Ucraina a INTERZIS accesul Mitropolitului Ilarion, seful “EXTERNELOR” Patriarhiei Moscovei, pe teritoriul sau

13-05-2014 56 secunde Sublinieri

hilarion-alfeyev-of-volokolamsk-vienna

Ucraina a interzis la sfârșitul săptămânii trecute intrarea pe teritoriul său a mitropolitului rus Ilarion, șeful Departamentului pentru relații externe în cadrul Patriarhiei Moscovei, o decizie ce a provocat proteste din partea Bisericii Ortodoxe Ruse și a Ministerului rus de Externe.

”Suntem surprinși și deplângem profund decizia pe care autoritățile ucrainene au luat-o, în condițiile în care poporul ucrainean este supus unor grele încercări și în timp ce Biserica Ortodoxă Rusă face tot posibilul pentru a se ajunge la pace și reconciliere în țară, la dialog între părțile implicate în conflict și la încetarea violențelor”, a indicat luni Patriarhia Moscovei într-un comunicat citat de RIA Novosti.

Autoritățile ucrainene de pe aeroportul din Dnipropetrovsk, în sud-estul Ucrainei, au interzis la 9 mai accesul pe teritoriul Ucrainei a mitropolitului Ilarion, care urma să participe la o ceremonie dedicată mitropolitului Irineu de Dnipropetrovsk, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, subordonată Patriarhiei Ruse, la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Ministerul rus de Externe a reacționat, la rândul său, la incidentul de pe aeroportul din Dnipropetrovsk, calificând decizia autorităților ucrainene drept ”un caz de provocare fără precedent” și cerând, în același timp, explicații din partea Kievului și scuze pentru comportamentul ireverențios față de un înalt reprezentant al Bisericii Ruse.

Ortodoxismul este majoritar în Ucraina, dar credincioșii săi sunt divizați între Patriarhia Moscovei, cea de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioși, și o mică biserică autocefală, cele două din urmă nefiind recunoscute de nicio Biserică Ortodoxă canonică.


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Ilarion, Ucraina

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Ucraina a INTERZIS accesul Mitropolitului Ilarion, seful “EXTERNELOR” Patriarhiei Moscovei, pe teritoriul sau

  1. Dupa mintea mea, reprezentantii din Ucraina care au interzis accesul mitropolitului rus Ilarion n-au facut bine, mai ales cand acesta este si șeful Departamentului pentru relații externe din cadrul Patriarhiei Moscovei.

    Incrancenarea nu-i buna, mai ales cand este vorba de un om al Bisericii. Dimpotriva, era un prilej, neasteptat poate, de a arata putina bunavointa si normalitate in relatiile de vecinatate in contextul crizei in derulare. Asta ne arata si ca credinta majoritatii propriului popor este “vorba in vant” pentru multi demnitari de stat, fie ca e vorba de Ucraina, Romania etc.

  2. Prin asta se arata, de fapt, departarea de adevarata Ortodoxie a celor care sunt la putere, acum, in Ucraina.

  3. Dragilor, din pacate Rusia foloseste Biserica Ortodoxa Rusa si in chestiuni care pateaza fata crestinismului. Au facut-o si o vor mai face. Ucrainienii cam stiu de legatura aceasta ce nu e tocmai sinfonie. Nu poti sa folosesti Biserica ca sa-i linistesti pe cei fata de care ai comis erori monumentale. Aceasta rana pe care Rusia a adus-o Ucrainei, nu va fi uitata poate niciodata. Si daca rusii pozeaza in aparatori ai intereselor legitime ale Ucrainei si vrea sa ii”mantuiasca” de occident, au avut timp sa o faca demult. Dar ei au asteptat doar un moment prielnic ca sa-si recupereze niste teritorii si nu le-a pasat de bunastarea fratilor lor. Ce asteptari mai pot avea acum? S-au bucurat doar de statulul de zona tampon al Ucrainei si nu au preintampinat dezastrul acesta. Ba as tinde sa cred ca i-au sacrificat cu singurul scop de a reintra in posesia acelor teritorii. Pote ca erau prea mari costurile de intretinere pentru Ucraina mare, asa ca au luat ce-i interesa. Si cum sa-i priveasca acum ucrainienii ca frati de credinta? Politica Rusiei da pe fata multa ipocrizie, la fe ca cea euro-atlantica.

  4. Pingback: Care vor fi efectele conflictului geopolitic din Ucraina asupra Bisericii Ortodoxe Rusesti si asupra intregii lumi ortodoxe? - Recomandari
  5. Pingback: Patriarhia Moscovei reclama uciderea unui preot ortodox al Bisericii Ucrainiene si acuza violente ale greco-catolicilor si schismaticilor impotriva clericilor sai - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare