, materialul de spiritual.
    Ei, sustinatorii evolutionismului vad copierea in materie a creatiei vii ca o culme a existentei lor; pentru mine este cea mai perversa forma degenerativa a psihicului si mentalului uman.
    Si dupa…. ce-or mai avea de facut? – ca Dracului ii trebuie om cu suflet ca sa-si ia “puterea”…

  3. Tehnologia va fi presentata ca un “upgrade”, iar omul natural nici nu va face fata la servicii, cind “omul nou”-partial robot va putea face munca a 100 de alde noi pentru ca, sa zicem, are un creier care lucreaza ca un computer si “stie tot”. Omul de astazi asa cum il stim noi, va deveni “absolete” si nu va mai putea lucra pentru ca nu il va mai angaja nimeni! Oricum, lui Dumnezeu nu ii va place oamenii modificati si “upgraded”! Noi trebuie sa fim cuminti si sa stam asa cum am fost creati–sa tindem la a perfectiune pentru Rai ci nu pentru lumea aceasta.

  4. Iata cununa motivelor pt.ca lumea aceasta sa aiba sfarsitul pe care il merita.Nu cred ca se va ajunge la asa nebunie,dar e destul ca sunt uni care o gandesc,crearea omului supraom.Vor pieri pe limba lor si nu trebuie sa ne bucuram caci, o data cu ei, primim aceiasi pedeapsa.Nadajduim Dumnezeului nostru ca pedeapsa noastra sa fie doar aici.Un om normal la cap are mare deceptie afland asemenea grozavii,si-si pune intrebare”cand se vor termina toate”?Tot timpul aflam cate o nebunie de care da dovada omul(homo sapiens iar zice altii)si comentariul :va fi si mai greu si mai cumplit.Picatura chinezeasca.”Vino DOAMNE,ca oamenii au stricat legea TA”.Doamne fereste-ne de tot raul.DOAMNE AJUTA!
    P.S.-sa ne rugam si pt. ei ca Dumnezeu sa-i faca milostivi si sa-i aduca pe drumul cel bun.

  5. Voi, n-ati vazut ca absolut TOATE FILMELE AMERICANE – in special, Matrix si altele (mai vechi, la care ne uitam prostiti, uimiti…pornind de la bratari cu dispozitiv de urmarire cu cip pentru detinuti, pana la spionii din filme, imbatabili, ‘datorita’ recunoasterii personificate d.p.d.v. facial, palmar, retinal, special scanat, prelucrat digital) pe care le catalogam, strict de domeniul SF-lui, au devenit (in timp), REALITATE si OBLIGATIVITATE?!

    Se pare ca OMUL, prin libera-alegere, a devenit PERICULOS, atat pentru el insusi, cat si pentru SISTEM, din moment ce aria sa de cunostinte s-a marit, i s-au schimbat PRETENTIILE, dar si orgoliul, iar impotrivirea fata de un SISTEM care se vrea NUMAI opresor (c-asa ii sade lui ‘bine’), mai intai il MOMESTE d.p.d.v. medical (spre exemplu) – ca omu’ se mai si imbolnaveste, apoi prin puterea ‘pozitiva’ a tehnologizarii (bionicizarii), OBLIGA pe cei pe care-i ‘pastoreste’…la generalizarea fenomenului, in care sa accepte sa se supuna, sa se restranga d.p.d.v. al cheltuielilor sociale, supunandu-se DIGITAL Fiarei virtuale ‘bine-cuvantate’, care-l va baga in iluzoriu, imaginatii, reverii…preludiul gustandu-l, inca de-aici, prin ceea ce a vazut/vede la televizor, la calculator…REALITATEA vremurilor si-a vietii traita LIVE, devenind prea grea, chiar insuportabila! ‘logic’, pana la un punct, nu?!

  6. Citesc, recitesc: ceea ce se vrea – este un razboi impotriva limitelor impuse de Dumnezeu fiintei umane, care vin, fie din vina posesorului, prin abuzul (impatimirea) fata de ceea ce-l tine(a) in viata, fie ca motiv de mantuire (fiindca s-a spus ca in vremurile din urma, multi se vor mantui prin necazuri si boli), ori aceste limite, vin SI din sensul (chiar dureros)dpdv fiziologic al imbatranirii, ca sa se mai sature omul si de viata asta (dorind-o pe cealalta), dar si de pacat!

    Eu cred ca Dumnezeu va pune capat lumii asteia, inainte de a fi populata de bio-roboti!

    Iar, ceea ce fac nenorocitii astia prin prafurile aruncate din avion, inhalate de noi, din apa ori mancarea modificate, ma anunta ca vremurile-s pe sfarsite, asa cum a spus Pr.Elpidie din Rodos, ca bionicizarea asta, va fi pusa la punct subtil, avand deja in organismul nostru roboteii (care se si inmultesc pe deasupra), (a)ducand omul, spre fagasul dorit de ei! D-aia a spus ca, nici cu gandul nu gandim, ce ni s-a pregatit de catre OCULTA!

  7. Pingback: IMPLANTURILE ELECTORNICE, un nou trend. Integrarea omului cu tehnologia avanseaza… - Recomandari
  8. Pingback: Promotorul transplantului de organe, masonul IRINEL POPESCU, face si APOLOGIA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC - Recomandari
  9. Bilderberger: Rise of the Machines
    http://www.youtube.com/watch?v=cSWUU6Dcib4

    Google CEO and the creepy line of privacy
    http://www.youtube.com/watch?v=uB-2n6KSYWk

    Avatar-A: Scientists prepare for human brain transplant
    http://www.youtube.com/watch?v=b9LBFiWibA0

    Dmitry Itskov: Immortality by 2035?
    http://www.youtube.com/watch?v=Ik_3Q2kQbfQ

    Mogulul rus Dmitry Itskov este mai optimist cu 10 ani decat revista Time!

    Russian Utopias, Transhumanism and the Magus of Silicon Valley

    Probably the most radical of them is Transhumanism which has gained international ground since the 1990s. It promises to save humanity from its biological constraints, including the final abolition of diseases and even death itself (see TIME two weeks ago: Does Google save us from Death?) Although transhumanism appears as a distinctly Western 21st-century movement centered in the booming US tech-industry, some of its features show striking similarities with the ideas and scientific experiments in Russia in the early 20th century. As far as I can see, nobody has given this attention so far. What I will do here is present some of the ideas and projects in Early Soviet Russian science which are little known in the West.
    I will focus especially on Konstantin Tsiolkovskii, then describe Ray Kurzweil‘s project of contemporary Transhumanism, briefly discuss it in the context of Western esotericism, introduce his latest joint-venture with a Russian multi-millionaire, and finally, I will discuss both utopias in a comparative historical perspective as two different paths into/constructions of an envisioned future. into a historical and comparative perspective.

    […]

    Let me conclude:
    Despite these differences, it is important to emphasize the structural similarities between the early Soviet and contemporary transhumanist utopias: a mechanistic, reductionist approach to both human and non-human nature, together with a total dismissal of the human mind.
    http://www.academia.edu/5066870/Russian_Utopias_and_Transhumanism

  10. Bazele transumanismului au fost puse de un filozof rus “crestin”!

    Nikolai Fyodorovich Fyodorov (June 9, 1829 – December 28, 1903) was a Russian Orthodox Christian philosopher, who was part of the Russian cosmism movement and a precursor of transhumanism. Fyodorov advocated radical life extension, physical immortality and even resurrection of the dead, using scientific methods.
    Fyodorov was a futurist, who theorized about the eventual perfection of the human race and society (i.e., utopia), including radical ideas like immortality, revival of the dead, space and ocean colonization. His writings greatly influenced mystic Peter Uspensky. He also had direct contact with early rocket theorist Konstantin Tsiolkovsky who visited the library where he worked over a 3-year period. He was also known to Tolstoy and Fyodor Dostoyevsky.
    Fedorov stated that people needed to reconcile the difference between the power of technology and weakness of the human physical form.
    Fedorov’s thought is extensively though indirectly referenced in the well-regarded 2010 science fiction novel The Quantum Thief; it is implied that the founders of the post-human collective of uploaded minds called the Sobornost were inspired by Fedorov and other thinkers associated with cosmism.
    The 2013 novel Strange Bodies by Marcel Theroux imagines Fedorov’s ideas of the Common Task being developed by Soviet and post-Soviet research to implant a mind into another body using an encoded lexicon from the original mind and an unspecified, but painful, Procedure.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Fyodorovich_Fyodorov

    Miscarea Transumanista Rusa este membra a Societatii Ruse de Filozofie si a Academiei Ruse!

    The Russian Transhumanist Movement was organised in December 2003 with the goal of readying the Russian society for the emergence of transhumanist technologies.
    Since January 2005 the Movement organises the monthly Interdisciplinary Seminar on Transhumanism and Scientific Immortalism (ISTSI). In May 2005 it was registered as a primary unit of the Russian Philosophical Society of the Russian Academy of Sciences (RPhS RAS).
    http://transhumanism-russia.ru/content/view/120/123/

  11. Nikolai Fedorvich Fedorov was born in 1828, and was the illegitimate son of Prince Pavel Ivanovich Gagarin and a peasant woman (information on Fedorov’s biography comes from George Young’s Nikolai F. Fedorov: An Introduction, and from the introduction to the translation of Fedorov’s works, What was Man Created For?). He was a second cousin of the anarchist Petr Kropotkin on his father’s side.

    Nikolai Berdiaev described him as:

    a characteristically Russian man, a Russian seeker after universal salvation, knowing a way to save the whole world and all mankind. […] in the person of Fedorov this Russian type found its expression with genius. This is indeed truly a characteristic feature of the Russian spirit — to seek after universal salvation, to bear within oneself a responsibility for all. Western mankind readily reconciles itself to the perishing of many. And Western mankind holds in esteem values, other than of an universal salvation. But for the Russian spirit it is difficult to become reconciled not only with the perishing of many, but even of several, or even of one. Each is responsible for the whole world and for all mankind (Berdyaev, “The Religion of Resusciative Resurrection“).
    http://sarahjyoung.com/site/2013/03/05/russian-thought-lecture-9-nikolai-fedorov-and-the-utopia-of-the-resurrected/
    http://sarahjyoung.com/site/2013/03/05/russian-thought-lecture-9-nikolai-fedorov-and-the-utopia-of-the-resurrected/

  12. Itskov a trimis o scrisoare către mai mulţi miliardari de pe planetă, pentru a-i îndemna să finanţeze cercetările în acest domeniu. „Mulţi dintre voi aţi acumulat averi imense prin succesul repurtat în diverse domenii de afaceri. Vă îndemn să ţineţi cont de importanţa vitală a nemuririi cibernetice şi a corpului artificial. Acest tip de cercetare are potenţialul de a vă elibera, pe voi şi pe majoritatea oamenilor de pe planetă, de boli, bătrâneţe şi chiar de moarte”, se arată în scrisoarea rusului.
    http://studentpenet.ro/stiri/prostii/cum-sa-fii-nemuritor-sau-proiectul-2045-initiative-de-dmitry-itskov/

    Initiativa 2045 a lui Itskov a fost “binecuvantata” de Dalai Lama!

    The 2045 initiative has received the blessing and support from the Dalai Lama, as it prepares to announce the second Global Future 2045 Congress, being held in New York, June, 2013.

    Dmitry Itskov, founder of 2045, met His Holiness Tenzin Gyatso, the 14th Dalai Lama, in his residence in Dharamsala, a small mountain town in northern India.
    http://2045.com/dialogue/29819.html

    Steven Seagal Asks Russian PM Vladimir Putin’s Support in Immortality Research

    Moscow, Russia / May 16, 2011 / Renowned actor and martial artist Steven Seagal has written an open letter to Russian Prime Minister Vladimir Putin, asking the Prime Minister’s support of the “Russia 2045” movement that aims to make Russia the center of immortality and artificial body research.
    http://2045.com/articles/28724.html

    Italian neurosurgeon Sergio Canavero, dubbed Dr Frankenstein for his bid to be the first medic to carry out a full head transplant on a human, told a medical conference he also expects to be able to carry it out next year – 12 months ahead of an earlier 2017 schedule.

    While appealing for donations from the medical world as it will cost an estimated £10million, Canavero described how he would have just seconds to decapitate disabled volunteer Valery Spiridonov before attaching his “live” head to an able-bodied dead donor patients’ body.

    His ‘human guinea pig” Disabled computer scientist Mr Spiridonov, who says he is “not crazy”, joined the medic on stage after meeting him for the first time days earlier.

    The Russian Health Ministry’s chief transplant expert Sergei Gotye said: “I have no answer to the question of how to make the transplanted head control the donor body. And I am not sure Canavero has either.”

    The Frankenstein-like procedure has some medical precedent as it was recently reported that Chinese scientists had carried out a head transplant on a mouse.
    http://www.express.co.uk/news/world/583515/Frankenstein-Dr-tycoons-immortal-world-s-first-head-transplant-Sergio-Canavero

    Vladimir Demikhov experimented with dog head transplantation in the Soviet Union in the 1950s. His transplant subjects typically died due to immune reactions.
    Dr. Vladimir Demikhov’s work, among others, was deeply influential for the future science of organ transplant,[3] as he pioneered many different forms of transplant in the 1940s and 1950s, including the use of immuno-suppressants.

    On March 14, 1970, a group of scientists from Case Western Reserve University School of Medicine in Cleveland, Ohio,[4] led by Robert J. White, a neurosurgeon and a professor of neurological surgery who was inspired by the work of Vladimir Demikhov, performed a highly controversial operation to transplant the head of one monkey onto another’s body.
    In 2001, Dr. White successfully repeated the operation on a monkey.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Head_transplant

  13. Directorul executiv al Tesla si SpaceX, Elon Musk, a afirmat ca inteligenta artificiala (AI) reprezinta un “risc fundamental pentru civilizatia umana”
    “AI este acel caz rar in care consider ca este nevoie sa fii proactiv in materie de reglementare, in loc sa fii reactiv. Deoarece cred ca la momentul in care vom fi reactivi in reglementarea inteligentei artificiale va fi prea tarziu”, a avertizat Musk, inainte de adauga: “AI este un risc fundamental pentru existenta civilizatiei umane”
    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-21907038-elon-musk-inteligenta-artificiala-reprezinta-amenintare-fundamentala-pentru-omenire.htm?pbox

  14. Pingback: TRANSUMANISMUL: RELIGIA MASONICA A GLOBALIZARII. Interviu cu parintele Jean Boboc/ Eseu despre UTOPIA ANTIHRISTICA A UMANITATII "AUGMENTATE" prin nanotehnologie, Internetul Lucrurilor, manipulare genetica... - Cuvântul Ortodox
  15. Pater Thiel si alti miliardari din Silicon Valley folosesc parabioza (transfuzii cu sange “tanar”) pentru prelungirea vietii si imbunatatirea sanatatii

    Peter Thiel: “I’m looking into parabiosis stuff, which I think is really interesting. This is where they did the young blood into older mice and they found that had a massive rejuvenating effect”
    Bercovici notes that Silicon Valley is abound with rumors of wealthy tech elites experimenting with parabiosis, and Gawker has reported that it received a tip in June claiming that Thiel “spends $40,000 per quarter to get an infusion of blood from an 18-year-old based on research conducted at Stanford on extending the lives of mice.” When Thiel was interviewed by Bercovici last year, he told the reporter that he hadn’t “quite, quite, quite started yet.”
    https://www.vanityfair.com/news/2016/08/peter-thiel-wants-to-inject-himself-with-young-peoples-blood

    Chronic diseases of age have been saluted as prime candidates for parabiotic research because of the potential to conjoin an older animal with a younger animal. This process could be used to research cardiovascular disease, diabetes, osteoarthritis, and Alzheimer’s disease.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Parabiosis#Parabiotic_experiments

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare