“De Charlie ati auzit toti. Dar de Boko Haram din Nigeria ati auzit?” MASACRUL A DOUA MII DE NIGERIENI – doar o stire…

13-01-2015 2 minute Sublinieri

boko-haram

De pe Facebook:

De Charlie ati auzit toti. Da de Boko Haram din Nigeria ati auzit? Cam deodata cu ”masacrul Charlie” din Paris, ”islamistii” astia au kilarit 2000 – doua mii nu 12 – cu explozibile si mitraliere, intr-un singur oras intr-o singura zi, majoritatea femei, copii si batrani care nu au reusit sa fuga. 

La Paris 50 de sefi de stat, lideri globali au participat la un mars, revoltati de moartea celor 12 francezi, mass media si social media se intrec in ”emotii” pe tot globul. 2000 de Nigerieni morti, majoritatea femei si copii, nu conteaza. 

Johannis nu faci o vizita si in Nigeria? Cei care ati spus ”Sunt Charlie” poate va ginditi sa va puneti poza asta ca poza de profil, sa spuneti ‘‘Sunt nigerian”..

Boko Haram au omorat anul trecut 10.000 de oameni. Au rapit de exemplu 276 eleve de la o scoala, au scapat citeva zeci – 219 sunt si azi disparute.
12 francezi asasinati e o ‘tragedia globala’, 2000 de nigerieni masacrati – e o simpla stire …

Sute de trupuri inca zac intre tufisurile din Baga, Nigeria – cele mai multe fiind femei, copii, batrani care nu au fost indeajuns de rapizi pentru a fugi de luptatorii Boko Haram care au ravasit orasul cu explozivi si arme de asalt recent, provocand cel mai sangeros masacru al extremistilor de pana acum. 

Amnesty International a numit atacurile Boko Haram din Baga – aproape de granita dintre Nigeria si Chad – ca fiind posibil “cel mai grav masacru” din istoria grupului. Amnesty arata ca orasul a fost distrus si aproximativ doua mii de oameni ucisi. 

Un membru al unui grup pentru apararea drepturilor omului, nigerianul Daniel Eyre, a afirmat ca mii de localnici din Baga au scapat fugind peste granita, in Chad. Un purtator de cuvant al guvernului nigerian a declarat ca Boko Haram a reusit sa puna mana pe o baza militara cheie saptamana trecuta. Un oficial a aratat ca cele mai multe dintre victimele din Baga sunt copii, femei si batrani care nu au reusit sa scape atunci cand insurgentii au intrat in oras. 

Violentele au continuat, Boko Haram fiind, probabil, si in spatele sinuciderii unei fetite de 10 ani care s-a aruncat in aer intr-o piata din orasul Maiduguri, ucigand cel putin alti 10 oameni si ranind multi altii. Alte doua femei s-au aruncat in aer, ranind si ucigand mai mult de 40 de oameni, in orasul Potiskum. 

[…]

Este aproape imposibil sa se obtina o cifra exacta a victimelor, autoritatile continuand sa descopere tot mai multe cadavre si raniti. “Nimeni nu poate ajunge la cadavre si chiar si la cei grav raniti care poate au si murit pana acum”, a spus un activist al drepturilor omului despre situatia din Baga.

Personalul pentru situatii de urgenta a aratat ca au mari dificultati in a gestiona copiii separati de parintii lor in urma haosului provocat de atacurile Boko Haram. Doar sapte copii au fost reuniti cu familiile lor, in timp ce alti 140 nu au nicio idee despre unde s-ar putea gasi, in viata sau morti, parintii lor. 

Un supravietuitor al violentelor din Baga, Ibrahim Gambi, 25 ani, a estimat ca mai mult de 500 oameni ar fi murit si a spus ca nu stie ce s-a intamplat cu sotia si fiica sa. Soferul de camion a spus ca a facut parte din militiile civile care au rezistat, cu succes, asalturilor insurgentilor Boko Haram. Insa, la indemnul armatei, militiile s-au retras pentru ca un avion militar sa atace fortele extremistilor. Cum avionul nu a mai venit, fortele Boko Haram au incercuit orasul. “In timp ce fugeam sa scapam cu viata, am vazut multe cadavre; atat femei, cat si barbati, chiar si copii”, a spus Gambi. Unele aveau plagi in cap, altele aveau picioarele si mainile legate la spate. 

Un alt supravietuitor din Baga, Yahaya Takakumi, a reusit sa scape alaturi de una din sotiile sale si a mers cale de patru zile pentru a fi in siguranta, insa nu stie unde se afla patru dintre copiii sai, precum si cea de-a doua sa sotie si fratele sau mai varstnic. “Am vazut cadavre mai ales pe o insula unde se stabilisera pescari”, a spus Takakumi.Mai multe persoane au fost omorate ca niste insecte”, a mai spus acesta. 

Arhiepiscopul catolic din Jos, oras in centrul Nigeriei, a acuzat Vestul ca ignora amenintarea pusa de Boko Haram. El a spus ca comunitatea internationala ar trebui sa se arate la fel de ultragiata si sa aiba aceeasi compasiune pentru victimele facute de Boko Haram ca si pentru cele din atacurile din Franta. […]

traducere si adaptare Cuvantul Ortodox

Nigeria massacre jan 12


Categorii

1. DIVERSE, Teroarea "terorismului", Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la ““De Charlie ati auzit toti. Dar de Boko Haram din Nigeria ati auzit?” MASACRUL A DOUA MII DE NIGERIENI – doar o stire…

  1. Dumnezeu sa-i ierte!

    Da…saracii lumii si mai ales CRESTINII cei care sunt OMORATI pentru Credinta lor in IISUS HRISTOS, sunt mereu lipsiti de “celebritate”…
    Pentru ei nu este nici loc de stiri in marile ziare ale lumii, si nici TIMP de a fi jeliti sau onorati cu “omagii pos- mortem”…
    Pentru ei nu exista “posibilitati” de a fi “aparati de forte militare ale UN”…ci pentru ei exista doar ABANDON, IGNORARE, MARGINALIZARE si …TRRECERE CU VEDEREA!
    In schimb pentru marsurile LGTB toata presa din toata lumea se MOBILIZEAZA…
    Pentru apararea unor ambasade ale unor state mari ale lumii sau pentru sediile unor reprezentante ale marilor corporatii si trusturi financiar-bancare sau economice…se pot mobiliza LEGIUNI de militari inarmati pana in dinti!
    Nu stiu daca vreunul din MARII SEFI DE STATE ale lumii a trimis vreo “SCRISOARE DE CONDOLEANTE” catre omologul lor nigerian in care sa-si fi exprimat “COMPATIMIREA sincera” fata de PIERDERILE suferite de statul nigerian…
    Si tot asa nu-mi amintesc ca sa fi trimis Sefii de stat ai lumii scrisori de condoleante catre “conducatorii” CRESTINILOR din IRAK sau SIRIA prin care sa-si fi exprimat MACAR sincerele lor sentimente de condoleante si regret pentru ZECILE de mii de CRESTINI UCISI de gruparile islamiste…DACA altceva nu au fost capabili sa faca sau macar SA PROMITA, respectiv, vreo “intentie” de protejare armata sau de ajutorare economica…
    NU, ci asa va fi pana la sfarsitul lumii…pentru adevaratii oameni care sufera RAR se gasesc sprijinitori sau ocrotitori sau aparatori…dar pentru OAMENI de NIMIC (sa nu se creada ca am ceva sau ca ma refer la cei de la redactia franceza…a publicatie “Charlie Hebdo”…, ci am in vedere OAMENII de NIMIC care sunt niste GUNOAIE umane si niste LEPRE umane prin patimile josnice pe care le poseda si de care sunt posedati…) SE GASESC ocrotitori si SPONSORI si PROTECTORI, unii dintre ei facand parte chiar din marile guverne ale lumii…
    Dar va veni in curand…TIMPUL si ZIUA RASPLATII…si se va da in vileag…NEBUNIA, JOSNICIA si NEMRNICIA si a oamenilor de nimic si a celor care i-au protejat…
    Atunci DREPTUL va sta cu INDRAZNIRE in fata celor care l-au prigonit pe pamant si se va bucura de RAZBUNAREA pe care i-o face Dumnezeu PE VECIE…(cf. PSALMUL 57, vers.10 si 11)
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  2. Păi da’ ăia era negri, “Şvarţa”, cum le zice ăia de se îngroapă la Ierusalim aşteptînd să-l vadă pe Messia venind prin Poarta de Aur.

  3. Dupa tot tam-tam-ul cu CH nu exista intr-adevar nici o scuza pentru a nu exista un tam-tam cel putin egal de protest impotriva acestor atrocitati infinit mai abominabile si mai devastatoare. Pt ca, da, exista grade si nuante si in materie de rau, crima, tragedie.

    Inteleg ca s-a protestat (si) pt un principiu, nu doar pentru victime. Iar daca protestul ar fi ramas strict intre granitele Frantei si strict al francezilor, as fi inteles – oamenii vor sa se respecte regulile in propria ograda…ok. That sounds reasonable. In conditiile in care protestul capata insa o dimensiune ‘transfrontaliera’, ca sa zic asa, si indignarea pare atat de mare incat reuneste lideri politici de pe toate meridianele, atunci chiar ca nu vad nici o explicatie, nici o scuza care sa justifice o indignare mondiala cel putin la fel de mare, cel putin la fel de manifesta fata de tot acest macel dracesc.

    Fotografiile astea imi amintesc un lucru pe care uneori il uit: diavolul, sta scris, nu este numai ‘tatal minciunii’, the master of disguise, dar este si URATOR si UCIGAS DE OAMENI. Cate astfel de atrocitati nu a suferit omenirea in istoria ei… Ororile astea sunt cele care pun cel mai bine in evidenta, ca un turnesol, adevarata ura cu care este vanata fiinta umana.

    Ce sa mai zic… Cine s-ar fi asteptat ca tocmai din indepartata Nigerie sa se imbogateasca Cerul cu atatia ingeri, cu atatia mucenici…?

  4. *..care sa justifice LIPSA unei indignari cel putin la fel de mari…

  5. @cuvantul-ortodox.ro – De ce permite Dumnezeu asemenea suferinta?

  6. @vlad:

    Te-as intreba, de ce mai ales oamenii care au cunoscut suferinta l-au cunoscut si pe Dumnezeu?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/09/23/fost-a-un-om-pe-pamant-mistuit-de-dorinta-lui-dumnezeu-siluan-athonitul/

    “Revelaţia ne spune: „Dumnezeu este Iubire“, „Dumnezeu este Lumină, şi nu este întuneric întru El” (I In 4, 8; 1, 5).

    Cât de greu ne este, nouă, oamenilor, să primim aceste cu­vinte! Ne este greu fiindcă propria noastră viaţă şi viaţa lumii întregii din jurul nostru mărturisesc mai degrabă contrariul.

    Într-adevăr, unde este acea lumină a iubirii Tatălui, dacă, ajunşi în amurgul zilelor noastre, trebuie să recunoaştem toţi împreună cu Iov amărăciunea inimii:

    „Zilele mele s-au scurs, socotinţele mele s-au sfărâmat, la fel şi dorinţele inimii mele… Mai pot să nădăjduiesc? Împărăţia morţii este casa mea, cul­cuşul meu l-am întins în inima întunericului. Am zis mormân­tului: tu eşti tatăl meu; am zis viermilor: voi sunteţi mama şi surorile mele! Atunci unde mai este nădejdea mea şi cine a mai văzut norocul meu? El s-a rostogolit până în fundul iadului şi împreună cu mine se va cufunda în ţărână” (Iov 17,11-16).

    Hristos însuşi mărturiseşte că în Pronia sau purtarea Sa de grijă Dumnezeu veghează cu luare-aminte asupra întregii Sale făpturi: îşi aduce aminte de cea mai mică pasăre, se îngrijeşte până şi de podoaba ierbii câmpului. Iar pentru oameni purtarea Sa de grijă este atât de mare, încât până şi „perii capului nostru sunt cu toţii număraţi” (Mt 10,30).

    Dar unde este această purtare de grijă ce veghează chiar şi asupra lucrurilor celor mai neînsemnate? Cu toţii suntem abătuţi de priveliştea dezlănţuirii nedomolite a răului în lume. Mi­lioane de vieţi, adeseori de-abia înfiripate, şi înainte încă de a dobândi conştiinţă de sine, sunt smulse cu o incredibilă cruzime.

    Atunci de ce ne e dată această viaţă absurdă?

    Şi iată că sufletul caută cu nesaţ să întâlnească pe Dumnezeu ca să-I zică:

    „De ce mi-ai dat viaţă?… Sunt beat de suferinţe, întunericul mă înconjură; de ce Te ascunzi de mine?… Ştiu că eşti bun, dar de ce eşti de nepăsător la durerea mea? De ce eşti atât de crud şi de nemilos faţă de mine? Nu pot să Te înţeleg”.

    Fost-a un om pe pământ mistuit de dorinţa lui Dumnezeu. Numele său era Semion. El s-a rugat îndelung, vărsând lacrimi nestăvilite şi zicând: „Miluieşte-mă!” Dar strigătul său se pier­dea în tăcerea lui Dumnezeu. Luni şi luni de zile a rămas în această rugăciune şi puterile sufletului său s-au istovit. Atunci a căzut în deznădejde şi a strigat: „Eşti neînduplecat!”

    Şi când, o dată cu aceste cuvinte, încă un lucru s-a rupt în sufletul său stri­vit de deznădejde, dintr-o dată în scânteierea unei clipe îl vede pe Hristos viu. Inima şi trupul său au fost năpădite cu totul de un foc atât de năprasnic încât, dacă vederea ar fi durat doar o clipă mai mult, n-ar mai fi putut să-i supravieţuiască. Şi de atunci n-a mai putut uita privirea lui Hristos, o privire de o negrăită blândeţe, nesfârşit iubitoare, plină de pace şi bucurie.Şi în toţi anii îndelungatei sale vieţi ce se vor scurge mai apoi, el a dat neobosit mărturie că Dumnezeu este Iubire, Iubire nesfâr­şită, nepătrunsă.

  7. Cei din Nigeria sunt prea amarati ca sa-i bage cineva in seama.

  8. Dumnezeu, pe cei pe care-i iubeste ii cearta – zice Parintele Arsenie Boca. Si daca ai sti tu, oricare frate ortodox, ca pentru acea jertfa, oricare ar fi, ai dobandi mantuirea de la Domnul – ai zice nu sau da? Daca acei oameni au mers direct la picioarele Mantuitorului ei sunt de plans sau noi, cei ramasi in pacatele noastre?

    De plans este masacrul si tragedia ce o aduc oamenii fara Dumnezeu, precum si cei nesimtitori si fatarnici in fata acestor lucruri.

    Domnul sa ne ajute sa ne dobandim si noi mantuirea de la El, cum ne va randui!

  9. @vlad:

    Intrebarea mi se pare plina de bun simt si, pt mine cel putin, pot sa iti spun ca nevoia imensa de a-i gasi un raspuns a fost cea care m-a indreptat spre Dumnezeu si m-a asezat ‘in matca.’ Raspunsul intre timp l-am aflat, pe agenda sunt acum alte provocari.

    Nu este un raspuns simplu, ci unul complex. Prin urmare, a-l lamuri in cateva vorbe sau citate nu e nici usor nici indicat. Pt ca daca intr-adevar vrei sa-l afli, va trebui sa o faci singur. Prin asta nu vreau sa spun ca va trebui sa suferi crunt, evident :)), ci ca pana nu te vei lamuri singur nu ai sa iei de bun ce zic altii. Si este normal sa fie asa. Este genul de intrebare la care cred ca cel interesat trebuie sa gaseasca singur raspuns.

    O incurajare insa pot sa ofer :). Cred ca nu tr sa uiti niciodata: ‘cereti si vi se va da, bateti si vi se va deschide, cautati si veti afla. Pt ca cine cauta gaseste.’

  10. Pingback: PROVOCAREA CHARLIE HEBDO. VIOLENTE ANTICRESTINE – biserici incendiate in NIGER/ MANIFESTATII si in Algeria, Yemen si Pakistan [VIDEO]/ CAT DE REALISTA ESTE TEZA ISLAMIZARII EUROPEI DE VEST?/ ISRAELUL: scandalizat ca CPI examineaza posibile CRIME DE
  11. Pingback: Marturia monahiei Hatune despre ATROCITATILE ANTICRESTINE ale musulmanilor din Orientul Apropiat - Recomandari
  12. De Charlie a auzit toat a lumea pt ca ASA li mai usor sa me bage niste legi noi in legatura cu “privacy” adica intimitate.
    Anul acesta vor mai incerca cu sispa s au pipa in general vor controlul absolut asupra internetului.

  13. Inca nu ati priceput nimic… Atacul asupra Charlie Hebdo a reprezentat o lovitura impotriva a ceea ce (chiar si asa aberant cum o faceau caricaturistii aceia) reprezinta în esenta ei societatea crestina: toleranta si iertarea. Chiar si a nebunului, a prostului, a hulitorului, a pizmasului, a ereticului. De sufletele lor se ocupa Dumnezeu. Nu omul.
    De ce nu ne prapadim de durerea tragediei provocate de Boko Haram…? Pentru că este cu totul altceva. Si este departe. Si, oricat de cinic ar parea si oricat ar voi unii sa se disocieze in mod ipocrit, sa ma dezaprobe sau sa ma desfiinteze, ne identificam mai usor cu albii europeni decat cu negrii africani, iar de aici si solidarizarea ce are ca fundament frica si dezgustul.

  14. @ Sandu Kiraly:

    Da, nu am priceput 🙂 Ceea ce explici dumneata nu inseamna solidaritate, ci inseamna ca suntem o turma manipulata de Media sau de noile medii sau ca avem ca baza de solidaritate o premisa agresiv etnocentrista si implicit rasista, in niciun caz una legata de suferinta umana, de repudierea atrocitatii, a raului criminal. Ne identificam cu cei cu care suntem conditionati sa ne identificam, doar cu cei care ne sunt expusi, interesat, pentru a provoca emotie si contagiune a emotiei. Cand a existat interes sa se provoace emotie fata de “indepartatii” sirieni migranti s-a viralizat fotografia copilului sirian inecat si esuat pe plaja: http://www.ziare.com/invazie-imigranti/europa/controversa-pe-tema-pozei-cu-copilul-sirian-inecat-a-fost-mutat-cadavrul-pentru-un-cadru-mai-bun-1381580
    In al doilea rand, confunzi o societate crestina cu o societate descrestinata (postcrestina), mostenitoare a valorilor revolutiei franceze, definind-o dupa criterii false. Nu are nicio legatura cu crestinismul acest fel de “toleranta” si aceasta intelegere a “iertarii”.

  15. Sandu Kiraly:

    Art. 10 CEDO: Libertatea de exprimare
    1. Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune,cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.

    Bun. Si acum, pct. 2 al aceluiasi articol. Invit la atentie:
    2. Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea informaţiilor confidenţiale
    sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

    Pct. 2 este cu limitele libertatii de exprimare, limite impuse de caracterul DEMOCRATIC al unei socieitati. Nu ne aflam in prezenta unei libertati absolute, cum este libertatea de constiinta. Te las pe tine sa descoperi care din aceste limite a fost incalcata in cazul Charlie Hebdo.

    Ti-o spune una care chiar de la francezi a invatat cum e cu limitele libertatii de exprimare. Problema lor este ca in cazul CH NU au aplicat legea, s-au jucat cu focul si, ce sa vezi?, s-au ars!

  16. Sper sa nu se inteleaga ca sustin atacul de la CH! Nimic nu mi se pare mai dezgustator si las ca un ins inarmat cu arme de foc care trage in persoane dezarmate. Si in general armele de foc mi se par simbolul lasitatii si al ticalosiei. Drept dovada atatia imbecili care isi pierd capul de indata ce le au in mana si incep sa se creada niste dumnezei.

    Ce vreau sa spun este ca multi isi imagineaza – in mod gresit – ca democratia se reduce la libertate absoluta si lipsa violentei fizice. Lucrul asta e fals. Democratia inseamna – da, corect, domnule Sandu Kiraly – in primul rand ARTA CONVIETUIRII. Or, aceasta arta implica permanente ajustari reciproce pe baza unor criterii obiective bine stabilite, menite sa sustina COMUNITATEA si nu doar drepturile indivizilor izolati. Demoratia e o arta a compromisului, daca pot spune asa. Asta exclude din start exercitarea desantata a drepturilor si libertatilor democratice.

    In speta, cu CH mi se pare cam asa: am probleme cu plamanii dar ma incapatanez sa fumez doua pachete de tigari pe zi. Ghici ce? Chiar s-ar putea sa fac cancer! Atunci, de ce ma oftic cand aflu diagnosticul?

    Domle, daca tu prin libertate de exprimare intelegi sa reprezinti pe baza sistematica marile figuri religioase in posturi scabroase, ok, sa zicem ca e o optiune acceptabila democratic. Dar cand faci asta intr-o tara si pe un continent confruntat cu extremismele acelor grupuri ce se considera reprezentate de respectivele figuri religioase, grupuri pe care insasi lacomia seculara a elitelor occidentale le-a adus in stare de disperare si fanatism si a caror tentativa de integrare nu se poate spune ca s-a soldat cu un experiment reusit…pai atunci de ce te miri daca la un moment dat aceste grupuri chiar isi pun in practica avertismentele altfel repetate si explicite??

    Chiar de curand se tot indigna ipocrizia populara americana de declaratiile unei cantarete (tipa de la The Pretenders pare-mi-se) care isi asuma complet vina pt un viol colectiv a carui victima a fost in tinerete. Femeia a aratat – f pertinent din punctul meu de vedere – ca atunci cand te duci in minijupa, fardata, delcoltata si pe tocuri intr-un club de rockeri motociclisti, se cam cheama ca ti-o cauti cu lumanarea, fiind efectiv o naivitate sa iti imaginezi ca nu esti supusa unui risc real de viol (chiar daca asta nu ii absolva de vina pe urangutanii aia). Ceea ce, evident, nu e cazul atunci cand mergi pe strada si o patesti. E o mare diferenta intre cele doua situatii. Cam aceeasi diferenta ca intre 7/1/2015 si 13/11/2015.

  17. Simt nevoia sa adaug o precizare (off-topic dar in continuarea postarii anterioare): sper sa nu se inteleaga ca Chrissie Hynde (solista de la Pretenders) a vrut sa fie violata sau a banuit ca se va ajunge aici! Spun asta pt ca multi barbati romani au impresia ca, in secret, femeile asta isi doresc. Sa ne intelegem: imensa majoritate a femeilor, chiar si cand se imbraca provocator, nu isi imagineaza (in prima tinerete cel putin, cand sunt lipsite de exeperienta de viata) ca asta implica o invitatie la sex nedorit!! Chrissie Hynde a fost, la momentul respectiv, pur si simplu o naiva.

    Jurnalistii de la CH se pare ca au fost si ei niste naivi de vreme ce si-au imaginat ca treaba o sa mearga struna si ca amenintarile primite vor ramane fara consecinte. Numai ca acesti jurnalisti nu erau niste fetite naive de 20 de ani, ci niste adulti harsiti, cu experienta de viata. Nu judec pe nimeni si nu acuz, probabil ca de multe ori indraznim mai mult decat ne putem permite.. Dar macar sa ne asumam asta atunci cand riscul chiar se produce…nu?

  18. Pingback: Exista un GENOCID CONTINUU al crestinilor persecutati. Cum se explica tacerea elitelor politice si mediatice asupra acestor incalcari sistematice si brutale ale drepturilor omului, asupra persecutarii minoritatilor, femeilor si imigrantilor?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare