ATEISMUL MILITANT DEVINE OBSCEN DE NEOBRAZAT SI PERICULOS DE AGRESIV. Jalnica sfidare mincinoasa a “VESTIRII NASTERII DOMNULUI CONTRACOST” si ideile lui Toma Patrascu (ASUR): RELIGIA E UN “SISTEM IDIOT CARE ATRAGE SI PRODUCE IDIOTI”, iar Biserica “INFECTEAZA” copiii

23-12-2014 14 minute Sublinieri

Kustodiev_The_Bolshevik

  • Doxologia/

pr. Constantin Sturzu: In România, discriminarea şi umilirea sunt constituţionale

„Ora de religie” a devenit, e clar, un subiect tot mai prezent în spaţiul public. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a calificat, acum câteva zile, drept „discriminatorie şi umilitoare” decizia Curţii Constituţionale (CCR) de a declara… neconstituţional articolul din lege care prevede că, „la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Mai pe româneşte, judecătorii Curţii cred că ar trebui ca cei care vor să facă ora de religie să facă o cerere în acest sens, iar nu cei care nu vor acest lucru. Pe de o parte, se pune „la treabă” majoritatea de dragul unei minorităţi, care ar trebui scutită de extenuantul efort de a scrie, o dată pe an, cererea prin care refuză participarea la ora de religie. Ca şi cum, extinzând principiul pe care se bazează decizia CCR, ar trebui să vină cu adeverinţă la şcoală cei care sunt apţi pentru educaţia fizică şi sport, iar nu să aducă – cum este acum – o scutire medicală cei care nu pot să participe la această oră.

Pe de altă parte, se induce ideea că religia nu este o disciplină fundamentală pentru educaţia unui copil, conferindu-i-se statutul unui club, al unui hobby. Căci şi acum, dacă mai mulţi părinţi vor ca ai lor copii să studieze arta fotografică sau şahul, se pot asocia şi plăti un specialist care să-i iniţieze în aceste domenii. Aşadar, avem de a face cu o schimbare de paradigmă cu efecte devastatoare pe termen lung, de o anvergură care va depăşi cu mult punctuala problemă a orei de religie predată în învăţământul de stat. Nu mai este vorba, aici, de o chestiune de „constituţionalitate” şi de „drepturi şi libertăţi cetăţeneşti”. Este vorba de o susţinere a acelei mişcări seculariste, care doreşte să îngrădească religia şi practicarea unei credinţe, circumscriindu-le strict cadrului privat. Un ateu va putea, cum şi poate deja, să-şi clameze public opţiunile, în schimb, cel ce crede în Dumnezeu va trebui să tacă sau să vorbească doar acasă ori strict în spaţiul consacrat unui cult. Ce este aceasta dacă nu o dictatură? Mai putem vorbi de respectarea libertăţii de conştiinţă într-un astfel de caz?

Cum spuneam la început, frământările privind oportunitatea predării religiei în şcoală sunt tot mai numeroase şi nu răzbat doar în presă. Am să dau şi un exemplu concret şi relevant, cred, pentru incidentele ce se vor înmulţi, din păcate, în viitor. Zilele trecute, un jurnalist m-a interpelat pe contul său personal de Facebook, cerându-mi să comentez faptul că profesoara de religie nu a răspuns unei curiozităţi a copilului său de clasa a III-a, care dorea să ştie cine este Moise. Răspunsul respectivului cadru didactic ar fi fost: „Vei învăţa peste doi ani!”. Drept pentru care, supărat pe acest răspuns, tatăl copilului doreşte să solicite retragerea copilului de la ora de religie. Am să plec de la premisa că cele relatate s-au desfăşurat întocmai. În relaţia pe care am avut-o, de-a lungul anilor, în calitate de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu acest domn jurnalist, m-am convins de onestitatea domniei sale şi de o sinceră deschidere faţă de viaţa religioasă, în variile sale aspecte. Este evidentă, într-o astfel de situaţie, greşeala profesoarei de religie de a nu răspunde imediat curiozităţii unui copil, manifestată pe un subiect care ţine, totuşi, de profilul orei predate. Chiar şi dacă ar avea de a face cu întrebări mai încuietoare şi nu strict pe domeniu, un astfel de profesor, ca şi un preot, dacă nu pot da răspunsul pe loc, ar trebui să aibă smerenia de a cere interlocutorului să-i îngăduie să se documenteze şi să ofere, ulterior, un răspuns la orice întrebare rezonabilă, chiar dacă mai dificilă. Evident, a spune câteva cuvinte despre Moise nu cred că ar putea constitui o astfel de dificultate.

Însă şi supărarea prietenului (de Facebook, cel puţin!) jurnalist este una disproporţionată cu gravitatea situaţiei. E ca şi cum eu m-aş supăra pe dânsul pentru că, la un articol publicat cu ceva vreme în urmă şi în care am fost citat, ce-i drept, corect, s-a pus, de către conducerea publicaţiei, un titlu mincinos şi scandalos, şi aş lua decizia de a-i retrage„acreditarea” lui şi instituţiei de presă pe care o reprezintă, refuzând orice dialog ulterior. Îi recomand şi dumnealui – dacă este bine intenţionat -, şi altor părinţi aflaţi în astfel de situaţii nedorite să meargă şi să discute cu profesorul de religie, apoi, dacă dialogul nu este satisfăcător, cu inspectorul de specialitate sau chiar cu reprezentanţii cultului. Sunt convins că se va găsi disponibilitatea de a clarifica lucrurile şi de a le îndrepta. E de la sine înţeles că nimeni nu are vreun interes să-i nemulţumească pe părinţii elevilor de la ora de religie, mai ales în contextul legislativ care se conturează. Mai trebuie precizat că logica predării religiei nu urmează cronologia istorică, ca să trebuiască să vorbim mai întâi despre Vechiul Testament, apoi despre Noul Testament. De altfel, şi la alte discipline se întâmplă acelaşi lucru. Spre exemplu, se învaţă gramatica limbii române actuale, în uz, în primii ani de şcoală, iar nu mai întâi limba latină sau româna veche! Mi se pare firesc să vorbim copiilor mai întâi despre Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul şi despre sfinţii Săi, şi abia apoi despre Moise şi despre celelalte personalităţi veterotestamentare.

Aş încheia subliniind, cu durere, situaţia grea în care se află/ se vor afla profesorii de religie. Unii „optimişti de serviciu” acreditează ideea că aceştia vor fi motivaţi să crească mai mult calitatea actului didactic şi să îmbunătăţească permanent relaţia cu elevii şi părinţii lor, spre a avea cui să mai predea în viitor. Aceasta este însă o presiune care, amplificată de nesiguranţa unui loc de muncă, mai degrabă va genera anumite compromisuri în actul didactic şi va avea ca efect o relaţionare a profesorului de religie din poziţia „în genunchi” cu elevii, cu părinţii sau cu directorii de şcoală. Situaţie în care nu se mai află – şi nici nu e de dorit să se afle vreodată – nici un profesor sau vreun învăţător din ţara asta. Acum, judecaţi şi dumneavoastră: este decizia Curţii Constituţionale una care ţine de „democraţie şi demnitate” ori una „discriminatorie şi umilitoare”?

Nicolae Pintilie: Fața nevăzută a Bisericii

Trăim bucuria sărbătorilor Nașterii în lume a Mântuitorului Iisus Hristos. Totul se umple de lumină și bucurie pentru evenimentul care a schimbat istoria lumii. Marea veste ne este adusă dincolo de pragul casei, de către vestitorii minunii de la Betleem. Icoana sfintei Nașteri poartă cu sine o fărâmă din sfințenia, simplitatea, dar și din binecuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care a preferat fânul și ieslea, în locul palatului și al confortului.

În tot acest context, plin de căldură sufletească, singurul subiect de interes prezentat de sursele informatice rămâne „vizita interesată a preotului, cu ocazia Crăciunului”. Nu susțin că nu există cazuri în care se întâmplă să fie așa. Însă, vreau să zugrăvesc și un alt tablou – o față nevăzută a Bisericii. O față care este trecută cu vederea – poate și din dorința Bisericii de a rămâne neștiută, o Liturghie tăcută și smerită, o Liturghie personală și sfântă.

Nu voi reda aici statistica socială a Patriarhiei Române pentru anul 2014 care este, de altfel, impresionată. De multe ori, s-a acuzat că Biserica nu este o instituție viabilă din punct de vedere social. Nu știu să răspund, dar știu că se fac eforturi considerabile ca semenilor noștri să le fie mai bine.

Știu însă, foarte bine, altceva: că trăiesc în mijlocul unei Biserici vii! Argumente? Duminica aceasta, la biserică a venit o femeie în vârstă, cu o sacoșă pe care abia o târâia. „Au sosit ajutoarele de la Uniunea Europeană. Eu mai am, dar poate altul nu are. Să se bucure și acela, căci și la el este Crăciun!”, a spus femeia, cu ochii plini de lacrimi! Asta numesc eu Biserică vie! Biserica este acolo unde comunitatea euharistică, a celor care se adună în jurul Sfântului Potir, la inițiativa preotului zice un „DA” hotărât, atunci când necazul lovește pe un frate. Indiferent de religie sau naționalitate, am văzut parohii care au ridicat doar în câteva zile casele incendiate ale ortodocșilor, dar și ale penticostalilor, fără a se pune o anumită condiție.

Atunci când omul se află în necaz – i-a ars casa, i s-a îmbolnăvit rău vita sau a căzut în altă nenorocire, preotul și comunitatea nu au aşteptat să fie chemați, ci de îndată au fost acolo! „Cum să mă duc eu la ei? La familia X!?” sau „Păi, dacă nu vin la biserică, eu ce să le fac?”Nu așa a fost pusă problema! Ajutăm și atât!

Deși instituțiile sociale ale statului fac eforturi pentru ajutorarea celor aflați în nevoi, acestea sunt insuficiente. Completează Biserica. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, preotul intră acolo unde asistentul social nu există, nu are acces ori nu are curajul să intre. Mai ales în lumea satului, acolo unde mai sunt doar câțiva bătrâni, statul și-a retras toate instituțiile. Cine a rămas? Preotul și familia sa! Învăţătorul dispare, profesorii au plecat spre centre mai mari, medicul nu mai este, poștașul mai vine de două ori pe săptămână, însă părintele rămâne acolo. Fără a fi recompensat de nimeni, preotul, pe lângă duhovnicie, sfătuire, îndrumare, liturghisire este stâlpul comunității. Dacă se iveşte un caz grav de boală, creștinul bate la poarta părintelui… care-l ia în mașină și-l duce la spital. Părintele este farmacistul de serviciu, face cumpărături pentru jumătate de parohie, livrează și pachete, ba mai plătește și facturi. Caută soluţii, face anchete sociale, face meditaţii pentru elevii din familii cu posibilităţi financiare reduse, se ocupă de hăinuțele și de mâncarea multora, toate în liniște. O masă caldă, o haină şi o vorbă bună au făcut pe mulți copii să își continue studiile – pentru că părintele pe copiii satului îi  iubește tot aşa de mult, cum îşi iubeşte proprii copii. O picătură din oceanul de nevoi! Cea mai mare bucurie este să vezi că cineva a venit cu lacrimi în ochi şi pleacă cu faţa senină!

Toate acestea sunt prezentate doar la o primă vedere pentru că, dacă pătrundem un pic în viața cotidiană a unui preot, ne vom îngrozi de dramele pe care le întâlnește. Într-o anumită parohie, părintele, după dumnezeiasca Liturghie, cu gentuța într-o mână și plăsuța cu bunătăți în cealaltă, poartă de grijă unor bătrâni paralizați și țintuiți la pat. De unde acest obicei, când la acea oră ar putea să fie la masă, cu familia sa? Într-o duminică a observat că o bunicuță a lipsit de la slujbă… a găsit-o abia suflând. De miercuri nu îi călcase nimeni pragul, deși era iarnă și la fel de frig în casa, ca și afară. A făcut focul în sobă, a încălzit apă, a chemat vecinele – iar bunica trăiește și astăzi. De atunci, în fiecare Duminică își continuă pelerinajul, și abia apoi merge acasă!

Nu cred că există parohie în țara noastră în care să nu se ofere ceva celor aflați în suferință, cu ocazia marii sărbători a Nașterii Domnului. Poate că nu suficient, așa este – dar, un cuvânt bun, o portocală și o pâine pot aduce mângâiere. Îmi amintesc de Crăciunul trecut. La Liturghia fastuoasă și solemnă, atunci când toată lumea era zâmbitoare și liniștită, fața părintelui era întristată. Cu un semn subtil, m-a chemat în taina Sfântului Altar: „Sunt neliniștit, nu știu cum să fac. Aseară am găsit o femeie singură și bolnavă de plămâni. Nu avea nimic pe masă și i-am promis că o să-i trimit. Dar, acum e prima zi de Crăciun și totul este închis! Încercă, poate găsești ceva pentru ea”, a zis, dându-mi un bănuț. Am găsit un magazin deschis și am luat de acolo câteva daruri. Femeia aștepta la poartă: „Am știut că părintele se va ține de promisiune, că o să am și eu ce mânca astăzi!”. Am ajuns înapoi la biserică. „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de slava Sa”, se cânta în Biserică. I-am șoptit părintelui: „Gata, am rezolvat” și chipul i s-a înseninat.

Nu sunt fapte mărețe, nici interesante pentru paginile ziarelor. Sunt fapte de suflet, fapte care se petrec în liniște, în orice biserică. Este o față nevăzută a Bisericii, pentru cei care nu sunt în Biserică. Pentru noi, ceilalți, este Biserica vie!

Campania împotriva Bisericii Ortodoxe a luat aspecte grotești. Ultima ispravă de acest gen îi aparține cotidianului Adevărul, care a postat pagina sa de internet un video preluat de pe youtube, în care preotul este acuzat că vine să vestească Nașterea Domnului,  „din uşă în uşă, în schimbul unei „donaţii”( FOTO JOS). Titlul articolului este sugestiv: Viral de Crăciun: „Vestirea Nașterii Domnului” contracost, urmată de refuzul unui tânăr. 

Totuși, ascultând dialogul dintre cei doi, nu reiese că preotul i-ar cere tânărului vreun ban sau ceva asemănător și nici nu aduce vorba despre așa ceva. Deși cuvinte ca „bani”, „cost” „donație” nu apar în dialog, autorul articolului le aude.

Iată stenograma discuției:

Preotul: La multi ani. Bine v-am gasit sanatosi
Bogdan Onea: Cu ce va pot ajuta?
Preotul: Cu ce ne puteti ajuta? Am venit sa va binecuvantam casa cu Nasterea Domnului. Vin sărbătorile..
Bogdan Onea: Da, stiu…
Preotul: Nicio problemă, scuze pentru deranj.
Bogdan Onea:Nu, nicio problema.
Tanarul iese afara si intreaba: De ce ati venit dvs?
Preotul: Cu Craciunul.
Bogdan Onea: Ce inseamna asta, aveti o explicatie pentru el?
Omul cu palarie: E o sarbatoare mare, nasterea Mantuitorului si noi vestim nasterea Mantuitorului, cu icoana.
Bogdan Onea: Si aveti vreo dovada?
Preotul: Sunt preot la parohia de care apartineti…
Bogdan Onea: Si eu anti-hrist. Sunt de alta religie!
Preotul: Bine, va respect convingerea.
Tanarul: Va multumesc
Sanatate.

Cum era de așteptat, oamenii bine plătiți care au în sarcină denigrarea Bisericii Ortodoxe Române și a învățământului religios din școlile publice, au reacționat în stilul caracteristic, cu un tipic ușor de anticipat, la hotărârile luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru susținerea predării religiei în învățământul preuniversitar.

Însuși titlul articolului ne duce la ideea că textul pornește într-o notă de denigrare a reacțiilor forului suprem de decizie al BOR în legătură cu disciplina religie. În ziarul Adevărul din 18 decembrie 2014 suntem anunțați că ” Patriarhia se zbate să păstreze Religia obligatorie în şcoli”. Considerăm că experiența vastă de jurnaliști i-ar fi ajutat pe cei de la Adevărul, care luptă împotriva ADEVĂRULUI, să găsească un termen adecvat realității. Biserica nu se zbate, nu apelează la gesturi extreme, nu se simte epuizată astfel încât să-și exprime ultimele reacții, ci face ceea ce a făcut de veacuri și ceea ce este datoare să facă: să apere credința ortodoxă și pe cei care trăiesc potrivit acestei credințe, de toate atacurile venite din partea potrivnicilor. Biserica nu a dat semne de slăbiciune nici când marii persecutori și-au pus în gând să șteargă de pe harta Imperiului Roman și ultima urmă de creștin, nici când Imperiul Bizantin a fost tulburat de disputa împotriva sfintelor icoane. Cu atât mai mult acum, Biserica nu se lasă intimidată și nu stă retrasă în spatele jilțurilor arhierești, ci reacționează statutar prin glasul Sfântului Sinod, care emite decizii ce se aplică în toate parohiile.

Cele trei persoane care apar frecvent și emit judecăți eronate cu privire la ora de religie invocând corectitudinea politică trebuie să știe că o hotărâre a Sfântului Sinod se aplică în fiecare parohie și de către toate miile de preoți și milioanele de credincioși pe care aceștia îi păstoresc. Este timpul ca adversarii Ortodoxiei să renunțe la veșnicele exemple de încălcare a normelor canonice de către câțiva dintre slujitorii altarului, care au căzut în diverse capcane provocați în mod intensiv, ci să asculte de acum încolo glasul zecilor de mii de slujitori ai altarelor și monahi care reprezintă vocea Evangheliei până la sfârșitul veacurilor.

Nu știm cum au ajuns jurnaliștii la concluzia că reacția Sfântului Sinod reprezintă ”încercările aproape disperate ale Patriarhiei de a păstra Religia ca materie obligatorie în şcoli”. De unde reiese disperarea? Dacă într-adevăr era disperare, Sfântul Sinod s-ar fi întrunit în ședință extraordinară, convocată special pentru rezolvarea acestei probleme în cel mai scurt timp posibil. Acum, pe 16 și 17 decembrie a fost una din cele două ședințe ordinare care se desfășoară în cursul unui an, de regulă, primăvara și toamna. Biserica nu a dat niciodată dovadă de disperare, pentru că disperarea este provocată de deznădejde și necredință. Nu a fost disperată Biserica nici pe vremea lui Dioclețian, marele persecutor, nu este nici în contemporaneitate.

Cuvântul potrivit ar fi îngrijorare, dar nu pentru statutul Bisericii în societate, ci pentru faptul că ai săi credincioși sunt asaltați de informații mincinoase menite să le zdruncine credința și să le piardă sufletul. E îngrijorată Biserică pentru faptul că cei care militează pentru respectarea drepturilor omului, încalcă aceste drepturi și, în loc să urmărească ajutorarea, urmăresc distrugerea sufletească. În fața provocărilor proorocilor mincinoși, Biserica are datoria de a apăra învățătura Mântuitorului Hristos și  de a reaminti credincioșilor adevărata învățătură revelată de Dumnezeu. Știu că ar fi fost mai bine pentru adversari ca Biserica să tacă, dar dacă începe să vorbească, de unde trageți concluzia că are reacții disperate? Cumva disperarea e în altă parte? Maniera în care este scris articolul arată, mai degrabă, că acuzatorii dau dovadă de disperare. Sau, dacă v-ați exprimat în acest fel ca să manipulați din nou opinia publică, să știți că nu mai funcționează strategia. Oamenii și-au dat seama cu cine au de-a face.

Jurnaliștii au rămas uimiți că Biserica a ieșit la luptă și cu arme moderne. Sfântul Sinod a dat binecuvântare pentru înființarea Asociației Părinților pentru Ora de Religie (APOR). Dacă până acum asociațiile umaniste, care în fapt au drept scop dezumanizarea ființei umane, erau ele mai energice voci care se auzeau cu privirea la ”contaminarea” copiilor prin religie, în curând se va auzi și o voce oficială care va demasca în fața opiniei publice toate dedesubturile campaniei ateiste. Cu această ocazie vor fi prezentate toate cazurile întâlnite în școlile din România în care unii copii sunt obstrucționați să participe la orele de religie. Dacă ASUR bătea monedă pe un caz în care un părinte se simțea lezat că are dreptul de a face o cerere pentru a-și retrage copilul de la ora de religie, iar acest lucru era prezentat drept discriminator, acum a sosit momentul ca APOR să arate adevăratele drame prin  care trec copiii care vor să studieze religia, dar sunt opriți prin diverse amenințări: scăderea notei la purtare, corigență dacă alege religia ca disciplină opțională și nu matematica sau altă materie, mustrare în fața clasei, denigrare, etc. A sosit momentul ca adevărul să iasă la suprafață!

Ca orice articol postat de Adevărul pe tema orei de religie, urmează partea a doua, în care intervin veșnicii apărători ai doctrinei secular-umaniste. Catalogați drept experți, pionii campaniei ateiste reiau aceleași teze învățate pe de rost. Nu știu cum de nu  și-au dat seama până acum că se contrazic? Dăm un singur exemplu: ”De ani de zile atragem atenţia că înscrierea din oficiu la ora de religie este imorală şi este în contradicţie cu Legea cultelor. Obligativitatea participării la ritualuri religioase reprezintă un fapt penal“ afirmă Toma Pătrașcu. Din moment ce legea cultelor garantează libertatea religioasă, iar pentru ora de religie se dă posibilitatea să alegi, unde se mai găsește obligativitatea? Însăși Ortodoxia este o religie a libertății. Sfânta Scriptură ne spune că acolo unde este Duhul Dumnului, acolo este și libertatea. E imposibil ca o religie a libertății să oblige pe cineva să facă un lucru dacă nu și-l dorește. Nu a fost nimeni luat cu forța la un ritual religios, nici nu a fost forțat să se închine. Cine nu dorește acest lucru, are dreptul să nu participe. Nici Mântuitorul nu-i mântuiește pe oameni cu forța: ”Iată, Eu stau la ușă și bat. De va deschide cineva, voi intra la el și voi cina cu el”. Întâlnirea cu Hristos depinde de opțiunea omului, la fel și întâlnirea cu profesorul de religie. Nu vrei să te întâlnești cu el, nu deschizi ușa!

Următoarea reacție, la fel de încurcată, vede în hotărârile Sfântului Sinod, o modalitate de a pune presiune pe părinți de a-și înscrie copiii la ora de religie. De asemenea, Biserica este acuzată că nu acceptă că există libertatea de exprimare. Dacă BOR și-a exprimat părerea, înseamnă că nu acceptă libertatea de exprimare? Dar libertatea de exprimare a BOR de ce nu este recunoscută? E valabil acest principiu doar când ne exprimăm noi și ceilalți tac? Dacă BOR își prezintă atitudinea, lezează libertatea de exprimare a secular umaniștilor? Sau, mai bine zis, mergând pe regula impusă de ei, ateii sunt deranjați că BOR se exprimă? Păi, nu spuneți voi că se impune să acceptăm faptul că există libertate de exprimare?

Cu ce credeți că se încheie articolul? Cu cele trei cazuri de preoți care au ieșit în evidență cu lucruri negative, oprite de canoanele bisericești. Dar, parcă, acum vorbeam de ideologii. Persoanele menționate nu sunt reprezentative pentru religia creștină, sunt persoane care au căzut pradă provocărilor diverse și au deviat de la menirea lor. O exepție nu reprezintă regula de bază a unei religii. O persoană care greșește, nu ne duce la concluzia că învățătura este greșită, ci modul de aplicare al ei de către o persoană, în anumite circumstanțe e greșit. Ar fi fost onest să se arate ce îi învață rău religia pe copii, nu cum sunt biruiți unii slujitori de ispite.

După părerea noastră, era indicat ca în acest context să se facă o analiză asupra prestațiilor profesorilor de religie în școli, în comparație cu profesorii de alte materii. Nu am auzit de profesor de religie care s-a sinucis, de profesor de religie care incită la violență, de profesor de religie care să promoveze pornografia, de profesor de religie care să vândă cărți copiilor în schimbul notelor, de profesor de religie care să agreseze elevii, etc. (am enumerat cazuri prezentate la știri în ultimele două săptămâni) De ce vorbiți de ora de religie și bravați cu două cazuri de preoți care și-au încălcat jurămintele și nu vorbiți de profesorii de religie? Oricum acei preoți nu ajung la catedră să le vorbească elevilor despre moralitate. Unii dintre ei nici nu mai sunt în cler, deci nu sunt reprezentativi pentru Ortodoxie.

Este cazul ca opinia publică să se facă auzită și să scoată la iveală politica agresivă de denigrare a Bisericii. Ne vom alătura APOR pentru promovarea Adevărului Veșnic, nu a celui ”mincinos” cu mesaj ascuns. Adevărul despre ora de religie și implicațiile ei în educația armonioasă a elevilor trebuie căutat în revelația divină păstrată de la Mântuitorul Hristos și Sfinții Apostoli în Biserică și nu în ziarul Adevărul, care a demonstrat încă o dată că e un ziar potrivnic Adevărului Veșnic.

  • Adevarul:

Pr. Eugen Tanasescu: Sunt un idiot infect

După ce un parlamentar a jignit public preoţii (derbedei, bişniţari, primitivi, afacerişti), a venit rândul ca toţi religioşii să fie acuzaţi. Asureanul Toma Pătraşcu, răbufnind în lipsă de argumente serioase, publică pe un site pretins serios o serie de injurii la adresa Bisericii, pe care o califica drept un „sistem idiot care atrage idioţi şi care, la rândul său, produce generaţii noi de idioţi” şi care „infectează” societatea.

Mai mult, vajnicul luptător cu credinţele oamenilor afirmă că religia „parazitează” şi „infectează” societatea, în special minţile şcolarilor, religia fiind un „rău” şi chiar mai mult, „o imoralitate” (unde o fi văzut rău moral?) care îşi permite „aroganţa” de a stabili ce e moral şi imoral. Trec cu vederea comparaţia total absurdă a creştinismului cu comunismul.

Pentru că CCR a pus paie pe focul dezbaterilor privind ora de religie, este normal ca fiecare susţinător al unei tabere să-şi prezinte opinia. Pentru că în presă a apărut un articol ce susţine prezenţa orei de religie, domnul Pătraşcu a explodat într-un text-răspuns.

Nimic nou sub soare. Se putea şi mai rău. N-am să vă ofer însă link deoarece îmi displace propagarea anti-umanismului, fie el şi secular.

Când domnul Pătraşcu a ridicat tonul într-o emisiune la care participam, am pus-o pe seama lipsei de timp. Când a făcut pe inchizitorul în altă emisiune, am pus-o pe seama unei eventuale lipsei de documentare a domniei sale. După ce am citit textul de pe contributors. ro, am simţit ca vrea să scuipe şi tragă vreo două palme oricărei persoane ce s-ar pretinde religioasă.

Că atât a înţeles domnul Pătraşcu din toleranţa şi echilibrul uman, nu mă mai miră. Domnia sa este căzut în capcana propriilor răstălmăciri, fiind cea mai bună demonstraţie a afirmaţiei că „religia naşte războaie” (mai precis poziţionarea defectuoasă în înţelegerea ei, primele fiind cele duse împotriva ei), dar şi a statisticilor care arată că ateii sunt mai intoleranţi ca religioşii. Dacă aşa arată „umanismul secular” al domnilor de la ASUR, înseamnă că n-am pierdut nimic refuzând invitaţia publică de a mă alătura.

Să ironizezi paradigma oilor şi a păstorului poate fi oarecum de înţeles în jocul dialogului, dar să continui paralela în chip josnic, comparând clerul cu paraziţii unicelulari şi cu viermii, este o lipsă de respect care te descalifică în dialogul public. Dialogul prin jignire nu există. În fine, e dreptul domului Pătraşcu să aibă opinii confuze, să vâneze vrăjitoare şi să înjure pe cine vrea, devenind un Cain modern.

Dar în public!?

Mă mir că un site al unei asociaţii denumită „Societatea Online”,  care îşi propune să găzduiască „autori care vor si pot sa impartaseaca din experienta si cunostintele proprii cititorilor si celorlati colaboratori”[sic!] şi care „incurajeaza dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor si cunoastere nemijlocita”[sic!], a găsit motive să găzduiască un asemenea text. Dacă era vorba de un site obscur-extremist, nu era atât de grav. Dar când pe acelaşi site găseşti nume sonore ale societăţii, oameni cu reale calităţi şi experienţă autentică, atunci te întrebi cui foloseşte această amestecare voită a valorilor?

Cum este posibil ca în numele libertăţii de opinie, să se permită atacarea injurioasă şi calomniatoare a unei pături sociale întregi, mai rău decât anticlericalismul Revoluţiei Franceze?

De ce contributors.ro permite manifestări extremist-ateiste sub masca „dezbaterii relaxate”? Atât au înţeles ei din „forţa argumentelor”?

Instigarea la ură şi discriminarea nu sunt cumva pedepsite de lege? Art. 369 din noul Cod Penal: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Mai mult, textul este preluat şi de agenţia de ştiri HotNews, un site ce este foarte evlavios faţă de orice declaraţie, comunicat de presă etc. al ASUR. Dreptul lor, dar şi responsabilitatea lor.

Ruşine, domnilor! Ruşine! Asta nu e presă, e mahala.

În numele celor jigniţi, scuzaţi-ne că existăm..


Categorii

Articolele saptamanii, Educatie, Parintele Constantin Sturzu, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “ATEISMUL MILITANT DEVINE OBSCEN DE NEOBRAZAT SI PERICULOS DE AGRESIV. Jalnica sfidare mincinoasa a “VESTIRII NASTERII DOMNULUI CONTRACOST” si ideile lui Toma Patrascu (ASUR): RELIGIA E UN “SISTEM IDIOT CARE ATRAGE SI PRODUCE IDIOTI”, iar Biserica “INFECTEAZA” copiii

  1. In lumea de astazi avem libertatea de a fi lipsiti de constiinta, nu de a avea o constiinta.

  2. Pingback: TRAGEDIA CRACIUNULUI FARA HRISTOS. “Craciunul” sau “Nascutul”? CE SI CUM SARBATORESTE OMUL DE AZI? De la TAINA INTRUPARII la IZGONIREA LUI DUMNEZEU din lume. In cautarea duhului pierdut al Nasterii Domnului -
  3. Intr/un liceu din Neamt s/a cerut oficial de catre elevi mentinerea religiei in catalog.
    https://www.youtube.com/watch?v=zsqy1Kj4-X4

  4. “Eu sunt anti-hrist.” .Sper ca acel tanar sa nu vada cine este Antihrist…

  5. “Sa tinem credinta noastra pe care au tinut-o toti voievozii nostri si toti protoparintii nostri si toti romanii cei adevarati.Sa tinem credinta care o avem de doua mii de ani! Nu va luati dupa slugile satanei,care vin din Apus cu milioane de dolari.Ei cumpara pe cei prosti si nelamuriti in credinta, sa rupa unitatea si sufletul poporului roman si vor sa faca cele mai mari erezii si nebunii in tara asta.Paziti-va de nebunii acestia! Au case de rugaciuni ,dar acolo-i casa satanei. Unde nu sunt preoti si arhierei , nu este Hristos.
    Daca vrei sa fii fiu adevarat al lui Hristos si al Tarii Romanesti, sa tii credinta cea dreapta, ortodoxa, care o tinem de doua mii de ani. Daca nu, nu esti fiu al Bisericii, ESTI STRAIN DE NEAMUL ROMANESC.Nu poti fi cetatean crestin si roman, daca nu ai dreapta credinta in Hristos. Esti strain. Nu esti fiu al tarii.
    Stefan cel Mare n-a fost baptist! Mircea cel Bătrân n-a fost evanghelist sau adventist! Alexandru cel Bun n-a fost martorul lui Iehova, nebunii ăştia care au ieşit acum. Nici o sectă nu exista în ţara noastră pe atunci. Aceştia vin din străinătate, plătiţi de masoni, să ne strice dreapta credinţă şi originea noastră şi rădăcina noastră de popor ortodox.”
    Parintele Ilie Cleopa (1912-1998)

    Cred ca a venit timpul sa propunem pt copii, nepotii, colegii si prietenii nostri, astfel de modele de urmat si nu de-alde Toma Patrascu-Asur, Remus Cernea si altii ca ei, toti astia fiind de genul neutru(ca tot le place lor “Teoria genului” sau pt care delfinii sunt “fiinte non-umane”). Mare este gradina Ta , Doamne!

  6. Imi este rusine de rusinea care ar fi trebuit sa o simta el ca om,ca om de alta religie putea sa refuze politicos cu respectul cuvenit.Am cunostinte de origine palestiniana,turca si tatari in familie,prin alianta desigur,si sunt islami,ma respecta si ai respect(am ajuns sa apreciez un om credincios in alta religie decat un “liber cugetator”din natia mea!!!) asa functioneaza o lume normala.Ceea ce prezentati in articol este anormal si tipul din videoclip nu este un antihrist cum vrea sa sa para, este un cretin care crede ca este cool,la moda.o aroganta gratuita,un fel de revolutionar anticrestin intarziat sau precoce,conform curentului actual.Nu stiu daca sa ma bucur sau sa ma intristez…Sa ma bucur ca nu sunt ca el(ei)sau sa ma ingrijorez de ce se alege de lumea(tara)noastra!

  7. Pentru credinciosi: Meritam astfel de incercari pentru pacatele si cernerea noastra, “si numele pletosului “cernea” parca ne sugereaza mai exact sensul prigoanei pe care o traim” dar rabdarea crestineasca nu trebuie sa fie pierduta. Fiti cu nadejde in Mantuirea voastra, ca pe alta parte Biblia spune: Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. Galateni, cap 6 v 7

  8. Cu cat calm si demnitate a reactionat parintele in clip-ul ala! L-a dezarmat pana si pe ‘anti-hrist’!

    Nu stiu, ma minunez de fiecare data cd vad atata indarjire! Preotii nostri au f multa demnitate – ceea ce e extraordinar intr-o societate atat de aflata in deriva! Am vazut, intr-adevar, si cazuri discutabile. Dar daca vrei sa dai de un preot care sa isi faca treaba, cel putin in Bucuresti, sincer!, nu trebuie sa cauti prea mult! Sa-mi fi pus eu ochelarii roz??

    Superb si real – cel putin din experienta mea – articolul dlui Pintilie. Nu cred ca trebuie sa sapi prea adanc ca sa descoperi ‘fata nevazuta a Bisericii’, chiar daca esti in afara ei. E nevoie doar de un dram de bunavointa. Atat.

  9. Spunea un sf. parinte ca daca am avea aceasi fervoare in credinta si rugaciune asa cum o au paganii islamici,care-si iau covorasul la oara 5 si-si indreapta fata spre Mecca in rugaciune,de la mic la mare,ar creste flori prin asfalt.DOAMNE AJUTA!

  10. @Gheorghe ,
    diavolul nu-si risipeste energia in locuri unde samanta lui deja exista . Il putem acuza pe diavol pentru orice , dar nu pentru prostie . De aceea islamistii (si nu numai) sunt perveputi drept constiinciosi , pentru ca acolo diavolul nu mai ispiteste , nu- si mai are rostul , acolo lucrarea lui merge de la sine. La noi insa , rugaciunile il ard cumplit si face totul , dar totul , pentru a le opri .
    Doamne , ajuta !

  11. @admin ,
    cu totii ne amintim ca decizia construirii in vreme de criza a catedralei am comentat-o chiar si noi . Vedem acum cum prin ceva ce ni se parea o idee rea , se vadesc aspecte pe care nu ni le imaginam . Mi se pare cel putin hilar sa vad cum occidentul , in disperarea lor de a scapa de …conationalii nostri , isi indreapta atentia spre …noi si ale noastre. Tare bine i se potriveste proverbul cu ” cainele care moare de drum lung…”

    Va propun sa infiintati o zona a site-ului in care sa “depozitati” genul acesta de articole ca apar cu frecventa crescuta in posturi sau in preajma marilor sarbatori ortodoxe . Ceva de genul “de la lume adunate…”. Analiza lor , in timp , ar putea sa dea masura virulentei atacurilorasupra bisericii si a noastra .
    Doamne , ajuta !

  12. Ce intrebare stupida a pus acel tanar imfatuat…: “Aveti vreo dovada?”

    Da! Crestinii au…dovezi ISTORICE care confirma atat NASTEREA lui Hristos, cat si EVENIMENTUL ASTRONOMIC deosebit care s-a petrecut la Nasterea lui Hristos, si anume APARITIA unei STELE deosebit de stralucitoare pe Firmamentul Boltei Ceresti, cum NU S-A MAI POMENIT pana atunci…
    Exista de asemena DOVEZI ISTORICE si despre Existenta lui IISUS HRISTOS pe pamant, despre INVATATURA Lui despre Discipolii Lui, si toate aceste DOVEZI nu PROVIN atat de mult de la CRESTINI si de la Biserica, cat provin de la NECRESTINI…ba chiar de la Imparati Romani precum TRAIAN sau de la oameni de cultura celebri din perioada Antichitatii.

    Problema DOVEZILOR existentei Lui Hristos si a Veridicitatii RELATARILOR celor 4 Evanghelii NU-I NOUA sub soare…, ci este veche…si tot VECHI SUNT si RASPUNSURILE care s-au dat de catre Sfintii Parinti la aceste obiectii pe care le-au ridicat dusmanii Crestinismului de-alungul timpului…
    Pacat insa ca MULTI crestini de azi NU STIU aceste RASPUNSURI si intr-o anume situatie concreta, cand sunt intrebati despre Religia Lor Crestina, se intimideaza si nu pot sa articuleze un raspuns pertinent.

    De asta este necesar ca pentru viitor CAT MAI MULTI CRESTINI ORTODOCSI sa isi procure si sa citeasca Manuale de Dogmatica Ortodoxa, si mai ales de APOLOGETICA ORTODOXA, fiindca cunostintele elementare la nivel de CATEHISM nu mai sunt “suficiente” (si ce pacat este ca multi crestini ortodocsi nu au citit nici macar MICUL Catehism Ortodox a Bisericii…spun asta fiindca zilele trecute calatoaream cu trenul de la Bucuresti catre casa si in tren a stat langa mine o tanara care era studenta la Facutatea de Arhitectura din Bucuresti, si am intrat cu ea in vorba despre studentie, despre arta, etc, si am vazut ca fata era de treaba si “inocenta” la varsta ei, dar nu avea prea mult habar de cunostinte elementare de Crestinism Ortodox, asa ca i-am oferit “MICUL Catehism Ortodox…”, pe care il aveam din intamplare la mine…si o Carte cu Viata si Acatistul Sf. Luca al Crimeii…si ce s-a mai bucurat…).

    Pe de-alta parte nici nu trebuie sa ne speriem prea tare de atacurile la adresa Bisericii, fiindca in Romania ESTE CU TOTUL ALTCEVA decat in alte parti ale lumii…
    In materie de Religie, de Crestinism si mai ales de Ortodoxie, Romania nu este…”GHANA” (ca sa-l parafrazez pe Marele Tutea…), ci un fel de “Ghana” spirituala, sunt alte MARI si vestite societati actuale de pe mapamond…adica sunt societati si civilizatii SARACE “LUCII”…in materie de spiritualitate si VALORI Crestine si in materie de valori Morale sau de REPERE…ETICE…
    Aceste societati (si le am in vedere cu deosebire pe cele occidentale si nu pe cele asiatice, fiindca cele occidentale au fost poana nu de mult…CFRESTINE) s-au metamorfozat si schimbat asa de tare (sub impactul secularizarii) din punct de vedere noral si etic, incat au ajuns ca sa considere grave DEVIERI morale ale unor indivizi care le compun, ca fiind lucruri normale…

    Or, in Romania lucrurile STAU INCA altfel…iar cei care s-au apucat sa porneasca un atac batjocoritor la adresa AXISULUI DE VALORI CRESTINE a societatii romanesti, precum este acest…Toma Patrascu, NU vor avea decat efemere…rezultate scontate de ei, fiindca fondul societatii romanesti este CRESTIN…ca si STRATUL de ciment al unei sosele care se afla sub stratul de uzura…
    Asa ca NU LE VA MERGE si NU LE VA IESI pasenta acestor batjocoritori…, fiindca atunci cand lumea se va scarbi de hulele lor…ei, acesti jegosi de hulitori stiu ca ii poate pastea LINSAJUL PUBLIC…
    Orice suporta adevaratii Crestini Ortodocsi sa spui despre ei…dar HULA si BLASFEMIA…IN NICI UN CAZ…!

    Noi insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche ca in tara asta sunt DESTUI crestini ortodocsi practicanti care VOR LUA ATITUDINE…impotriva batjocorilor si ca BISERICA Noastra Ortodoxa este PUTERNICA…ci trebuie SA NE INSTRUIM mai mult si cat mai bine in materie de CUNOASTERE a Invaturii fundamentale a Bisericii Noastre Ortodoxe Stramosesti, ca sa stim sa RIPOSTAM cu argumente intelegente, dovedindu-le acestor prosti care nu au invatat nicmic din marile lectii ale istoriei si mai ales din Istoria recenta a Romaniei, ca ignoranta este principalul lor defect si…piatra de moara care le va aduce…pierea…
    Cat de mult INSULTA acesti nemrnici, acum la 25 de ani de la Revolutie tocmai MEMORIA EROILOR si MARTILOR nostri care sgtrigau pe strazile Bucurestiului si ale Timisoarei EXISTA DUMNEZEU, si care SE PUNEAU IN GENUNCHI si spuneau TATAL NOSTRU si aveau chiar ICOANA CU HRISTOS si Fecioara Maria in maini…

    Cata NOTA DISCORDANTA fac acesti ATEI cu FONDUL social al populatiei romanesti…sunt precum o TUMORA care a crescut intr-un organism social de oameni normali…iar soarta Oricarei Tumori este EXTIRPAREA…

    Sa-i lasam in pace pe acesti nenorociti care sunt INCAPABILI sa fie ROMANI adevarati si incapabili sa CINSTEASCA poporul in care traiesc si sa ne CONCENTRAM pe TRAIREA Misterului Nasterii Domnului!

    Dumnezeu sa Aiba Mila de Noi toti si sa ne ajute sa be BUCURAM cu PACE si TIHNA si PARTASIE Crestina Frateasca de Praznicul Nasterii Sale…de Sarbatoarea INTRUPARII SALE in carne si oase de pamantean si a Venirii Lui printre pamanteni…pentru a-i mantui si salva vesnic…!

    Amin!

  13. @fane:

    Da, nu suntem deloc “fani” sau suporteri ai proiectului catedralei si nici nu o sa devenim acum. Neinspirata este si reluarea temei in pastorala Patriarhului.

    Aici, insa, avem de-a face cu o instrumentalizare a unei teme incomode de catre cei care au ceva cu Biserica, nu cu banul cheltuit aiurea. Plus ca acel politician se baga unde nu-i fierbe oala. Revenind la fonduri, anticlericalii au acest cal de bataie: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18901107-anul-electoral-umplut-vistieria-bisericii-cultele-primit-suplimentari-record-22-milioane-euro-guvern-2014.htm

    Lipsa lor de onestitate se vede in faptul ca analizele lor nu sunt puse niciodata in context. Nu stim ce fonduri se duc, de pilda, in alte proiecte si pe baza unor criterii ideologice, sau pe tot felul de stadioane si dichisuri inutile, ca sa facem o comparatie si sa vedem unde si pe ce se duc banii in general. Cineva mai mucalit facea o analiza din care reiesea, de pilda, ca fondurile date pe programe “feministe” se ridica la aprox. 21 milioane euro. Adica aceeasi suma pe care o primesc TOATE cultele din Romania, si macar sumele astea au o destinatie concreta, sunt locasuri care sunt, totusi, folosite si ridicate pentru oameni, multe din ele cu activitati sociale, ca sa nu mai spunem ca mare parte din suma este destinata platii acelei parti din salariu pe care statul e obligat sa o aduca pentru personalul clerical si non-clerical al cultelor. Pe cand fondurile pe proiecte inspirate de ideologia feminista se duc, cel mai probabil, pe “cursuri” de recalificare si pe tot felul de initiative formale care oricum nu duc la nicio schimbare sociala reala si nu ajuta realmente pe nimeni. Mai sunt si alte fonduri, la nivel local, de pilda, sunt celebrele “panselute“, la asta insa nimeni nu se “ataca”, dar stim de ce, nu?

  14. Pingback: PASTORALELE CRACIUNULUI 2014. “Oare suntem noi, cei de azi, autorii ultimului act din tragedia neamului nostru romanesc?” DESPRE PRIGOANA RELIGIEI, DUHUL BETLEEMULUI SI REZISTENTA FATA DE CULTURA ANTI-HRISTICA - Recomandari
  15. Pingback: O NOUA INTOLERANTA. Militantii care vizeaza scoaterea Religiei din scoala vor instituirea gandirii unice - Recomandari
  16. Pingback: ORA DE RELIGIE LA JUDECATA CCR. Motivatia Curtii Constitutionale a devenit publica. Ateii militanti vor SUSPENDAREA OREI DE RELIGIE | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: MIZA OREI DE RELIGIE. Secularizare prin birocratizare si transformarea scolii in camp de lupta. Ce-i de facut? | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: VIITORUL INTR-O EUROPA CARE RESPINGE CRESTINISMUL. “Totul va fi la un moment dat posibil, inclusiv o nouă experiență totalitară” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: ACTIVEWATCH a lansat primul Raport asupra anual privind discursul instigator la ură din România. “Influencerii” cer si CAZURI instrumentate de PROCURORI. CRESTINILOR SI SARACILOR LI SE REFUZA DELIBERAT STATUTUL DE VICTIME ALE INSTIGARII LA U
  20. Sa ne amintim unde a dus ateismul si adorarea pagana a statului, inainte de al doilea razboi mondial, ca intr-acolo ne indreptam din nou.

    Atheism in the twentieth century found recognition in a wide variety of other, broader philosophies in the Western tradition, such as existentialism, Objectivism, secular humanism, nihilism, logical positivism, Marxism, anarchism, feminism, and the general scientific and rationalist movement. Neopositivism and analytical philosophy discarded classical rationalism and metaphysics in favor of strict empiricism and epistemological nominalism.

    In 1922, the Soviet regime arrested the Patriarch of the Russian Orthodox Church.
    In 1925 the government founded the League of Militant Atheists to intensify the persecution.

    The central figure in Italian Fascism was the atheist Benito Mussolini. In his early career, Mussolini was a strident opponent of the Church, and the first Fascist program, written in 1919, had called for the secularization of Church property in Italy.
    In non abbiamo bisogno, Pope Pius XI condemned his Fascist movement’s “pagan worship of the State” and “revolution which snatches the young from the Church and from Jesus Christ, and which inculcates in its own young people hatred, violence and irreverence.”
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_atheism#Twentieth_century

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare