ROMANIA – PERIFERIE NEOCOLONIALA a capitalismului occidental

13-01-2015 21 secunde Sublinieri

pungesti-venim-1024x598

Care-i locul României în Europa, în raport cu țările dezvoltate și cu centrele de putere economică mondială? Răspunsul la această întrebare nu ridică prea multe controverse. Fie că se constată amar că ”suntem la coada cozii”, fie, mai sec și statistic, că suntem pe ultimul loc la mai toți ”indicii” de dezvoltare socio-economică, locul României e la margine de lume și sistem. Bine stăm doar în statisticile ”macroeconomice”, cele care sunt manufacturate și valorizate pentru că sunt utile guvernelor, ”partenerilor internaționali” (FMI, CE, BM) și marilor companii apusene. Când vine vorba, însă, de a da o explicație pentru acest statut de periferie, viziunile în joc diferă radical.

Vezi continuarea la România: periferie neocoloniala a capitalismului occidental – Retrospectiva 2014 (II)


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “ROMANIA – PERIFERIE NEOCOLONIALA a capitalismului occidental

  1. F bună, limpede și la obiect analiza. Felicitări. Cam așa arată la momentul acesta realitatea românească.
    Poate, pe lângă analize, opinii, sinteze, ar fi folositor, de a publica și soluții la această situație, care după cum afirmați și voi și se vede cu ochiul liber, nu pare să se termine pe termen scurt (sau mediu?). Căci dacă oamenii= românii află, citesc de soluții, și le impropriază în timp, atunci există șansa reală, ca ele să fie și promovate de cei care au înțeles deja analiza și acceptă soluția.

  2. Intreb pe cei de la CUVANTUL ORTODOX daca vad “piedicile” peste care nu pot trece atunci cind se pune problema sa propuna solutii pentru salvarea statului Romania din starea de periferie neocoloniala impusa de “capitalismul salbatic”(caderea libera spre dezmembrare)? Daca le vad, isi vor asuma riscul(de a nu mai exista) in caz ca publica solutii care apara interesul national? E bine sa gindesti/estimezi de 1000 de ori inainte de a actiona.

  3. @Nicolae:

    Nu prea intelegem intrebarea, insa in analiza respectiva sunt doua categorii de factori – unii mai degraba invariabili, obiectivi, asupra carora e greu de actionat, altii mai degraba variabili, ce tin de alegerile actorilor implicati.

  4. Pingback: IMPERIALISM ECONOMIC SI CAPITALISM DE STAT. Kaufland si Lidl s-au extins in Romania pe bani de la BERD si BANCA MONDIALA. SUPERMARKETURILE DIZOLVA PIATA LOCALA, FALIMENTEAZA PRODUCATORII AGRICOLI SI ANGAJEAZA PE SALARII DE MIZERIE | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: MOGULII AUSTERITATII. Presedintele de lux Iohannis si eternul Isarescu SE OPUN SCADERII TAXELOR. Exploatarea esticilor neoiobagi – prezentata drept UNICA ALTERNATIVA | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: GAZODUCTUL DIN MAREA NEAGRA - CONDAMNAREA DEFINITIVA A ROMÂNIEI LA STATUTUL DE COLONIE A EUROPEI? Gazul ar putea fi exportat direct in Austria
  7. Pingback: Apostolatul antisocial. Despre o carte obligatorie pentru a intelege gaunosenia neoliberalismului teologic
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare