Alegeri pentru EPISCOPIA COVASNEI si HARGHITEI. Candidatii alesi de Sinodul Mitropoliei Ardealului: PS Calinic Botosaneanu si PS Andrei Fagaraseanul

24-01-2015 1 minut Sublinieri

calinic_si_andrei

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, sunt cei doi candidaţi pentru slujirea de Episcop al Covasnei şi Harghitei. Lista candidaţilor a fost întocmită ieri, 23 ianuarie, în cadrul şedinţei speciale a Sinodului Mitropoliei Ardealului, desfăşurată la Reşedinţa mitropolitană de la Sibiu, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Înainte de începerea lucrărilor, ierarhii din Mitropolia Ardealului au participat la un Te Deum oficiat de Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi şi diaconi, în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. La slujba religioasă au fost prezenţi, alături de ierarhii Mitropoliei Ardealului, şi membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

În urma votului secret, ierarhii Mitropoliei Ardealului i-au desemnat de pe lista ierarhilor eligibili transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor (2 voturi), şi pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (3 voturi).

Şedinţă consultativă a Sinodului mitropolitan cu Adunarea eparhială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei

Lista cu cei doi candidaţi desemnaţi a fost prezentată apoi în şedinţa consultativă a Sinodului mitropolitan cu Adunarea eparhială a Covasnei şi Harghitei. Şedinţa consultativă a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie de la Sibiu, iar membrii Adunării eparhiale au votat în majoritate pentru menţinerea celor doi candidaţi pe lista ce urmează a fi transmisă Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Covasnei şi Harghitei au fost de acord în majoritate cu această listă de candidaţi. A existat o singură propunere, ca pe listă să fie adăugat şi Preasfinţitul Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Fiindcă această propunere a fost susţinută doar de un singur membru al Adunării eparhiale, lista de candidaţi a fost aprobată cu cei doi candidaţi votaţi de Sinodul mitropolitan“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Cei doi candidaţi desemnaţi de Sinodul mitropolitan al Ardealului s-au remarcat în anii de slujire ca Episcopi-vicari printr-o bogată activitate pastoral-misionară şi liturgică.

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor pe 25 ianuarie 1991, iar pe 25 martie a fost hirotonit arhiereu în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Licenţiat în Teologie şi Drept, doctor în Istoria filosofiei şi în Epistemologie şi filosofia ştiinţei la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, PS Calinic Botoşăneanul este un cunoscut autor de lucrări de specialitate, precum „Logica Trinităţii“, „Tanatologie şi nemurire“ şi „Biblia în Filocalie“.

Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului pe 8 iulie 2008 şi a fost hirotonit arhiereu pe 15 august 2008, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Licenţiat al Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti, a urmat cursuri postunivesitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aristotel“ din Salonic, Grecia, iar în prezent este doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, sub îndrumarea arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.

Nota: sa nu uitam cat de importanta este Episcopia Covasnei si Harghitei si ce fel de misiune trebuie sa depuna viitorul episcop. 


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Laurentiu Streza

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare