MOBILIZARE GENERALA IN DONETK SI UCRAINA (video). SUA vor sa trimita ARMAMENT LETAL Ucrainei, Germania si Ungaria se opun/ VIZITA LUI MERKEL LA BUDAPESTA

2-02-2015 5 minute Sublinieri

Ucraina e departe de a-şi găsi liniştea. Autorităţile de la Kiev au decretat mobilizarea generală, iar liderii separatiştilor din est promit să adune şi ei 100.000 de soldaţi sub arme. În tot acest timp, sute de naţionalişti ucraineni au ieşit pe străzile din Kiev, ca să-şi arate susţinerea faţă de ofensiva armatei guvernamentale în regiunile controlate de rusofoni.

Protestatarii naţionalişti de la Kiev au cerut armatei să continue operaţiunile din estul Ucrainei, până la înfrângerea separatiştilor proruşi. În acest timp, preşedintele Petro Poroşenko a făcut apel la Guvern pentru a restricţiona plecarea în străinătate a persoanelor care pot fi înrolate. Printre cei vizaţi sunt şi cetăţenii de origine română. La rândul lor, rebelii anunţă şi ei mobilizări masive şi speră să adune o armată de 100.000 de oameni, în condiţiile în care luptele continuă.

Liderul republicii separatiste Donetsk, Alexandr Zaharcenko, a declarat luni mobilizare generala si a afirmat ca spera sa recruteze 100.000 de oameni pentru a lupta impotriva fortelor loialiste ucrainene, scrie AFP. In acelasi timp, presa americana afirma ca NATO si oficiali americani iau in calcul trimiterea de arme defensive in sprijinul fortelor ucrainene care lupta cu rebelii in estul Ucrainei. 

“Mobilizarea generala va avea loc in Republica populara Donetsk in 10 zile, este prevazuta mobilizarea a pana la 100.000 oameni”, a declarat Alexandr Zaharcenko, citat de agentia oficiala separatista DAN.

Cotidianul american New York Times, scria, in editia de duminica, ca generalul Philip M. Breedlove, comandantul militar al NATO, sustine ideea trimiterii de armament defensiv si echipamente pentru fortele ucrainene, iar aceasta pozitie pare sa inceapa sa fie sustinuta de oficiali din administratia si armata americana.

Presedintele Barack Obama nu a luat inca decizia de a trimite “asistenta letala” catre Ucraina, dar administratia americana analizeaza chestiunea ajutorului militar, dupa seria de infrangeri suferita de fortele ucrainene.

Generalul Martin Dempsey, seful statului major al armatelor Statelor Unite, este deschis pentru noi discutii pe aceasta tema, la fel ca si consilierul lui Barack Obama pe chestiuni de securitate, Susan Rice.

Cotidianul american adauga ca un raport independent, care va fi facut public luni, va sustine ideea trimiterii in Ucraina de armament defensiv si echipamente in valoare de trei miliarde de dolari, inclusiv drone de recunoastere si rachete anti-tanc.

In prezent, ajutorul militar american se rezuma la sprijin “neletal”, cum ar fi veste antiglont, echipament medical si radare pentru detectarea tirurilor de mortiere.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat la sfârșitul săptămânii trecute un decret privind măsuri suplimentare pentru desfășurarea mobilizării parțiale în 2015, urmând ca acestea să fie examinate de guvern, după ce numeroase persoane au încercat să se sustragă recrutării în armată în cadrul celui de-al patrulea val de mobilizare, declanșat la 20 ianuarie, relatează publicația ucraineană Zerkalo nedeli.

Astfel, președintele ucrainean a dispus executivului să studieze reglementarea legislativă a călătoriilor în străinătate în cazul cetățenilor încorporabili în cadrul mobilizării parțiale. În virtutea acestui decret, persoanele aflate în evidența comisariatelor militare ca recrutabile ar urma să nu poată ieși din țară fără un permis special eliberat de instituțiile respective.

Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că decretul prezidențial privind eficientizarea măsurilor de mobilizare mai trebuie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral).

Premierul ungar Viktor Orban se pregăteşte de două săptămâni de echilibristică diplomatică primindu-i, succesiv, pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus, scrie AFP. Ungaria este de mai mulţi ani copilul-problemă al UE. Premierul Viktor Orban, venit la putere în primăvara anului 2010 cu o majoritate parlamentară de două treimi în spate, a transformat ţara din temelii, nesocotind adesea valori fundamentale ale UE. De atunci, relaţiile Ungariei cu UE şi cu ţări membre ale acesteia s-au răcit continuu.

Şi relaţiile Ungariei cu Germania – principalul său partener economic, multă vreme şi principal partener politic – au avut de suferit. Luni, Angela Merkel se întâlneşte pentru prima dată la Budapesta cu premierul Viktor Orban. Nu va fi o vizită normală, fiindcă premierul ungar şi-a aţintit privirile spre răsărit. Este prima vizită în capitala Ungariei, a cancelarului german de la venirea la putere a lui Orban. Vizita este una surpriză, având în vedere că Merkel s-a eschivat anul trecut să participe la sărbătorirea a 25 de ani de la prăbuşirea cortinei de fier, deşi Budapesta insistase masiv asupra acestei participări. notează DW.  

Şefa executivului german, va sta doar cinci ore la Budapesta , dar  se va întâlni cu premierul ungar în cadrul unui dineu de lucru. În plus, va avea întrevederi cu şeful statului ungar, Janos Ader, cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi cu studenţi. Potrivit unui comunicat succint al Oficiului Federal pentru Relaţii cu Presa, Merkel şi Orban vor discuta „teme bilaterale şi europene, vor analiza evoluţii actuale din Ungaria şi situaţia din Ucraina“.    

„Vizita lui Merkel la Budapesta este un fel de test“, spune fostul diplomat ungar Attila Ara-Kovacs. „Merkel vrea să sondeze cât de departe este dispus Orban să meargă şi să vadă dacă-l mai poate ţine în frâu“. În context, nu este vorba numai de sancţiunile, foarte controversate în interiorul UE, ci de politica generală a Ungariei de „deschidere spre răsărit“.

La numai două săptămâni după vizita lui Merkel, pe 17 februarie, în Ungaria este aşteptat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Vizita va fi consacrată mai ales politicii energetice a Ungariei, după cum a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Zoltan Kovacs.   Putin va încerca – să îndepărteze Ungaria de partenerii săi euroatlantici, consideră sociologul ungar Pal Tamas, expert în relaţiile ruso-ungare. „Conform filozofiei statului rus, Orban se aseamănă cu Iona din Biblie, care a fost înghiţit de balenă (în cazul nostru UE), şi care acum dă semne din burta acestuia. Dat fiind că în burta balenei se află şi numeroşi alţi mărunţi, semnele pe care le dă Orban i-ar putea încuraja şi pe ei să îi urmeze exemplul. Asta ar fi ceva pe placul lui Putin“, a declarat el.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu și-a ascuns surprinderea când premierul maghiar Viktor Orban și-a reiterat admirația, de data aceasta în prezența ei, față de ceea ce el numește democrații neliberale. În clipul de mai jos se poate vedea cum Merkel tresare vădit uimită când Orban declară că “nu toate democrațiile trebuie să fie liberale”.

“Cei care spun că democrația este neapărat liberală încearcă să impună o școală de gândire în detrimentul celorlalte și noi nu vom accepta asta”, a spus Orban.

Angela Merkel efectuează luni o vizită oficială în Ungaria, într-un moment în care premierul maghiar Viktor Orban, acuzat că alunecă în sfera de influență a Moscovei, încearcă să mențină echilibrul geopolitic.

Peste 3.000 de maghiari au întâmpinat vizita cancelarului cu un protest antiguvernamental. Manifestanții, adunați în fața Parlamentului de la Budapesta, i-au cerut demisia prim-ministrului ungar, pe care îl acuză că periclitează relațiile euroatlantice ale Ungariei și că se apropie de Rusia lui Putin.

Este prima vizită a cancelarului german în Ungaria de când Viktor Orban a venit la putere, în 2010. Peste două săptămâni, la Budapesta va ajunge președintele rus Vladimir Putin, în ciuda unui emargou diplomatic informal impus de Uniunea Europeană liderului de la Kremlin.

În conferința de presă comună susținută la Budapesta, Orban și Merkel au exprimat unele poziții diferite, dar au avut viziuni convergente despre situația din Ucraina. Cei doi lideri europeni au fost de acord că prioritatea în ceea ce privește Ucraina este nevoia implementării  unui armistițiu. Ambii au exclus livrarea de armament trupelor Kievului. 

Cancelarul Angela Merkel le-a declarat reporterilor că a subliniat în discuțiile cu Viktor Orban importanța libertăților civile și a opoziției. “Chiar dacă există o majoritate largă, precum cea a premierului, este foarte important într-o democrație să apreciezi rolul opoziției, al societății civile și al media”.

Orban o alege pe Merkel: Ungaria, trei acțiuni surpriză față de Rusia 

Premierul ungur Viktor Orban încearcă să păstreze echilibrul geopolitic și face un pas înapoi dinspre Rusia pentru a se apropia de Germania, scrie Bloomberg.

Acuzat că a cultivat o relație prea apropiată cu Vladimir Putin, premierul Orban a transmis semnale diferite săptămâna asta, când și-a declarat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a numit Germania o ”busolă” în politica externă și a vizitat trupele NATO staționate în Lituania.

Germania, cea mai mare economie a Europei și partenerul economic numărul 1 al Ungariei, a cerut o reașezare a relațiilor cu Rusia, în timp ce conflictul din Ucraina presează țări precum Azerbaijan și Republica Moldova să aleagă o tabără. Orban spune că Ungaria nu este nevoită să facă asta, dar ia distanță de Putin, în favoarea Germaniei.

”Orban a făcut o întoarcere de 180 de grade cu privire la Ucraina”, spune Manuel Sarrazin, vicepreședintele comisiei Bundestagului pentru relațiile germano-maghiare. ”A realizat, după admonestările lui Merkel, că a subestimat serios conflictului și a subestimat-o profund pe Merkel și poziția pe care Europa o adoptă ca urmare a politicci sale”.

În contextul acutizării conflictului Rusia-Vest, ofensiva diplomatică a lui Orban vizează Germania, motorul economic al Europei și cel mai important partener economic al Budapestei. Peste un sfert din totalul investițiilor străine din Ungaria au venit anul trecut din Germania.

Weekendul trecut, Viktor Orban a vizitat trupele NATO staționate în Lituania și a spus că Ungaria nu vrea să împartă o graniță cu Rusia după decenii în care a fost un satelit sovietic. El a promis să aloce mai mulți bani pentru cheltuielile necesare apărării, precizând că prioritățile s-au schimbat ca urmare a crizei din Ucraina.

”Interesul nostru este ca Ucraina să-și conserve suveranitatea, să fie puternică. Vom face tot ce putem pentru ca aceste lucruri să se împlinească”, a spus Orban.

merkel_orban_democratie_83237800


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “MOBILIZARE GENERALA IN DONETK SI UCRAINA (video). SUA vor sa trimita ARMAMENT LETAL Ucrainei, Germania si Ungaria se opun/ VIZITA LUI MERKEL LA BUDAPESTA

  1. http://activenews.ro/draga-romanule-stabilit-peste-hotare_1883653.html

    O parere despre articol ? Dar ce parere aveti de comentariile din subsol?Se pare ca articolul nu a fost nici pe departe inteles de catre cei placati in “Strainezia”(cum avea obiceiul sa spuna profesoare mea de romana) .

  2. Pingback: Vicepremierul Ungariei militeaza din nou pentru AUTONOMIA maghiarilor din Transilvania | Cuvântul Ortodox
  3. * titlului de erou national acordat parintelui Longhin de catre Ucraina.

  4. @admin: pe realitatea se vb acum despre situatia romanilor din Ucraina!

  5. “Distractie” generala la articolul indicat de mine mai sus(in sectiunea de comentarii,cu “diasporisti” care arunca epitete precum “idiotule” .”boule” ,”****” ) . Cred ca merita o analiza (poate intr-un articol separat? ) mai complexa.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare