VA INTERVENI RUSIA IN UCRAINA, FIE SI CU PRETEXT “UMANITAR”?/ Asalt final la Donetk/ Romanii din Ucraina: intre ASIMILAREA ucraineana si OFENSIVA ruseasca

11-08-2014 6 minute Sublinieri

[…] Administraţia de la Kiev a dat asigurări că orice ajutor umanitar rus va fi oferit excluisiv în cadrul unei misiuni internaţionale. “Nu aşteptăm niciun convoi umanitar, de nicio natură. Preşedintele Ucrainei s-a pronunţat în favoarea unui ajutor internaţional pentru populaţia din Lugansk, dar cu participarea Uniunii Europene, a Statelor Unite, Germaniei şi altor parteneri. Rusia poate lua parte, dar cu respectarea reglementărilor internaţionale, sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a explicat Valeri Ceali, adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale de la Kiev. […]

Rusia este pregatita sa trimita un “convoi umanitar” in estul Ucrainei, a afirmat luni presedintele Vladimir Putin, denuntand “consecintele catastrofale” ale operatiunii militare ucrainene, relateaza AFP. In cursul unei conversatii telefonice cu presedinele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Vladimir Putin a declarat ca “partea rusa pregateste trimiterea unui convoi umanitar in estul Ucrainei, in colaborare cu Crucea Rosie”, potrivit Kremlinului. Barroso l-a avertizat, insa, pe liderul de la Kremlin sa nu ordone o interventie in estul Ucrainei nici macar din ratiuni umanitare, potrivit Medafax. […]/ integral pe hotnews.ro

Detaliile operaţiunii umanitare din estul Ucrainei au fost convenite şi această acţiune se va desfăşura sub egida Crucii Roşii, a anunţat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează ITAR-TASS.

[...] Potrivit lui Lavrov, partea rusă a “convenit toate detaliile cu Ucraina”.

“Partenerii occidentali nu vor pune beţe în roate şi se vor gândi la acei oameni care au nevoie stringentă de reluarea distribuţiei de electricitate şi apă. Sper că partenerii noştri occidentali nu vor frâna acţiunea umanitară pe care o pregătim în prezent”, a declarat ministrul afacerilor externe al Rusiei.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a calificat drept “cinism strigător la cer” refuzul liderilor occidentali de a vedea necesitatea acordării de ajutor umanitar Ucrainei. “Dacă este adevărat cea ce a apărut în mass-media, mai exact că trei lideri (ai SUA, Germaniei şi Marii Britanii) au căzut de acord că nu este nevoie de ajutor umanitar pentru sud-estul Ucrainei, pentru că toate măsurile necesare ar fi deja întreprinse, atunci acesta este un cinism strigător la cer“, a spus Serghei Lavrov.[…]/ integral pe jurnalul.ro

Alianţa Nord-Atlantică apreciază că există o “probabilitate foarte ridicată” ca Rusia să intervină militar în estul Ucrainei, susține secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, intrebat cum evaluează riscurile unei intervenții militare in Ucraina, Rasmussen a spus: “Există o probabilitate ridicată”.

Vedem că rușii dezvoltă scenariul și pretextul unei astfel de operațiuni sub acoperirea unei operațiuni umanitare și vedem o consolidare militară ce ar putea fi folosită pentru a desfășura astfel de operațiuni militare ilegale în Ucraina, a explicat Rasmussen, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a NATO, afirma că Alianța are temeri privind o intervenţie rusă în Ucraina, sub forma unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii. “Ultima mobilizare a trupelor ruse escaladează situaţia şi subminează eforturile de găsire a unei soluţii pe cale diplomatică. Este o situaţie periculoasă”, a spus Oana Lungescu, adăugând că Rusia a mobilizat 20.000 de militari la graniţa cu Ucraina.

Anterior, și premierul și ministrul polonez de Externe au întărit ideea că intervenţia rusă în Ucraina ar putea fi mascată sub forma unei misiuni de menţinere a păcii.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lişenko, a declarat, luni că 45.000 de soldaţi ruşi se află la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, cu tancuri, rachete, avioane de luptă şi elicoptere de atac.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lişenko, a declarat, luni că 45.000 de soldaţi ruşi se află la frontiera dintre Rusia şi Ucraina. Aceştia sunt susţinuţi de 160 de tancuri, 1.360 de vehicule blindate, 390 de sisteme de artilerie, 150 de lansatoare de rachete, 192 de avioane de luptă şi 137 elicoptere de atac, a mai spus Lişenko, citat de Reuters. […]/ integral pe gandul.info

Lupte grele se dau astăzi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei, unul dintre bastioanele separatiştilor. Localitatea este încercuită de armata ucraineană, iar tiruri de artilerie sunt trase dinspre aeroportul din Doneţk şi comuna Peski, care se află sub controlul armatei ucrainene.O închisoare a fost avariată iar deţinuţii au evadat. Forţele militare ucrainene continuă să lovească Doneţkul, provocând pierderi masive separatiştilor. Un purtător de cuvant al operaţiunii antiteroriste a declarat că în rândul rebelilor starea generală este de “panică şi haos” şi că “se dezertează în masă”. Comandantul rebelilor din partea de est a Ucrainei Igor “Strelkov” Ghirkin a înaintat un ultimatum Moscovei. În ultimat el cere să fie ajutat pentru a duce lupta în Donbas, în caz contrar, el ăşi întrerupe activitatea şi părăseşte regiunea.

Duminică, în oraşul Doneţk puteau fi văzute autobuze arzând în plină stradă, fiind grav avariate şi spitale sau cladiri rezidenţiale. Daca la inceputul conflictului in Donetk erau un milion de persoane, in prezent mai sunt doar 300.000. “Şi în rândul rebelilor este panică şi haos. Am văzut că oamenii lor îşi părăsesc posturile şi dezertează în masă. Ei au o singură şansă să-şi salveze vieţile: să depună armele şi să renunţe la lupte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate şi Apărare din Ucraina, Andrei Lîsenko. Închisoare avariată, 100 de deţinuţi evadaţi Circa 100 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare cu regim strict situată în Doneţk, un bastion al insurgenţilor din estul Ucrainei, după ce clădirea a fost avariată în urma tirurilor de artilerie, a anunţat luni primăria oraşului, citată de AFP. […]

Serviciul de presă al operaţiunii antiteroriste a anunţat că armata ucraineană a preluat controlul asupra localităţii Panteleimonovka din regiunea Doneţk şi se pregăteşte să elibereze oraşul Ilovaisk. În timpul luptelor din regiune, cel puţin un om a murit, iar 10 au fost răniţi. 10 blocuri de locuit, un spital şi un magazin au fost grav avariate, iar câteva autobuze au fost incendiate, în ultimele 24 de ore, în timpul schimburilor de focuri din oraşul Doneţk.

Forţele militare ucrainene pregătesc operaţiunea finală de eliberare a regiunii Doneţk, după o serie de acţiuni militare soldate cu succes. Anunţul a fost făcut luni de Andrei Lîsenko, purtătorul de cuvânt a forţelor militare ucrainene. ”Forţele operaţiunii anti-teroriste din Ucraina se pregătesc de acţiunea finală de eliberare a regiunii Doneţk. Militarii au separat definitiv regiunea Doneţk de Lugansk. Luptăm pentru eliberarea ambelor oraşe, pentru început însă, este important să eliberăm oraşul Doneţk.” a declarat Lîsenko. Chiar dacă pierderile sunt cu greu reconoscute şi raportate atât de armata ucraineană, cât şi de separatişti, o sursă din Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, sub ananimat, că aproape 3.500 de soldaţi ucraineni, care au fost blocaţi anterior în timpul unei operaţiuni la frontiera între regiunea Lugansk (estul Ucrainei) şi Rusia sunt daţi dispăruţi şi, probabil, nu mai sunt în viaţă, informează Ria Novosti. Pierderi grele de ambele părţi „Potrivit statisticilor noastre, 3427 de soldaţi sunt daţi dispăruţi şi, probabil, sunt deja morţi. Nu mai există nicio speranţă de a-i găsi în viaţă pe militarii din brigăzile motorizate nr.72, nr.24 şi nr.51, precum şi pe cei din brigăda nr.79 aeropurtată şi regimentul 3 special al armatei (speţnaz)“, a declarat sâmbătă, sub rezerva anonimatului, un înalt oficial ucrainean, citat de Ria Novosti.

În aceste ultime două săptămâni, din regiunea blocată de insurgenţi au reuşit să iasă doar patru grupuri, compuse din 7 sau 18 persoane, a indicat el, adăugând că tehnica militară lăsată pe câmpul de luptă de armata ucraineană a fost, cel mai probabil, capturată de insurgenţi. „În aceste ultime două săptămâni, am observat un număr mare de maşini blindate pentru transportul trupelor şi de tancuri de luptă, cu simbolistică ucraineană şi plăcuţe de înmatriculare ucrainene, îndreptându-se spre Doneţk şi Şahtarsk“, a mai spus acesta. Luni, separatiştii proruşi din Donbass au anunţtat că au atacat o coloană de tehnică militară ucraineană ce se deplasa pe drumul care leagă Gorlovka de Doneţk. […]/ integral pe adevarul.ro

Reprezentanţii românilor din Ucraina afirmă că principalele probleme cu care se confruntă sunt legate de asimilarea promovată de statul ucrainean, de păstrarea identităţii, închiderea şcolilor, dar şi de faptul că tinerii români vor fi încorporaţi pentru a apăra frontiera de est ucraineană.

“Românii din Ucraina sunt între asimilarea promovată de statul ucrainean şi ofensiva făcută de Rusia, de Federaţia Rusă. În estul Ucrainei avem o situaţie dramatică a românilor din sudul Basarabiei din regiunea Odessa, a celor din nordul Bucovinei, în ţinutul Herţa, unde este o presiune asimilaţionistă extrem de puternică. Se închid şcoli în continuare, se înfiinţează clase de limba ucraineană în cadru şcolilor româneşti, există presiuni asupra părinţilor pentru a-şi înscrie copiii în aceste clase, pentru ca în final întreaga şcoală unde s-au înfiinţat clase de limbă ucraineană să fie desfiinţată”, a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (judeţul Harghita), preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Venind din zona de conflict, preşedintele Asociaţiei Naţionale Culturale Basarabia a românilor din regiunea Odessa, Anatol Popescu, a povestit despre îngrijorările legate de încorporarea foştilor militari în termen, a cadrelor militare în rezervă, dar şi a tinerilor de 18 ani, începând din toamnă, în actualul context geopolitic.

“Cu acel conflict armat din estul Ucrainei, situaţia românilor din sudul Basarabiei este una destul de anevoioasă. Se pare că Ucraina va reveni la o armată neprofesionistă, se pare că din toamnă vor fi recrutaţi băieţi de 18 ani, ceea ce e îngrijorător pentru mica noastră comunitate. În sudul Basarabiei sunt 80.000 de români şi oficial declaraţi moldoveni, e o comunitate destul de importantă şi ar fi păcat să moară românii pentru o cauză nu ştiu a cui”, a spus Anatol Popescu.

Referindu-se la “atenţia” pe care statul român o acordă comunităţilor de români din Ucraina, acesta a afirmat că singurul preşedinte care a fost în regiunea Odessa a fost Emil Constantinescu, în 1997, cu ocazia semnării tratatului cu Ucraina.

“Nu avem o relaţie şi un dialog foarte bun cu autorităţile de la Bucureşti. Strigător la cer este faptul că s-a ajuns până la momentul în care un preşedinte de asociaţie românească din sudul Basarabiei este invitat la Ziua Naţională a României în limba rusă. Suntem abandonaţi de statul român din anul 1940, a precizat Popescu.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu, a adus în atenţie dispariţia treptată a învăţământului în limba română.

“Aproape în fiecare an dispare o şcoală în limba română, părinţii au început să-şi dea copiii la clase cu predare în limba ucraineană, iar copiii nu se mai înţeleg cu bunicii lor”, a spus Tărâţeanu.

Potrivit acestuia, pe locul doi între problemele cu care se confruntă minoritatea românească este cea a mobilizării tineretului.

“Nu suntem împotriva acestei mobilizări. Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean şi dorim ca toţi bărbaţii din Ucraina, fie ucraineni, fie români, fie tătari, bulgari, ruşi să nu-şi piardă viaţa pe câmpurile unui război civil dintre diverse forţe politice şi orientări politice din Ucraina – orientarea pro-europeană şi pro-rusă”, a declarat Tărâţeanu.

În opinia acestuia, conducerea Ucrainei trebuie să depună mai multe eforturi în direcţia stabilirii unei păci, considerând că “orice pace strâmbă este mai bună decât un război drept“. […]/ integral pe mediafax.ro


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “VA INTERVENI RUSIA IN UCRAINA, FIE SI CU PRETEXT “UMANITAR”?/ Asalt final la Donetk/ Romanii din Ucraina: intre ASIMILAREA ucraineana si OFENSIVA ruseasca

  1. Convoiul umanitar este pentru a scoate din Ucraina pe cei care trebuie scosi de acolo. Intelegerea de care zice Lavrov este chiar actul de capitulare. Regiunea insa este distrusa si va trebui reconstruita. Ucraina are si asa mari probleme financiare. Toata aceasta victorie se va razbuna intr-un fel pe cei care astazi conduc Ucraina, iar sangele varsat nu va fi uitat curand. Ucraina nu va fi linistita si Putin stie ca timpul va lucra in favoarea sa.

    Despre romanii din Ucraina si despre romani in general, ce sa zic…, mai bine cititi ce ne-a zis George Cosbuc

    Decebal către popor

    Viaţa asta-i bun pierdut
    Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
    Şi-acum ar vrea un neam călău
    S-arunce jug în gâtul tău:
    E rău destul că ne-am născut,
    Mai vrem şi-al doilea rău?

    Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moş îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit.

    Cei ce se luptă murmurând,
    De s-ar lupta şi-n primul rând,
    Ei tot atât de buni ne par
    Ca orişicare laş fugar!
    Murmurul, azi şi orişicând,
    E plânset în zadar!

    Iar a tăcea şi laşii ştiu!
    Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
    Să râdă! Bunii râd şi cad!
    Să râdem, dar, viteaz răsad,
    Să fie-un hohotit şi-un chiu
    Din ceruri până-n iad!

    De-ar curge sângele pârău,
    Nebiruit e braţul tău
    Când morţii-n faţă nu tresari!
    Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
    Când râzi de ce se tem mai rău
    Duşmanii tăi cei tari.

    Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
    Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
    Zamolxe, c-un întreg popor
    De zei, i-am întreba: ce vor?
    Şi nu le-am da nici lor pământ
    Căci ei au cerul lor!

    Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
    E rău destul că ne-am născut:
    Dar cui i-e frică de război
    E liber de-a pleca napoi,
    Iar cine-i vânzător vândut
    Să iasă dintre noi!

    Eu nu mai am nimic de spus!
    Voi braţele jurând le-aţi pus
    Pe scut! Puterea este-n voi
    Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
    Că zeii sunt departe, sus,
    Duşmanii lângă noi!

  2. @titus l
    Nu sunt convins ca convoiul este pentru a-i scoate pe prorusi de acolo. Daca ar fi avut in plan lucrul acesta ar fi facut-o de mult. Si sa nu uitam ca prorusii inca mai controleaza o fasie de granita cu Rusia, asa ca puteau sa-si asigure iesirea. Si mai e un lucru, acestia pot scapa si daca vor preda armele ( ma rog, teoretic).
    Parerea mea e ca Putin nu o sa renunte la Ucraina. Putin nu a capitulat si nici nu o va face. Si atitudinea lui cu Siria arata ca nu mai sunt dispusi sa cedeze.

  3. 280 de camioane cu ajutor umanitar au pornit astazi cu rugaciune si blagoslovirea unui parinte din regiunea Moscovei in directia granitei cu Ucraina. In privinta fortelor armate la granita cu Ucraina, se desfasoara manevre militare cu implicarea rezervistilor si a unui numar insemnat de tehnica militara, in regiunea Astrakhan, e mai degraba granita cu Kazakhstan, de la Ucraina cam 700-800 km.distanta. Si principalul, tot mai mult imi fac impresia ca se desfasoara un fars, un spectacol satanic in Ucraina, armata si fortele ucrainene nu se prea “silesc” sa lupte cu separatistii, in “top 10” target-uri pentru artileria ucraineana sunt:scoli, spitale, si biserici ortodocse…Separatistii nici ei nu prea iese la ciocniri directe, tot mai mult se ascund prin orase dupa localnici.Sensul “operatiunii antiteroriste” ar fi eliberarea territorie de populatia bastinasa, sa nu ramana cine ar protesta inpotriva exploatarii gazelor de sist din preajma Donetcului.

  4. Si nu va pare cam paranoica idea ca Rusia ar incerca sa intervina militar prin pretecst umanitar? Scenariul de interventie directa militara a Rusiei in acest conflict e inposibil(spre deosebire de cel dintr-e Georgia si Osetia din 2008 cand a intervenit). Chiar credeti ca n-a introdus Putin armata pina acum si o va face din disperare, din ambitii proprii si “egoul” ofensat? Putem avea pareri diferite despre Putin, nici eu nu-s in “extaz” de politica si persoana sa, dar de imbicilitate nu poate fi invinuit, asta e la sigur.

  5. off topic si totusi cu legatura

    http://www.antena3.ro/externe/proiectul-nabucco-revine-in-actualitate-iranul-vrea-sa-fie-alternativa-europenilor-pentru-gazul-263500.html

    Asta imi aduce aminte de poezia parintelui Iosif Vatopedinul

    Deodată focul se va aprinde din cauză prea mică
    strigare de război din Bulgaria vine.

    Iar deodată Rusia intră în Turcia
    şi ca un torent puternic mătură Persia (Iran).
    sursa :http://vestitorul.blogspot.ro/2010/03/poezie-profetica-parintelui-iosif_05.html

    Daca o sa se materializeze atunci lucrurile incep sa prinda contur.
    Chiar daca acum se vor prieteni lucrurile intre rusi si iranieni se pot schimba.
    Asa cum s-au schimbat si cu ucrainieinii.

  6. Pingback: CONVOIUL RUSESC SPRE UCRAINA: invazie militara sau ajutor umanitar? - Recomandari
  7. Pingback: Comentariu DW: CONFLICTUL DIN UCRAINA INTRA IN FAZA DECISIVA/ Oficial rus: TRANSNISTRIA VA DEVENI PARTE A RUSIEI/ Moldova – invadata mediatic de Rusia/ Televiziunile rusesti – inclusiv RUSSIA TODAY – INTERZISE in Ucraina/ Semnificatia in
  8. Pingback: Rusia isi trimite CONVOIUL UMANITAR in Ucraina fara a mai astepta ACORDUL. Kievul acuza o “INVAZIE DIRECTA”[video] - Recomandari
  9. Pingback: O GURA DE RAI (Video). Reportaj cutremurator “In Premiera” despre PARINTELE LONGHIN JAR de la BANCENI, tatal copiiilor parasiti. VLADICA AMENINTAT PENTRU CA SE OPUNE RAZBOIULUI: “Mi-au deschis dosar penal, mi-au cerut sa plec” | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare