“Separatisti” si “coloana a 5-a” – Situatia romanilor din Ucraina se AGRAVEAZA. GUVERNATORUL REGIUNII CERNAUTI CATRE ROMANII CARE REFUZA MOBILIZAREA: “Daca nu va convine, plecati din Ucraina!”

28-07-2014 3 minute Sublinieri

fbcer

 • Adevarul:

Marius Diaconescu: De ce România i-a uitat pe românii din Cernăuţi? România trebuie să înveţe de la Ungaria cum să îşi sprijine conaţionalii din jurul României

De câteva zile deznădejdea a cuprins câteva sute de familii de români din Bucovina, din regiunea Cernăuţi, ai căror copii au primit ordin de mobilizare. Tinerii români din Cernăuţi sunt chemaţi în armata ucraineană să lupte în estul Ucrainei împotriva separatiştilor. Românii din Ucraina protestează, dar Guvernul României tace! Unde este ministrul de Externe? Unde este ministrul pentru românii de pretutindeni? Ştirea despre revolta românilor din Cernăuţi care au blocat şoselele pentru a protesta împotriva ordinelor de mobilizare este promovată de redacţia adevărul.ro cu speranţa sensibilizării opiniei publice româneşti faţă de această problemă gravă a unei comunităţi româneşti numeroase de lângă graniţele României. […]

Ce face guvernul României pentru românii din Ucraina? Hai să ne uităm pe pagina de internet a Consulatului general al României la Cernăuţi. La rubrica Actualitatea românească prima informaţie este din 18 iulie 2014 cu declaraţia ministrului de Externe român despre sprijinirea Muntenegrului pentru integrarea euroatlantică. La rubrica Actualitatea consulatului, prima informaţie este din 12 iulie a.c. despre meciul Simonei Halep cu rusoaica Maria Sharapova. Dacă vizităm rubrica Comunitatea românească, Proiecte MAE pentru comunitate, aflăm totul despre eforturile României de a-i sprijini pe românii din Ucraina: NIMIC!!!

Înţeleg că uzanţele diplomatice impun nişte restricţii, că oficial guvernul român nu poate spune orice, dar măcar o vorbă de sprijin pentru aceşti români putea să o spună ministrul de Eexterne al Guvernului României. Să vadă şi românii din Ucraina că România nu îi uită, aşa cum a făcut-o în 28 iunie 1940! Sigur dacă era vorba de unguri până acum guvernul de la Budapesta tuna şi fulgera la vedere şi trăgea sforile diplomatice în favoarea lor. Cetăţenia maghiară se obţine mult mai uşor decât cea română, pentru a sprijini învăţământul în limba maghiară statul maghiar le dă bani părinţilor elevilor, pe baza unei adeverinţe eliberate de şcoala românească, iar politicienii maghiari se implică în acţiunile culturale naţionaliste maghiare, finanţate chiar de guvernul de la Budapesta.

Din păcate, România nu se implică în sprijinirea românilor din jurul României la nivelul la care o face Ungaria pentru ungurii din afara Ungariei.

Alinierea României la politicile UE şi SUA faţă de Ucraina nu trebuie să afecteze susţinerea necondiţionată a românilor din Ucraina de către statul român

Calitatea de membru al UE şi NATO ne obligă să ne aliniem politicilor generale ale acestor structuri politico-militare faţă de criza din Ucraina. Niciodată niciun premier şi niciun ministru de Externe nu trebuie să uite că întotdeauna trebuie să pună mai întâi interesele româneşti, apoi cele comunitare. Chiar dacă suntem membru de rang secundar al acestor structuri, trebuie să avem demnitatea să apărăm interesele românilor din afara României. Aşa cum Ungaria vrea ca UE să dezbată chestiunea ungurilor din afara Ungariei, ceea ce îl dezgustă pe deputatul PSD Bogdan Diaconu, şi România trebuie să aducă în atenţia UE şi a altor structuri politice şi militare situaţia românilor din Ucraina, a celor din Serbia sau de oriunde se află români. Chiar daca cerinţa României i-ar dezgusta pe politicienii europeni! Din cauza nepăsării României, toată Bucovina este ucraineană. Chiar şi Hotinul lui Ştefan cel Mare! […]/ integral pe adevarul.ro

Mesajul şocant al guvernatorului regiunii Cernăuţi pentru românii care refuză mobilizarea: „Dacă nu vă convine, plecaţi din Ucraina!”

[…] Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a transmis, luni, un mesaj către protestatarii români prin care face apel la deblocarea drumurilor şi rezolvarea situaţiei prin dialog. Oficialul a avertizat că ordinea în care tinerii vor fi înrolaţi în armată nu va fi modificată la presiunea străzii. „Toţi cei care blochează drumurile ar trebui să înţeleagă că deciziile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor fi luate după aceeaşi regulă. Nimeni nu va face excepţie, iar ordinea de mobilizare în armată nu va fi modificată prin mitinguri şi blocarea drumurilor”, a spus Roman Vanzuriak. Guvernatorul Cernăuţiului le-a cerut protestatarilor să desemneze reprezentanţi care să negocieze cu administraţia regională. „Vă rog să deblocaţi drumurile şi să purtăm un dialog constructiv. La rezultate vom ajunge doar în urma negocierilor cu grupuri de iniţiativă, pe problemele care ţin de competenţa administraţiei regionale”, a mai menţionat Roman Vanzuriak.

Şeful administraţiei regionale de stat Cernăuţi i-a acuzat pe etnicii români din regiune că prin refuzul înrolării în armată se pronunţă împotriva integrităţii statului şi i-a îndemnat să părăseasca ţara.

Astăzi, soarta întregii ţări (şi a regiunii Cernăuţi, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă, şi nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj şi pentru cei care pe fondul disperării soţiilor şi mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat şi pe pagina sa de Facebook.

Unii dintre cei care au reacţionat la mesajul publicat de Vanzuriak au cerut ca autorităţile ucrainene să le dea un ultimatum etnicilor români din regiunea Cernăuţi care au dobândit şi paşaport românesc: să-şi aleaga ţara în care vor să locuiască şi să renunţe fie la cetăţeania ucraineană, fie la cea românească.

“În presa ucraineană şi în reţelele sociale românii deja sunt acuzaţi de separatism şi sunt declaraţi coloana a 5-a în regiune, cu toată că la protest au ieşit şi locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivţi din raionul Kiţmani şi multe alte sate din raionul Sochireni, precum Bilousivka, Lomacinţi, Mihalkove, Serbiciani, Kormani, Romankivţi”, transmite chernivtsinews.com. […]/ integral pe adevarul.ro

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, social-democratul Bogdan Diaconu, afirmă că Ucraina face ‘un joc periculos‘ recrutând tineri români din regiunea Cernăuţi pentru a-i trimite ‘în prima linie a frontului în locul ucrainenilor‘.

Deputatul PSD adaugă că aceasta este soluţia pe care autorităţile de la Kiev au găsit-o pentru ‘exterminarea’ etnicilor români din regiune şi că România ‘nu va sta cu mâinile în sân’ în faţa unei astfel de atitudini prin care ‘Kievul egalează Rusia în cruzime şi dovedeşte că nu e cu nimic mai bună decât Moscova’. […]

 


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la ““Separatisti” si “coloana a 5-a” – Situatia romanilor din Ucraina se AGRAVEAZA. GUVERNATORUL REGIUNII CERNAUTI CATRE ROMANII CARE REFUZA MOBILIZAREA: “Daca nu va convine, plecati din Ucraina!”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Ba ar trebui sa stea pe loc romanii din Ucraina. Ce or sa faca autoritatile ucrainiene, or sa porneasca razboi si cu ei?! Or sa le ia caii de la bicicleta? In cazul asta, minoritatea romana ar trebui sa sfideze orice ordine venite de la orice autoritate ucrainiana. E o mare bataie de joc, cum sa implici o minoritate care nu e nicicum implicata in acest conflict, sa ii trimit ca si carne de tun.
  Si autoritatile romane de la noi de ce nu se pronunta? Ar trebui, din acest motiv sa rupem contactele diplomatice cu ei. Pana acum oficialitatile de la noi au sprijinit puterea de la Kiev. Asa ne rasplatesc ei sprijinul nostru? Mai ales ca aveam toate motivele sa-i contestam si sa nu-i sprijinim, pt ca Ucraina este in culpa fata de noi, multe teritorii romanesti se afla la ei, iar ei au oprimat de-a lungul timpului minoritatea romanesaca, cum s-a intamplat si la serbi. Decizia lor de a trimite pe romanii (minoritari) in conflict reprezinta o culme a tupeului, si asta arata aluatul din care sunt facuti ucrainienii (cel putin cei aflati la putere, si in trecut si in prezent). Eu cel putin, daca pana acum aveam opinii neutre fata de ei, in clipa asta nu mai am nicio minima simpatie fata de cauza ucrainiana.

 2. Exprimare gresita,trebuia sa zica”romani plecati din Romania in ROMANIA”.Era mai corect.Dar mai corect ar fi sa plece ucrainienii din Romania(Bucovina) dinpreuna cu Vanzuriak.Si uiteasa se va implini profetia pr.ARESENIE BOCA,de eliberare a intrgii regiuni de nord a ROMANIEI.Acum vreo 2 ani ma gandeam”-ce motiv ar avea ucrainienii sa vina peste noi”?.Poate peste noi(intrega tara) nu vor indrazni,dar e destul sa atace nordul MOLDOVEI PE MOTIV DE RAZVRATIRE a etinicilor din Bucovina.DOAMNE AJUTA!

 3. Erata:a etnicilor romani din Ucraina(in Bucovina sunt la ei acasa).

 4. Mie mi se pare ca ar fi normal ca si Statul Roman sa aibe un cuvant de zis in apararea romanilor din Bucovina ukrainiana, insa aceasta l-ar angaja sa se implice in conflictul dintre Ukraina si Rusia. Daca insa am avea buni politicieni poate s-ar mai reusi ceva…

 5. @Corina,
  se vor implica,fiindca bat la usa alegerile.DOAME AJUTA!

 6. Statul roman???? pai uite ce face statul roman: dupa incercarea de a scadea impozitul pe masini de lux si cresterea impozitului la Tico si Dacia Supernova, acum statul roman se pregateste sa mareasca impozitul pe apartamentele amaratilor si sa-l scada pentru apartamentele celor cu bani. Asta face statul roman in prag de razboi, este preocupat cum sa-si mareasca averile cei bogati, adica ei cei de la putere pe spinarea celor pe care ii vor obliga apoi sa-i apere.

  Sa ne mai miram atunci cum primii care ne vor sangele si pamantul sunt chiar aliatii nostri iar cei pe care ii sustinem in razboiul pentru statul lor sunt de asemenea dintre cei care ne vor disparuti prin moarte sau bejenie? Uitati-va la noi, in ce hal de batjocura am ajuns. Sper ca dusmanilor nostri sa le fie mila de noi, caci prietenii ne urasc si ne dispretuiesc.

 7. Stăpânii şi… sclavii. (Epocii globalizării). Maidanul a adus prin violență “democrația” stăpânilor din vest. Aceasta este națiunea, poporul, glia, stabilitatea, prosperitatea, viitorul…nicidecum populația sărăcită, debusolată, învrajbită şi manipulată. “DEMOCRAȚIA” aceasta trebuieşte impusă cu arma şi cu sângele (sclavilor). Strada… ? Mitingurile… ? Nu schimbă nimic. E democația stăpânilor (nu a sclavilor). Strada ? Mitingul ? Doar dacă sunt ale comunităților gay… Dacă sunt pro… euro, NATO şi politicilor “democrației” americane atunci da! Sunt “DEMOCRAȚIE”. Popoul… națiunea… țara… acestea sunt ( aceată demo(no)crație), nu ce s-a înțeles (şi a fost) odată. Sclavii basarabeni… ori carne de tun, ori… valea!. Domocrația vestului î-şi arată colții, scopul şi implicit fața.

  Ce Ucraină guvernatorule ? Războiul nici nu este al Ucrainei ci a stăpânilor ce-şi revendică teritoriile şi sclavii.

  “Cine este omul cel ce voieşte viața, care iubeşte să vadă zile bune? Opreşte-ți limba de la rău şi buzle tale să nu grăiască vicleşug. Fereşte-te de rău şi fă binele, CAUTĂ PACEA ŞI O URMAZĂ PE EA.” (Psalmul 33).
  Este ceva din cele ce spun aceste cuvinte respectat şi împlinit ?
  Ce să aperi cu arma şi cu prețul vieții ?

 8. Pai da, de acord cu Mirela…….asta e multumirea ucrainienilor ptr faptul ca Romania le-a dat dreptate in conflictul lor cu rusnacii. Am zis bine ca isi merita pe undeva suturile in fund de la rusi. Astea sunt popoarele slave…..mereu nemultumiti , totdeauna cu foamea-n glanda, niciodata nu le ajung teritoriile si resursele chit ca ei nu sunt in stare sa administreze nici macar teritoriile imense pe care le detin….dusmanosi si invidiosi pe altii , confuzi si teribilisti mint cu nerusinare , nerecunoscatori, te chiorasc in fata. Slavii blesteama intr-una europa in timp ce si ei cersesc la portile europei . Doamne, ca bine ii mai descrie Eminescu in articolul sau ROMANIA IN LUPTA CU PANSLAVISMUL. Repet, Romania nu are nimic de a face cu slavismul si trebuie sa stam departe de cafteala dintre ei. Pentru mandria si neghiobia lor le da Dumnezeu palme zdravene.
  Admit ca trebuie sa ne rugam si pentru pacea dintre slavi dar sa ne rugam sa ne apere Dumnezeu de viclenia lor . Si sa ne intarim granitele cu ei. Romanii de acolo……sa vina acasa. Ar trebui sa le trimitem si noi lipovenii din nordul Dobrogei dar ce vina au lipovenii ? Sa nu fim ca ei ci sa ramanem intru Hristos……si Dumnezeu ii va incurca in propriile lor ite, asa cum ii tine acum incurcati iin acest conflict.

 9. Daca mai pot, tinerii din Bucovina de Nord sa vina in Romania pentru cateva luni, ca mai mult nu cred ca mai poate dura aberatia asta de razboi tras de par, pana sa bubuie toata afacerea si Ucraina sa mai existe doar pe hartile vechi ca stat nefederal. Romanii si vlahii din Serbia, Albania, Macedonia au venit la studii in anii ’90 trimisi de parintii lor. Ar putea veni in Romania si ca refugiati, dar impotentul stat roman la ora actuala nu le-ar asigura acest statut. Nu am nimic cu Ucraina si nici cu ucrainienii, dar drumul pe care a luat-o conducerea lor e o fundatura grozava. Cat despre Romania varf de lance intr-un eventual conflict impotriva Rusiei ma umfla rasul. Politicienii, cu unele expceptii totusi, sunt niste bieti ciorditori care se invart ca moristile dupa cum bate vantul. Maine poimaine se apuca sa invete si ruseste si tot in capul nostru se suie, sa ne mai calareasca si cu rusii la toarta un pic tara.

 10. @Marian:

  Asta e deja rasism, sa stii. Slavii sunt oameni, la fel ca latinii, anglo-saxonii sau africanii sau tiganii. Panslavismul e altceva, o aiureala ideologica, perfect corespondenta cu toate doctrinele suprematiei bazate de rasa, sange sau, mai nou, “valori”.

 11. @ Ileana:

  Asa este. Cu o singura amenda: s-ar putea sa ne umfle plansul, nu rasul, cand nebunia asta chiar se va transpune in realitate.

 12. Nu cred că autoritățile din România îi vor ajuta cu ceva pe românii din Ucraina. Nici societatea civilă (în sensul cel mai larg al termenului, prin societate civilă înțelegînd orice nu este autoritate statală) nu cred că va reuși să facă ceva (nu cred nici că este interesată…).
  Pe de altă parte, în afara unor declarații, nu prea îmi este clar ce s-ar putea face. Cetățenii Ucrainei care au și cetățenia română pot veni pe teritoriul României sau al altui stat membru UE, sustrăgîndu-se astfel de la încorporarea în Armata Ucraineană.
  Nu știu cîți ucraineni au cetățenia română, nu cred că sunt atît de mulți precum cei din Republica Moldova. Va acorda România azil politic celor care nu vor să lupte în Armata Ucraineană? Să fim serioși!
  Dacă în ceea ce privește Republica Moldova, de bine de rău, s-a mai făcut cîte ceva (de la Băsescu pînă la Adrian Păunescu), soarta moldovenilor nefiindu-le chiar indiferentă politicienilor noștri (nu discut cît de ,,sincere” au fost demersurile), Bucovina de Nord, Herța, Bolgrad și Ismail sunt locuri abandonate de România. Nu mai putem face nimic, doar să constatăm.
  Nu în ultimul rînd trebuie să mai spunem că în România prioritare sunt mațul plin, ghioldul, șmenul și nu prostii d-astea, cu românii de afară! Lasă-i să se descurce singuri!

 13. Admin
  Atunci scuze daca s-a inteles ca e rasism. Da toate popoarele pamantului sunt facute de Dumnezeu dar sa inteleaga asta toate popoarele.
  Nu e frumos sa spuna ‘afara din Ucraina’ daca romanii nu vor sa lupte intr-un razboi strain.
  O parere personala : Ucraina din zilele noastre este creatia rusilor.

 14. Între timp, iată ce fac “aliaţii”, acuză Biserica ORTODOXĂ Română că discriminează celelalte culte, în special Greco-Catolicii:
  https://ro.stiri.yahoo.com/raport-al-sua–%C3%AEn-rom%C3%A2nia-%C3%AEnc%C4%83-exist%C4%83-discriminarea-religioas%C4%83-061711648.html

 15. Pingback: Urmatoarea etapa: UCRAINA SA DECLARE RAZBOI RUSIEI?/ Ruptura intre MERKEL si PUTIN?/ Rusia intentioneaza sa declare “TARI AGRESOARE” statele care-i impun SANCTIUNI - Recomandari
 16. Nu mai pot cu panslavismul))) Nu va fie frica de rusi, sa aveti frica de Dumnezeu! Acceptati ca nimic in lumea aceasta nu se face fara voia Domnului? Sper ca da , daca va numiti crestini.Territoriile imense (care cum vad nu-I lasa pe unii sa respire ) , puterea si , slava Domnului, credinta dreptmaritoare ne sunt date de Dumnezeu. Alta e ca nustim pacatosii cum se cuvine sa le folosim si sa multumim Domnului…Lasati rusofobia indracita, am fost si vom fi frati! Va mai rog rugaciunile voastre pentru noi amaritii. Si da primim pedeapsa meritata, si putina inca, dar stiu Hristos e milostiv! Sa fim si noi intalegatori si milostivi si sa nu radem si bucuram de pacatul si necazul aproapelui.

 17. @from Siberia (Gheronda)….:))
  Mai poti ? Chiar Dumnezeu v-a dat teritoriile imense ? mai sa fie. Si Romania a avut teritorii mai intinse dintre care unele se afla si acum pe la voi. Ce sa fie oare ???
  O da…..acum mi-a picat fisa : noi am fost cu mult mai pacatosi decat voi de aceea v-a harazit Domnul cu atit de vaste teritorii. Probabil ca si SUA este la fel de sfanta ca si voi din moment ce a harazit-o Domnul cu atita putere. Ce sa mai zic de China……
  In rest ce sa mai zic Gheronda……sa ne rugam unii pt altii dar sa mai facem si fapte vrednice. Ce ati spune sa faceti voi prima fapta buna si sa ne dati tezaurul inapoi ???? Apoi sa va cereti scuze pt nenorocirea de la Fantana Alba !!!
  Ps: suntem frati de credinta cu toate tarile ortodoxe …..nu numai in mod special cu rusii.
  Totusi de tarile europene ne leaga mult mai multe.

 18. Gheronda from Siberia !
  Scuza-ma ca m-am adresat tie ca si cand ai fi rus ci nu roman sau basarabean de la biserica de stil vechi. Greselile gramaticale pe care le faci intentionat sunt penibile.
  Nu ma bucur de necazul ucrainienilor si nici de incurcatura rusilor. Nu rade si nu se bucura nimeni de problemele lor. Vrem doar sa caute sa-si tina problemele in frau si sa si le rezolve frateste fara a implica si pe altii in problemele lor.
  Ps….fara a ma adresa acum gherondei…..nu stiu de ce am impresia ca acest conflict intre Ucraina si Rusia este o manevra intre cele doua state cu scopul de a da foc, a extinde conflictul lor in afara. Ceva gen :
  – hai sa batem putin (cu victime colaterale) pina ce fraierii inghit gogoasa. Cand isi vor da seama ca a fost manevra noastra va fi prea tarziu si ei se vor afla in conflict cu noi si cu altii……..imperiul Eurasiatic.

 19. Chiar te apasa asa territoriile imense? Tara mea sangereaza cu un razboi civil , e sange de martir pentru credinta dreptmaritoare si va rascumpara si tezaurul sI Fantana Alba si multe alte nelegiuiri.

 20. Frate poate sunt penibil, sa ma ierti. Si da ai dreptate sunt originar din rep.Moldova, unde am facut 5 ani de limba Romana la scoala. Locuiesc in Russia de 15 ani in Norilsk.

 21. @fromSiberia
  frate da esti departe poate mai “conversam” sunt curios cum e acolo unde esti acu, nu glumesc deloc.

 22. Gheronda
  Poate ca ai dreptate, nu stiu ce sa zic. Totusi spune-mi si mie ca n-am inteles bine , care este tara ta care singereaza intr-un razboi civil : Ucraina ? Rusia ? sau Republica Moldova ?

 23. Nu se pot numi romanii in corpore rusofobi. Majoritatea ne inchinam la geniul literar rusesc, dar asta doar la figurat. In rest ne inchinam la acelasi Dumnezeu. In jurul meu nu am auzit nici macar o singura remarca rusofoba in ultimii 20 de ani, plecand de la mediul academic pana la oamenii de pe strada. Poate n-am ciulit urechile bine. Romanii nu traiesc pe forum. Asta nu inseamna insa ca ne-am bucura sa ajungem iarasi natiune tolerata in propria tara daca le mai fata mult mintea la politicienii nostri. Romanii nu ii dispretuiesc pe rusi, dar rusii, inevitabil data fiind apartenenta lor la un imperiu, se uita putintel de sus la noi. Noi ne luptam cu un complex de inferioritate, iar rusii cu unul de superioritate, complexe care pana la urma dau un fel de bipolaritate, se trece in mod repetat de la unul la celalalt, iar vindecarea e doar la Domnul. Problema la ora actuala nu este Rusia, ci mai degraba tangoul ruso-maghiar, care speram sa nu treaca pe la noi prin batatura, ci sa se consume in alta parte, eventual pe pustii, daca intentiile sunt rele.

 24. Cred ca la noi exista un sentiment ambivalent fata de rusi, pe de-o parte ne temem de ei (Rusia e bau-baul nostru) pt ce s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial, cand ne-au invadat tara (si nu au fost prea draguti cu populatia de aici), cand le-am platit si biruri foarte grele, si pe de alta parte ii iubim pentru ca suntem frati intru aceeasi credinta in Hristos, ii iubim pentru sfintii rusi – Romanovi, toti martirii din timpul prigoanei bolsevice, pentru sfintii Serafim de Sarov, Serafim de Virita, Teofan Zavoratul, Ioan Maximovici, si altii. Asadar e mai degraba genul acela de ‘love-hate relationship’.

 25. Mi-as dori ca Romania sa-i apere coerent si consecvent pe romanii din statele din jur. Nu cred ca o va face din prostie,indolenta,meschinarie.
  Razboiul este prin definitie un lucru rau. Daca nu poti sa-l opresti macar sa eviti ca cei din neamul tau sa moara pentru nimic.

 26. Parca suntem in anul diavolului, atata tulburare si cainosenie se isca, pe nepusa masa, in diferite colturi ale lumii! Partea proasta e ca fiecare parca isi aduce prinosul. Parca nici sa te rogi nu mai poti ca altadata ( 2013, de exemplu!). Raportarea la Dumnezeu se face oarecum in pripa, mai mult retoric. Acest vant de nebunie ar putea fi stavilit daca ne-am tine putin respiratia si am evita sa definim, categorisim, etichetam tot si toate. Cred ca nimeni nu e in situatia de a ridica primul piatra…

 27. Evident ca Russia (FEDERATIA RUSA+nedumerirea istorica sub nume de Ucraina), dar a avut si rep.Moldova razboiul sau civil in transnistria, care a avut multe trasaturi comune cu cel ce se petrece astazi.

 28. Gheronda…Cei ce au fost gheronde cu adevarat spuneau cum ca rasul si batjocura pun inceput nesimtirii. Am si eu aceasta patima a “trolling”ului si dispretului, dar te indemn sa nu exageram.

 29. La inceptul lui iunie 2014, Dan Dungaciu a fost invitat la TV Trinitas.
  A spus ca Ucraina s-a purtat foarte rau cu minoritatile si ca orice stat din UE ar fi fost sanctionat pentru asta. Cu toate astea SUA si UE au tolerat acest comportament din motive de conflictualitate cu Rusia.

 30. Ukraina este Ukraina! Iar Rusia este Rusia!

  Sunt DOUA SEMINTII si NATIUNI, distincte si cu un specific propriu, care nu trebuie confundate si nici “amestecate”!
  Asa cum românii, au numele neamului si poporului lor de la ROMA, dar nu au trait si nu traiesc in Italia (cu exceptia celor care in zilele noastre sunt in Italia la lucru…), tot asa s-o fi format poporul Rus in jurul KIEVULUI Ucrainei de azi, dar cu timpul A DEVENIT ALTCEVA decat populatia din teritoriul actual al Ukrainei!
  Si tot asa cum poporul si neamul ROMÂNILOR si cel al (A)ROMÂNILOR şi MACEDOROMÂNILOR şi MGLENOROMÂNILOR şi ISTROROMÂNILOR are TRASATURI comune de limbă şi specific etnic cu acestea, DAR NU SE CONFUNDĂ cu aceste popoare şi semintii, tot aşa nici Ukrainienii NU SE CONFUNDA cu ruşii.
  Şi noi Românii suntem FRAŢI cu Aromânii sau alţi “români” din Peninsula Balcanica, DAR NU LE IMPUNEM cum sa traiasca sau cum sa se organizeze sau sa existe, şi tot aşa cred ca NICI RUSIA nu trebuie sa se amestece in treburile si suvrnaitatea teritoriala si viata Ukrainei…!
  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 31. Poate aromanilor Romania nu le impune cum sa traiasca si nu se amestec in viata lor nici in vreun mod. Ce nu pot spute despre “romanii” din rep.Moldova in viata politica , afacerele interne si externe a acestei tari se impune permanent, si indeletniceste impotriva chiar statalitatii acestui subiect.Poate Romania are un drept exclusiv pentru asa soi de “amestec” pe care rusii nu il au fata de Ucraina?

 32. Gheronda from Siberia
  Pai tu ce zici……are dreptul Romania sa se amestece in treburile interne ale Rep. Moldova ? Dar Rusia ?………cine are dreptul sa se amestece in treburile interne ale Ucrainei ?

 33. Are sau n-are dreptul o tara ori alta se va amesteca necatind la opinia mea sau a altuia, pentru ca are interese strategice si politice si Romania in RM si Rusia in Ucraina.Ne place noua sau nu asa se duce politica in toata lumea si duble standarte de gen “nu ne amestecam la aromani si restul din balcani, pentru ca deja sunt pe axa de west , da la moldovenii de peste prut mai virim nasucul, nu cumva sa se traga iar la satanele de rusoi bolsevici”.

 34. @from Siberia!

  Gheronda sau “frate” creştin ortodox din Siberia, am văzut că de puţine zile aţi inceput sa scrieti pe acest site.
  Apreciem căldura sufletească cu care doriţi să ne împărtăşiţi cuvinte şi idei frăţeşti!
  Înţelegem punctul fraţiei voastre referitor la “fptul” că TREBUIE SĂ NE PESE CA ŞI CREŞTINI ORTODOCŞI unora faţă de alţii şi că între creştinii ortodocşi este ANORMAL şi NEFIRESC ca să fie război şi duşmănie în loc să fie înţelegere şi iubire, dar la noi în România, aşa de mult s-a vetejit şi a slăbit grija şi preocuparea faţă de BINELE celorlalţi fraţi ortodocşi din popoarele ortodoxe vecine, că românilor NU LE MAI PASĂ deloc dacă Ukraina a fost sau nu “cotropită” şi “subjugată” de interese occidentale, încât acum este la cheremul celor din west care o îndeamnă să înceapă războiul împotriva Rusiei.
  Pe de-altă parte este bine să înţelegeţi că în România, toată clasa politică şi toată politica actuală, ba chiar şi o mare parte din mass-media românească este proocidentală şi clar ANTI-rusească, şi a contribuit şi contribuie în continuare la MENŢINEREA unei mentalităţi colective în rândul românilo cu cararcter pronunţat ANTI-rusesc.
  SINGURII care ii mai consideră pe ruşi ca fraţi sunt doar creştinii ortodocşi practicanţi (printre aceştia NUMĂRÂNDU-MĂ ŞI EU, cel care scriu aceste rânduri, şi căruia nu îmi este teamă să spun că ÎÎ SOCOT FRAŢI pe ruşi, fiindcă sunt FRAŢII MEI DE CREDINŢĂ ORTODOXĂ), care mai au CONŞTIINŢA UNIRII ŞI A UNITĂŢII BISERICII ORTODOXE, care este UNA ca şi PLEROMĂ şi EKKLESIA şi ca TRUP TAINIC al lui Hristos!
  Vă spun aceste lucruri ca să nu vă miraţi şi nici să nu vă scârbiţi, dacă vedeţi în rândul românilor, şi chiar în cel al unora dintre comentatorii acestui site o anumită tentă sau nuanţă antirusească.
  Dar această atitudine ANTIrusească este şi ÎNTEMEIATĂ, fiindcă politicienii ruşi (şi îi aminitesc doar pe JIRINOVSKI şi ROGOZIN), şi chiar mass-media rusească i-au TRATAT şi ABORDAT pe români, într-un mod JIGNITOR şi PEJORATIV…
  În alte cuvinte spus, românii trebuie să-i considere pe ruşi ca “fraţi ortodoocşi”, dar OARE de ce nu este valabil acest lucru şi pentru Rusia şi pentru ruşii de rând ?, adică ruşii de ce nu ne văd pe noi românii, TOT AŞA ca fiind “fraţi” ? Nu spun că nu sunt excepţii, dar în cea mai mare parte românii nu sunt deloc “respectaţi” şi “stimaţi” de către ruşi.
  Or, este bine ca să ştiţi aceste lucruri, despre starea actuală a “atitudinii” pe care o au românii faţă de ruşi ca să nu vă scandalizaţi. Ci trebuie doar să vă acomodaţi şi obişnuiţi cu această situaţie şi stare de fapt.
  Ca şi creştin ortodox practicant cred şi consider că NIMENI şi NIMIC din lume nu-i poate opri şi împiedica pe creştinii ortodocşi trăitori şi practicanţi din România şi Rusia şi Ukraina SĂ TRAIASCĂ CA FRAŢII şi SĂ SE IUBEASCĂ, dacă vor începe SĂ SE ROAGE MAI MULT UNII PENTRU ALŢII şi să se GÂNDEASCĂ CU DRAGOSTE FRAŢEASCĂ mai mult unii la alţii!
  Dacă vom face asta, dacă NE VOM RUGA şi PURTA IN INIMĂ UNII PE ALŢII mai mult ca până acum, NICI O PUTERE armată de pe lume nu ne va putea impiedica SĂ FIM UN SINGUR TRUP VIU şi RUGĂTOR al lui Hristos pe pământ, chiar dacă vom trăi despărţiţi în state şi graniţe diferite.
  POPORUL LUI DUMNEZEU PE PĂMÂNT, Biserica Ortodoxă este UNUL şi oriunde ar fi creştinii împrăştiaţi în cele 4 zări ei trebuie să RĂMÂNĂ şi să fie UNA, şi anume UN SINGUR TRUP MISTIC ŞI EKLESIASTIC!
  AMIN!
  Dumnezeu sa aibă milă de noi toţi!

 35. VELA GHEORGHE va multumesc din suflet pentru intelegere! Chiar suntem o Biserica, sa ramanem deci frati intru credinta si ostasi al lui Hristos, atata arma si aparare mai avem pe lumea asta.

 36. Un lucru va rog numi mai spuneti gheronda, nu sunt deloc, muncesc pe santier la o mina inginer in constructii si departe stau de a ma numi crestin in plin sens nevorbind de “parinte”.

 37. @dinSiberia

  Norilsk e inchis pentru cetatenii straini? Doar cetatenii rusi au voie?

 38. Pingback: Razboiul a inceput deja pentru unii dintre noi. REPORTAJ Digi 24 DESPRE MOBILIZAREA ROMÂNILOR DIN UCRAINA [video]/ Destabilizarea Ucrainei sau tradarea Romaniei?/ RUSIA ISI MOBILIZEAZA REZERVISTII, Putin tine prelegeri despre PACEA AMENINTATA a Europei/
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare