REPRESIUNE DURA a protestatarilor ANTI-ERDOGAN la Istanbul [VIDEO, FOTO]

1-06-2014 1 minut Sublinieri

Poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene şi a folosit tunuri cu apă împotriva a sute de manifestanţi la Ankara, duminică, la o zi după revoltele violente care au marcat un an de la reuniunile antiguvernamentale din iunie 2013, relatează AFP.

Poliţia a intervenit pentru a dispersa circa 500 de persoane din piaţa Kizilay, în centrul capitalei turce, în apropierea locului unde anul trecut un tânăr manifestant în vârstă de 26 de ani a fost ucis de gloanţe trase de poliţie, a constatat un fotograf al AFP.

Ethem Sarisuluk, a cărui familie a depus flori la locul dramei, şi-a pierdut viaţa în violenţele produse în urmă cu un an când 3,5 milioane de turci – cifra oficială – au protestat în stradă timp de trei săptămâni faţă de şeful Guvernului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan. Aceste manifestaţii reprimate dur în toată Turcia au provocat în total moartea a opt persoane şi rănirea altor peste 8.000.

“Cea care l-a ucis pe Ethem este poliţia (partidului) AKP! “, aflat la putere, au scandat contestatarii duminică, la Ankara.

“Nu este decât un început, lupta continuă!”, au strigat ei.

Consiliul Europei a deplâns duminică modul în care poliţiştii s-au comportat cu o zi înainte împotriva miilor de manifestanţi.

“Condamn folosirea excesivă a forţei de către poliţia turcă împotriva manifestanţilor şi jurnaliştilor”, a declarat Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului în cadrul Consiliului Europei, într-un comunicat transmis AFP.

Evenimentele de sâmbătă “tocmai se adaugă pe lista cazurilor în care gestionarea manifestaţiilor în Turcia ridică îngrijorări grave în materie de drepturi ale omului”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, două persoane au fost ucise la periferia Istanbulului în cursul ciocnirilor între forţele de ordine şi manifestanţii care îi aduceau un omagiu adolescentului mort în urma rănilor suferite în timpul frondei din 2013.

“Derapajele persoanelor care ar trebui să vegheze la respectarea legii reprezintă o ameninţare directă pentru statul de drept şi nu pot fi tolerate”, a declarat Muiznieks, cerându-le insistent autorităţilor turce să trateze contestatarii conform normelor în materie de drepturi ale omului.

Sâmbătă, poliţia a intervenit masiv în cursul serii la Istanbul şi Ankara cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva tuturor celor care au bravat interdicţia de a manifesta, strigând “Taksim peste tot, rezistenţa peste tot!” sau “Toţi împreună împotriva fascismului!”.

Echipe impresionante de poliţişti în civil înarmaţi cu bastoane au ieşit pe străzile care duc în faimoasa piaţă Taksim din Istanbul, centrul revoltei din primăvara lui 2013, recurgând la numeroase arestări şi provocând mai mulţi răniţi.

Doar în acest oraş, survolat de elicoptere, autorităţile au mobilizat 25.000 de persoane, zeci de blindate şi 50 de tunuri de apă.

Fotografii au surprins scene de violenţă în piaţa Taksim, unde unii manifestanţi au fost bătuţi cu bastoane, alţii au fost puşi să se întindă la pământ, iar alţii au pierdut sânge după ce au respirat gaze lacrimogene.

Ciocniri sporadice au continuat toată noaptea în diferite cartiere din principalele două oraşe ale ţării.

afp-taksim-2014 afp-taksim-2014-2 afp-taksim-2014-3 afp-taksim-2014-4


Categorii

1. DIVERSE, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “REPRESIUNE DURA a protestatarilor ANTI-ERDOGAN la Istanbul [VIDEO, FOTO]

  1. Erdogan asta e un ticalos.
    Kemal Ataturc a curatat Turcia de fanatismul islamist si el vrea sa il reintroduca, cu forta.

  2. Ceea ce remarc este zelul cu care fortele de ordine, peste tot, indeplinesc ordinele dictatorilor dementi. Indiferent ce li se ordona, ca e la Pungesti, la Istambul sau la Liukgansk, ei indeplinesc cu strasnicie, lovindu-si si omorandu-si fratii. Nicio constiinta civica, la acesti roboti dresati sa bata, sa reprime. Cred ca cu cat ai mai putin creier si suflet cu atat faci mai mare cariera in domeniu.

  3. Pingback: ERDOGAN – ALES PRESEDINTE AL TURCIEI DIN PRIMUL TUR. Premierul a promis “O NOUA TURCIE” care va “RENASTE DIN PROPRIA CENUSA” - Recomandari
  4. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA. Lege martiala instaurata/ Erdogan cere populatiei sa iasa in strada | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare