“Separatisti” si “coloana a 5-a” – Situatia romanilor din Ucraina se AGRAVEAZA. GUVERNATORUL REGIUNII CERNAUTI CATRE ROMANII CARE REFUZA MOBILIZAREA: “Daca nu va convine, plecati din Ucraina!”

28-07-2014 3 minute Sublinieri

fbcer

  • Adevarul:

Marius Diaconescu: De ce România i-a uitat pe românii din Cernăuţi? România trebuie să înveţe de la Ungaria cum să îşi sprijine conaţionalii din jurul României

De câteva zile deznădejdea a cuprins câteva sute de familii de români din Bucovina, din regiunea Cernăuţi, ai căror copii au primit ordin de mobilizare. Tinerii români din Cernăuţi sunt chemaţi în armata ucraineană să lupte în estul Ucrainei împotriva separatiştilor. Românii din Ucraina protestează, dar Guvernul României tace! Unde este ministrul de Externe? Unde este ministrul pentru românii de pretutindeni? Ştirea despre revolta românilor din Cernăuţi care au blocat şoselele pentru a protesta împotriva ordinelor de mobilizare este promovată de redacţia adevărul.ro cu speranţa sensibilizării opiniei publice româneşti faţă de această problemă gravă a unei comunităţi româneşti numeroase de lângă graniţele României. […]

Ce face guvernul României pentru românii din Ucraina? Hai să ne uităm pe pagina de internet a Consulatului general al României la Cernăuţi. La rubrica Actualitatea românească prima informaţie este din 18 iulie 2014 cu declaraţia ministrului de Externe român despre sprijinirea Muntenegrului pentru integrarea euroatlantică. La rubrica Actualitatea consulatului, prima informaţie este din 12 iulie a.c. despre meciul Simonei Halep cu rusoaica Maria Sharapova. Dacă vizităm rubrica Comunitatea românească, Proiecte MAE pentru comunitate, aflăm totul despre eforturile României de a-i sprijini pe românii din Ucraina: NIMIC!!!

Înţeleg că uzanţele diplomatice impun nişte restricţii, că oficial guvernul român nu poate spune orice, dar măcar o vorbă de sprijin pentru aceşti români putea să o spună ministrul de Eexterne al Guvernului României. Să vadă şi românii din Ucraina că România nu îi uită, aşa cum a făcut-o în 28 iunie 1940! Sigur dacă era vorba de unguri până acum guvernul de la Budapesta tuna şi fulgera la vedere şi trăgea sforile diplomatice în favoarea lor. Cetăţenia maghiară se obţine mult mai uşor decât cea română, pentru a sprijini învăţământul în limba maghiară statul maghiar le dă bani părinţilor elevilor, pe baza unei adeverinţe eliberate de şcoala românească, iar politicienii maghiari se implică în acţiunile culturale naţionaliste maghiare, finanţate chiar de guvernul de la Budapesta.

Din păcate, România nu se implică în sprijinirea românilor din jurul României la nivelul la care o face Ungaria pentru ungurii din afara Ungariei.

Alinierea României la politicile UE şi SUA faţă de Ucraina nu trebuie să afecteze susţinerea necondiţionată a românilor din Ucraina de către statul român

Calitatea de membru al UE şi NATO ne obligă să ne aliniem politicilor generale ale acestor structuri politico-militare faţă de criza din Ucraina. Niciodată niciun premier şi niciun ministru de Externe nu trebuie să uite că întotdeauna trebuie să pună mai întâi interesele româneşti, apoi cele comunitare. Chiar dacă suntem membru de rang secundar al acestor structuri, trebuie să avem demnitatea să apărăm interesele românilor din afara României. Aşa cum Ungaria vrea ca UE să dezbată chestiunea ungurilor din afara Ungariei, ceea ce îl dezgustă pe deputatul PSD Bogdan Diaconu, şi România trebuie să aducă în atenţia UE şi a altor structuri politice şi militare situaţia românilor din Ucraina, a celor din Serbia sau de oriunde se află români. Chiar daca cerinţa României i-ar dezgusta pe politicienii europeni! Din cauza nepăsării României, toată Bucovina este ucraineană. Chiar şi Hotinul lui Ştefan cel Mare! […]/ integral pe adevarul.ro

Mesajul şocant al guvernatorului regiunii Cernăuţi pentru românii care refuză mobilizarea: „Dacă nu vă convine, plecaţi din Ucraina!”

[…] Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a transmis, luni, un mesaj către protestatarii români prin care face apel la deblocarea drumurilor şi rezolvarea situaţiei prin dialog. Oficialul a avertizat că ordinea în care tinerii vor fi înrolaţi în armată nu va fi modificată la presiunea străzii. „Toţi cei care blochează drumurile ar trebui să înţeleagă că deciziile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor fi luate după aceeaşi regulă. Nimeni nu va face excepţie, iar ordinea de mobilizare în armată nu va fi modificată prin mitinguri şi blocarea drumurilor”, a spus Roman Vanzuriak. Guvernatorul Cernăuţiului le-a cerut protestatarilor să desemneze reprezentanţi care să negocieze cu administraţia regională. „Vă rog să deblocaţi drumurile şi să purtăm un dialog constructiv. La rezultate vom ajunge doar în urma negocierilor cu grupuri de iniţiativă, pe problemele care ţin de competenţa administraţiei regionale”, a mai menţionat Roman Vanzuriak.

Şeful administraţiei regionale de stat Cernăuţi i-a acuzat pe etnicii români din regiune că prin refuzul înrolării în armată se pronunţă împotriva integrităţii statului şi i-a îndemnat să părăseasca ţara.

Astăzi, soarta întregii ţări (şi a regiunii Cernăuţi, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă, şi nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj şi pentru cei care pe fondul disperării soţiilor şi mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat şi pe pagina sa de Facebook.

Unii dintre cei care au reacţionat la mesajul publicat de Vanzuriak au cerut ca autorităţile ucrainene să le dea un ultimatum etnicilor români din regiunea Cernăuţi care au dobândit şi paşaport românesc: să-şi aleaga ţara în care vor să locuiască şi să renunţe fie la cetăţeania ucraineană, fie la cea românească.

“În presa ucraineană şi în reţelele sociale românii deja sunt acuzaţi de separatism şi sunt declaraţi coloana a 5-a în regiune, cu toată că la protest au ieşit şi locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivţi din raionul Kiţmani şi multe alte sate din raionul Sochireni, precum Bilousivka, Lomacinţi, Mihalkove, Serbiciani, Kormani, Romankivţi”, transmite chernivtsinews.com. […]/ integral pe adevarul.ro

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, social-democratul Bogdan Diaconu, afirmă că Ucraina face ‘un joc periculos‘ recrutând tineri români din regiunea Cernăuţi pentru a-i trimite ‘în prima linie a frontului în locul ucrainenilor‘.

Deputatul PSD adaugă că aceasta este soluţia pe care autorităţile de la Kiev au găsit-o pentru ‘exterminarea’ etnicilor români din regiune şi că România ‘nu va sta cu mâinile în sân’ în faţa unei astfel de atitudini prin care ‘Kievul egalează Rusia în cruzime şi dovedeşte că nu e cu nimic mai bună decât Moscova’. […]

 


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la ““Separatisti” si “coloana a 5-a” – Situatia romanilor din Ucraina se AGRAVEAZA. GUVERNATORUL REGIUNII CERNAUTI CATRE ROMANII CARE REFUZA MOBILIZAREA: “Daca nu va convine, plecati din Ucraina!”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Cetatenii rusi pot vizita orasul , cetatenii straini doar cu viza de lucru sau chemare. In timpul apropiat va fi inchis si pentru cetatenii rusi fara viza de resedinta, trece in zona de frontiera arctica.

  2. Despre Jirinovskii si Rogozin as vrea sa va spun ca Jirinovskii e un fel de “mascarici” la “curtea” lui Putin si ca politic serios nu e considerat de nimeni inca de pe timpul lui Eltin, Rogozin expluateaza imaginea de “ultrapatriot” , ambii sunt niste marginali in politica din Rusia, si “autoritate” au doar la golanii din cele mai sarace cartiere, ragaetorii de bere de prin baruri, si fanii “ultras”.Nu-I luat asa in serios, nu o merita.

  3. Pingback: Mai bine “idiot” decat tradator… sau despre PATINA ANTI-ROMANEASCA a “intelighentsiei” pro-europene - Recomandari
  4. Pingback: ROMÂNII DIN NORDUL BUCOVINEI risca INCHISOARE daca refuza ordinele de MOBILIZARE/ Separatistii au cucerit aeroportul din DONETK/ Merkel intinde ”morcovul” lui Putin: colaborare economica UE – Uniunea Eurasiatica | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: O GURA DE RAI (Video). Reportaj cutremurator “In Premiera” despre PARINTELE LONGHIN JAR de la BANCENI, tatal copiiilor parasiti. VLADICA AMENINTAT PENTRU CA SE OPUNE RAZBOIULUI: “Mi-au deschis dosar penal, mi-au cerut sa plec” | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare