CRESTINII DIN IRAK SI ESTUL SIRIEI – DIN NOU SUB ASEDIU

21-06-2014 2 minute Sublinieri

damaged-church-kirkuk

Articol de Stephen Starr/ http://www.irishtimes.com – 19/6/14

Crestinii din Irak se afla din nou in pericol datorita extremistilor care s-au luptat marti pentru controlul celui mai mare centru petrolier, marind miza intr-un razboi terifiant impotriva guvernului central de la Bagdad.

In ultimele 10 zile, Statul islamic din Irak si Siria (ISIS), cunoscut de asemenea si sub numele de Statul Islamic din Irak si Levant, un grup jihadist fundamentalist a desfasurat atacuri peste campiile din Ninive din nordul Irakului de la bazele sale din estul Siriei, capturand mai multe orase si localitati, inclusiv cetateni crestini asirieni si caldeeni.

Potrivit Associated Press saptamana trecuta aproximativ 160 de familii crestine au fugit din Mosul, al doilea cel mai mare oras din Irak, din orasele si satele locuite de crestini din nordul Irakului.

Mai multe sute au fugit cautand sa se refugieze in regiunile autonome Kurde spre est. Aproximativ 130 000 de crestini locuiau in Mosul inainte de invazia condusa de SUA in 2003 in Irak, iar in urma asaltului din ISIS de saptamana trecuta rapoartele arata ca orasul a ramas aproape fara nici o familie de crestini.

Asirienii sunt una din cele mai vechi comunitati indigene din regiune, traind in astazi nordul Irakului si estul Siriei. Radacinile lor sunt vechi de spre 2000 de ani, iar etapele recente ale acestei istorii sunt din ce in ce mai mult marcate de sange.

In zilele din urma ale Imperiului Otoman, in timp ce primul Razboi Mondial era in desfasurare, aproximativ 750 000 de asirieni au fost ucisi ca urmare a sacrificiului facut la scara larga in randul crestinilor armeni si greci in regiunile unde azi sunt Siria, Irak si Turcia.

Apoi, in 1933, aproximativ 3000 de crestini asirieni au fost ucisi de soldati irakieni si kurzi in orasul irakian de nord Sumel, lucru care a declansat o migratie in masa peste granita in Siria.

Vremuri de infern

Mai recent, crestinii din Irak au trecut prin vremuri de infern. Anul trecut de Craciun, 37 de oameni au fost ucisi intr-o serie de atacuri cu bomba plasate in masini aproape de bisericile din Bagdad, unde este capitala Irakului.

Valul de sechestrari, atentate si asasinate urmare a invaziei din 2003 i-a determinat pe multi crestini sa se refugieze in nordul Irakului, unde au trait relativ in siguranta, pana acum. Drept urmare, comunitatea crestinilor din Irak se pare ca numara azi doar 40% din populatia care exista inainte de 2003, iar azi, in fata asaltului de la Isis, cifrele sunt din nou schimbate.

Vorbind despre amenintatile jidahistilor, o crestina din Alqosh din nordul Irakului le-a declarat reporterilor ca: “In fiecare seara mergeam la culcare cu frica…In propriile noastre case nu aveam deloc liniste.”

Pericolul asupra crestinilor din nordul Irakului apare nu doar sub presiunea jidahistilor. A aparut o amenintare pe termen lung pentru zonele din nordul Irakului locuite de crestini, daca avem in vedere faptul ca ISIS se lupta din greu sa tina piept atacurilor din partea fortelor guvernamentale mai bine echipate.

Militia kurda

In conformitate cu Agentia de Stiri Internationala Asiriana, un numar de 14 orase si sate asiriene din nord au cazut sub contrulul militienilor kurzi in ultima saptamana.

Kurzii din Irak au propriile lor metode de extindere a controlului teritorial inspre nord, inclusiv catre orasul bogat in petrol, Kirkuk pe care kurzii gruparii Peshmerga il controleaza de la sfarsitul saptamanii trecute.

Pacea si stabilitatea de care s-au bucurat crestinii din Kurdistanul irakian, o regiune autonoma din partea de nord a tarii care a fost casa a cinci milioane de kurzi s-a dovedit a fi o speranta, un punct de sprijin rar in istoria recenta a Irakului.

Wladimir Van Wilgenburg, un editorialist si expert in problemele legate de gruparea kurda, a declarat ca “In acest moment kurzii controleaza majoritatea teritoriilor disputate”.“In acest moment ei detin aproape toate frontierele nationale pe care le doresc, numai in provincia Diyala mai exista inca o granita cu armata irakiana, restul de 1000 km este cu ISIS”.

Amenitarea siriana din ISIS vizeaza estul Siriei. Nici aici crestinilor nu le-a fost mai bine. In luna martie, gruparea jidahista i-a anuntat pe crestini ca trebuie sa se converteasca la islam si sa achite o taxa, altfel vor fi ucisi. Bisericile au fost demolate iar crucile, icoanele si altarele au fost arse in Raqqa, un oras din estul Siriei. Mai multi sirieni si preoti straini au fost sechestrati si ucisi de catre jidahistii din Siria in ultimii trei ani.

Dar crestinii se pregatesc de lupta. Militiile lor formeaza azi un pion important in cadrul fortelor de lupta ale regimului sirian de aparare nationala – grupuri de civili inarmati de catre regimul sirian.

Primul ministru irakian, Nouri al-Maliki, le-a cerut civililor sa ia armele si sa raspunda prin lupta atacurilor asupra orasului ISIS. Rapoartele arata ca aproximativ 600 de crestini din orasul Bartella, care este la 20 km de Isis, Mosulul controlat de jihadisti, isi apara casele cu mitraliere si alte arme usoare.

Amenintarea la adresa crestinilor si a altor minoritati se amplifica in contidiile in care SUA si alte guverne occidentale nu se implica activ intr-o alta mlastina irakiana.

traducere de L.F. pentru razbointrucuvant

Islamic-State-of-Iraq-and-the-Levant-AFP


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CRESTINII DIN IRAK SI ESTUL SIRIEI – DIN NOU SUB ASEDIU

  1. Pingback: JIhadistii de la ISIS au alungat crestinii din Mosul - Recomandari
  2. Pingback: Militantii ISIS au navalit peste o veche manastire crestina alungand calugarii locului - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare